chambertin
Medlem
SV: Fyra frågor [Claude Val och Kronstam - admin]
Jag tycker rubriken på priset är ganska kul.
Skulle själv inte vilja bli associerad med ett pris som hänger ihop med att man är besatt av stora mängder mat (en gourmand är en storätare, ej att förväxla med gourmet ung finsmakare).
Tänk vad fel det kan bli ibland men BGK var nog stolt över priset i alla fall.
Själva motiverar dom valet av Gourmand så här (från http://www.cookbookfair.com/html/about_gourmand.html ):
"The origin of GOURMAND is celtic.
In the 13th century Gioraman in IRISH meant "who has good appetite".
Gourmand has a noble meaning, and it is a compliment to be a gourmand.
Gourmet is more recent, it comes from the Dutch Grom, meaning young man. In the 15th century the Groom was the servant who transported the wines. In the 16th century Groomet became Gourmet and was only use or the men who carried barrels of wine or employees of wine merchants. Later the Gourmet became Sommelier.
In academic French, Gourmet should be used only for wine.
Gourmand is broader, and more positive. In English, Gourmet is used more, in the broad meaning.
In the 18th Century, French writer Jean Jacques Rousseau wrote "None is happier than the Gourmand" Nul n'est plus heureux que le gourmand.
For more information, see La Ligue des Gourmands, founded by Escoffier in 1913, and the book Le Maître des Saveurs, by Michel Gall"
SUPRA skrev:Den här kan man ta sig en titt på också.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Bengt-G%C3%B6ran_Kronstam
Om någon har en länk till där han vann Gourmand World Cookbook Awards 2006 i Peking vore det kul.
Den sidan jag lyckades hitta om just 2006/7 verkar något infekterad av spyware/virus. Kanske ett tecken?
Efter lite mer sök hittade jag detta: http://www.bjornlindberg.com/pdf/gourma ... elease.pdf
En rolig detalj är att det var Kronstam som hämtade priset nere i Frankfurt förra året.
Men det var ju fotograferna som vann
Vinets Magi awarded "Best Wine Photography" Book 1995-2007, Gourmand World, Cookbook Award, Frankfurt 2008.
http://www.winepictures.com/
Jag tycker rubriken på priset är ganska kul.
Skulle själv inte vilja bli associerad med ett pris som hänger ihop med att man är besatt av stora mängder mat (en gourmand är en storätare, ej att förväxla med gourmet ung finsmakare).
Tänk vad fel det kan bli ibland men BGK var nog stolt över priset i alla fall.
Själva motiverar dom valet av Gourmand så här (från http://www.cookbookfair.com/html/about_gourmand.html ):
"The origin of GOURMAND is celtic.
In the 13th century Gioraman in IRISH meant "who has good appetite".
Gourmand has a noble meaning, and it is a compliment to be a gourmand.
Gourmet is more recent, it comes from the Dutch Grom, meaning young man. In the 15th century the Groom was the servant who transported the wines. In the 16th century Groomet became Gourmet and was only use or the men who carried barrels of wine or employees of wine merchants. Later the Gourmet became Sommelier.
In academic French, Gourmet should be used only for wine.
Gourmand is broader, and more positive. In English, Gourmet is used more, in the broad meaning.
In the 18th Century, French writer Jean Jacques Rousseau wrote "None is happier than the Gourmand" Nul n'est plus heureux que le gourmand.
For more information, see La Ligue des Gourmands, founded by Escoffier in 1913, and the book Le Maître des Saveurs, by Michel Gall"