Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

[Champagne] Idag dricker vi... som vanligt skumpa!

Jesper L

Medlem
Charles Heidsieck Blanc des Millénaires 2004
En av två flaskor och den korta summeringen är: jäkligt gott men knappt några mognadstoner.
På näsan är det päron för hela slanten ackompanjerat av citrus som dock vädras bort efter ett tag. Kvar blir en nötighet tillsammans med päronsplitt.
Första 15 minutrarna är vinet lent och ganska stramt. Allteftersom vinet får luftas och komma upp något i temperatur kommer härlig karamell, syrligt äpple och en härligt integrerad brödighet. Det här vinet är riktigt jäkla gott men på 17 är har det knappt hänt något ur ett mognadsperspektiv. Vinet är ruggigt friskt och vitalt. Ingen brådska med nästa flaska. Kanske 2030….

upload_2021-10-2_20-10-36.jpeg
 

Thirsty

Smygnykterist
BYOB 2021-08-26 - ”Skumpa med ålder”, öppen tolkning.
Det var ett tag sedan denna provning vilket gör sig påmint då alla mentala noter är något svagare nu än då, så det blir en enkel sammanfattning nedan.

Med denna kväll var: @champagne_per_se, @Bubbelgubben, @Fixfred, @Champagne99 och undertecknad.

Uppvärmning med en flaska som serverades blint varefter folk anlände. Tog inga noter på den men minns den som bra med pigg syra och utvecklad. Samtliga gissade, i omgångar då inte alla anslöt, att det i vart fall inte var en BdB. Kvällen börjar bra med ett förnedrande besked att det var just BdB… Bara att återigen svälja stoltheten och blicka framåt. Hur som, trevlig flaska som fortfarande säljs på SB. Flaska:
2002 R&L Legras Présidence

Kvällens vinner serverades i en flight bestående av 6 flaskor. Allt serverades helt blint utan den flaskan respektive deltagare tagit med.

1 Smör, aceton, citrus och kalk. I munnen är den pigg, vanilj och tydliga drag av citrus, lime och apelsin. Elegant men lite tunn. Känns ung men att den ändå fått några års vila.
Duval-Leroy Femme de Champagne 1996
79 % Chardonnay och 21 % Pinot Noir. 7 % i ek tunnor.
Har druckit den en gång tidigare för ca 1,5 år sedan. Med facit i hand kändes den lik med kunde inte pricka det under provningen. Fortfarande lika ung och pigg.


2 Stängd. Tog några timmar innan det började hända saker i glaset men fortfarande dämpad. Vanilj, röda äpplen, peppar, lime. Syrlig men med viss rundhet. Komplext men för ungt för att komma till sin rätt just nu.
Pol Roger Cuvée Sir Winston Churchill 2002
Hemligt, spekulationer enligt kunniga så är det 70-80 % Pinot Noir och 20-30 % Chardonnay. Dosage 8 g/l.
Behöver vila i många år till för att komma till sin rätt. Indikerar på att det finns risk att 2008 och 2012 också är bara att glömma under en evighet.


3 Ung sherry med honung, nötter, läder. Kraft och smak som hänger i länge. Den har inte gått över och blivit ett ”sitta framför brasan och smutta på” vin utan är i ett fantastiskt skick att dricka nu.
Egly-Ouriet Brut Grand Cru Millésime 1996
Återigen presterar Egly-Ouriet grymt. Velade länge om den var kvällens vin för mig men det blev min andra plats.

4 Nu kom ett vin som definitivt var moget. Sherry, källare, torkad frukt, kaffe och tobak, ek och sötma. Tappat frukten. Initialt kom spekulationer om den var korkad om än att det vädrades bort efter en stund. Troligen en svag flaska som blivit mer oxiderad än vad den borde vara. För mig har den passerat toppen och är för oxiderad för att riktigt uppskatta den, om än att en i sällskapet uppskattade den.
Perrier-Jouët Belle Epoque 1985
I vart fall kvällens vackraste flaska med handmålade vita anemoner.

5 Fantastisk! Pigg, livfull och kraft. Smör, vanilj, grön-gula äpplen. Fräsch syra. Smaken är lång och hänger ihop med doften. Kvalitet.
Billecart-Salmon Le Clos Saint-Hilaire 1996
100 % Pinot Noir och vilat i ek fat.
Upplever denna som vassare än den enda jag har druckit innan (februari 2020). Kvällen vinnare för mig.

6 Initialt kändes den inte så spännande men med tiden hände det något i glaset. Kryddor, blommor, smör, vanilj och sten. Kraft. Ålder och mognad men fortfarande pigg syra. Märkbar skillnad mellan doft och smak där den i doften känns mogen men i munnen ung, vilket skulle tala för en 1996. Med tiden blir parfymen mer och mer påtaglig vilket borde skvallra om vilken flaska det var.
Krug Vintage 1996
48 % Pinot Noir, 31 % Chardonnay och 21 % Meunier. Onödig kunskap, Krug 1996 var den sista vintage som tre generationer från Krug familjen gjorde tillammans (Paul II, Henri and Rémi samt Olivier),
Drack den senast i april 2021, men inte hjälpte det nu. Kvällens tuffa konkurrens medförda att den för mig fick nöja sig med en tredjeplats.

Flaskor - Mogen skumpa.jpeg

Kvällens flight, 6 glas:
upload_2021-10-3_5-10-6.png



Röstning genomfördes innan avteckning. Förstaröst ger 2 poäng och andraröst ger 1 poäng. Vid lika poäng räknas flest förstaröster. Röster:
upload_2021-10-3_5-11-12.png


Poängordning:
upload_2021-10-3_5-11-20.png


I stenhård konkurrens och spretiga poäng så tog Egly-Ouriet hem segern med Millésime 1996, den enda som fick två förstaröster. På delad andraplats med varsin förstaröst samt varsin andraröst kom två också ”helt ok” flaskor i form av Billes Le Clos Saint-Hillaire 1996 och Krug Vintage 1996. Således tre stycken 1996 på pallen, om än att det slumpade sig så att 4 av 6 flaskor var 1996:eek:r. Fighten om plats 4-5 fick avgöras med målfoto (antal förstaröster) där Belle Epoque 1985 kom precis före Winston 2002. Två helt olika mognadsstadier där den ena är över toppen och den andra precis börjat klättra, tycke och smak vad som föredras. Femme de Champagne 1996 är bra men konkurrensen var för tuff denna kväll för att poängen skulle räcka till alla.

Eftersläckare i form av Moet NV av modell äldre. Återigen en positiv överraskning hur bra de gamla mogna NV flaskorna är, även om den inte hade någon chans denna kväll.
 

Thirsty

Smygnykterist
BYOB 2021-09-30 – ”2012 vs 2013 - Louis Roederer vs Pol Roger”
Hur är det egentligen med årgångarna 2012 och 2013, köpa eller hoppa över, var arbetshypotesen för denna afton där Louis Roederer ställdes mot Pol Roger.

Med på denna afton var @champagne_per_se , @Fixfred , @Champagne99 , undertecknad samt en gäst. Tyvärr hade @Bubbelgubben fått sista minuten stök med kalendern vilket medförde att det blev en falska kort (oklart om det var kaninhoppning eller dressyr med käpphäst som ställde till det? ;)).

Två flighter, en med 2012 och en med 2013. Därefter röstning sedan avtäckning och vidare jämförelse mellan årgångarna. Upplägget var samma flaska men av båda årgångarna samt att det var halvblint. I startfältet var Pol Roger Vintage 12+13, Pol Roger BdB 12+13, Louis Roederer Vintage 12+13, Louis Roederer Rosé 12+13 samt Cristal 12.


Flight 1 - 2012

1 Louis Roederer Vintage 2012
Gula äpplen, mineral-sten, citrus, vanilj och rost. Knuten och behöver tid. Kan och bör lagras länge. Bra kvalitet. Min favorit i första flighten. Gissade rätt.
70 % Pinot Noir och 30 % Chardonnay. 8 % vinified in oak casks. 16 % malolactic fermentation. Dosage 9 g/l. Bottle-aged for 4 years before being left to rest for a further 6 months after disgorging.

2 Louis Roederer Rosé 2012
Hm, inte helt omöjligt att pricka denna rätt. Klart rosa färgad. Röda bär, citrus, blodapelsin och beska. Påtaglig syra. Ännu en som behöver vila sig i form. Ändock bra.
63 % Pinot Noir och 37 % Chardonnay. 24 % vinified in oak casks. Non malolactic fermentation. Dosage 9 g/l. Bottle-aged for 4 years before being left to rest for a further 6 months after disgorging.

3 Pol Roger Vintage 2012
Relativt öpppen och maffig jämfört med de tidigare flaskorna men ändå stängd och påtaglig syra. Vanilj, nötter och torkad frukt skulle dock indikera på att det var något äldre men inte i kombination med syran samt att det var halvblint. Min andraplats. När det skulle gissas på vad det var så tog logiken över att det måste vara Cristal för annars skulle flaska 4 vara Cristal och den var inte bra… samt att det inte var en BdB. Som så många gånger innan så är återigen lärdomen att gå på intrycket och inte analysera för mycket. Visade sig vara Pålle Vintage. Min andra favorit i första flighten.
60 % Pinot Noir och 40 % Chardonnay. From 20 Grands and Premiers crus vineyards in the Montagne de Reims and the Côte des Blancs. Aged for 7 years in cellars.

4 Cristal 2012
Knuten! Sten, svag citrus, beska. Stängd och enkelspårig. Trist.
Vill minnas den bättre, druckit den en gång tidigare är ca 1 år sedan. Flera andra hade också druckit den tidigare och en så sent som för någon vecka sedan och hade en helt annan bild över hur den ska smaka. Indikerar på att något var galet med denna flaska. Korken var dock fin men innehållet var kasst. :(
60 % Pinot Noir och 40 % Chardonnay. Grand Crus from the Montagne de Reims, the Vallée de la Mame and the Cote des Blancs. 32 % vinified in oak casks. Non malolactic fermentation. Dosage 7,5 g/l.

5 Pol Roger BdB 2012
Relativt öppen och välkomnande. Gula äpplen, syrliga plommon, grapefrukt. Kanske den mest drickvänliga just nu i första flighten? Saknar dock lite fräschör i den och upplever att det nästan blir lite för sött.
Chardonnays selected from the Grands Cru of the Côte des Blancs, Oiry, Chouilly, Cramant, Avize and Oger. Aged for 7 years in cellars.


Flight 2 – 2013

1 Louis Roederer Rosé 2013
Ny rosé, lätt poäng =). Påminner om 2012 men mer öppen och bärig, mindre beska och allmänt trevligare än 2012. Min andra favorit i flight 2.
67 % Pinot Noir och 33 % Chardonnay. 33 % vinified in oak casks. 22 % malolactic fermentation. Dosage 8 g/l. Bottle-aged for 4 years before being left to rest for a further 6 months after disgorging.

2 Pol Roger Vintage 2013
Äppen, gula äpplen, miniral-sten, lätt spritighet på näsan. Vanilj. Finstämd och god. Något låg syra vilket gör att jag upplever den lite söt. Påminner om 2012 men sämre.
60 % Pinot Noir och 40 % Chardonnay. From 20 Grands and Premiers crus vineyards in the Montagne de Reims and the Côte des Blancs. Aged for 7 years in cellars.

3 Pol Roger BdB 2013
Spritiga sura äpplen, syra men blir ändå för sött. Måste vara Pålle BdB.
Chardonnays selected from the Grands Crus of the Côte des Blancs, Oiry, Chouilly, Cramant, Avize and Oger. Aged for 6 years in cellars.

4 Louis Roederer Vintage 2013
Fräsch och pigg. Pigga äpplen och citron. Bra kvalitet. Min favorit i andra flighten.
70 % Pinot Noir och 30 % Chardonnay. 39 % vinified in oak casks. 37 % malolactic fermentation. Dosage 9 g/l.

Flaskorna (noterar att flaskorna från flight 2 står i fel ordning, noterades inte nån gång efter midnatt då bilden togs :D)
Flaskor 2012 vs 2013.jpg


Flight 1: Cristal korken är andra till höger, såg bra ut.
Glas flight 1.jpg


Röstning
Förstaröst ger 2 poäng och andraröst ger 1 poäng. Vid lika poäng vinner flest förstaröster. Röstning gjordes i två omgångar dvs en per flight:
upload_2021-10-3_7-26-4.png


Total sammanställning av alla poäng:
upload_2021-10-3_7-13-41.png



Sammanfattning av egna intryck av 2012 vs 2013 utifrån dessa flaskor:
- Louis Roederer Vintage är bra skit. Borde köpa mer av och lägga undan länge. Båda årgångarna är bra, kanske 2013 är något bättre för mig. Men om vi tittar på poängen som kom 2012 klart före. Dock stal rosé 2013 showen i den omgången.
- Louis Roederer Rosé är mer eller mindre alltid bra. Köp mer och lägg undan. Årgång 2013 var klart bättre än 2012. Praktiskt, lättare att fylla på av. Kvällens vinnare enligt omröstningen.
- Pol Roger Vintage, är alltid trevlig men hamnar strax under Louis Roederer för mig. Årgång 2012 var bättre. Skit, jobbigare att fylla på av. Men 2013 fick även många poäng som var ett tuffare heat om andraplatsen.
- Pol Roger BdB, behöver inte köpas. Inte dålig men vanliga vintage är bättre. Möjligen var 2012 något bättre.
- Cristal 2012, lite nervös för flaskorna i källaren om den ska vara så här kass!? Möjligen att den i sedvanlig ordning behöver lååång tid på sig för att bli intressant och att det finns hopp? Oklart. Hoppas på att den var den specifika flaskan som underpresterade.
 

Attachments

  • upload_2021-10-3_7-13-30.png
    upload_2021-10-3_7-13-30.png
    17,7 KB · Visningar: 67

Pontus

Medlem
BYOB 2021-09-30 – ”2012 vs 2013 - Louis Roederer vs Pol Roger”
Hur är det egentligen med årgångarna 2012 och 2013, köpa eller hoppa över, var arbetshypotesen för denna afton där Louis Roederer ställdes mot Pol Roger.

Med på denna afton var @champagne_per_se , @Fixfred , @Champagne99 , undertecknad samt en gäst. Tyvärr hade @Bubbelgubben fått sista minuten stök med kalendern vilket medförde att det blev en falska kort (oklart om det var kaninhoppning eller dressyr med käpphäst som ställde till det? ;)).

Två flighter, en med 2012 och en med 2013. Därefter röstning sedan avtäckning och vidare jämförelse mellan årgångarna. Upplägget var samma flaska men av båda årgångarna samt att det var halvblint. I startfältet var Pol Roger Vintage 12+13, Pol Roger BdB 12+13, Louis Roederer Vintage 12+13, Louis Roederer Rosé 12+13 samt Cristal 12.


Flight 1 - 2012

1 Louis Roederer Vintage 2012
Gula äpplen, mineral-sten, citrus, vanilj och rost. Knuten och behöver tid. Kan och bör lagras länge. Bra kvalitet. Min favorit i första flighten. Gissade rätt.
70 % Pinot Noir och 30 % Chardonnay. 8 % vinified in oak casks. 16 % malolactic fermentation. Dosage 9 g/l. Bottle-aged for 4 years before being left to rest for a further 6 months after disgorging.

2 Louis Roederer Rosé 2012
Hm, inte helt omöjligt att pricka denna rätt. Klart rosa färgad. Röda bär, citrus, blodapelsin och beska. Påtaglig syra. Ännu en som behöver vila sig i form. Ändock bra.
63 % Pinot Noir och 37 % Chardonnay. 24 % vinified in oak casks. Non malolactic fermentation. Dosage 9 g/l. Bottle-aged for 4 years before being left to rest for a further 6 months after disgorging.

3 Pol Roger Vintage 2012
Relativt öpppen och maffig jämfört med de tidigare flaskorna men ändå stängd och påtaglig syra. Vanilj, nötter och torkad frukt skulle dock indikera på att det var något äldre men inte i kombination med syran samt att det var halvblint. Min andraplats. När det skulle gissas på vad det var så tog logiken över att det måste vara Cristal för annars skulle flaska 4 vara Cristal och den var inte bra… samt att det inte var en BdB. Som så många gånger innan så är återigen lärdomen att gå på intrycket och inte analysera för mycket. Visade sig vara Pålle Vintage. Min andra favorit i första flighten.
60 % Pinot Noir och 40 % Chardonnay. From 20 Grands and Premiers crus vineyards in the Montagne de Reims and the Côte des Blancs. Aged for 7 years in cellars.

4 Cristal 2012
Knuten! Sten, svag citrus, beska. Stängd och enkelspårig. Trist.
Vill minnas den bättre, druckit den en gång tidigare är ca 1 år sedan. Flera andra hade också druckit den tidigare och en så sent som för någon vecka sedan och hade en helt annan bild över hur den ska smaka. Indikerar på att något var galet med denna flaska. Korken var dock fin men innehållet var kasst. :(
60 % Pinot Noir och 40 % Chardonnay. Grand Crus from the Montagne de Reims, the Vallée de la Mame and the Cote des Blancs. 32 % vinified in oak casks. Non malolactic fermentation. Dosage 7,5 g/l.

5 Pol Roger BdB 2012
Relativt öppen och välkomnande. Gula äpplen, syrliga plommon, grapefrukt. Kanske den mest drickvänliga just nu i första flighten? Saknar dock lite fräschör i den och upplever att det nästan blir lite för sött.
Chardonnays selected from the Grands Cru of the Côte des Blancs, Oiry, Chouilly, Cramant, Avize and Oger. Aged for 7 years in cellars.


Flight 2 – 2013

1 Louis Roederer Rosé 2013
Ny rosé, lätt poäng =). Påminner om 2012 men mer öppen och bärig, mindre beska och allmänt trevligare än 2012. Min andra favorit i flight 2.
67 % Pinot Noir och 33 % Chardonnay. 33 % vinified in oak casks. 22 % malolactic fermentation. Dosage 8 g/l. Bottle-aged for 4 years before being left to rest for a further 6 months after disgorging.

2 Pol Roger Vintage 2013
Äppen, gula äpplen, miniral-sten, lätt spritighet på näsan. Vanilj. Finstämd och god. Något låg syra vilket gör att jag upplever den lite söt. Påminner om 2012 men sämre.
60 % Pinot Noir och 40 % Chardonnay. From 20 Grands and Premiers crus vineyards in the Montagne de Reims and the Côte des Blancs. Aged for 7 years in cellars.

3 Pol Roger BdB 2013
Spritiga sura äpplen, syra men blir ändå för sött. Måste vara Pålle BdB.
Chardonnays selected from the Grands Crus of the Côte des Blancs, Oiry, Chouilly, Cramant, Avize and Oger. Aged for 6 years in cellars.

4 Louis Roederer Vintage 2013
Fräsch och pigg. Pigga äpplen och citron. Bra kvalitet. Min favorit i andra flighten.
70 % Pinot Noir och 30 % Chardonnay. 39 % vinified in oak casks. 37 % malolactic fermentation. Dosage 9 g/l.

Flaskorna (noterar att flaskorna från flight 2 står i fel ordning, noterades inte nån gång efter midnatt då bilden togs :D)
Visa bifogad bild 24355

Flight 1: Cristal korken är andra till höger, såg bra ut.
Visa bifogad bild 24356

Röstning
Förstaröst ger 2 poäng och andraröst ger 1 poäng. Vid lika poäng vinner flest förstaröster. Röstning gjordes i två omgångar dvs en per flight:
Visa bifogad bild 24357

Total sammanställning av alla poäng:
Visa bifogad bild 24353


Sammanfattning av egna intryck av 2012 vs 2013 utifrån dessa flaskor:
- Louis Roederer Vintage är bra skit. Borde köpa mer av och lägga undan länge. Båda årgångarna är bra, kanske 2013 är något bättre för mig. Men om vi tittar på poängen som kom 2012 klart före. Dock stal rosé 2013 showen i den omgången.
- Louis Roederer Rosé är mer eller mindre alltid bra. Köp mer och lägg undan. Årgång 2013 var klart bättre än 2012. Praktiskt, lättare att fylla på av. Kvällens vinnare enligt omröstningen.
- Pol Roger Vintage, är alltid trevlig men hamnar strax under Louis Roederer för mig. Årgång 2012 var bättre. Skit, jobbigare att fylla på av. Men 2013 fick även många poäng som var ett tuffare heat om andraplatsen.
- Pol Roger BdB, behöver inte köpas. Inte dålig men vanliga vintage är bättre. Möjligen var 2012 något bättre.
- Cristal 2012, lite nervös för flaskorna i källaren om den ska vara så här kass!? Möjligen att den i sedvanlig ordning behöver lååång tid på sig för att bli intressant och att det finns hopp? Oklart. Hoppas på att den var den specifika flaskan som underpresterade.
PR BdB behöver liksom Cristal mer tid.
 

IsKr

Medlem
Det dracks Herve Dubois Blanc de Blancs 2014 och Pol Roger vintage 2013 igår.
Herve Dubois doftar mycket jäst direkt efter plopp men det lägger sig efter ett litet tag. Citrustoner, lite grape följer. Gräddig härlig mousse, kalkiga toner, citrus, liten beska och gröna äpplen. God champagne för pengen.
Pol Roger 2013 på restaurang och ackompanjerade en del olika rätter. Tydligare äpplen än föregående flaska som drar åt gula istället för gröna. Medium syra och hyffsad med kropp för stå upp mot och matcha maträtterna. Var min första Pol Roger vintage 2013, får se om det blir fler. Inte helt övertygad.
 

FredrikC

Medlem
Igår dracks följande, för trevligt för några vidare noter:

Perrier Jouet belle epoque 2013
I stort sett bara citrus och syra kändes det som.

Pol Roger Sir Winston Churchill 2000:
Denna var riktigt trevlig. Pigg men ändå lite djupare frukttoner.

Dom Perignon 1993:
Liite snudd på övermogen men härligt mörka toner som kaffe kakao och choklad. Vi i samma sällskap drack två perfekt lagrade för två år sedan och vet hur bra de är när de lagrats perfekt.

Lanson 2008:
Väldigt tunn för att vara en 08a. Jag gissade NV faktiskt.
 

Stefan J

Medlem
Stort tack @Crist(al)ian 77 och @Thirsty för era utförliga genomgångar av provningar som ger mig som försöker förkovra mig mycket värdefull kunskap !

LR vs PR provningen var mycket intressant ! Extra nöjd för egen del med att topp 3 är de som jag valt att "bunkra" efter lite eget undersökande.

Jag läser då och då att 2012 är ett Pinot Noir år och 2013 ett Chardonay år. Från er (allas) erfarenhet, finns det någon substans i det ?
 

Thirsty

Smygnykterist
Stort tack @Crist(al)ian 77 och @Thirsty för era utförliga genomgångar av provningar som ger mig som försöker förkovra mig mycket värdefull kunskap !

LR vs PR provningen var mycket intressant ! Extra nöjd för egen del med att topp 3 är de som jag valt att "bunkra" efter lite eget undersökande.

Jag läser då och då att 2012 är ett Pinot Noir år och 2013 ett Chardonay år. Från er (allas) erfarenhet, finns det någon substans i det ?
Kunskap och kunskap, ett gäng glada amatörer så du får ta det med en rejäl nypa salt! :D
Det var länge sedan du var med, dags att börja gå igen.
LR vintage + rosé och Pålle vintage är säkra val, lite radhus över dessa, men är ju bra så varför krångla till det? :)
Vilket år som är bäst för vilken druva vet jag inte mer än det som står i diverse artiklar. Noterade dock att LR har mer PN i 2013 än i 2012, vilket bli tvärtom då? @Crist(al)ian 77 har säker gjort fundamental analys och emiriska provningar avseende detta. :D
 

Jesper L

Medlem
Cattier Brut Nature
Inga direkta noter tagna men är i alla fall köpt för under 200kr och den levererar även till priset hos SB (469kr).
Första dagen är det primärt citrus som dominerar med en ganska kraftig jäst i bakgrunden.
Dag 3 är den mer tillfreds med syrliga äpplen, grapefrukt och en nötighet. Torr men inte så himla farligt imo. Bra inköp :p

upload_2021-10-3_20-24-57.jpeg
 
Trådskapare
Crist(al)ian 77

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
Stort tack @Crist(al)ian 77 och @Thirsty för era utförliga genomgångar av provningar som ger mig som försöker förkovra mig mycket värdefull kunskap !

LR vs PR provningen var mycket intressant ! Extra nöjd för egen del med att topp 3 är de som jag valt att "bunkra" efter lite eget undersökande.

Jag läser då och då att 2012 är ett Pinot Noir år och 2013 ett Chardonay år. Från er (allas) erfarenhet, finns det någon substans i det ?
Tack. Tycker själv aggregerade poäng från blindprovningar är det mest intressanta om man nu ska redovisa poäng.

Först kan man fråga sig vad som egentligen menas, är pinot noir från 2012 bättre än chardonnay från 2012 eller pinot noir från 2013 och är chardonnay från 2013 bättre än pinot noir från 2013 eller chardonnay från 2012? För det andra kommer uppgiften säkerligen från odlarna som vinskribenterna för vidare. Finns säkert någonting i det men det är ett stort gap mellan de pressade druvorna och den färdiga produkten som oftast är en salig blandning.

Tydligast exempel när det är skillnad på druvorna är väl annars 2011 där det mesta som släppts av kvalitet är BdB. Exempelvis har Amour och André Jacquart levererat bättre än årgångens rykte. Noterade att Comtes precis släppt 2011 för de som gillar den...

2012 känns i generella drag charmig och fyllig vilket passar in på pinot noir medan 2013 känns mer fokuserad och syrligare vilket passar in på chardonnay i teorin. Fast det här resonemanget gränsar till vinfloskler i samma skola som "mineral" i Chablis eller Mesnil. Post hoc låter det fullt rimligt men frågan är om det stämmer vid blindprovning.

Jag har kommit så långt i mitt champagnedrickande att jag struntar högaktligen i diverse vinskribenters recensioner av viner och årgångar. Visst kan jag fokusera mer på en uppskriven årgång eller producent initialt men har inga problem att hoppa vidare. Inget fel med 2012 men 2013 är för mig hittills det bästa året sedan 2008.

Kunskap och kunskap, ett gäng glada amatörer så du får ta det med en rejäl nypa salt! :D
Det var länge sedan du var med, dags att börja gå igen.
LR vintage + rosé och Pålle vintage är säkra val, lite radhus över dessa, men är ju bra så varför krångla till det? :)
Vilket år som är bäst för vilken druva vet jag inte mer än det som står i diverse artiklar. Noterade dock att LR har mer PN i 2013 än i 2012, vilket bli tvärtom då? @Crist(al)ian 77 har säker gjort fundamental analys och emiriska provningar avseende detta. :D
Faktiskt inte... har bara jämfört 2012 & 13 vid två tillfällen. Senast förra året med Roederer även om det gjordes utan djupare analys.

För att ge ett kvalificerat svar bör man jämföra BdB och BdN från 2012 respektive 2013. När det gäller BdN tror jag inte jag druckit något senare än 2008. Sedan är de flesta champagner blandningar så den praktiska nyttan är tämligen begränsad såvida man inte bara dricker PP, Bonnaire och Diebolt och Selosse hela dagarna, men vem gör det?:rolleyes:
 

magnum

Epernay, Frankrike
Stort tack @Crist(al)ian 77 och @Thirsty för era utförliga genomgångar av provningar som ger mig som försöker förkovra mig mycket värdefull kunskap !

LR vs PR provningen var mycket intressant ! Extra nöjd för egen del med att topp 3 är de som jag valt att "bunkra" efter lite eget undersökande.

Jag läser då och då att 2012 är ett Pinot Noir år och 2013 ett Chardonay år. Från er (allas) erfarenhet, finns det någon substans i det ?
Jag skulle säga att 2012 är bra för både PN och CH och att 2013 är ett år främst för CH (även pm en del CH-odlare ändå avstått från att göra 2013). Tror att alla som kunde göra 2012 har gjort det (mkt liten skörd).
 

Stefan J

Medlem
Tack. Tycker själv aggregerade poäng från blindprovningar är det mest intressanta om man nu ska redovisa poäng.

Först kan man fråga sig vad som egentligen menas, är pinot noir från 2012 bättre än chardonnay från 2012 eller pinot noir från 2013 och är chardonnay från 2013 bättre än pinot noir från 2013 eller chardonnay från 2012? För det andra kommer uppgiften säkerligen från odlarna som vinskribenterna för vidare. Finns säkert någonting i det men det är ett stort gap mellan de pressade druvorna och den färdiga produkten som oftast är en salig blandning.

Tydligast exempel när det är skillnad på druvorna är väl annars 2011 där det mesta som släppts av kvalitet är BdB. Exempelvis har Amour och André Jacquart levererat bättre än årgångens rykte. Noterade att Comtes precis släppt 2011 för de som gillar den...

2012 känns i generella drag charmig och fyllig vilket passar in på pinot noir medan 2013 känns mer fokuserad och syrligare vilket passar in på chardonnay i teorin. Fast det här resonemanget gränsar till vinfloskler i samma skola som "mineral" i Chablis eller Mesnil. Post hoc låter det fullt rimligt men frågan är om det stämmer vid blindprovning.

Jag har kommit så långt i mitt champagnedrickande att jag struntar högaktligen i diverse vinskribenters recensioner av viner och årgångar. Visst kan jag fokusera mer på en uppskriven årgång eller producent initialt men har inga problem att hoppa vidare. Inget fel med 2012 men 2013 är för mig hittills det bästa året sedan 2008.


Faktiskt inte... har bara jämfört 2012 & 13 vid två tillfällen. Senast förra året med Roederer även om det gjordes utan djupare analys.

För att ge ett kvalificerat svar bör man jämföra BdB och BdN från 2012 respektive 2013. När det gäller BdN tror jag inte jag druckit något senare än 2008. Sedan är de flesta champagner blandningar så den praktiska nyttan är tämligen begränsad såvida man inte bara dricker PP, Bonnaire och Diebolt och Selosse hela dagarna, men vem gör det?:rolleyes:

Tack för era tankar och resonemang !
Ja, det här med 12 PN och 13 C är inte helt tydligt vad som avses. Som tur är vet vi ju det enda sätta att ta reda på det, testa ! ;)

Jag har själv för liten erfarenhet vad gäller att prova 12 mot 13 men tycker bättre om LR12 jämfört med 13 och bättre om PRBdB13 jämfört med 12 men de är i princip de ända jag med säkerhet kan uttala mig om. Spontana intrycket är att Cristal13 är bätrre än 12 för övrigt.
 

Wintermute

Medlem
Palmer Vintage 2008. Fortfarande ungdomlig och utan lagringstoner. Lyxig och koncentrerad äppelmust. Citronzest och en smula grapefrukt i eftersmaken. Mycket autolytiska toner. Fortfarande långt kvar till toppen.
28 månader senare. Den här flaskan har den gamla, svarta etiketten. Koncentrerad smak med OK längd. Äppelmust och drömmar. Lite grapefrukt i slutet. Något enkel, men inte alls obehaglig. 87 p (skjutet från höften).
 

Fixfred

Medlem
BYOB 2021-09-30 – ”2012 vs 2013 - Louis Roederer vs Pol Roger”


4 Cristal 2012
Knuten! Sten, svag citrus, beska. Stängd och enkelspårig. Trist.
Vill minnas den bättre, druckit den en gång tidigare är ca 1 år sedan. Flera andra hade också druckit den tidigare och en så sent som för någon vecka sedan och hade en helt annan bild över hur den ska smaka. Indikerar på att något var galet med denna flaska. Korken var dock fin men innehållet var kasst. :(
60 % Pinot Noir och 40 % Chardonnay. Grand Crus from the Montagne de Reims, the Vallée de la Mame and the Cote des Blancs. 32 % vinified in oak casks. Non malolactic fermentation. Dosage 7,5 g/l.

.

1 Flaska till testades i helgen och även den hade samma fel. Blev att reklamera hela lådan.
Vingruppen sa att de fått in 2 till reklamationer på samma Batch.
De jag hadde som var dåliga:
L049277I100682
L049277I100700

Kan vara värt att öppna och testa en flaska om ni har nummer som är nära.
Om ni har någon som börjar på L049277I och ligger inom ett par tusen flaskor skulle jag testa om de också är kassa.
Trist att ha en kass låda hemma som öppnas om 10-20+ år.
 

Elvis

Medlem
Heidsieck NV (deg 20, bas 17?)
Initialt svavel på gränsen till för mycket ala Comtes. Lugnar ner sig och blir mer krut och rost. Trevlig och lättdrucken. Klart ung men trevlig. Gissningarna gick över till DP 08a och jag hade också Heidsieck 12 som en möjlig kandidat. Inte bäst i flighten men kul med en Heidsieck NV som äntligen levererar. Hade nästan gett upp hoppet efter ett antal sågningar av både 08a och senaste NVarna.

Har bara druckit en Charles Heidsieck Brut Reserve som var degorgerad 2020 och den var 2016-bas och riktigt svag. Kul att den här var bättre!

Heidsieck 08
Kom inte ihåg mer än att det hade vissa likheter med vin nummer 4 i det att det kändes som en ung knuten prestige. Kvällens sämsta vin vilket inte förvånar. Vet bara två personer som hissat det här vinet och båda råkar ha druckit det öppet och köpt lådvis.:rolleyes: Bukowskis, here i come!

Jag är säkert en av de två som du menar. ;) Jag har bara druckit 08:an en gång och köpte sedan två lådor varav jag sålt den ena efter alla sågningar här. Men jag vidhåller att den var riktigt bra när jag drack den plats hos Charles Heidsieck i november 2019. Visst blir man charmad när man är på ett trevligt besök men vid samma tillfälle tyckte jag att BdM 2004 var svag, liksom årgångslösa rosén, så det var inte så att jag hyllade allt.
 

LeChat

Medlem
5AC3C909-1A6A-4A85-AA5D-EFA98206C34B.jpeg

Laurent-Perrier Grand Siècle Iteration 22 Grande Cuvée


Ville öppna en lite ”bättre” champagne idag och valde då främst mellan Krug e163 och Grand Siecle 22. Eftersom jag tror att Krugen gärna kan få några år till så fick det bli en Grand Siecle. Första gången faktiskt. Iteration 22 är en cuvee på 1999, 2002 och 2004, där jag tror att 2004 är basårgången. Laurent Perrier har jag nog bara druckit någon enstaka flaska av någon gång i tiden men inget jag kommer ihåg. Köpte dock 3 flaskor av deras 2008 millesime eftersom den fick fina omdömen.

Doften har karaktären av vit bourgogne. Den känns till en början förhållandevis ung och reduktiv.
God frukt och bra syra är det första smakintrycket men i avslutet blir det mer av kola- och chokladtoner. Även en lite touch av häxvrål anas.
I andra glaset så kommer smakerna även fram i doften och blir enormt komplex och härlig. Intressant, elegant och med härliga mognadstoner. Har förmodligen dessutom en strålande framtid.
 

Sonderlese

Medlem
Visa bifogad bild 24401
Laurent-Perrier Grand Siècle Iteration 22 Grande Cuvée


Ville öppna en lite ”bättre” champagne idag och valde då främst mellan Krug e163 och Grand Siecle 22. Eftersom jag tror att Krugen gärna kan få några år till så fick det bli en Grand Siecle. Första gången faktiskt. Iteration 22 är en cuvee på 1999, 2002 och 2004, där jag tror att 2004 är basårgången. Laurent Perrier har jag nog bara druckit någon enstaka flaska av någon gång i tiden men inget jag kommer ihåg. Köpte dock 3 flaskor av deras 2008 millesime eftersom den fick fina omdömen.

Doften har karaktären av vit bourgogne. Den känns till en början förhållandevis ung och reduktiv.
God frukt och bra syra är det första smakintrycket men i avslutet blir det mer av kola- och chokladtoner. Även en lite touch av häxvrål anas.
I andra glaset så kommer smakerna även fram i doften och blir enormt komplex och härlig. Intressant, elegant och med härliga mognadstoner. Har förmodligen dessutom en strålande framtid.
Dessutom en effektfull fotografering!
Jag ser framemot en recension på 2008:an.
 
Toppen