Elvis
Medlem
Låter underligt att man skulle misslyckats med 2008! Rosen är ju grymt bra.
Det finns för många bra 2008'or för att jag ska köpa någon mer flaska men jag hoppas att andra forumiter provar snart.
This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!
Låter underligt att man skulle misslyckats med 2008! Rosen är ju grymt bra.
Korkade upp en Veuve Clicquot 2008 igår här i Sao Paulo. Det var vid poolkanten på en nattklubb så ingen optimal provningsmiljö men det här var nog den första 2008:a som jag blev besviken på. Jag tyckte att både 2002 och 2004 var riktigt bra men den här kändes faktiskt lite svagare, mest på grund av att dosagen kändes högre än vanligt och liksom låg ovanpå och simmade, ungefär som den kan göra på ett ungt årgångsvin från Taittinger.
Ja, det är en välkommen nyhet! Det finns även med på VC Rosé 2008 och på deras Cave Privée-flaskor men jag har aldrig tidigare sett det på deras vanliga årgångschampagner.Jag noterade förresten att de hade skrivit ut degorgeringsdatum på etiketten (mars 2015). Är det en nyhet för Veuve Clicquot? Plus i kanten för det i alla fall.
I samband med att 2004:an släpptes gick Veuve Clicquot ut med att de vanliga årgångsvinerna skulle komma mer sällan framöver och att 2008 skulle bli nästa årgång. Om det sedan beror på att man verkligen höjt ambitionsnivån för årgångsvinet eller om det beror på att druvorna hamnar i Dom Pérignon-flaskor istället, som också kan vara en möjlig förklaring - åtminstone om man tror på @vintomas fullt rimliga konspirationsteorier (se denna tråd: http://www.finewines.se/threads/ruinart-brut-millesime-2008.4102/#post-99961) - ska jag låta vara osagt!Sedan undrar jag hur LVMH resonerar med Veuve Clicquots årgångsviner på senare år. Med Grande Dame gjorde de ett rekordlångt årgångshopp mellan 1998 och 2004 och med vanliga årgångsvinet är 2008 blott den tredje årgången de släpper på 2000-talet. Säljer de så bra av sina NV att de inte har druvmaterial till att göra fler årgångsviner?
Tack för omdömet! Jag testade själv 2010 igår och den var verkligen sylvasst skarp, (malo är vell ändå blockerad?) nästan så man fick munsår, men riktigt så känslig som @StefanAkiko har jag nog förhoppningsvis inte blivit
2008 Larmandier-Bernier Terre de Vertus Premier cru Extra brut
Terre de Vertus är en single-cru champagne med chardonnaydruvor som hämtas från hembyn. Första jäsningen görs på både ek och ståltank, malo, lagring på jästen i minst fyra år, ingen dosage.
Det här är en stiltypisk Vertus-BdB med utpräglad skaldjursmineralitet och hög syra. Kroppen är inte riktigt där än och kraften i eftersmaken kan förbättras, men subtiliteten i grundsmaken är fantastisk.
Doften är normalstor med framträdande krita, ostronskal, smör, krusbär, brödjäst och honung.
Smaken är medelfyllig med mycket fin koncentration av mineralitet, ostronskal, omogen persika, omogna krusbär och med en lätt gräddig avrundning. Hög syra som gör att huvudintrycket kan upplevas lite kartigt. Normallång längd.
En timmes glasutveckling ger svag smak av skogschampinjoner och honung samt nedtonad syra.
Det här är en närmast perfekt matchning till ostron. Bör ligga tre till sex år till i källaren.
Betyg: 80 (84) poäng
Enligt hemsidan genomgås malolaktisk jäsning. http://www.larmandier.fr/pages/vins.php?cid=terre-vertus&lang=enmalo är vell ändå blockerad?
Provade 10:an idag också och älskade den! Mängder av krut, champinjoner och honung. En lysande champagne. Mycket Loire-känsla på ett positivt vis!Tack för omdömet! Jag testade själv 2010 igår och den var verkligen sylvasst skarp, (malo är vell ändå blockerad?) nästan så man fick munsår, men riktigt så känslig som @StefanAkiko har jag nog förhoppningsvis inte blivit
Mycket gott där. Hur smakade Henrioten? Är årgången 1936 eller är det önsketänkande – alternativt ett tecken på att jag behöver skaffa glasögon?Drack upp slattarna som blev över från på Champagnedagen OFF i Göteborg igår och rundade av kvällen med att öppna några extra flaskor.
Visa bifogad bild 7162
Mycket gott där. Hur smakade Henrioten? Är årgången 1936 eller är det önsketänkande?
Hur var Legras Saint-Vincent 2008?1988, uppdaterade min post med vad som dracks under dagen.
Hur var Legras Saint-Vincent 2008?
Tack för detta. Har en flaska hemma och det finns risk för att korken åker av ikväll eller imorgon...Förvånansvärt öppen, ingen var nära att gissa på 08. Påminner extremt mycket om 96 & 00.
Oj. Tycker att 96:an är ruskigt bra. Hur fick ni tag på 08:an? Bollis har väl fortfarande 00, eller är det ett årgångsbyte som påbörjats i smyg till 08?Förvånansvärt öppen, ingen var nära att gissa på 08. Påminner extremt mycket om 96 & 00.
Oj. Tycker att 96:an är ruskigt bra. Hur fick ni tag på 08:an? Bollis har väl fortfarande 00, eller är det ett årgångsbyte som påbörjats i smyg till 08?
Oj. Tycker att 96:an är ruskigt bra. Hur fick ni tag på 08:an? Bollis har väl fortfarande 00, eller är det ett årgångsbyte som påbörjats i smyg till 08?
Long time lurker, postar för första gången
Jag ringde till Scandinavian Wine & Food KB igår och frågade om St Vincent 2008 och de sade att R&L Legras precis är klara med den. De ska förmodligen ha 2008an till försäljning parallellt med årgång 2000 då de har många från år 2000 kvar. De har dessutom sänkt priset på 2000 till 525kr. De kunde inte svara på om den skulle komma innan eller efter sommaren men priset skulle förmodligen bli 800-900kr för 2008an.
Jag har gillat R&L Legras Blanc de Blancs och deras Cuvée Présidence skarpt så St Vincent 2000 för 525 känns plötsligt väldigt lockande att prova!
Ja verkligen, speciellt 2002 för en BdB. Tycker nog Legras är ett föredöme när det gäller att vara selektiva med prestigeårgångarna. Om jag minns rätt gjordes St Vincent endast två ggr under 90-talet - 1990 och 1996.Intressant årgångshopp om de hoppar över 2002, 2004 och 2006.
Enligt Skandinavien Wine and Food gick druvorna 2002 till Presidence. Lite udda beslut, men så lär det vara.Intressant årgångshopp om de hoppar över 2002, 2004 och 2006.
Nja, det gjordes en champagne kallad Evanescence enda gången den gjorts (Evan äldsta sonen är född 2002)Enligt Skandinavien Wine and Food gick druvorna 2002 till Presidence. Lite udda beslut, men så lär det vara.