Dags för en sammanfattning av de senaste veckornas champagneupplevelser:
1995 Dom Pérignon Rosé: Det här är en fantastisk champagne idag med härlig färg och pigga bubblor! Utvecklad, bärig, brödig och gräddig doft med något rostade toner. Inslag av geléhallon, jordgubbar, röda äpplen, räkskal, jord och ris. Smaken är utvecklad, frisk, koncentrerad, tydligt bärig, kryddig och torr. Hallon samsas med tranbär, blodgrape och röda äpplen. Hög syra. Och allt avslutas med en närmast oändligt lång eftersmak! Kommer att leva länge till. (
91 p)
1993 Moët & Chandon Grand Vintage Collection (deg nov 2011): Utvecklad, komplex, fruktig och jordig doft med efter hand lätt brända toner. Inslag av gummi, hasselnötter, lime, citron, gräddkola och kaffe. Utvecklad, mycket frisk och gräddig smak av citron, lime, hasselnötter, jord och citronskal. Mycket, mycket bra! Ska nog inte sparas längre än så här. (
88 p)
2005 Pierre Péters Les Chétillons: Utvecklad, komplex och gräddig doft med tydliga sherrytoner och inslag av citrus, krita, mandlar, brioche, kex och svamp. Smakmässigt känns den utvecklad, frisk och gräddig. Här hittar jag citrus, äpplen och lite gräddkola. Det här är mycket bra, men helt klart en svag årgång av denna champagne. Man behöver dock inte ha bråttom att dricka sina flaskor. (
87 p)
1999 Cristal: Oj! Den här är nära toppen nu, men kan utvecklas ytterligare och kommer att leverera i många år framöver! Doften är utvecklad och komplex med rostade toner. Inslag av jäst, citron, persika, plommon, vit choklad, ljust bröd, hasselnötter, nougat och grädde. Utvecklad, frisk, fruktig, komplex och härligt koncentrerad smak. En fruktcocktail med finstämd skalbeska! Till en början är det mest mogna gula äpplen, sedan persika och plommon och därefter päron. Men även vit choklad, söt citron och mogen grapefrukt. (
94 p)
2009 Cédric Bouchard Roses de Jeanne La Bolorée: Doften är riktigt bra, den är klart komplex och ändrar karaktär flera gånger. Det finns inslag av röda och gula äpplen, citron, kiwi, vaniljsocker, päron, lakrits och kräftspad. Men smaken hänger tyvärr inte med… Den känns lite obalanserad och en störande bitterhet drar ner betyget med ett par snäpp. Mogen gul frukt och citrusskal med en påtaglig syra. Sett ur ett positivt perspektiv skulle man kunna definiera den som oförlöst – det finns så klart en chans att den lyfter med några års ytterligare lagring – men här och nu är den helt klart en besvikelse! (
85 p)
A. Viot & Fils Brut Tradition: Budgetchampagnen på allas läppar för tillfället? OK, kanske inte, men den här champagnen presterar riktigt, riktigt bra för sina 185 pengar! Den är helt klart den bästa champagnen under 300 kr och bättre än de flesta storhusstandardchampagner (som i runda slängar kostar dubbelt så mycket). I doften känner jag först jäst, deg, stenmjöl och lakrits. Senare blir den något fruktig och bjuder på gul frukt, nötter och brioche. Smaken är fruktig och torr i en ganska lätt stil med persika, gula äpplen, grapefrukt och lakrits. Jag dricker flaskan över tre dagar och den håller ihop riktigt bra. Det ska bli intressant att se hur den klarar några års lagring! (
84-85 p)
1988 Pol Roger Rosé: Det här är en champagne som borde druckits för 3-4 år sedan eller möjligen ännu tidigare. Idag är den förvisso härligt kopparfärgad och känns fortfarande hyfsat pigg, men den är helt klart på väg ner. Stor, mogen, kryddig och gräddig doft med tydliga sherrytoner. Inslag av jordgubbssylt, sirap och gräddkola. Mogen, mycket frisk och bärig smak av jordgubbar, röda vinbär, rabarber, hallon och citrusskal. De senare försvinner dock efter längre tids luftning. Det här är fortfarande mycket, mycket bra – men var sannolikt ännu bättre för några år sedan. (
88 p)