Årets första vinprovning i Sävedalen 2023-01-06 del 2 (rött och sött)
Närvarande var
@Vingubben ,
@Crist(al)ian 77 ,
@feskhandlarn ,
@chambertin @Appel (andra delen delen av provningen)
Matviner, till en god lasagne:
9:
Blod, körsbär och granbarr i näsan. Mumma!
Solmogna körsbär och läckra tanniner. Tobak och läder och får en kort stund lite Bordeauxvibbar som sedan försvinner.
Gillar skarpt!
Casanova di Neri Brunello 2012.
En av de bättre brunellos i melanprisklassen i min bok och blev inte besviken. Till lasagne är den perfa!
10:
Torrt gräs och körsbär. Är först i Italien då jag hittar samma blod och rosmarin som i brunellon men med tiden blir det mer läder än blod.
I munnen svalare frukt. Körsbär och stall. Läder och tobak. Här hittar vi fortare till Bordeaux.
Pontet-Canet 2004
Gott vin men inte bästa årgången. Jag har druckit 2003 några gånger och den är väsentligt bättre än denna.
Rödvinsflight, 7 viner på rad så nu får man hålla i sig…:
11:
Mörk choklad, blod och körsbärslikör i näsan. Massiv doft!
I munnen är det ungt! Varm frukt och massiva tanniner. Alkoholen märks tydligt. Massor av allt och allt slåss med varandra. Kommer ta tid för denna att bli harmonisk.
Jag gissade ung Gourt de Mautens.
Rätt svar var
Guigal Côte-Rôtie La Landonne 2018.
Oj då! Hoppsan! Prosit!
Monster-Rhône! Med tiden kan den säkert bli bra men glöm i minst ett decennium är min spontana tanke.
12:
Stockkonservativ äldre Bordeuax i näsan. Läder. Tobak. Stall. Osv…
Stockkonservativ äldre Bordeaux i munnen. Läder, Tobak. Stall. Osv…
Men det är elegant och frukten har inte torkat ihop ännu utan är sval och det finns syra och tanniner som håller skeppet på rak kurs.
Min favorit bland rödvinerna. Gissade förra årtusendet på årgång men det var ungefär så långt jag kom.
Château Léoville 1986
13:
Rotfrukter och alkohol i näsan! Honungsglaserad palsternacka och rotselleri. Outspädd rödvinbärssaft.
I munnen är det inte kul. Alkohol i kvadrat och frukten är nästan helt borta och smakar i praktiken bara rotfrukt.
Får bara hicka av dessa viner. Nästan obehagligt att dricka. Verkligen inte min kopp te.
Föredrar sval frukt och klart mindre alkoholsötma (vilket kommer visa sig snart…)
Tänkte monstervin från USA eller kanske Australien.
Andremily Mourvèdre 2018
Okidoki, kollar CT… 96,6 poäng! Bara att inse att smaken är delad, jag kan inte se att detta kommer att lugna ner sig med tiden heller…
14:
Först är det skitigt stall och avlopp i näsan, med tiden försvinner avloppet men stallet städar de inte! Läder, cigaretter och en till solklar Bordeaux.
I munnen är det stockkonservativ (skitig) Bordeaux. Ceder, stall och läder. Frukten är lite för varm för mig.
Klart kraftigare vin än Léoville och jag gillar den förra bättre men har alla mot mig som röstar fram denna som flightvinnare. Inte dålig då, jag har den på 3e plats.
Château Lascombe 2005.
15:
Hallon, jordgubbar och rostfritt stål i näsan. Jag hamnar fort i Pinot Noir som druva och fastnar där…
I munnen det sval, sval frukt. Härligt bland alla alkoholstinna viner! Stannar kvar i Pinot-stallet till min stora förtretelse.
De andra sågar vinet ganska eftertryckligt men jag har det som nummer 2.
Mas Janeil Le Petit Pas 2021
En enkel Languedoc-Roussillon blend på syrah, grenache, carignan och mourvèdre.
Ska man äta ödmjukhetspaj när man rankar enklaste vinet före de monsterviner vi fick för övrigt i flighten? Jag håller fast vid att det var den svala frukten som gjorde det för mig!
16:
Here we go again!
Tobak, tändsticksplån och körsbärslikör i näsan. Alkoholsötman är bråkig.
I munnen är det to much of everything! Söta blåbär. Söta körsbär. Alkoholen har uppenbarligen klubbat ned syran och dumpat den i en gränd nånstans lååååångt borta.
Hamnar igen i USA. Dock inte så likt vin nr 13 som texten anger.
Andremily Syrah 2015.
Klart behagligare att dricka än Mourvedren men inte min typ av vin.
17:
WTF..?
Riktigt gammal (enkel) amarone i näsan. Alkohol och körsbärsllikör.
I munnen känns det mer som en övergången Chianti. Nagellack och torr frukt.
Inte väldigt gott men inte odrickbart. Gissar på gammal chianti.
Vino Tinto Epsanol Hittar en kod på baksidan som börjar på 89 så gissar det är tappat 1989…
Jättekul att dricka en övervintrad flaska av dessa, de var lite före min tid men känner igen dem.
Så var det dags för lite sött. Nu börjar noterna bli lite svårlästa och kortfattade…
18:
Djupt bärnstensfärgat.
Brända karamell och botrytis. Honung. Solig citron (ser det ut som jag skrivit).
I munnen är det aprikos, brunt socker och en ordentlig syra. Massiv dos botrytis.
En eftesmak som varar en halv evighet. En halvflaska räcker fint till 6 personer.
Med två viner i flighten varav en är min så var denna inte svår att gissa på.
Feiler-Artinger Pinot Cuvée Ruster Ausbruch 1998
Inköpt på plats ur bakluckan på producentens bil efter en vinprovning nån gång i början av 2000-talet.
Blend av Weissburgunder (Pinot Blanc) , Grauburgunder (Pinot Gris), Chardonnay och Neuburger, har hållit ihop fint genom åren!
19:
I näsan ananas och…. Lever, jag har skrivit lever… fattar nada, måste menat något annat. Svag, om någon, botrytis.
I munnen kom jag så långt att jag skrev cykelslang och sen gav jag visst upp.
Château Guiraud 2015
Minns den som trevlig men lämnade inte något större intryck och hade ingen chans bredvid österrikaren i min bok.
Första delen av provningen hittar ni här
2023 startar bra, stort tack till alla som var med och kämpade!