This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!
Underbar smaknot!2013 San Fereolo Austri
På söndagen fortsatte vi på temat ”Grillad Nasse” och letade fram ett vin som brukar behöva några uppfostrande år i källaren, oavsett vilken årgång som framgår på etiketten. Varje gång det vankas barbera känner jag mig tveksam; det är aldrig någon succé, oavsett producent och oavsett hur gärna jag vill gilla druvan. Visst, det finns fåtal undantag, men generellt gäller en försiktig varningsflagga. Nåja, ”man måste testa om man kommer att festa eller pesta” som vi brukar säga sedan 30 minuter tillbaka. Just 2013 släppts ganska nyligen (nåja, 28 oktober 2022) till det, vid första anblicken, lite för höga priset 271 svenska beskattade kronor. Jag vill minnas att det kostade 229 kronor de två tidigare årgångarna.
Sedvanligt modus operandi: från flaska rakt ner i Zalto Universal med en skvätt och resten ner i karaff. Vad hittar näsan? Jo, en del mognadstoner i form av aning dov rökig ton från något murrigt bränt trä, men trevligt. Det finns en liten hög med brutna slånbärkvistar som står och myser i bakgrunden. Som vanligt en fin och lätt förförande doft, men det är i munnen som det brukar kunna syra ihop sig och så även denna gång; syrligt intryck som domineras av slånbär med en något efterhängsen beska som ger ett lite för syrligt/disharmoniskt intryck. Trots 14% känns vinet inte eldigt, utan bara……mycket..? Förvisso godkänd som produkt, men till det nymodiga priset är jag lite tveksam och undrar om de återstående flaskorna kommer att rendera samma jag-skulle-ju-hamstrat-känsla som tidigare årgångar.
Skam den som ger sig; på tisdagskvällen petar vi loss vakuumkorken och häller vinet i Gabriel StandArt och nu har vi fått besök av blåbärspaj i doften och i munnen har visserligen beskan somnat in någorlunda men det lite fundersamma intrycket kvarstår i nuläget.
Vinet fungerade bra till kvällens tagliatelle Bolognese och, tja, acceptabelt till söndagens grillade italienska Gårdssällskapskotletter (som fick ett litet 68-gradigt vinterdopp i en timme innan mötet med grillgallret).
Visa bifogad bild 28159
Dricka eller skicka? Det är frågan som verkar svår att svara på i dagsläget.
Nix, inte ännu, men jag fick ett plötsligt pockande behov av att göra det. Tack för tipset!Underbar smaknot!
Fråga: har du testat att köra beska viner till mat med "pepparrotsnågonting"?
What could possibly go wrong?
Kör du med enbart brynt smör i hollandaisen, eller har du bara en del brynt och resten obrynt? Vi testade nämligen att göra bearnaise på enbart brynt smör och det blev lite för mycket smörkola för vår smak.Domaine Marc Morey, Puligny Montrachet les Referts 1er Cru 2014
Firar nytt jobb och det finns inget bättre än hälleflundra, hollandaisesås på brynt smör och en bra Puligny.
Kör enbart brynt smör i den, det beror det väl också på hur hårt man bryner smöret hur smaken blir. Jag brynte ganska hårt.Kör du med enbart brynt smör i hollandaisen, eller har du bara en del brynt och resten obrynt? Vi testade nämligen att göra bearnaise på enbart brynt smör och det blev lite för mycket smörkola för vår smak.
Visa bifogad bild 28163
2016 Domaine Saint Préfert Châteauneuf-du-Pape
Lite burgundisk i stilen. Röd frukt med framträdande hallon, lite jord, bra syra, mineral och sälta. I avslutet lakrits och choklad. Även blodapelsin-blodgrape finns med hela vägen från doft till avslut.
Har tidigare tyckt att chateauneuf av årgång 2016 känts ofärdig och i behov lång lagring, men denna börjar kännas riktigt trevlig, även om den karaktäriseras av årgångens markerade syra. Like it!
Passade på att fråga på plats. Förutom jada, jada à la ”amazzzzing” etc med att den sparats så oerhört länge (och inte vara en MB) så var svaret att den troligen inte blir ”bättre” utan bör ha passerat eller vara vid sin topp men att den bör gå att fortsätta lagra ett tag till för den som föredrar mogna viner). Hyfsat intetsägande svar från folk som tycker att allt mer än fem års lagring är stort.2005 Ridge Geyserville
I anslutning till lördagens varmrätt (grillad marinerad ”restaurangfilé”, dvs fläskfilé från sugga) hade jag tänkt mig något från Rhône, typ något örtigt från södra delen, men en av middagsgästerna hade lite kasst smaksinne sedan första säsongens covid och behövde något med lite mer umph, typ zinfandel. Sagt och gjort, efter en snabb och förvånansvärt effektiv räd i källaren lokaliserades ovanstående flaska. Den borde väl göra tricket?
Väck med korken och ner i karaff samt en första smakhint rätt ner i Gabriel Gold; vi möts av ett lite rörigt och svårdefinierat intryck i form av…vanilj…eller kokos? Det dyker upp en lite av en varm alkoholkänsla och när vi sneglar på flaskan syns förklaringen; 14,5%. Vidare hittar vi björnbär och ett något sötsyltigt intryck, dock i av på ett återhållsamt sätt som indikerar att vinet behöver luft. I munnen känns vinet något eldigt och det finns en del tanniner som spjärnar emot. Fin harmoni, något kryddigt intryck, men jag är inte säker på att vinet var bättre för några år sedan eller om det blir bättre om några år, lite svårgissat.
Efter 3 timmar i karaff; kokosen (om det nu var det) har dämpats och istället kliver en del andra intryck fram i form av örter och björnbär samt tallbarr. Finfin doft. I munnen kvarstår viss eldighet och lite beska kombinerat med örtighet, men är inte alls tokigt. Klart bra intryck, men det tidigare kvarstår; vinet känns inte helt förlöst ännu, men frågan är om det någonsin varit eller kommer att bli det, men levererar över sin inköpsprislapp, vad den nu var (289 kr?) när vinet dök upp på sovjetbolagets hyllor och synkroniserar utmärkt med Nasse.
Visa bifogad bild 28157
Prisvärd klassiker som trivdes bra i sällskap med Nasse som hade solat sig på grillgallret.
Man får nästan intrycket av att de inte vet själva.Passade på att fråga på plats. Förutom jada, jada à la ”amazzzzing” etc med att den sparats så oerhört länge (och inte vara en MB) så var svaret att den troligen inte blir ”bättre” utan bör ha passerat eller vara vid sin topp men att den bör gå att fortsätta lagra ett tag till för den som föredrar mogna viner). Hyfsat intetsägande svar från folk som tycker att allt mer än fem års lagring är stort.
;)
Merlot som odlats i Italien brukar tyvärr behöva minst 10 år, ofta mer, på sig för att blomma utVisa bifogad bild 28149
Ornellaia, Le Serre Nuove 2015
Vanilj, okokt potatis, blåbär, choklad och plommon. Drack denna för ett och ett halvt år sedan och då kändes den oförlöst, men nu saknar den spänst. Absolut ett välgjort vin men idag blir det 88p
Kul! Jag har en hög med olika årgångar hemma och gjort samma iakttagelse; vettig Amarone är Europas svar på Sydafrika; rör inget före 30 års väntan.Allegrini Amarone 1997
Romrussin, läder och mörk choklad i näsan. Mynta, rosmarin och hårt rökt bacon.
I munnen är det mycket söt frukt och alkohol – tänkte att efter 26 år skulle det lugnat ned sig men icke! Tacksamt så är både syra och tanniner också närvarande. Mörk bitter choklad i kvadrat. Läder och grillat. Lång eftersmak.
Passar bäst till ost i olika slag. 1 flaska kvar. Kanske ska vänta 10 år till innan jag poppar den, det klarar den säkert!
Just nu är det fortfarande lite obalanserat, särskilt dag 1, klart behagligare med lite svalare frukt dag 2.
91+p
Visa bifogad bild 28167
Man får nästan intrycket av att de inte vet själva.;)
Missförstod först det hela som semestervikarierande SB-personal...Passade på att fråga på plats. Förutom jada, jada à la ”amazzzzing” etc med att den sparats så oerhört länge (och inte vara en MB) så var svaret att den troligen inte blir ”bättre” utan bör ha passerat eller vara vid sin topp men att den bör gå att fortsätta lagra ett tag till för den som föredrar mogna viner). Hyfsat intetsägande svar från folk som tycker att allt mer än fem års lagring är stort.
Ja, minst 30 år. 50 år är ändå bättre!Kul! Jag har en hög med olika årgångar hemma och gjort samma iakttagelse; vettig Amarone är Europas svar på Sydafrika; rör inget före 30 års väntan.
Kul! Jag har en hög med olika årgångar hemma och gjort samma iakttagelse; vettig Amarone är Europas svar på Sydafrika; rör inget före 30 års väntan.
Idén skapades då jag fortfarande var en padawan och organiserade en provning där kvällens vita var ett portugisiskt vitt som enligt SB:s söndertummade skrift "Varunytt" hade en uttalad beska.Nix, inte ännu, men jag fick ett plötsligt pockande behov av att göra det. Tack för tipset!