This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!
Yupp! Står två öppnade i kylen i skrivande stundChampagne vinner på luftning - det predikar jag hela tiden!
Efter att blivit utsatt för en hisklig mängd rödtjut veckan innan med göteborgsgänget och mitt andra utdelade spöstraff till en bandolkopia så var det dags för lite kompensation med likasinnade.
Visa bifogad bild 6926
Veuve Rosé 2008
Rödbärig doft med lite blommor. Fina fat och drag av kognac med hög syra och lång smak. Gissade först 2010 men andra gissningen blev 08 och med uteslutningsmetoden blev det en gissning på Veuve. Riktigt bra vin som lätt kan rekommenderas, påminner dock inte från vad jag associerar med Veuve, dvs tunga pinotdrivna champagner.
Henri Giraud Argonne 2004
Min nya kärlek i champagne och tredje vinet jag provar från huset med odlarstil på några månader. Här finns det mesta, rostat kaffe, äpplen och choklad med en touch av mosad banan. Smaken är mer äpple och choklad med en lång eftersmak. Elegant och komplext och inte lika maskulint som fantastiska Fut de Chene. Kvällens bästa vin om man nu får välja sitt eget...
Jacquart 1996 magnum
Doft av rök och svamp, första intrycket var dompa vilket flaskägaren höll med om. Helt fantastisk doft och kvällens bästa, smaken höll dock inte hela vägen utan var lite platt och kort i smaken. Var inne på 95 eller offår som 93, gissade 90 när det visades vara magnum. Helt fel och ytterligare en 96 som ska drickas nu. Jag drack upp min sista för två år sedan och då var den lite piggare men bra valuta för pengarna och återigen visas magnums storhet.
Henri Giraud Code Noir
Kände citrus och grapebeska med lite russin. Beskan fick mig att gissa äldre Deutz vilket var fel, citrusen ledde mig in på BdB vilket också var helfel... Märkliga är att jag har för mig att flera gjorde samma misstag på en provning veckan innan då jag hade med mig en flaska. Man kan ju tycka att det borde ringt en klocka för när ska det annars göra det!? Å andra sidan kunde finewines sensoriska sensei @Mattias S gå bet på mars forumvin blint några veckor senare så jag är i gott sällskap. Inte alls lika imponerad av vinet blint som när jag själv hade med det och hade det som WOTN. Får skylla på den berömda "flaskvariationen" som sannolikt är en eufemism för jagvariation...
Castellane 2002
Skräp! Tyckte om detta vinet för några år sedan men de tre senaste gångerna varav en blind och en halvblint har jag ratat det.
André Jacquart 2002
Hade svårt för den i början men den öppnade upp sig och visade på skön chardonnaymognad. Detta gjorde även att jag trodde det var pinot i. Lite fat och nougat med power i smaken även om jag är osäker på om han kör ek i årgången. En hade det som WOTN men kan lagras mer utan problem.
Bonusflaskan från ett odlarkooperativ var riktigt tråkig och behöver inte recenseras.
Ranking
Argonne 04
Jacquart (näsa #1)
Veuve Rosé
André Jacquart 02
Code Noir
Castellane 02
Provade den i vintras på Rosé-champagneprovning och vart positivt överaskad. Härligt krutig, kryddig doft och bra med spänst och intensitet i munnen. Uppfattade den som ung och lite kartig, men det löser sig säkert med lite lagring.
@jocke bjöd på en flaska senast han var på besök, för mig ett kraftpaket med tydliga rena smaker fortfarande ung behöver mer lagring. KÖPVÄRD
Jag har inte heller testat den än. Faktum är att jag ligger lågt med de flesta 2008or. Även om de är härliga redan idag, kommer de att vinna på att lagras!
Det är väl egentligen inte mer Aftonbladigt än att säga att oblind Champis klår allt annat med bubblor eller att oblind PN från alla platser utom BGN går att gäspa åt, eller att uttala parkeresquea saker som "den bästa årgången från CdP någonsin?” Eller "alla naturviner är bajstrams".Aftonbladet-journalistiken finns visst i alla läger, också de mest överraskande.
Skämt åsido, det låter lite väl mycket som önsketänkande; fanns det några belägg för hans påstående, förutom lokalpatriotism?
2004 Leclerc Briant Rubis de noirs
Leclerc Briant Rubis de noirs är något av ett lackmustest på om du är genuint intresserad av champagne eller inte. Lite som att bjuda någon som snöat in på IPA på en suröl och direkt få kommentaren ”är det här verkligen öl?”.
Vinifiering
Rubis de noirs är den mörkaste champagne jag någonsin druckit och det blir extra tydligt när producenten valt att förpacka det hela i en genomskinlig flaska. Jäsning med skalkontakt görs under sex dagar på pinot noir från Hautvillers, Cumières och Dizy.
Degorgering i december 2013 med en dosage på sju gram per liter.
Bedömning
Det här är i princip som att dricka en outvecklad, röd Bourgogne med kolsyra. Det låter som en sommeliers våta dröm men faktum är att det är bättre i teorin än i praktiken.
Doften är kraftig med dominans av kött, salvia och hallon.
Smaken är inte alls som förväntat baserat på doften, utan tillbakadragen och okomplicerad. Jag hittar rabarber och hallon och en lite för hög syra – högre dosage hade varit önskvärt. Glasutvecklingen är kraftig och tillför en animalisk jordighet, röda vinbär och gräddig avslutning.
Inkonsistensen mellan den kraftiga doften och den lätta kroppen gör det till en schizofren dryckupplevelse.
Hade nog parat den till en caesarsallad eller liknande.
Betyg
69 (75) poäng
Tack Daniel, ja men jag sätter nog generellt lite lägre än de flesta. Känns dumt med en hundragradig skala om man ändå bara använder betyg mellan 80-100.är det Parker-skalan du ger ut poäng efter
Samtidigt så kan det vara väldigt bra om man förmedlar sin alternativa skala i så fall, i alla fall om man vill att siffran skall betyda något för läsaren. De flesta utgår mest troligt från den framtunga parkerskalan.Tack Daniel, ja men jag sätter nog generellt lite lägre än de flesta. Känns dumt med en hundragradig skala om man ändå bara använder betyg mellan 80-100.
Jag uppskattar verkligen att du är återhållsam med poängen - i dessa tider av betygshyperinflation - och håller med om att det lätt blir ganska onyanserat när man bara använder delar av skalan! Jag försöker också att bidra i den riktningen. Men är det verkligen Parker-skalan (50-100) du utgår från?Tack Daniel, ja men jag sätter nog generellt lite lägre än de flesta. Känns dumt med en hundragradig skala om man ändå bara använder betyg mellan 80-100.
Nej, inte enligt Parkers definitioner som jag precis googlade. Som referens: en medelmåttig standard-nv som Moet: 70 poäng. En dålig budgetskumpa på andra pressningen: 55p. 1996 Deutz BdB: 95p. Välgjorda odlarchampagner brukar hamna runt 80 poäng.