MartinE
Medlem
Helgen bjöd på följande bubblande stämningshöjare:
André Beaufort Brut Nature (80 % pinot noir, 20 % chardonnay; degorgerad okt 2012): Chablis (!) är det första jag tänker på när jag kör ner näsan i glaset. Det är mycket gröna äpplen och mineral i doften. Efter hand även en aning salmiak och läder. Smaken är underbart naturlig; fortfarande ung, mycket torr och frisk. Omogna äpplen, körsbär och efter hand lite animaliska toner. Mycket trevlig! 82 p.
Larmandier-Bernier Latitude (100 % chardonnay): Härlig doft av päron, gröna äpplen och mineral. Mycket torr, frisk och outvecklad smak. Gröna äpplen, päron, mineral, salmiak, citrusskal och äppelskal. 79.
2006 R. Pouillon Millésime (100 % chardonnay; degorgerad juli 2012): Blommig och något kryddig doft med inslag av honung och citrus. Outvecklad; mycket torr och något fruktig smak. Omogen persika, aprikos, gröna äpplen och mineral. 73.
Chartogne-Taillet Cuvée Sainte Anne (60 % chardonnay, 40 % pinot noir): En härlig champagne! Brödig och mycket fruktig doft med inslag av gula äpplen, omogna päron och jäst. Mycket torr, frisk och fruktig smak. Fortfarande ung. Citrus, röda äpplen och en liten ton av vitpeppar. 86. (Förresten, har någon koll på om siffrorna "091013" på korken är degorgeringsdatum, d v s 9 okt 2013?)
Jacques Selosse Substance (100 % chardonnay; degorgerad 27 okt 2007): Magisk! Doften är oxiderad, komplex, fruktig, parfymerad och något kryddig. Tydliga sherrytoner med inslag av gräddkola, mogna gula äpplen, honung och apelsin. Efter hand även lakrits, brioche och en aning bränt bröd. Smaken är utvecklad, frisk, kryddig och komplex. Mineral, grädde, gula äpplen, mogen citrus, citrusskal och grapefrukt. Underbar, guldgul färg! Oj, vilket vin! Känslan är snarare mogen Chablis med kolsyra än champagne! Kanske den ultimata kombinationen av fyllig och frisk. 96.
André Beaufort Brut Nature (80 % pinot noir, 20 % chardonnay; degorgerad okt 2012): Chablis (!) är det första jag tänker på när jag kör ner näsan i glaset. Det är mycket gröna äpplen och mineral i doften. Efter hand även en aning salmiak och läder. Smaken är underbart naturlig; fortfarande ung, mycket torr och frisk. Omogna äpplen, körsbär och efter hand lite animaliska toner. Mycket trevlig! 82 p.
Larmandier-Bernier Latitude (100 % chardonnay): Härlig doft av päron, gröna äpplen och mineral. Mycket torr, frisk och outvecklad smak. Gröna äpplen, päron, mineral, salmiak, citrusskal och äppelskal. 79.
2006 R. Pouillon Millésime (100 % chardonnay; degorgerad juli 2012): Blommig och något kryddig doft med inslag av honung och citrus. Outvecklad; mycket torr och något fruktig smak. Omogen persika, aprikos, gröna äpplen och mineral. 73.
Chartogne-Taillet Cuvée Sainte Anne (60 % chardonnay, 40 % pinot noir): En härlig champagne! Brödig och mycket fruktig doft med inslag av gula äpplen, omogna päron och jäst. Mycket torr, frisk och fruktig smak. Fortfarande ung. Citrus, röda äpplen och en liten ton av vitpeppar. 86. (Förresten, har någon koll på om siffrorna "091013" på korken är degorgeringsdatum, d v s 9 okt 2013?)
Jacques Selosse Substance (100 % chardonnay; degorgerad 27 okt 2007): Magisk! Doften är oxiderad, komplex, fruktig, parfymerad och något kryddig. Tydliga sherrytoner med inslag av gräddkola, mogna gula äpplen, honung och apelsin. Efter hand även lakrits, brioche och en aning bränt bröd. Smaken är utvecklad, frisk, kryddig och komplex. Mineral, grädde, gula äpplen, mogen citrus, citrusskal och grapefrukt. Underbar, guldgul färg! Oj, vilket vin! Känslan är snarare mogen Chablis med kolsyra än champagne! Kanske den ultimata kombinationen av fyllig och frisk. 96.