Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

MartinE

Medlem
Helgen bjöd på följande bubblande stämningshöjare:

André Beaufort Brut Nature (80 % pinot noir, 20 % chardonnay; degorgerad okt 2012): Chablis (!) är det första jag tänker på när jag kör ner näsan i glaset. Det är mycket gröna äpplen och mineral i doften. Efter hand även en aning salmiak och läder. Smaken är underbart naturlig; fortfarande ung, mycket torr och frisk. Omogna äpplen, körsbär och efter hand lite animaliska toner. Mycket trevlig! 82 p.

Larmandier-Bernier Latitude (100 % chardonnay): Härlig doft av päron, gröna äpplen och mineral. Mycket torr, frisk och outvecklad smak. Gröna äpplen, päron, mineral, salmiak, citrusskal och äppelskal. 79.

2006 R. Pouillon Millésime (100 % chardonnay; degorgerad juli 2012): Blommig och något kryddig doft med inslag av honung och citrus. Outvecklad; mycket torr och något fruktig smak. Omogen persika, aprikos, gröna äpplen och mineral. 73.

Chartogne-Taillet Cuvée Sainte Anne (60 % chardonnay, 40 % pinot noir): En härlig champagne! Brödig och mycket fruktig doft med inslag av gula äpplen, omogna päron och jäst. Mycket torr, frisk och fruktig smak. Fortfarande ung. Citrus, röda äpplen och en liten ton av vitpeppar. 86. (Förresten, har någon koll på om siffrorna "091013" på korken är degorgeringsdatum, d v s 9 okt 2013?)

Jacques Selosse Substance (100 % chardonnay; degorgerad 27 okt 2007): Magisk! Doften är oxiderad, komplex, fruktig, parfymerad och något kryddig. Tydliga sherrytoner med inslag av gräddkola, mogna gula äpplen, honung och apelsin. Efter hand även lakrits, brioche och en aning bränt bröd. Smaken är utvecklad, frisk, kryddig och komplex. Mineral, grädde, gula äpplen, mogen citrus, citrusskal och grapefrukt. Underbar, guldgul färg! Oj, vilket vin! Känslan är snarare mogen Chablis med kolsyra än champagne! Kanske den ultimata kombinationen av fyllig och frisk. 96.
 

Swedish

Medlem
Senaste veckorna på hemmafronten:
- Domaine Sarda-Mallet "Terroir de Mailloles" 2005.
Till en högrevsgryta med tomater, lök och svarta oliver blev suget plötsligt stort efter ett hederligt rustikt sydfranskt rödtjut. 65% Mourvèdre, 35% Syrah från Rousillon. Har öppnat upp sig bra och är i fin drickfas nu. Rejält djup i frukten, rustik och lätt animalisk men ändå med en polerad elegans. Syrorna bär upp bra. Riktigt bra! Dricker för lite Mourvèdre! (har aldrig helt förstått dess storhet)
- Domaine Tempier "La Tourtine" 2005
Till resterna av grytan blev ju suget stort efter mer Mouvèdre. Vad bättre än Bandol då (80% Mourvèdre)! 05 ska ju vara en lite lättare årgång i trakten men blev ändå mäkta förvånad över hur lättsamt och elegant vinet betedde sig. Lättare och rödbärigare än Sarda-Mallet och i riktigt bra balans och drickfas. Redigt gott!
- Veuve Fourny "Cuvée R"
Är ambivalent till Champagne. Ibland bland det största man kan få i sig, och ibland redigt tråkigt trots 400 investerade kronor. Sen är det nästan alltid gott. Och det här är gott men jag minns det som mer personligt. Bred frukt som drar åt det gulare hållet, fat, balanserande syra. Som sagt; trevligt, no more no less
- Piersporter Goldtröpchen Riesling Spätlese 2007, Reinhold Haart
Bra spätlese är alltid gott. Och det här är riktigt bra! Har lagt den första ungdomen bakom sig. Syran har integrerat sig väl med frukten och ligger djupt inbäddad i en fet gul frukt. Sötman finns där men glöms nästan bort för den självklara elegansen och renheten.
- Crozes-Hermitage 2009, domaine des Lises
Har hanterat den varma årgången riktigt bra för det känns friskt och spänstigt samtidigt som det är mulligt och tillgängligt. Bara att bocka av alla markörer för en nord-rhône syrah
- Vina Tondonia Blanco Reserva 1996
Tiden biter knappt på den. Mogen och fet samtidigt som den är ung och spänstig. Minns den som mer egensinnig dock
- Arbois Sélection 2008, Tissot
Några års lagring har gjort den gott, frukten har bredat ut sig bakom sherry-tonerna och är spänstig och snygg. Drag av både citrus, sten och lite mer bokna äpplen. Klockrent alternativ till sherry till diverse småplock
- Château Troplong-Mondot 2006
Inspirerad av herr Akiko och en hommage à Madame Valette så drogs en flaska Troplong-Mondot. Antagligen för ung men frukten var inte bråkig men bred, stramheten var hanterbar. Oklanderligt gjord. Däremot är faten lite väl framträdande och den känns lite baktung. Saknar energi och driv i den. Var lite som att dricka supermogen mörk frukt med chokladplanka. Efter två glas blev det jobbigt...
- Cornas 2006, Domaine du Tunnel
Som tur var fanns det en högenergisk Cornas brevid. Alldeles lagom köttig och blodig med stora skopor svarta oliver. Sprudlande syra och ett nästan rödbärigt avslut. Störtbra!
- Meursault VV 2010, Domaine Buisson-Charles
Hur god som helst! Inte stort bara förbannat god! Stor bred och mumsig frukt (men med skärpa), bra uppbackning av syra och stenighet...

Dags att börja tänka på påsken...
 

Mattias Schyberg

Administratör
Senaste veckorna på hemmafronten:
- Domaine Sarda-Mallet "Terroir de Mailloles" 2005.
Till en högrevsgryta med tomater, lök och svarta oliver blev suget plötsligt stort efter ett hederligt rustikt sydfranskt rödtjut. 65% Mourvèdre, 35% Syrah från Rousillon. Har öppnat upp sig bra och är i fin drickfas nu. Rejält djup i frukten, rustik och lätt animalisk men ändå med en polerad elegans. Syrorna bär upp bra. Riktigt bra! Dricker för lite Mourvèdre! (har aldrig helt förstått dess storhet)
- Domaine Tempier "La Tourtine" 2005
Till resterna av grytan blev ju suget stort efter mer Mouvèdre. Vad bättre än Bandol då (80% Mourvèdre)! 05 ska ju vara en lite lättare årgång i trakten men blev ändå mäkta förvånad över hur lättsamt och elegant vinet betedde sig. Lättare och rödbärigare än Sarda-Mallet och i riktigt bra balans och drickfas. Redigt gott!
- Veuve Fourny "Cuvée R"
Är ambivalent till Champagne. Ibland bland det största man kan få i sig, och ibland redigt tråkigt trots 400 investerade kronor. Sen är det nästan alltid gott. Och det här är gott men jag minns det som mer personligt. Bred frukt som drar åt det gulare hållet, fat, balanserande syra. Som sagt; trevligt, no more no less
- Piersporter Goldtröpchen Riesling Spätlese 2007, Reinhold Haart
Bra spätlese är alltid gott. Och det här är riktigt bra! Har lagt den första ungdomen bakom sig. Syran har integrerat sig väl med frukten och ligger djupt inbäddad i en fet gul frukt. Sötman finns där men glöms nästan bort för den självklara elegansen och renheten.
- Crozes-Hermitage 2009, domaine des Lises
Har hanterat den varma årgången riktigt bra för det känns friskt och spänstigt samtidigt som det är mulligt och tillgängligt. Bara att bocka av alla markörer för en nord-rhône syrah
- Vina Tondonia Blanco Reserva 1996
Tiden biter knappt på den. Mogen och fet samtidigt som den är ung och spänstig. Minns den som mer egensinnig dock
- Arbois Sélection 2008, Tissot
Några års lagring har gjort den gott, frukten har bredat ut sig bakom sherry-tonerna och är spänstig och snygg. Drag av både citrus, sten och lite mer bokna äpplen. Klockrent alternativ till sherry till diverse småplock
- Château Troplong-Mondot 2006
Inspirerad av herr Akiko och en hommage à Madame Valette så drogs en flaska Troplong-Mondot. Antagligen för ung men frukten var inte bråkig men bred, stramheten var hanterbar. Oklanderligt gjord. Däremot är faten lite väl framträdande och den känns lite baktung. Saknar energi och driv i den. Var lite som att dricka supermogen mörk frukt med chokladplanka. Efter två glas blev det jobbigt...
- Cornas 2006, Domaine du Tunnel
Som tur var fanns det en högenergisk Cornas brevid. Alldeles lagom köttig och blodig med stora skopor svarta oliver. Sprudlande syra och ett nästan rödbärigt avslut. Störtbra!
- Meursault VV 2010, Domaine Buisson-Charles
Hur god som helst! Inte stort bara förbannat god! Stor bred och mumsig frukt (men med skärpa), bra uppbackning av syra och stenighet...

Dags att börja tänka på påsken...
Mycket gott där och speciellt kul med lite Bandol. Vi dricker alldeles för lite av den varan på detta forum. Domaine Tempier dessutom.

Kan tänka mig att du blev mätt? ;)
 
Last edited:

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Senaste veckorna på hemmafronten:
- Domaine Sarda-Mallet "Terroir de Mailloles" 2005.
Till en högrevsgryta med tomater, lök och svarta oliver blev suget plötsligt stort efter ett hederligt rustikt sydfranskt rödtjut. 65% Mourvèdre, 35% Syrah från Rousillon. Har öppnat upp sig bra och är i fin drickfas nu. Rejält djup i frukten, rustik och lätt animalisk men ändå med en polerad elegans. Syrorna bär upp bra. Riktigt bra! Dricker för lite Mourvèdre! (har aldrig helt förstått dess storhet)
- Domaine Tempier "La Tourtine" 2005
Till resterna av grytan blev ju suget stort efter mer Mouvèdre. Vad bättre än Bandol då (80% Mourvèdre)! 05 ska ju vara en lite lättare årgång i trakten men blev ändå mäkta förvånad över hur lättsamt och elegant vinet betedde sig. Lättare och rödbärigare än Sarda-Mallet och i riktigt bra balans och drickfas. Redigt gott!
- Veuve Fourny "Cuvée R"
Är ambivalent till Champagne. Ibland bland det största man kan få i sig, och ibland redigt tråkigt trots 400 investerade kronor. Sen är det nästan alltid gott. Och det här är gott men jag minns det som mer personligt. Bred frukt som drar åt det gulare hållet, fat, balanserande syra. Som sagt; trevligt, no more no less
- Piersporter Goldtröpchen Riesling Spätlese 2007, Reinhold Haart
Bra spätlese är alltid gott. Och det här är riktigt bra! Har lagt den första ungdomen bakom sig. Syran har integrerat sig väl med frukten och ligger djupt inbäddad i en fet gul frukt. Sötman finns där men glöms nästan bort för den självklara elegansen och renheten.
- Crozes-Hermitage 2009, domaine des Lises
Har hanterat den varma årgången riktigt bra för det känns friskt och spänstigt samtidigt som det är mulligt och tillgängligt. Bara att bocka av alla markörer för en nord-rhône syrah
- Vina Tondonia Blanco Reserva 1996
Tiden biter knappt på den. Mogen och fet samtidigt som den är ung och spänstig. Minns den som mer egensinnig dock
- Arbois Sélection 2008, Tissot
Några års lagring har gjort den gott, frukten har bredat ut sig bakom sherry-tonerna och är spänstig och snygg. Drag av både citrus, sten och lite mer bokna äpplen. Klockrent alternativ till sherry till diverse småplock
- Château Troplong-Mondot 2006
Inspirerad av herr Akiko och en hommage à Madame Valette så drogs en flaska Troplong-Mondot. Antagligen för ung men frukten var inte bråkig men bred, stramheten var hanterbar. Oklanderligt gjord. Däremot är faten lite väl framträdande och den känns lite baktung. Saknar energi och driv i den. Var lite som att dricka supermogen mörk frukt med chokladplanka. Efter två glas blev det jobbigt...
- Cornas 2006, Domaine du Tunnel
Som tur var fanns det en högenergisk Cornas brevid. Alldeles lagom köttig och blodig med stora skopor svarta oliver. Sprudlande syra och ett nästan rödbärigt avslut. Störtbra!
- Meursault VV 2010, Domaine Buisson-Charles
Hur god som helst! Inte stort bara förbannat god! Stor bred och mumsig frukt (men med skärpa), bra uppbackning av syra och stenighet...

Dags att börja tänka på påsken...
...själv är jag numer helnykterist ända till på torsdag...
Solen skiner inte.
Maten smakar grått.
image.jpg
 
Last edited:

Emanuel

Instagram; Swedish Champagne Dude
...själv är jag numer helnykterist ända till på torsdag...
Solen skiner inte.
Maten smakar grått.
Visa bifogad bild 1036
-Snulle dig, här är vi minsann nyktra i fyra veckor i sträck.
-Och lever på en kost mestadels bestående självdöda (av hög ålder) saltade får vars enda mörningsprocess bestått i att de rullat ner för fjällsidan efer att döden inträffat.
sad cat.jpg
 

chambertin

Medlem
Senaste veckorna på hemmafronten:
- Domaine Sarda-Mallet "Terroir de Mailloles" 2005.
Till en högrevsgryta med tomater, lök och svarta oliver blev suget plötsligt stort efter ett hederligt rustikt sydfranskt rödtjut. 65% Mourvèdre, 35% Syrah från Rousillon. Har öppnat upp sig bra och är i fin drickfas nu. Rejält djup i frukten, rustik och lätt animalisk men ändå med en polerad elegans. Syrorna bär upp bra. Riktigt bra! Dricker för lite Mourvèdre! (har aldrig helt förstått dess storhet)
- Domaine Tempier "La Tourtine" 2005
Till resterna av grytan blev ju suget stort efter mer Mouvèdre. Vad bättre än Bandol då (80% Mourvèdre)! 05 ska ju vara en lite lättare årgång i trakten men blev ändå mäkta förvånad över hur lättsamt och elegant vinet betedde sig. Lättare och rödbärigare än Sarda-Mallet och i riktigt bra balans och drickfas. Redigt gott!
- Veuve Fourny "Cuvée R"
Är ambivalent till Champagne. Ibland bland det största man kan få i sig, och ibland redigt tråkigt trots 400 investerade kronor. Sen är det nästan alltid gott. Och det här är gott men jag minns det som mer personligt. Bred frukt som drar åt det gulare hållet, fat, balanserande syra. Som sagt; trevligt, no more no less
- Piersporter Goldtröpchen Riesling Spätlese 2007, Reinhold Haart
Bra spätlese är alltid gott. Och det här är riktigt bra! Har lagt den första ungdomen bakom sig. Syran har integrerat sig väl med frukten och ligger djupt inbäddad i en fet gul frukt. Sötman finns där men glöms nästan bort för den självklara elegansen och renheten.
- Crozes-Hermitage 2009, domaine des Lises
Har hanterat den varma årgången riktigt bra för det känns friskt och spänstigt samtidigt som det är mulligt och tillgängligt. Bara att bocka av alla markörer för en nord-rhône syrah
- Vina Tondonia Blanco Reserva 1996
Tiden biter knappt på den. Mogen och fet samtidigt som den är ung och spänstig. Minns den som mer egensinnig dock
- Arbois Sélection 2008, Tissot
Några års lagring har gjort den gott, frukten har bredat ut sig bakom sherry-tonerna och är spänstig och snygg. Drag av både citrus, sten och lite mer bokna äpplen. Klockrent alternativ till sherry till diverse småplock
- Château Troplong-Mondot 2006
Inspirerad av herr Akiko och en hommage à Madame Valette så drogs en flaska Troplong-Mondot. Antagligen för ung men frukten var inte bråkig men bred, stramheten var hanterbar. Oklanderligt gjord. Däremot är faten lite väl framträdande och den känns lite baktung. Saknar energi och driv i den. Var lite som att dricka supermogen mörk frukt med chokladplanka. Efter två glas blev det jobbigt...
- Cornas 2006, Domaine du Tunnel
Som tur var fanns det en högenergisk Cornas brevid. Alldeles lagom köttig och blodig med stora skopor svarta oliver. Sprudlande syra och ett nästan rödbärigt avslut. Störtbra!
- Meursault VV 2010, Domaine Buisson-Charles
Hur god som helst! Inte stort bara förbannat god! Stor bred och mumsig frukt (men med skärpa), bra uppbackning av syra och stenighet...

Dags att börja tänka på påsken...
Många härliga viner där @Swedish.
Är beredd att skriva under på din allmäna hållning till champagne.
I samma kategori skulle man nog kunna lägga röd Bourgogne också som med bravur klarar av att leverera absolut nada för 400:- men ibland överraskar det härligt det med.
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Många härliga viner där @Swedish.
Är beredd att skriva under på din allmäna hållning till champagne.
I samma kategori skulle man nog kunna lägga röd Bourgogne också som med bravur klarar av att leverera absolut nada för 400:- men ibland överraskar det härligt det med.
Jadå! Räkna med mig i denna komma-ut-ur-garderoben-aktion. Det finns ju så mycket annat som föder poeten i mig.
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Från och med söndag kväll, via måndag, tisdag och onsdag och ända fram till torsdag kväll var planen att levern skulle få vila lite.
Föreslog därför för hustrun att yoghurt med musli och skivade/rivna rotfrukter var en perfekt middag. Hon kontrade med grannens italienska restaurang UTAN vin. Jag kontrade med att jag sätter aldrig min fot där om jag skall vanhelga kockens urvalda råvaror och suveräna hantverk. Hon accepterade en Barbera d'Alba av Sandrone (SB: blunda!) 2009 och vi gick glada iväg, men. Hiskeligt värre! La Verdura var stängd... På stående fot bestämde vi att YAKINIKU skulle bli ändå godare, men med en lite enklare Barolo (det luktar rejält med stekos och restaurangen har enbart vinglas i miniatyr)".
Och, som av en händelse, så inhandlade jag ju idag, på REA, en flaska:

2009 Fontanafredda Barolo, 86 p
2014-04-15, 180kr idag på REA i Shibuya (Tokyo)
  • Just about 'very good', did well with yaki niku, even if we'd expected some more 'ka-hoonies" than this btl's rather flaccid tannins presented...

    Nose of red flowers, red berries and "Italian cherries".
    Mouth is well built, but I would never be able to pick this one out as a Barolo, not even as a Nebbiolo-based wine. Because: it has none of the character traits and is a completely off-center structure with M-sized plump tannins, M+ acids of sorts and rather simple fruit, instead of the vibrant tension that the strong tannins create with the acids and (especially) with the fruit on any good Barolo day.
    But this was not a good Barolo day.
    However, as we had yakiniku, the wine could shine on stage. And given the price as the cheapest Barolo purchased for five yrs, we were very comfortable with it.
    As Fontanafredda also produces "Vigna La Rosa", I'm almost always ready to forgive them anything.

    This wine is far from a great Barolo, but if you find it on SALE (like we did) than it may be worth considering as a simple grilled-meats-wine.

    At noisy, fried-smelly, superbly delicious Yakinikuya-san in Idogaya (Yokohama) where two persons' full, luxurious meat dinner, including corkage, ended up at under $100.
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
-Snulle dig, här är vi minsann nyktra i fyra veckor i sträck.
-Och lever på en kost mestadels bestående självdöda (av hög ålder) saltade får vars enda mörningsprocess bestått i att de rullat ner för fjällsidan efer att döden inträffat.
Nej, nej, nej!
Det heter: BITCH PLEASE!
Under inga som helst omständighetet heter det "snulle dig" på modern svenska. (Även om andemeningen är densamma.)
image.jpg
 

MartinE

Medlem
1996 Krug: Oj, oj, oj! Kraftfull, komplex, utvecklad och kryddig doft med rostade toner. Massor av rostade nötter, brioche, gula och röda äpplen, rostat bröd och nötcrème. Efter hand även kaffebönor, aprikos och en aning vanilj. Utvecklad, komplex, klart syrlig och fruktig smak. Gula och röda äpplen, nougat, hasselnötter, citron, grapefrukt och äppelskal. Efter hand även persika och aprikos. Lång, torr eftersmak med inslag av mineral. 96 p.

bild-6.JPG
 

Livermore

Medlem
1996 Krug: Oj, oj, oj! Kraftfull, komplex, utvecklad och kryddig doft med rostade toner. Massor av rostade nötter, brioche, gula och röda äpplen, rostat bröd och nötcrème. Efter hand även kaffebönor, aprikos och en aning vanilj. Utvecklad, komplex, klart syrlig och fruktig smak. Gula och röda äpplen, nougat, hasselnötter, citron, grapefrukt och äppelskal. Efter hand även persika och aprikos. Lång, torr eftersmak med inslag av mineral. 96 p.

Visa bifogad bild 1045
Jag är bara liiite avundsjuk.

En helt vanlig tisdag? :cool:
 

magnum

Epernay, Frankrike
1996 Krug: Oj, oj, oj! Kraftfull, komplex, utvecklad och kryddig doft med rostade toner. Massor av rostade nötter, brioche, gula och röda äpplen, rostat bröd och nötcrème. Efter hand även kaffebönor, aprikos och en aning vanilj. Utvecklad, komplex, klart syrlig och fruktig smak. Gula och röda äpplen, nougat, hasselnötter, citron, grapefrukt och äppelskal. Efter hand även persika och aprikos. Lång, torr eftersmak med inslag av mineral. 96 p.

Visa bifogad bild 1045
Med tanke på vilket litet mästerverk Krug 1996 är, måste jag fråga vilken Champagne får 97 poäng eller mer?;)
 

MartinE

Medlem
Med tanke på vilket litet mästerverk Krug 1996 är, måste jag fråga vilken Champagne får 97 poäng eller mer?;)
Helt klart en relevant fråga! :)

Det är utan tvekan en fantastisk champagne, men jag är samtidigt övertygad om att den har ytterligare potential. Hur långt den kan gå får framtiden utvisa!

97 poäng (eller mer) i min bok får exempelvis Krug 1988, 1989, 1990 och Dom Ruinart 1988!
 

Kostjan

Mot bättre vetande
1996 Krug: Oj, oj, oj! Kraftfull, komplex, utvecklad och kryddig doft med rostade toner. Massor av rostade nötter, brioche, gula och röda äpplen, rostat bröd och nötcrème. Efter hand även kaffebönor, aprikos och en aning vanilj. Utvecklad, komplex, klart syrlig och fruktig smak. Gula och röda äpplen, nougat, hasselnötter, citron, grapefrukt och äppelskal. Efter hand även persika och aprikos. Lång, torr eftersmak med inslag av mineral. 96 p.

Visa bifogad bild 1045
Så jävla bra vin !!
Bra från dag ett, bra nu och magiskt i framtiden.
Får tårar i ögonen varje gång man får en chans att
dricka detta.

Order till alla:
KÖP KÖP OCH DRICK DETTA VIN
 

Gurto

Medlem
Louis Jadot Savigny-lès-Beaune 1er Cru les Peuillets 1999
Doftar röda bär, någon droppe blodgrape, läder, jord/multet och lite blodigt. Smakmässigt känns frukten lite klen och därför upplevs vinet, som på doften kändes "ljust", som rätt mörkt och grusigt. Fortfarande bra syra.

Kul med något enklare som visar mognadstoner och ändå inte känns gammalt. För färgen är fortfarande väldigt röd och det finns ingen fällning. Sen borde det väl ha varit mer koncentrerat från början för frukten känns som sagt, speciellt i munnen, som alldeles för klen för att spela med de (väldigt trevliga) mer mogna tonerna som har utvecklats.

Ändå en rätt god, om än mer rustik, röd Bourgogne.
 

Mattias Schyberg

Administratör
Gud morgon alla gudfruktiga vindiggare!

Höll i en provning igår ihop med @vininfo.nu för en munter skara medarbetare där ett projektavslut skulle firas. Alla var i stort sett nybörjare när det gäller vin. Ett stort tack till @Grapeskull för allehanda organisation samt kost och logi.

Då jag höll i provningen och var mer fokuserad på detta så får ni nöja er med lite allmänna omdömen. Följande vin testades:

2009 Rancia Riserva Fattoria di Félsina, Toscana, Chianti Classico (95253)
Härlig och syrastinn Chianti med ursprungstypisk karaktär. Lite surkörsbär, blommighet, basilika, ngt diesel (!) och fatkryddor (kanel, muskot...). I munnen var det medelfylligt med rejäl syra och fin längd. Ingen direkt stor komplexitet, snarare var det lite åt det generiska hållet. Jag är dock ingen stor fan av Chianti vanligtvis. Tummen upp, men skall man behöva betala närmare 300 pix för detta?

2008 Barolo Albe G.D. Vajra, Piemonte, Barolo (2398)
Ett gott vin men en stor besvikelse för mig. Visst, strävheten var hög men frukten kändes platt och lite livlös med ganska mörk frukt ihop med russinstoner, tulpan, marsipan, tobak och choklad. Lättdrucket och enkelt. Hade nästan kunnat gissa på Ripasso på detta, men lite väl strävt för detta såklart. Kvällens vinnare ihop med Zinfandeln (hittas längre ner), vilket en Barolo normalt sett inte brukar bli bland nybörjare. Jag vill ha ut mer av mina Barolos...

2011 Chateau Phélan-Segur, Bordeaux, Saint-Estéphe (95186)
Ovanligt snäll Bordeaux med mjuka tanniner och ganska generös frukt med dragning åt plommon och svarta vinbär. Mycket fat som drog åt kaffe och vanilj. Lite ceder, paprika och stall möter upp för den som ger det lite tid i glaset. God och trevlig, men som sagt, lite snäll och slapp. Ett vin jag gärna dricker igen, men högt prissatt med tanke på vad man får.

Hess Family Latin Amerika Colomé Auténtico Malbec, Argentina, Salta (95575)
Detta vin överraskade rejält. Blint så hade jag gissat på en sydfransk syrah av något slag. Massor av rått kött, peppar och björnbär, detta ihop med lite drag av laktos, viol och blyerts. Detta vin är tydligen helt ofatat, samt så har vildjäst använts, minst sagt udda fågel i regionen med andra ord. Totalt sett oerhört elegant. I munnen var det rejält intensivt med bra syra och tannin. Kanske aningen tunn mitt. Tydlig restsötma i eftersmaken, möjligen lite för mycket. Klar köprekommenation! Ett kul och intressant vin som är väl värt att prova. Tummen upp!

2012 Crozes-Hermitage Domaine de Lises, Rhonedalen, Crozes-Hermitage
Druvtypisk till tusen med sedvanlig chark, björnbär, (krydd)peppar, choklad och svarta oliver. Just detta var ovanligt mustigt och fylligt och ett av kvällens favoriter för mig (ihop med Malbecen). Det är bara att buga, njuta och sjunga lovsång. Tummen upp!

2011 Seghesio Sonoma Zinfandel, Kalifornien, Sonoma County (22562)
Långtifrån en typisk Zinfandel från USA. Rödbärig och fruktig till tusen med hallon, körsbär, rabarber och diskreta vaniljtoner samt lite blodapelsin i svansen. Mycket bra intensitet och syra och en ovanligt fin strävhet. Har druckit den tidigare (eller var det årgång -10?) och senast fick jag den blint och gissade då lite dumdristigt på en bombastisk PN från Kalifornien. Idag vet jag bättre, Zinfandel kan ju vara riktigt rolig. Tummen upp! Inte ett vin att sjunga lovsånger kring, men gott, välbalanserat och trevligt. Kvällens delade vinnare bland deltagarna, vilket var helt väntat.
 

Mattias Schyberg

Administratör
Det gäller att ligga i om man skall bli kunnig kring vin. Av just den anledningen så var det vinprovning även igår. Just denna gång så var det @vininfo.nu som bjussade på en lysande vertikal med klassiska Chateau-la-Nerthe. Som lite persilja i soppan så hade han även stuckit in en Le Cigare Volant (Cd9-kopia från Kalifornien, Bonny Doon). Att temat var Cd9 tog inte många minuter att lista ut, inte heller vilket vin som avvek, dock hade jag önskat bättre träffsäkerhet på Boony Doon som jag trots allt druckit många gånger. Poängsättningen bör tas med en stor nypa salt. ;)

Läs gärna mer om vinerna här: https://vininfo.wordpress.com/2014/04/17/chateau-la-nerthe-vertikalprovning-2/

2005 Bonny Doon Le Cigare Volant
Kul vin som få skulle gissa kom ifrån USA. Andades oerhört mycket Rhone med kryddpeppar, violer, björnbär, hallon och kött med tydlig ungdom. Utöver detta så hittade jag stall, plast, lite bränt gummi och en angenäm rökighet. I munnen var det fylligt med läskande syra, bra tanninbett och en aningen restsötma. Min gissning blev norra Rhone alternativt Bandol. 88p

2005 Chateau-la-Nerthe
Härlig ung frukt med drag av körsbärslikör, fikon, peppar och mogna jordgubbar. Efter lite snurr på glaset dök toner av eneträ, lavendel och kåda upp. I munnen hade det rejäla tanniner och en syra i balans. Fin intensitet och kvällens näst bästa vin var härmed korat. Det var bara så jävla gott, det är till och med att det vattnas i munnen nu när jag skriver. 92p

2000 Chateau-la-Nerthe
Mycket härlig och mogen karaktär med lagerblad, peppar, kött och hallonsylt. Efter lite andlig återhämtning dök toner av tomat och lakrits upp till ytan som gav intressant komplexitet. I munnen kändes det lite kallare och slankare än de andra, med lite högre syra. Just detta tyckte jag andades mer syrah än de andra vinerna i vertikalen, men jag fick även tankar åt mogen Bourgogne. 90p

1995 Chateau-la-Nerthe
Härlig frukt med mycket mogna jordgubbar, rotfrukt lagerblad och stall. Mer subtilt i bakgrunden hittades även drag av kardemumma och peppar. Fin och lite eldig i medelfyllig stil med hyfsat tanninbett trots sin ålder. 90p

1990 Chateau-la-Nerthe
Mycket moget med drag av fänkol, lakrits, torkad frukt, fikon och jordgubb. Lite härlig kryddighet och stall dök upp efter en stund. I munnen var det silkeslent och fylligt med lite härlig restsötma. Fin intensitet och komplexitet. Fantastiskt härligt och mulligt som en vacker trind dam. Min absoluta favorit i heatet. 93p

Fantastisk provning med genomgående fina viner. Tack för detta @vininfo.nu :)
 
Last edited:

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Öppnade, decanterade 3 tim och kvalitetssäkrade en flaska
2000 Pin från La Spinetta idag och står nu på tåget på väg mot Omotesandou och restaurangen 13 Avrillo för en inledande påskamiddag. Ler fånigt då jag klappar på finflaskan i portföljen. This is good shit!
Drack 2001 tidigare i april. Synd de slutade adda CS till denna Nebb-Barb :vägg:
 
Toppen