Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

God mat i Tokyo

Trådskapare
StefanAkiko

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Vad tränar du för något? Kendo eller Aikido gissar jag med tanke på avataren.
Kendo.
Mycket bra gissat! De flesta människor (inklusive japaner) vet inte ens att det finns ngt som heter kendo. Har du själv ngt att göra med kampkonst?
Kendo och vin är fö som olja och vatten: dålig mix. Däremot har jag lärt mig uppskatta Shouchu på både längden och tvären. Även till viss del 紹興酒, kinesisk Shokoushu. Även om det mest smakar bränt socker och mörk sirap/melass, så ger det mig hurwen bara att tänka på det. Och ett överflödigt intag tillsammans med kejsarens livvakter i somras föranledde att jag ramlade baklänges utför en rulltrapp i Tokyo.

Aj-oj. Men, samma änglar som nallar konjak och whiskey, vakade över mig då. Det blir ingen repris på det programmet!
 
Trådskapare
StefanAkiko

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Varför sådan redundans?
Hur deletar jag de onödiga kopiorna av min triplett?
 
Trådskapare
StefanAkiko

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Blir mer och mer sugen på att åka till Tokyo på en matresa… Och jag har bara en kort direktflight dit.
Hej Elvis!
Vad otroligt trevligt det skulle vara om jag lärde mig läsa bättre än jag drar förhastade slutsatser. Om du får för dig att besöka Tokyo inom den närmsta tiden, så finns alla möjligheter att hitta på lika goda som trevliga utflykter. Mellandagarna och första tiden av det nya året är vi dock i ett mckt kallt norrönt land *hurwen* men i övrigt så. Körsbärsblomningen brytet mars/april är som på en annan planet. Men, du kanske redan varit i Tokyo?
 

Elvis

Medlem
Hej Vintomas!
Det var goda nyheter!
Nej, att Elvis är i Manilla och snart drar sig österut hade jag ingen aning om. Kan alltså kanske hoppas på lite svenskt vinsällsällskap iom att från Manilla finns direktflighter varje dag. Bästa fpl är Haneda och flera av de stora flygbolagen flyger Manila-Haneda varje dag.

Det stämmer att jag bor i Manila och kommer att flytta till Los Angeles om några månader. Tokyo står högt på min lista över städer jag skulle vilja passa på att besök medan jag bor i Asien. Jag har varit mycket i Seoul (som jag älskar matmässigt!) och Hongkong (inte så dumt heller) men aldrig i Tokyo.
 

Skumpagne

Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa
Kendo.
Mycket bra gissat! De flesta människor (inklusive japaner) vet inte ens att det finns ngt som heter kendo. Har du själv ngt att göra med kampkonst?
Kendo och vin är fö som olja och vatten: dålig mix. Däremot har jag lärt mig uppskatta Shouchu på både längden och tvären. Även till viss del 紹興酒, kinesisk Shokoushu. Även om det mest smakar bränt socker och mörk sirap/melass, så ger det mig hurwen bara att tänka på det. Och ett överflödigt intag tillsammans med kejsarens livvakter i somras föranledde att jag ramlade baklänges utför en rulltrapp i Tokyo.

Aj-oj. Men, samma änglar som nallar konjak och whiskey, vakade över mig då. Det blir ingen repris på det programmet!
Nja körde Aikido något år när jag var singel, sen sprack det med tid pga av förhållande och barn. Men skulle gärna ta upp det igen. Vet att dom har lite svärd träning också.
 
Trådskapare
StefanAkiko

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Har du någon koppling till Umeå?
Jo, har levt den största delen av mitt liv i Umeå och talar norrländska. De flesta av mina barn bor där och varje månad (mer eller mindre) kör jag en vinmiddag där med goda vänner. Är dock duktigt trött på långpendling och ser fram mot ett glesare resande.
 
Trådskapare
StefanAkiko

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Det stämmer att jag bor i Manila och kommer att flytta till Los Angeles om några månader. Tokyo står högt på min lista över städer jag skulle vilja passa på att besök medan jag bor i Asien. Jag har varit mycket i Seoul (som jag älskar matmässigt!) och Hongkong (inte så dumt heller) men aldrig i Tokyo.
Elvis, innan du beger dig från Asien så finns ju absolut en vits med att besöka Tokyo för lite enklare mat och dryck :)
Det skall alldeles säkert gå att ordna något bra.
 

SUPRA

Bäst
D010_1__01718.1382739520.1280.1280.jpg
 
Trådskapare
StefanAkiko

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Fredagen den 13:e i Tokyo - lyckodag : - )
La Rochelle har tre restauranger i Japan, två i Tokyo och en i Nagasaki. Kedjan drivs av "Monseigneur Monseigneur" som passerat 70, är mycket känd i Japan som en av de tre "Iron Chefs". Vår favorit av hans reatauranger är restaurangen i Tameikesanno (Akasaka, Tokyo). Denna restaurang har underligt nog ingen stjärna. Deras restaurang i Aoyama har dock en stjärna. Det är vår bestämda uppfattning att Guide Michelin inte gör sitt jobb ssk väl eftersom de aldrig ens besökt La Rochelle i Tameikesanno.

Maten är alltid perfekt, aldrig en glitch med någon endaste liten detalj eller smak. Alltid blir man nyfiken på det som serveras och hur det kommer smaka. Alltid sensitivt, balanserat och mycket vackra uppläggningar. Restaurangen i Aoyama (den med 1 stjärna) är mer grov i sitt uttryck och även om uppläggningarna där också är vackra så är det alltid någon eller några rätter som levereras under par.

Vad åt vi då?

Fulla menyn naturligtvis. Ca 800kr per person. Tillkom ca 200kr för korkavgift. Självklart serverade de vår 2003 Numanthia i glas från Riedel. Vad annars? :)
Smaknot här.

Amusée bouche
LR-amusee.jpg

Pudding med sjöborre, de luxe crèpe, potatiskaka och en skål med "något gott smman med clementingelé".

Hummer
LR-hummer.jpg

Hummerstjärt i gelé på en spegel av KABU-sås (en slags mild rova). Fyra skivor olika sorters rättika i olika geometrier. Bågen skapt av torrgrillad purjo. Guldflagan överst påminner mig om en Michelin-kille jag träffade som var specialiserad på 3-stjärniga restauranger. Han gillade inte japansk kaiseki-ryouri och hade kastat ut sådant han inte förstod vad det var genom fönstret... *huh*
A sense of adventure and respect? Knowledge?
Ya-ya.

Fois gras
LR-foisgras-ss-1.jpg

Krokett med torr-pressad YAMA IMO ("bergspotatis"), chips av sötpotatis och mckt väl avvägd sås. Topping: Pecorino.

LR-foisgras-ss-2.jpg

Närbild.

LR-foisgras%20wife.jpg

Hustruns Fois gras... Inga kommentarer... Den var ändå läckrare än min! Superbt tillagat hirslimpa på köpet! Men, jag är ju så illa skapt att jag alltid hellre väljer ngt jag tror kan vara en utmaning... Föredrar därför kockens meny - utan alterationer (dock undviker jag av religiös övertygelse: råa ostron, hjärna, rå häst och rå kyckling.)

Fisktallrik
LR-fisk.jpg

Pilgrimsmussla i clam chowder med överraskningar i skummet.

Kött - huvudrätt
LR-viande.jpg

Fläskstek och ankbröst med grillade grönsaker, svamp och två såser.

Dessert
LR-dessert.jpg

Ord äro överflödiga, men skummet var gjort av selleri. Perfekt mariage!

Mignardises
LR-mignardises.jpg

Till kaffe/te valde vi bara några få av de många olika godsaker som fanns på vagnen idag...
 
Last edited:
Trådskapare
StefanAkiko

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Vilka menyer. Det ser fantastiskt ut. Tack för inläggen. Tokyo läggs allt högre upp på listan.

Undviker råa ostron, kan man äta dem på annat sätt :)

Vi har ju knappt börjat :)
Imorgon (tis) är det Jinboucho-Den som var på väg mot 3 stjärnor men nu nedgraderades till bara en. Obegripligt... Hasegawa-san bakar in en hel del varm humor i sin matlagning. Om du vill kan du förbereda dig med en intervju av en av Tokyos tre mest populära kockar här.
Ostron kan fö ätas friterade på kinesiskt vis eller som tempura. Stekta och kokta också...
 
Trådskapare
StefanAkiko

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Hörde av en fransk vin-och-mat-journalist jag träffade häromdagen att en av våra Tokyobaserade favoritrestauranger kommer vara med på listan över Världens 50 Bästa Restauranger.
Vi får väl vänta in faktum innan vi gör både VÅGEN åt den goda nyheten och ger fingret åt Guide Michelin :D
...men vi är väl förberedda med fin-Bordeaux (Champagne är bara dyrt och min älskade hustru ger mig allltid onda ögat då Bubbel passerar 500 kr och inte ger henne samma njutning som 2000 Pichon-Baron. Och särskilt ont öga kommer då hon anser sig ha druckit godare Cava än det som finns i det bubblande glaset.)
Men, vi kan alla fira på olika vis. Huvudsaken vi njuter av firandet :rolleyes:
 

Krug88

Medlem
...men vi är väl förberedda med fin-Bordeaux (Champagne är bara dyrt och min älskade hustru ger mig allltid onda ögat då Bubbel passerar 500 kr och inte ger henne samma njutning som 2000 Pichon-Baron. Och särskilt ont öga kommer då hon anser sig ha druckit godare Cava än det som finns i det bubblande glaset.)
Men, vi kan alla fira på olika vis. Huvudsaken vi njuter av firandet :rolleyes:
Det behöver inte bara vara negativt…
En bekants fru hade precis samma synpunkt på skumpa, ända tills hon fick smaka just Krug 1988.
Efter det var hon helt ointresserad av allt annat vin, bara Krug 1988 som gällde!
Det enda positiva för honom att det var på tiden då den såldes för 1345kr på SB, och inte drygt det dubbla som idag...
 
Toppen