Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

De senaste vininköpen, diskussioner och tips

Vingubben

Medlem
Många här verkar köpa en flaska Champagne för 1500 utan att blinka. Är det lika vanligt att man köper en pava rött här, för 1500 utan att blinka?
Det som @Tomas Lindblom skriver om guldkornen i spannet 200-400 kr är nog rätt så typiskt för de som hänger på forumet. Gissar att 90% av inläggen handlar om viner i detta prisspann med undantag för Champang där spannet snarare är 300-600 kr.

Nu har du börjat hänga på forumet precis i vid det tillfälle som prestigechampagne från 2008 från de stora husen håller på att släppas- vilket nog speglar ditt intryck, då många som normalt inte lägger 1500 kr på varken champagne, eller något annat vin, faktiskt passar på att handla några flaskor. 2008 anses, som du säkert har läst, att vara ett riktigt toppår, kanske det bästa de senaste 20 åren. Jag tror att de alla flesta som hänger på forumet kommer att dricka sina flaskor, men vi skall också komma ihåg att det faktiskt är ganska billigt att köpa dessa framtida rariteter här i Sverige. Detta hänger främst ihop med att Systembolaget inte tar hänsyn till om det är bra årgångar, och alltid har samma marginaler. Både Pol Roger SWC och Cristal 2008 handlas redan till priser närmare 2500 kr på kontinenten. Man kan med andra ord göra sig en hacka om man får tag på dessa för runt 1500 kr.
 

Sigdarve

Medlem
Det som @Tomas Lindblom skriver om guldkornen i spannet 200-400 kr är nog rätt så typiskt för de som hänger på forumet. Gissar att 90% av inläggen handlar om viner i detta prisspann med undantag för Champang där spannet snarare är 300-600 kr.

Nu har du börjat hänga på forumet precis i vid det tillfälle som prestigechampagne från 2008 från de stora husen håller på att släppas- vilket nog speglar ditt intryck, då många som normalt inte lägger 1500 kr på varken champagne, eller något annat vin, faktiskt passar på att handla några flaskor. 2008 anses, som du säkert har läst, att vara ett riktigt toppår, kanske det bästa de senaste 20 åren. Jag tror att de alla flesta som hänger på forumet kommer att dricka sina flaskor, men vi skall också komma ihåg att det faktiskt är ganska billigt att köpa dessa framtida rariteter här i Sverige. Detta hänger främst ihop med att Systembolaget inte tar hänsyn till om det är bra årgångar, och alltid har samma marginaler. Både Pol Roger SWC och Cristal 2008 handlas redan till priser närmare 2500 kr på kontinenten. Man kan med andra ord göra sig en hacka om man får tag på dessa för runt 1500 kr.
 

Sigdarve

Medlem
”Detta hänger främst ihop med att Systembolaget inte tar hänsyn till om det är bra årgångar, och alltid har samma marginaler. Både Pol Roger SWC och Cristal 2008 handlas redan till priser närmare 2500 kr på kontinenten. Man kan med andra ord göra sig en hacka om man får tag på dessa för runt 1500 kr”
.
Men tillverkaren då, tar den hänsyn till årgången och sätter priset därefter?
 

Vingubben

Medlem
.
Men tillverkaren då, tar den hänsyn till årgången och sätter priset därefter?
Dom passar nog på att justera upp priset en del men inte så värst mycket då dom absolut inte vill tvingas sänka priset när nästa årgång släpps. Den stora variationen sker med andra ord i återförsäljarledet.
 

jrick

Medlem
Visst bör den lagras, drack en -10 för ett par månader. Den behöver iaf 5-7 år till.
Fast att en 2010 är i en fas där den behöver mer tid är inte samma sak som att en 2015 behöver tid. Har inte provat någon av årgångarna men min uppfattning är att en Barbaresco av enklare snitt från en varm årgång som 2015 borde vara god att dricka nu. För mina preferenser är nysläppt Barolo och Barbaresco ofta väldigt god, men 6-9 år gammal kan ofta vara lite tråkig då den saftigaste unga frukten tonats ner men inte mycket hänt med syra och tanniner.
 
M

Mouton

Fast att en 2010 är i en fas där den behöver mer tid är inte samma sak som att en 2015 behöver tid. Har inte provat någon av årgångarna men min uppfattning är att en Barbaresco av enklare snitt från en varm årgång som 2015 borde vara god att dricka nu. För mina preferenser är nysläppt Barolo och Barbaresco ofta väldigt god, men 6-9 år gammal kan ofta vara lite tråkig då den saftigaste unga frukten tonats ner men inte mycket hänt med syra och tanniner.
Säger inte emot, dock tycker jag generellt att Barbaresco antar en mer angenäm ton av 8-12 års flask lagring.
Barolo + 12-15 år.. Detta baserat på årgång -10, senare har jag bara ett fåtal av.. Och i min smak mognar -11, -12 snabbare..
Men du vet säkert bättre.. Eftersom du inte smakat nån årgång... Har du smakat vin från Piemonte överhuvudtaget?? Eller gissar du där med? Saftig?? Har du druckigt saftig Nebbiolo, så inte kom den från nån seriös Piemonte producent iaf..
 
Last edited by a moderator:

Old Sparky

Medlem
Många här verkar köpa en flaska Champagne för 1500 utan att blinka. Är det lika vanligt att man köper en pava rött här, för 1500 utan att blinka?

För mig är det så att jag köper sällan men dyrt. Snittpris i min källare ligger på 3500 per flaska. Det har varit en mental förflyttning över många år, långsam tillvänjning helt enkelt, i början så tyckte jag 300 per flaska var ångestladdande dyrt.
 
Last edited:

Sigdarve

Medlem
För mig är det så att jag köper sällan men dyrt. Snittpris i min källare ligger på 3500 per flaska. Det har varit en mental förflyttning över många år, långsam tillvänjning helt enkelt, i början så tyckte jag 300 per flaska var ångestladdande dyrt.
3.5 papp per flaska. Låter ju sjukt dyrt. Eller menar du 350?
 
Last edited:

jrick

Medlem
Säger inte emot, dock tycker jag generellt att Barbaresco antar en mer angenäm ton av 8-12 års flask lagring.
Barolo + 12-15 år.. Detta baserat på årgång -10, senare har jag bara ett fåtal av.. Och i min smak mognar -11, -12 snabbare..
Men du vet säkert bättre.. Eftersom du inte smakat nån årgång... Har du smakat vin från Piemonte överhuvudtaget?? Eller gissar du där med? Saftig?? Har du druckigt saftig Nebbiolo, så inte kom den från nån seriös Piemonte producent iaf..
Vilket trevligt svar! Kan vara det otrevligaste jag har fått här. Jag har druckit hundratals viner från Piemonte. Självklart menar jag inte saftig som ”smakar som saft”, jag menar yppig och ungdomlig. För att vara nebbiolo, inte i en jämförelse med andra druvor som i sig kan vara mer fruktiga. Men gör mig en tjänst och svara inte på det här, för jag misstänker att även det svaret blir otrevligt.
 
Last edited:

Rexel

Medlem
Barbaresco. Dyraste rött jag köpt. Bör väl lagras?
https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/barbaresco-2201301
Enda sättet är att prova, smaken är olika, vissa gillar unga viner, andra mer mogna. Håller även med att vissa barbaresco / barolo kan komma in i en liten mellanfas.
Just denna tycker jag är fantastisk god nu (har inte köpt 2015 än, men 2014 har jag som vardags-barbaresco:)). Just denna (avser då 2014) tycker jag skall drickas nu, tveksam om den blir så mycket bättre.
 

Sigdarve

Medlem
Enda sättet är att prova, smaken är olika, vissa gillar unga viner, andra mer mogna. Håller även med att vissa barbaresco / barolo kan komma in i en liten mellanfas.
Just denna tycker jag är fantastisk god nu (har inte köpt 2015 än, men 2014 har jag som vardags-barbaresco:)). Just denna (avser då 2014) tycker jag skall drickas nu, tveksam om den blir så mycket bättre.
Bör man lufta vinet en timme eller så?
 
Toppen