Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

LeChat

Medlem
E64A9071-AECE-42E9-A862-7215E5E18AE7.jpeg

2020 Famille Isabel Ferrando Châteauneuf-du-Pape Saint Prefert

Tänkte grilla lamm ikväll och blev sugen på att plocka fram en chateauneuf.

Valet blir en väldigt ung rackare. Men det kan funka, och jag är rejält nyfiken på vad Isabel Ferrando har hittat på när Saint Preferts tidigare trio med classique, august favier och charles giraud nu går i graven och istället kommer att ersätts med bara ett vin.

Till en början spretigt med tydlig alkohol i både doft och smak. Men efter att ha luftat och dubbeldekanterat så upplever jag att den samlat ihop sig och sitter ihop betydligt bättre.
Nu doftar det garrigue och
mörkröda bär och i munnen tillkommer det bl.a. läder och lakrits.

Trodde till en början att jag var alldeles för tidigt ute, men luft gör susen och den hinner faktiskt bli riktigt smaskig lagom till servering.
Men att vänta några år är nog ändå det rätta.
 
Klassisk påsk!

Greywacke Pinot Noir 2015. Ännu en gång visar det sig att dessa eleganta viner vinner på lagring i minst 5 år.
Detta hade kunna ligga minst 2 till utan att riskera försämring.
Vid dekantering fanns det en tydlig doft av mörk skog på hösten, men som lättade snabbt. Björnbär, krut och cederträ blev de beständiga doftnoterna.
I munhålan är smaken pepprig, mogna röda bär och anis/fänkålstoner, syran är fortsatt pigg.

91p till lite påskpizza!
1681193712707.png
1681193740838.png
 

LeChat

Medlem
E1942DD5-92E4-4C42-8BD0-0BDF8F153A72.jpeg

1999 Château Bouscassé Vieilles Vignes

Påsklov och lillördag ger en anledning att plocka fram några ryggbiffar och en flaska rött. Det blir återigen gamla stockar från Madiran.

Flaska nr: 3
Bästa flaskan hitintills! Doften är härligt stallig med mycket häst och har åldrats med behag, eller som min fru skulle uttryckt det, ”som uppstoppade djur och gamla väggar”. Jaja, man kan inte tycka samma om allt.

I munnen är den sötfruktig med balanserad syra och med pulverfina tanniner. Dessutom har den en sälta som jag är svag för. Tertiära aromer när de är som bäst utan att vika ner sig, med bl.a. höstlöv, tobak, lakrits och lite viol.

Inköpt nyligen för 300:- flaskan men levererar på en helt annan nivå. Fantastique!:cigarr:
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Så gott till lammracks, lammrostbiff, krossad potatis med vitlök.
Vinet hade en fin doft av björnbär, fina mjuka tanniner och en lång eftersmak. Var lite orolig att det passerat sin topp men flaskstorleken gjorde väl sitt😋
Visa bifogad bild 28913
Verkar gott som bara den :)
BdM i grövre kaliber, som denna tex, lever och frodas normalt 50 år, eller så. 2007 är fortfarande ungt med god säkerhetsmarginal.
 

Jos

Medlem
Verkar gott som bara den :)
BdM i grövre kaliber, som denna tex, lever och frodas normalt 50 år, eller så. 2007 är fortfarande ungt med god säkerhetsmarginal.
50 år kan omöjligen vara normalt om man inte har fäbless för döda viner… Vi var 13 vinnördar som drack dessa 2006or och överlag var 5 st absolut i dricksfönster och inget att vänta på medan 2st var over the hill. Salvioni var tyvärr korkad.

Poggio di Sotto och Cerbaiona var båda trötta på näsan och rejält oxade. De fick sämst respektive näst sämst i röstningen. Allt blint.

C082304D-0D0B-497C-BFEF-DDE6BECF58C9.jpeg
40901AB0-51AB-455A-B180-98534DC4E70E.jpeg
 
Last edited:

Lennart

Medlem
32B3382E-1B92-4520-AD53-D2411523691E.jpeg
D183084E-6415-4761-A69D-B0014C9A9FC6.jpeg
F215A28B-EFBA-4B9B-B892-AC44210D8B52.jpeg
DBB17D0F-5F4C-41B6-8DDB-4DC117955826.jpeg
41397E0C-A68B-4484-A5F6-8B9E6EFBA37E.jpeg
DD4A97AD-295B-4123-957E-9D2CA63609E8.jpeg
Bourgogne prestige på Systembolaget 12 april 2023. Hinner tyvärr inte skriva något längre inlägg (eller lista alla namn) men tänker att det kanske kan vara intressant med bilderna ändå. Vet ju att det är en del folk här som brukar gå på provningarna.

Omröstningen om godast vin vanns av Clos de la Roche, följt av Musigny och sedan Chambertin. Själv satte jag Echezeaux som trea men var i övrigt överens med gruppen.

Väldigt fina viner förstås men på tok för unga… Förutom att det skulle vara trevligt med utvecklingstoner så kändes eken i flera fall ointegrerad, inte jätteförvånande men ändå.

Sen tyckte jag att det var liiiite trist att det inte var några vita viner med.
 

Sebran

Medlem
Visa bifogad bild 28928Visa bifogad bild 28929Visa bifogad bild 28930Visa bifogad bild 28931Visa bifogad bild 28932Visa bifogad bild 28933Bourgogne prestige på Systembolaget 12 april 2023. Hinner tyvärr inte skriva något längre inlägg (eller lista alla namn) men tänker att det kanske kan vara intressant med bilderna ändå. Vet ju att det är en del folk här som brukar gå på provningarna.

Omröstningen om godast vin vanns av Clos de la Roche, följt av Musigny och sedan Chambertin. Själv satte jag Echezeaux som trea men var i övrigt överens med gruppen.

Väldigt fina viner förstås men på tok för unga… Förutom att det skulle vara trevligt med utvecklingstoner så kändes eken i flera fall ointegrerad, inte jätteförvånande men ändå.

Sen tyckte jag att det var liiiite trist att det inte var några vita viner med.

Tack för noterna. Vem var det som höll i provningen?
 

Lennart

Medlem
5A5191A2-FAD3-440E-A0A6-AC48E0CBD5DB.jpeg
2964B9A1-2075-4512-9B5C-7FEB82EC3383.jpeg
B6F905EF-0C04-40C9-AFE3-FBA75B3AE5D3.jpeg
63E4575E-BDA2-403D-AC2B-2B67EB121F5D.jpeg
D2A73D0E-34B7-4469-9E59-8D11C44D4D58.jpeg
CB490D73-B845-48EF-B009-398B01EEB47E.jpeg
43388D39-1435-4669-84DA-E859CC5F42D5.jpeg
4DBBE7C8-59A6-45E4-9033-806D035EFA5F.jpeg
8E54F2B6-F2C8-4572-B206-935F348ED724.jpeg
785133EA-C324-4645-AEBA-2DFC4EF4628A.jpeg
60A4E6C2-D768-4932-ABEE-747BAE153656.jpeg
944B031D-16FA-4F45-9D68-7D4747CA4DC0.jpeg
8CF185A8-00A4-44BF-901C-1851C3CE1E8F.jpeg
7F4814F1-721A-4230-A347-0B3D7F3312F3.jpeg
AD23B2D9-1ABB-4F49-9776-97599C5EA0D3.jpeg
5A24F68E-D017-4E81-BB01-3D5DB8F6DC34.jpeg
A03383E9-C564-4F94-877D-7462FD3C7970.jpeg
2963C313-01DC-4724-97F2-74A54B4353C5.jpeg
DD5F5BF7-7260-4568-BCA0-6716DCCF882F.jpeg

Saint-Emelion med Andreas Larsson, Grappe 13 april

Kan tyvärr inte skriva något längre idag heller så ni får hålla till godo med bilderna.

Flight 1 med 10 unga viner där de flesta redan var väldigt tillgängliga.

Flight 2 med 6 äldre viner där jag tyckte alla var goda trots vissa svårare årgångar (lite gröna inslag ibland men inget som störde så mycket).

Bonus där Andreas och hans tjej hämtade upp en champagne (efter att fått reda på att en deltagare fyllde år) och senare en Pomerol från sitt privata fack. Otroligt vänligt och generöst.

En fantastisk provning som inte tog slut förrän vi blev utkörda pga stängning.
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
50 år kan omöjligen vara normalt om man inte har fäbless för döda viner… Vi var 13 vinnördar som drack dessa 2006or och överlag var 5 st absolut i dricksfönster och inget att vänta på medan 2st var over the hill. Salvioni var tyvärr korkad.

Poggio di Sotto och Cerbaiona var båda trötta på näsan och rejält oxade. De fick sämst respektive näst sämst i röstningen. Allt blint.

Visa bifogad bild 28926Visa bifogad bild 28927
Rent objektivt är Sangiovese (i alla sina kloner) en av de mest lagringsvärda druvsorterna. Trist att ni fick mer än er beskärda andel oxiderade och korkskadade viner. Trist när det händer. Leta reda på några BdM från 70-talet så skall du se att det inte alls är någonting "onormalt" i att njuta av sådana buteljer 🥳
 

Patrik Sellin

fd Innertällmo Bryggeri
Ombesiktning av ett vin från gårdagens släpp:
las moras.jpg

Då:
" 90378 Las Moras Gran Syrah 2019 165 kr
N: Kartong, blåbär, svarta vinbär och timjan.
M: Viol, svarta vinbär, timjan och mörk choklad. Tungt och mörkt med bra balans. 88-90p"
Smakbeskrivningen stämmer ganska bra. Finns även en del lakrits och lite tobak. Frukten är riktigt snygg, men tanninerna och faten är kanske lite väl beskedliga? Det saknas komplexitet. Gott vin, och bra för priset, men ingen 90-poängare., stannar i nedre delen av det förra intervallet. Passar nog bättre som matvin till en bit hårdgrillat fläsk än som sällskapsvin. Trots fyra timmar i karaff, så utvecklas vinet till det bättre i glaset - lufta länge.
 

LeChat

Medlem
3B6D2135-D778-4DE8-8F0D-BEB83D3CF0E9.jpeg

2016 K Vintners Syrah The Hidden Northridge Vineyard

Kände sug efter amerikansk syrah och tänkte att denna kunde vara skoj.
Munkänslan är att den är lite avrundad och polerad. Lite annorlunda mot norra Rhone, men inte så att jag egentligen värdesätter det ena uttrycket högre än det andra, gillar båda och kan sukta efter båda.

The Hidden är komplext och maffigt, god fyllig frukt med en blandning av diverse bär, sötlakrits, peppar, olivspad och lite animalisk karaktär.

Ett riktigt smaskigt vin som är välbalanserat, lent och klunkvänligt och funkar fint även utan mat. Hoppas dock att några droppar återstår när lammsteksskivorna är grillade.
 
Last edited:
9FD1622A-153C-48EB-9B37-1E46BF905E53.jpeg


Gäster från Bordeaux betyder flaskor från Bordeaux. Gammal vs ung. Vänstra vs högra stranden. Första vs andravin. Klassisk ryggbiff, bea och pommes till. Vad kan gå fel? Inget!

Rauzan-Ségla ’96 ropades in på Bukowskis häromveckan. Den han knappt landa i källaren innan det var dags att dra den välbevarade korken. Det visade sig vara en mycket mjuk och len Margaux, med fin frukt. Knappt så att åldern kändes annat än att kanterna slipats av under åren – möjligen något i doften, men i princip inget i smaken. Supertrevlig.

La Gravette de Certain ’18 sprang jag på i Oslo i somras. Andravin till mycket välrenommerade Vieux Chateau Certan i Pomerol. Otrolig frukt och energi i doften efter fyra timmars luftning. Kraftfull kropp med mörka bär, kryddor och ceder. Komplex. Bättre än Dame de Montrose jag drack i påskas, faktiskt bästa andravin jag druckit. Varför köper ingen in detta till Sverige?!

Kvällen börjad med en BdB GC från DeSousa och avrundades med en alldeles för ung Brunello från Piccolomino – denna måste ligga några år.
Ja just, maten blev också en fullträff. Som sagt, ibland går inget fel! 🤷🏻‍♂️🫣
 

Attachments

  • 8883B875-CF1E-4312-9919-5DC5C3854CBC.jpeg
    8883B875-CF1E-4312-9919-5DC5C3854CBC.jpeg
    49,4 KB · Visningar: 112

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
50 år kan omöjligen vara normalt om man inte har fäbless för döda viner… Vi var 13 vinnördar som drack dessa 2006or och överlag var 5 st absolut i dricksfönster och inget att vänta på medan 2st var over the hill. Salvioni var tyvärr korkad.

Poggio di Sotto och Cerbaiona var båda trötta på näsan och rejält oxade. De fick sämst respektive näst sämst i röstningen. Allt blint.

Visa bifogad bild 28926Visa bifogad bild 28927
Med erfarenhet, kommer insikt.
Återkom efter du ploppat några 70-talare av Sangiovese med iaf någon dignitet från iaf hyfsade årgångar :p
 

buteljen

Medlem
BYOB hos mig med spännande viner som vanligt :). Vinerna fick mellan 94 och 97 poäng så hög nivå hela kvällen. WOTN blev Jonata Syrah och Smith Haut Lafitte.

IMG_8098.jpeg


2008 Bollinger Champagne La Grande Année 94++ (mitt vin)
Not finns i champagneforumet.

2016 Château Brane-Cantenac 94
Stor doft av mörkare frukt med inslag av blåa bär, floral, lite tapenade, oliv och lavendel vilket först förde tankarna till Rhone. Men med cedernoter, blyertspenna, grafit och grus i kombination med en elegant, sval touch i vinet så stod det klart att det måste vara en Bordeaux. Balanserad med en väldigt fin tanninstruktur med sandiga tanniner. Härlig energi. Stor koncentration som ej riktigt kommer loss . Väldigt kul att prova detta vin i ett så ungt skede och det kommer att bli fantastiskt bra så småningom. Synd att man inte har en låda.
70% Cabernet Sauvignon, 27% Merlot, 2% Cabernet Franc and 1% Carmenere. Brukar tydligen benämnas "Pauillac of Margaux.”

1986 Château L’Evangile 95
Härliga mognadstoner. Torkad frukt, korinter men det finns fortfarande lite röda fräscha noter i bakgrunden. Skogsbädd/forest floor, rökig ved och lite kryddig. I munnen energisk, silkig och slank med en lång energisk finish. Great!

2014 Force Majeure Parvata 94
Det här är en GSM blend från Red Mountain AVA i Washington - 40 % Mourvèdre, 35% Syrah, 25% Grenache. Aldrig hört talas om den här producenten men kommer definitivt att hålla utkik efter vinerna.
Mogen mörkröd frukt, lite chark, tapenade, kryddor, viol, lakrits, choklad. I munnen strukturerad och tät, mogen sötare frukt men med supertorrt avslut.

2009 Flor de Pingus 94++
Stor komplex doft av läder, tobak, rostade fat, mörkblåröda bär, lite kött, rök, mörk choklad, lite balsamic. I smaken maffig kropp men ändå elegant känsla, sandiga tanniner, bra finish. Gott. Ingen var i Spanien på detta vin.

2005 Château Smith Haut Lafitte 95++
Hamnade ganska omgående i Bordeaux. Ceder, tobak, läder, rostat kaffe, lite rök, mörkröd frukt och någon slags stallig ton. Sval, elegant känsla men stor koncentration. Rätt sträv tanninstruktur. Härlig finish. Oj så bra.
64% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 5% Cabernet Franc and 1% Petit Verdot

1991 Diamond Creek Cabernet Sauvignon Red Rock Terrace 94++
Väldigt mycket bordeauxvibbar även här. Mognadstoner, tobak, läder, lite mer gröna toner än de tidigare vinerna i form av grön paprika och örter, mörkröda körsbär, ceder, grafit. Elegant och fortfarande mycket vital.

2006 Jonata Winery La Sangre de Jonata 95++ (mitt vin)
Här var det mycket av allt i en härligt balanserad kompott. Chark, rökt korv, läder, oliver, tobak, mörka bär, lakrits, choklad, rostade toner. Väldigt komplex doft med massor av distinkta noter. Stor kropp med bra men lent tanningrepp. Stor koncentration och en otroligt fin balans. Lång, komplex finish. Väldigt bra. Syrah var inte så svårt att gissa. Nya världen var också tydligt. Andremily var uppe för förslag.
 
Last edited:

matage

Medlem
En weekend i ett regnigt Prag med ett besök på The Blue Duckling. En trevlig Old School-restaurant med ank-fokus. Äldre herrar i väst i servisen som rattade flamberingsvagnen med bravur!

Vi fastnade för en ugnsrostad anka och till den en lokal Pinot Noir-Merlot.
Gala Bergrus Pinot Noir-Merlot 2021
Ett av de dyraste lokala vinerna på listan med en prislapp på en femhundring.

Tror inte jag druckit något annat vin med den druvmixen men det var mycket gott. Helt klart PN-markörer med ren röd-frukt men med en extra komplexitet från Merlot-druvorna. Örtigt och en intressant ”fruktig grönska” i brist på bättre beskrivning. Fikonlöv, cypress… fick mig att tänka på sydeuropeiska parker/trädgårdar.

Inget kraftpaket utan medium i kropp och doft. Funkade fantastiskt till den feta ankan som serverades med päron, purjolökspotatis och en sky spetsad med ingefära.
IMG_6367.jpeg
IMG_6368.jpeg
IMG_6370.jpeg


Det dracks också en hel del god öl men det hör inte hemma i en vin-tråd.

Som ett sidospår verkar Prag trist nog nu vara helt översvämmat av cannabis this och cannabis that… Det var svårare att hitta absinth på flygplatsen UTAN cannabis än med… tråkigt…
 
Last edited:
Toppen