This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!
-Brukar köra en combo av torkade och förvällda då jag använder dem till lite olika saker.
Sitter precis och läser "svampspecialen" i Äkta Mat och konstaterar att de rekommenderar att man inte skall koka bort all vätska ut svampen när man förväller utan frysa in svampen i vätskan för att bevara smakerna bättre...
Så har ju inte jag jobbat tidigare utan kokat bort all vätska, är det kanske dags att uppgradera min svamphantering?
Det låter ju rimligt?
Är det inte fjällig bläcksvamp som ger antabusliknande reaktioner i kombination med alkohol?
Har inte provat själv men i min svampbok står det att man skall unvika alkohol ihop med den svampen.Är det inte fjällig bläcksvamp som ger antabusliknande reaktioner i kombination med alkohol?
Stämmer det? Har också hört det men aldrig provat. Inte en svamp som jag tycker är allt för god.
Jag förväller gula kantareller men torkar karljohan, trattkantarell & trumpetsvamp. De svamparna är de enda jag plockar, jag vill lära mig mer och känna mig trygg med att plocka allt möjligt men dit är det långt.-Brukar köra en combo av torkade och förvällda då jag använder dem till lite olika saker.
Har inte provat själv men i min svampbok står det att man skall unvika alkohol ihop med den svampen.
Gott om taggsavamp i skogen i helgen men har inte sett så mkt trattisar ännu.
Sorry, rätt skall vara rätt. Det är den grå bläcksvampen (Inte den fjälliga alltså !) som inte skall intas ihop med alkohol.Har för mig att det främst är med snaps och dylikt som det blir påtagligt.
Svampen är smakrik, speciell och god man bör dock äta den ung. De äldre svamparna får en viss bismak även om köttet är ljust och fint.
Jag förväller gula kantareller men torkar karljohan, trattkantarell & trumpetsvamp. De svamparna är de enda jag plockar, jag vill lära mig mer och känna mig trygg med att plocka allt möjligt men dit är det långt.
Jag tycker det är smidigast att ha torkad svamp men just gula kantareller blir inget vidare efter torkning
En annan bra svamp som svårligen kan förväxlas är ju blodriskan som "blöder" skarp orange saft när man bryter i den vilket är ett unikt kännetecken. Många plockar den inte för att den ser lite oaptitlig ut. Förväxlingssvampen "skäggriska" är väldigt lik med "blöder" inte så den är lätt att sålla bort. Som nämnt tidigare i tråden är blodriskan en av de mest smakrika svamparna så den är inte för alla. De har ju i övrigt tidigare ansetts som den allra läckraste av våra matsvampar.
Trumpetsvampen skrev jag iofs att jag redan plockar men tack för de övriga tipenJa, gula kantareller brukar man ju helt avrådas för att torka då de tappar smak och blir sega i konsistensen.
-Nästa steg i din personliga svamputveckling borde ju vara trumpetsvamp Svart/rödgul som växer precis som trattisar och ofta tillsammans med och är svåra att bland ihop med någonting annat.
En annan bra svamp som svårligen kan förväxlas är ju blodriskan som "blöder" skarp orange saft när man bryter i den vilket är ett unikt kännetecken. Många plockar den inte för att den ser lite oaptitlig ut. Förväxlingssvampen "skäggriska" är väldigt lik med "blöder" inte så den är lätt att sålla bort. Som nämnt tidigare i tråden är blodriskan en av de mest smakrika svamparna så den är inte för alla. De har ju i övrigt tidigare ansetts som den allra läckraste av våra matsvampar.
Sedan har du ju taggsvampen som istället för skivor på undersidan har små taggar vilket gör att den är mycket lätt att känna igen och svår att förväxla. Bra att blanda ut kantarellerna med.
Lite beroende på var man bor så börjar nog säsongen på blodriska gå mot sitt slut men jag kan fortfarande hitta den i Roslagen såhär års.Har inte sett den i någon affär och det lär väl vara för sent på säsongen för den svampen i skogen nu eller? I granskog förekommer den rätt ofta.
Den borde väl finnas i någon affär här i gbg.
Vi som är lite äldre behöver röra på oss av hälsoskälFan vikka skogsmullar ni är !
Eftersom du ändå plockar karl-johan kan du ju ta steget till att börja plocka andra typer av trevliga soppar såsom tegelsopp, björksopp, aspsopp etc! Jag antar att du vet hur du känner igen gallsopp i och med förväxlingsrisken till karl-johan, så de ovan nämnda borde vara en schysst fortsättning!Jag förväller gula kantareller men torkar karljohan, trattkantarell & trumpetsvamp. De svamparna är de enda jag plockar, jag vill lära mig mer och känna mig trygg med att plocka allt möjligt men dit är det långt.
Jag tycker det är smidigast att ha torkad svamp men just gula kantareller blir inget vidare efter torkning
Lite beroende på var man bor så börjar nog säsongen på blodriska gå mot sitt slut men jag kan fortfarande hitta den i Roslagen såhär års.
Varför den inte syns i butik vet jag inte, kanske för att den inte har ett särskilt smakligt utseende så det är främst redan frälsta svampnördar som uppskattar den?
Kanske skall tillägga att om man vill undvika en tendens till "kärv" smak så skall man undvika de allra största och äldsta exemplaren. Men en viss kärvhet brukar ju uppskattas här på forumet
Just det med andra soppar var faktiskt min plan för i år men det fanns så sjukt mycket karljohan att det liksom inte blev av. Möjligheterna att torka svampen var det som begränsade mängden jag brydde mig om att ta hemEftersom du ändå plockar karl-johan kan du ju ta steget till att börja plocka andra typer av trevliga soppar såsom tegelsopp, björksopp, aspsopp etc! Jag antar att du vet hur du känner igen gallsopp i och med förväxlingsrisken till karl-johan, så de ovan nämnda borde vara en schysst fortsättning!