Fredagen den 13:e i Tokyo - lyckodag : - )
La Rochelle har tre restauranger i Japan, två i Tokyo och en i Nagasaki. Kedjan drivs av "
Monseigneur Monseigneur" som passerat 70, är mycket känd i Japan som en av de tre "Iron Chefs". Vår favorit av hans reatauranger är restaurangen i Tameikesanno (Akasaka, Tokyo). Denna restaurang har underligt nog ingen stjärna. Deras restaurang i Aoyama har dock en stjärna. Det är vår bestämda uppfattning att Guide Michelin inte gör sitt jobb ssk väl eftersom de aldrig ens besökt La Rochelle i Tameikesanno.
Maten är alltid perfekt, aldrig en glitch med någon endaste liten detalj eller smak. Alltid blir man nyfiken på det som serveras och hur det kommer smaka. Alltid sensitivt, balanserat och mycket vackra uppläggningar. Restaurangen i Aoyama (den med 1 stjärna) är mer grov i sitt uttryck och även om uppläggningarna där också är vackra så är det alltid någon eller några rätter som levereras under par.
Vad åt vi då?
Fulla menyn naturligtvis. Ca 800kr per person. Tillkom ca 200kr för korkavgift. Självklart serverade de vår 2003 Numanthia i glas från Riedel. Vad annars?
Smaknot
här.
Amusée bouche
Pudding med sjöborre, de luxe crèpe, potatiskaka och en skål med "något gott smman med clementingelé".
Hummer
Hummerstjärt i gelé på en spegel av KABU-sås (en slags mild rova). Fyra skivor olika sorters rättika i olika geometrier. Bågen skapt av torrgrillad purjo. Guldflagan överst påminner mig om en Michelin-kille jag träffade som var specialiserad på 3-stjärniga restauranger. Han gillade inte japansk kaiseki-ryouri och hade kastat ut sådant han inte förstod vad det var genom fönstret... *huh*
A sense of adventure and respect? Knowledge?
Ya-ya.
Fois gras
Krokett med torr-pressad YAMA IMO ("bergspotatis"), chips av sötpotatis och mckt väl avvägd sås. Topping: Pecorino.
Närbild.
Hustruns Fois gras... Inga kommentarer... Den var ändå läckrare än min! Superbt tillagat hirslimpa på köpet! Men, jag är ju så illa skapt att jag alltid hellre väljer ngt jag tror kan vara en utmaning... Föredrar därför kockens meny - utan alterationer (dock undviker jag av religiös övertygelse: råa ostron, hjärna, rå häst och rå kyckling.)
Fisktallrik
Pilgrimsmussla i clam chowder med överraskningar i skummet.
Kött - huvudrätt
Fläskstek och ankbröst med grillade grönsaker, svamp och två såser.
Dessert
Ord äro överflödiga, men skummet var gjort av selleri. Perfekt
mariage!
Mignardises
Till kaffe/te valde vi bara några få av de många olika godsaker som fanns på vagnen idag...