Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

thunberg

Flaskfantast
Administratör
Jag är mest intresserad av Dopff & Irion Schoenenbourg Grand Cru Riesling och hur den är gentemot Dopff au Moulin Riesling Grand Cru Schoenenbourg. Vinet bör smaka ungefär halvtorrt med tanke på mängden restsocker, det senare vin innehåller ’bara5,9 g/l enligt importören.
Har ditt inlägg hamnat fel? Detta är avdelningen för att diskutera provade viner. Eller har någon av de två nämnda vinerna nämnts tidigare?
 

thunberg

Flaskfantast
Administratör
Jag är mest intresserad av Dopff & Irion Schoenenbourg Grand Cru Riesling och hur den är gentemot Dopff au Moulin Riesling Grand Cru Schoenenbourg. Vinet bör smaka ungefär halvtorrt med tanke på mängden restsocker, det senare vin innehåller ’bara5,9 g/l enligt importören.
Dopff & Irion Schoenenbourg Grand Cru Riesling innehåller 15 g/l enligt importören så bör ju vara påtagligt sötare än Dopff au Moulin.
 
Jag känner såhär i efterhand att jag var lite väl snäll mot den. Sitter och smuttar på en Family Becker pinot noir just nu, och den är inte sämre för en hundring mindre.
Hmm... Kan definitivt inte hålla med. Öppnade en Giant Steps i kväll och den var betydligt bättre än flaskan Family Becker som jag drack för en månad sendan. En 89a vs 77a kanske. Ojämna flaskor?
 

Ozric

Medlem
Hmm... Kan definitivt inte hålla med. Öppnade en Giant Steps i kväll och den var betydligt bättre än flaskan Family Becker som jag drack för en månad sendan. En 89a vs 77a kanske. Ojämna flaskor?

Ja det tror jag. Jag har sedan jag skrev det där druckit en till flaska Giant Steps och den var mycket bättre!
 

Bastardo

Medlem
Dopff & Irion Schoenenbourg Grand Cru Riesling innehåller 15 g/l enligt importören så bör ju vara påtagligt sötare än Dopff au Moulin.
Jag vet det, den uppgiften står redan i Gladekockens text och jag hittade den också på importörens hemsida. Har för mig att en årgång av det senare vinet var jättegott, men nästa årgång jag provade höll inte samma klass. Men i den formen som vinet var som bäst, är det mycket vin för pengarna.
När alsaceviner börjar ha en aning för hög sockerhalt är de inte så bra renodlade matviner, tycker jag. Eller också så att man måste matcha vinet ihop med passande maträtt. Det är dilemma för många producenter att det blir svårare och svårare att producera vin i samma stil som förr.
 
B102A600-5760-43F8-85DE-007B3C230409.jpeg
BBB01854-3805-4B6A-A231-DC74CFE4A4AB.jpeg


Ibland kallar plikten. Som när Barsac Winebar har bra grejer på glas:

- Etienne Sauzet Puligny-Montrachet 1er cru Les Combettes 2012. Härlig, maffig doft åt Meursault-hållet. Samtidigt är smaken elegant, med bara en mindre touch av ek. Initialt lite väl tunn, men efter en kort stund i glaset tog den sig mycket fint.

- Michel Gaunoux Pommard 1er cru Grands Epenots 1999. Coravin, så lite luftning i glaset gjorde susen. Perfekt mogen doft och smak. Elegant, med lagom kraft och tannin. Fin frukt och lätta tertiära toner. Kvalitet rakt igenom, väldigt kul att få prova ”en av områdets bäst bevarade hemligheter”. Dessutom gick den väldigt bra till svamp- och linskåldolmen.

Tack för bra ”på glas”!
 

Attachments

  • CA4EC3A0-444D-4B3E-BC76-4C5FCBE77023.jpeg
    CA4EC3A0-444D-4B3E-BC76-4C5FCBE77023.jpeg
    42,2 KB · Visningar: 49

LeChat

Medlem
IMG_4858.jpeg

2018 François Villard Côte-Rôtie Le Gallet Blanc

Värmer upp med lite syrah ikväll inför provningen imorgon i Gbg.:)

Alltid lika trevligt! Vinintresset är annars mycket av en inre monolog, så att få träffa sina likar för att dricka och diskutera vin i timmar är en ynnest. Guldstunder!

Le Gallet Blanc har en fruktig stil med bl.a. mörka bär, blåbär, vitpeppar, olivspad, lite lakrits och med endast en antydan av fat i avslutet.
Bra tanningrepp som säkert gör sig bäst till en bit mat, men min gom socialiserar sig gärna med dessa så länge de inte är för besvärliga, och här ger de mest ett behagligt motstånd.

Bra och billig Cote Rotie som tyvärr inte finns på SB för tillfället.

Om ett par timmar landar det dessutom en grillad entrecôte med vitlökssmör på tallriken. Smask!
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Spanien och "onaturligt" goda viner enligt vissa.

PXL_20230428_152505146.PORTRAIT.jpg

1979 Jean Leon Cabernet Sauvignon, Penedes, 91p
Korken förs ned bara jag snuddar vid den. Liten envetenhet låter mig korkskruvar upp alla delar utan smulor i vinet. Ibland vore en Durand bra att ha...

Kostade mig mindre än €1 eftersom den fraktades med 4 andra puteller. Förväntade mig inte mycket mer än en hurw och vaskning. Men, förutfattade meningar och etikettsflukt är sällan den bästa vägen mot objektiv vin-analys.

Blött genom kapseln.

Œil: djup mognad, mörk mahogny.

Har fortfarande ett glatt, vänligt tanninbett. Fantastiskt balanserad och vackert ekad CS hela vägen. Wow!

Blint, skulle jag ha gissat... Jag vet inte... En bättre Graves från en udda 90-talsårgång, typ '97...

Ett överraskande gott vin där mina förutfattade meningar (trots bristande erfarenhet av detta vin under mognad) satte mina förväntningar i ett lågt läge...

Men, nu har jag lärt mig något!
Igen 🤗
 
Last edited:

mackan92

Medlem
Gårdagens BYOB med temat "2013 - 10 år sedan" på Grappe tillsammans med @JonasBo @thunberg @Gradin @Håkan @jlp1 @MarkusJ -

Flight 1:
1682751811271.jpeg



Domaine Christian Clerget Vougeot 1er Cru 'Les Petits Vougeots' 2013 - 0 röster.
Fèlsina Colonia Chianti Classico Gran Selezione 2013 - 0 röster.
Zlatan Plavac Barrique Vrunskho Vino 2013 - 2 röster.
Elio Grasso Gavarini Chiniera 2013 - 5 röster

Flight 2:
1682751887009.jpeg



Burzi Barolo Caplot 2013 - 2 röster.
Wynns Coonawara Black Label Cabernet Sauvignon 2013 - 1 röster.
Leeuwin Estate Art Series Cabernet Sauvignon, 2013 - 2 röster.
By Farr Tout Près Pinot Noir 2013 2 röster.

Som synes väldigt jämn sistaflight men till slut när vi skulle utse WOTN så drog By Farr det längst strået
 

Sebran

Medlem
Gårdagens BYOB med temat "2013 - 10 år sedan" på Grappe tillsammans med @JonasBo @thunberg @Gradin @Håkan @jlp1 @MarkusJ -

Flight 1:
Visa bifogad bild 29089


Domaine Christian Clerget Vougeot 1er Cru 'Les Petits Vougeots' 2013 - 0 röster.
Fèlsina Colonia Chianti Classico Gran Selezione 2013 - 0 röster.
Zlatan Plavac Barrique Vrunskho Vino 2013 - 2 röster.
Elio Grasso Gavarini Chiniera 2013 - 5 röster

Flight 2:
Visa bifogad bild 29090


Burzi Barolo Caplot 2013 - 2 röster.
Wynns Coonawara Black Label Cabernet Sauvignon 2013 - 1 röster.
Leeuwin Estate Art Series Cabernet Sauvignon, 2013 - 2 röster.
By Farr Tout Près Pinot Noir 2013 2 röster.

Som synes väldigt jämn sistaflight men till slut när vi skulle utse WOTN så drog By Farr det längst strået

Kul provning! Kan man konstatera att 2013 barolos börjar komma in i drickfönstret?
 
Det tycker jag, har inte provat just dessa i yngre årgångar men upplevde båda var i fint drickfönster och att taninerna var väldigt integrerade och fortfarande pigg frukt.
Låter som det är dags o testa av de som ligger i källaren :)
Ligger ju lite gaverini chiniera o väntar bl.a
 

buteljen

Medlem
1682793228577.jpeg

1982 Domaine de la Romanée-Conti Romanée St. Vivant (93-94p)
Min första RSV så jag var lite starstruck 🤩. 1982 var tydligen inte det bästa året men jag tycker den har åldrats mycket fint. Vacker rödbrun färg. Mognadstoner men fortfarande en del röd frukt i en härlig kompott. En hel del gröna toner, framförallt i doften. Inte superlång finish men den var stuffed med bra koncentration. Någon med mer erfarenhet av att dricka DRC runt bordet tyckte den saknade kryddboden som kommer efter 30 år men eftersom det var min första RSV så är jag lyckligt ovetande om hur den brukar vara 😊.
 
Last edited:

Mattias Schyberg

Administratör
Lunchprovning med @Crist(al)ian 77 @LeChat @LarsW @Vingubben och @Ekdahl

IMG_7691.jpeg

IMG_7697.jpeg

IMG_7704.jpeg


Jämt bubbelheat där Piper och Krug drog det längsta strået. Inga bottennapp.

På röda sidan imponerade Madiran mest med sin mogna och bdx-säkra stil. Erasmus strax efter med uppenbar bombastisk frukt, dock med en del finess.

På söta sidan briljerar som vanligt Sauternes och Suduiraut är som så ofta grym.

Stort tack! :)
 

buteljen

Medlem
Lunchprovning med @Crist(al)ian 77 @LeChat @LarsW @Vingubben och @Ekdahl

Visa bifogad bild 29113
Visa bifogad bild 29114
Visa bifogad bild 29115

Jämt bubbelheat där Piper och Krug drog det längsta strået. Inga bottennapp.

På röda sidan imponerade Madiran mest med sin mogna och bdx-säkra stil. Erasmus strax efter med uppenbar bombastisk frukt, dock med en del finess.

På söta sidan briljerar som vanligt Sauternes och Suduiraut är som så ofta grym.

Stort tack! :)
Kul provning 🥂! Jag lyckas inte se vad sista vinet är i första flighten och det första vinet i den andra flighten. Kan du hjälpa mig?
 
Last edited:

stevie22002

Medlem
Kul provning 🥂! Jag lyckas inte se vad sista vinet är i första flighten och det första vinet i den andra flighten. Kan du hjälpa mig?
Ser ut att vara dessa viner:


(Ser ej årgången dock)







:)
 

LarsW

Medlem
Kul provning 🥂! Jag lyckas inte se vad sista vinet är i första flighten och det första vinet i den andra flighten. Kan du hjälpa mig?

Ser ut att vara dessa viner:


(Ser ej årgången dock)







:)
Det stämmer bra! Fourny var årgång 2012
Båda dessa viner kom för övrigt på jumboplats i respektive flight utan att för den skull vara dåliga viner, bara hård konkurens, särskilt i bubbelflighten.
Jag dricker slatten från det ukrainska vinet idag och det är mycket trevligt.
 
Last edited:
Toppen