Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

[Champagne] Idag dricker vi... som vanligt skumpa!

Thomas

Medlem
20230311_165153.jpg

Nu börjar denna bli riktigt jäkla bra. Lite lätta mognadstoner och en lite mer integrerad syra gör att den känns mer balanserad än för ett år sedan. Tror att den kommer bli sinnessjukt bra om 10 år.
 

Magikern

Medlem
Diebolt-Vallois Bland de Blanc Extra brut nv halvflaska

Doft: Jäst, brioche och gröna äpple. ung och dämppad
Attack: nybakat vetebröd, grape, gröna äpple och citrus. Ung och lovande
Mellansmak: Samma smaker men syran märks mer. Medelfyllig och mycket trevlig
Eftersmak: Rätt och läng och präglad av citrus och grape

Det fråmsta fyndet i bubbelväg på monopolet just nu så vitt jag vet. 91 poäng
 

Magikern

Medlem

Henri Maillart Blanc De Blancs Extra Brut

Vin och deli mässan bjöd på massor av godsaker men frågan är om detta inte var det bästa vinet. 92+ med klockren mersmak för framtiden. Det mesta man kan önska av en champagne i denna prisklassen. Citrus, äpplen och bröd och en pondus som imponerar.

Någon som provat?




 

Thirsty

Smygnykterist
Ett besök på mässan Sparkling Stockholm. Tyvärr synes utvecklingen av den mässan gått mot mindre bubbel och mer stilla viner jämfört med föregående år, lite missvisande namn. Mässans inriktning är på instegsviner så tämligen begränsat med intressanta flaskor att prova. Upplevde att det finns fler prestige etc. förra året. Ska man välja en mässa i Stockholm så är den på Älvsjö mässan betydligt bättre (sedan är mässor överlag lite sådär halvbra för att testa då det sker på stående fot, liten slatt, mycket folk och stök etc. därav togs inga anteckningar). Men nog om det, diverse saker som testades.

Louis Roederer Vintage 2015 och rosé vintage 2015, som vanligt presterar Roederar bra och är ett säkert kort. Kanske inte den vassaste årgången men ändå bra.

G.D. Coutelas som håller hus i Dizy.
- Louis Victor är en solera på 33-33-33 % av C, PN, M. Ekfat och utan malo. Småtrevlig men inget speciellt.
- 1809 med 70 % C och 30 % PN. Rkfat och utan malo. Bas 2017 och deg mars 2022. Ett steg upp. Känns ändå lite enkel och ospännande.


AD Coutelas.jpeg


De Vouge, en producent som sällan dyker upp på provningar så intressant att få testa igen de olika sorterna. Bättre än förväntat och i sedvanlig ordning blir det bättre med ökad prislapp. Vill minnas att det var Louis XV årgång 2014 (?) som överraskade positivt. Flaskorna är vackra men misstänker att dess otymplighet att förvara i källaren bidrar med att de väljs bort.

Cattier Clos Du Moulin, 50-50 C-PN som består av årgångarna 2008, 2009 och 2012. Deg januari 2020. Ännu en flaska som sällan dyker upp på provningar. Mycket bättre än vad jag minns. Då skumpa priserna har skenat så får 919 kr ses som snällt prissatt, strax ovan vintage priserna hos husen. Blev en beställning för nytt test.


Cattier.jpeg
 

LeChat

Medlem
74E87E43-BF01-4E4C-8AFD-4B83D22F2FFE.jpeg

2012 Vilmart & Cie Grand Cellier d'Or (Deg. november 2016, 80% Chardonnay 20% PN)

Hittade ett gäng flaskor som jag nästan glömt bort att jag hade.

Härligt frisk, lite lätt i stilen, med begynnande mognadstoner. Lite odlarfeeling med skumbanan. Frukten är riktigt smaskig och den har en väldigt fin balans med behaglig syra.

Blir inte så mycket Vilmart här hemma längre, men den här gav ju mersmak.
 
Trådskapare
Crist(al)ian 77

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör

Henri Maillart Blanc De Blancs Extra Brut

Vin och deli mässan bjöd på massor av godsaker men frågan är om detta inte var det bästa vinet. 92+ med klockren mersmak för framtiden. Det mesta man kan önska av en champagne i denna prisklassen. Citrus, äpplen och bröd och en pondus som imponerar.

Någon som provat?

Nej inte ens hört talas om. Jag har däremot provat Nicolas Maillart. Antar att de åtminstone kan vara släkt. Ska försöka hålla i minnet för framtiden.
 
3F28078A-1E17-4926-B59D-6FEB6839B951.jpeg


Marie Courtin Champagne Resonance Blanc de Noirs Extra Brut 2013 – köpte två flaskor av detta på Bukowskis i höstas. Kul att prova något nytt, tänkte jag. Det skulle jag inte tänkt. Inte kul att vara allt för negativ, men ibland är det vad det är. Ganska typsik BdN-smak initialt, men det är en dimridå. Den blir omgående väldigt tunn, nästan vattnig. Ungefär tvärt emot hur beskrivningen av hennes viner brukar lyda. Ingen ville dricka upp så tyvärr åkte resten i vasken. Har ni andra erfarenheter av Marie Courtin? Nått konstigt med denna flaskan?
 
Trådskapare
Crist(al)ian 77

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
Visa bifogad bild 28798

Marie Courtin Champagne Resonance Blanc de Noirs Extra Brut 2013 – köpte två flaskor av detta på Bukowskis i höstas. Kul att prova något nytt, tänkte jag. Det skulle jag inte tänkt. Inte kul att vara allt för negativ, men ibland är det vad det är. Ganska typsik BdN-smak initialt, men det är en dimridå. Den blir omgående väldigt tunn, nästan vattnig. Ungefär tvärt emot hur beskrivningen av hennes viner brukar lyda. Ingen ville dricka upp så tyvärr åkte resten i vasken. Har ni andra erfarenheter av Marie Courtin? Nått konstigt med denna flaskan?
Jag är inte särskilt imponerad av det jag provat. Strama och stumma generellt. Testa med sockerlag nästa gång.:p

2008 är undantaget som bekräftar regeln.
 
Trådskapare
Crist(al)ian 77

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
20230325_143527.jpg

Paul Sugot Grand Cru BdB
Minns inte basåret men tror det var 2009 med deg 22.

Arketpisk brödig och jästig champagne med äpplen och en skön ton av rostat bröd i bakgrunden. Märks verkligen att den legat mer än 10 år på jästen.

I munnen betydligt friskare, ungdomlig och grönäpplig.

Supergott och ett riktigt fynd än så länge... klart en av de bästa NV-skumporna jag provat i normalklassen.
 

Sonderlese

Medlem
Visa bifogad bild 28804
Paul Sugot Grand Cru BdB
Minns inte basåret men tror det var 2009 med deg 22.

Arketpisk brödig och jästig champagne med äpplen och en skön ton av rostat bröd i bakgrunden. Märks verkligen att den legat mer än 10 år på jästen.

I munnen betydligt friskare, ungdomlig och grönäpplig.

Supergott och ett riktigt fynd än så länge... klart en av de bästa NV-skumporna jag provat i normalklassen.
Jag tror det är 2008, 2009 och…
2010?
 

mackan92

Medlem
Jag säger inte emot. Sedan vet jag att magnumen släpar lite efter gentemot halvmagnum. Satt någon QR kod på halsfoliet som jag slängt. Kan kolla på resterande flaskor vid tillfälle, även om jag som kverulant konservativ ogillar QR-koder. Oavsett väldigt gott.:)
Vart hittar man vinet? :) Finner det inte på monopolet
 
Toppen