Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

LeChat

Medlem
IMG_4923.jpeg

Kvällens grillviner till entrecôte, sparris, bea och pommes

2019 Delas Frères Crozes-Hermitage Domaine des Grands Chemins


Förra helgen provade frun och jag två olika syrah av Piedrasassi från årgång 2019. Goda, men lite lätta i en polerad, lite för snäll stil som jag tyckte saknade en del struktur för att bli riktigt bra. Resterande flaskor låter jag ligga 2-3 år för att se hur de utvecklas.

Delas, des Grands Chemins levererar däremot lite mer skit och jävlar anamma vilket ger vinet ett behagligt motstånd och karaktär. 2019 gav täta koncentrerade viner med bra syra och tanninstruktur. I munnen är det framförallt god, salt lakrits som är framträdande. Bra CH!


2016 Domaine Santa Duc Châteauneuf-du-Pape Habemus Papam (64% Grenache 25% Syrah, 10% Mourvedre and 1% Counoise)

2016 verkar gynna södra Rhone med frisk syra, vilket annars brukar vara områdets stora bekymmer. Bra balanserat, med tydlig terroir, hallon, och om Delas bjöd på en mera salt lakrits så finner man här istället en riktigt god sötlakrits.
Jag gillar verkligen grenache, men i lagom dos har jag märkt. Specialcuveer och annat med 100% grenache blir i princip alltid för mycket och obalanserat tycker jag. Men uppblandad med andra rhonedruvor kan de bli magiskt goda.

Nu ska jag inte påstå att jag har magi i glaset, men jävligt gott är det!
Goda viner båda två men en bra chateauneuf med sina komplexa aromer i både doft och smak blev svårslagen i det här fallet.
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.

Emilianas ekologiska vingårdars 2021 Pinot Noir Reserva. En liten vinodyssé​


Som en ivrig entusiast av bättre viner, känner jag mig närmast tvingad att dela med mig av en sann vinupplevelse från lördagens afton.

IMG-20230514-WA0000.jpeg


2021 Pinot Noir Reserva från Emiliana Organic Vineyards i Valle del Bio, Chile. 90p.

Även tilldelad 90 poäng av ingen mindre än den framstående James Suckling. Detta exceptionella vin överträffar sin modesta prislapp på motsvarande ca 80 SEK. Än en gång ett bevis på att vinuppskattning inte behöver vara en elitistisk strävan.

Det prodigala vinet: Emiliana Organic Vineyards' 2021 Pinot Noir Reserva​


Emiliana Organic Vineyards, en egendom med en osviklig hängivenhet till hållbar vinodling, har producerat ett vin som är en kraftfull prestation i sig. Men för att verkligen uppskatta majestätet hos denna 2021 Pinot Noir, måste vi gräva djupt i den bördiga terroiren där den föddes.

Terroir för Titaner: Valle del Bio​


Beläget i södra delen av Chiles centrala dal, står Valle del Bio som ett bevis för landets mångfald inom vinmakande. Känd för sitt kalla klimat, är dalen epicentrum för odling av högkvalitativ Pinot Noir. Denna druva som trivs, som vi alla vet, i dessa svalare klimat. Omgiven av Stilla havets svalkande Humboldtström på ena sidan och Anderna på den andra, erbjuder dalen en jordmån bestående av lera, sand och vulkanisk aska. Denna mosaik av element bidrar till de unika mineraliska kvaliteterna hos vinerna härifrån.

Pinot Noir från Chile: Ett nytt världsunder​


Pinot Noir förknippas traditionellt sett inte med chilensk vinodling, men landets varierande klimat har visat sig vara särskilt gynnsamt för denna ädla druva. Chilensk Pinot Noir kännetecknas normalt av en robust fruktprofil, vackert balanserad syra och en frestande mineralitet, egenskaper som 2021 Emiliana Organic Vineyards Pinot Noir uppvisar till perfektion.

James Suckling: Den prestigefyllda gommen​


Genom åren har Suckling cementerat sin status som en av världens främsta vinkritiker. Hans klättring till oenologisk berömmelse började på 1980-talet som Senior Editor och European Bureau Chief för Wine Spectator. Hans holistiska synsätt på vin, där han inte bara betraktar vätskan i glaset, utan också historien om människorna och landet bakom den, har gett honom beundran från den globala vincommunityn. När Suckling ger ett vin 90 poäng, är det vinets motsvarighet till en ovation. 2021 Emiliana Organic Vineyards Pinot Noir är en värdig mottagare av denna ära.

En Hänförd Djupdykning i 2021 Emiliana Organic Vineyards Pinot Noir​


Vid provsmakning avslöjar detta vin sig som ett uttryck av ren vin-glädje. Likt ett befriande nakenbad i en sjö av Pinot Noir. Dess färg är en förtrollande, lockande ung Pinot Noiresque, med fin transparens. Dess arom är tät med mogen lila frukt. Smaken erbjuder ett sofistikerat samspel mellan stramt sammanhållen frukt, en gnistrande mineralitet och syror som ger vinet en upphetsande fräschör. Dess struktur är transparent, med en vacker nerv. Detta är ett bevis på den exceptionella balansen hos denna Pinot Noir. Eftersmaken är lång och invecklad, så komplex som en ung fruktstinn rackare kan vara, och underbart balanserad.

En Pinot Noir som trotsar förväntningarna​


Som en vinälskare som vanligtvis undviker Bourgogne, främst på grund av de höga priserna och den svårfångade naturen hos dess verkligt exceptionella erbjudanden, var denna chilenska Pinot Noir en trevlig överraskning. Den följde den ofta formella strukturen hos avsevärt dyrare Bourgogneviner, men utan ek-inflytande, och erbjöd i stället ett källvattenklart uttryck av Pinot Noir som kittlar smaklökarna och berör själen.

Faktum är att denna chilenska juvel står som ett bevis på att anmärkningsvärda viner inte behöver komma uteslutande från Bourgognes grand crus. Denna Pinot Noir bygger en bro mellan överkomlig prislapp och himmelsk njutning, en prestation som är sällsynt i den ofta exkluderande världen av fint vin.

Min uppskattning för detta erbjudande var sådan att jag återvände till vinbutiken och förvärvade deras återstående lager. Det är inte ofta ett vin framkallar ett så omedelbart och passionerat svar, men denna Pinot Noir var en glädjande uppenbarelse, varje klunk ett bevis på de dolda skatter som ibland väntar oss i vinets spännande värld.

Så, kära vinälskare, jag uppmanar dig att söka upp denna extraordinära Pinot Noir. Låt dess intrikata komplexitet och sublima balans tjäna som en påminnelse om att stort vin kan vara en tillgänglig lyx, en vardagsnjutning, snarare än ett privilegium reserverat för ett fåtal. Och låt det bekräfta vår gemensamma tro att ett vins verkliga värde inte ligger i dess prislapp, utan i den glädje det ger våra sinnen, och de minnen det hjälper oss att skapa. Mums!
 

katho27

Medlem
Poppades direkt i helgen utifrån @Patrik Sellin noter från släppet 12. maj nedan:

90611 Vouvray Cuvée Clos de Vaux Demi-Sec Domaine Vigneau-Chevreau 2020 199 kr
N: Halm, banan, burkpäron och jasmin.
M: Saffran, honung, päron, lavendel, aprikos och mango. Snygg, tropisk frukt, balanserad sötma och fin mognad. 89-91p

Mycket trevligt vin, var lite rädd för överdriven sötma utifrån SB´s halva klocka, men tycker sötman var just som noten säger balanserad och att syran håller den fint i schack. Ett generöst vin dag ett, än rikare dag två och en alldeles för liten slatt kvar nu på em dag tre..


IMG_6161.jpg
 
Poppades direkt i helgen utifrån @Patrik Sellin noter från släppet 12. maj nedan:

90611 Vouvray Cuvée Clos de Vaux Demi-Sec Domaine Vigneau-Chevreau 2020 199 kr
N: Halm, banan, burkpäron och jasmin.
M: Saffran, honung, päron, lavendel, aprikos och mango. Snygg, tropisk frukt, balanserad sötma och fin mognad. 89-91p

Mycket trevligt vin, var lite rädd för överdriven sötma utifrån SB´s halva klocka, men tycker sötman var just som noten säger balanserad och att syran håller den fint i schack. Ett generöst vin dag ett, än rikare dag två och en alldeles för liten slatt kvar nu på em dag tre..


Visa bifogad bild 29236
Har faktiskt aldrig testat den här typen av vin. Skulle det som andra söta viner vinna på långlagring?
 

Keen

slan

Emilianas ekologiska vingårdars 2021 Pinot Noir Reserva. En liten vinodyssé​


Som en ivrig entusiast av bättre viner, känner jag mig närmast tvingad att dela med mig av en sann vinupplevelse från lördagens afton.

Visa bifogad bild 29235

2021 Pinot Noir Reserva från Emiliana Organic Vineyards i Valle del Bio, Chile. 90p.

Även tilldelad 90 poäng av ingen mindre än den framstående James Suckling. Detta exceptionella vin överträffar sin modesta prislapp på motsvarande ca 80 SEK. Än en gång ett bevis på att vinuppskattning inte behöver vara en elitistisk strävan.

Det prodigala vinet: Emiliana Organic Vineyards' 2021 Pinot Noir Reserva​


Emiliana Organic Vineyards, en egendom med en osviklig hängivenhet till hållbar vinodling, har producerat ett vin som är en kraftfull prestation i sig. Men för att verkligen uppskatta majestätet hos denna 2021 Pinot Noir, måste vi gräva djupt i den bördiga terroiren där den föddes.

Terroir för Titaner: Valle del Bio​


Beläget i södra delen av Chiles centrala dal, står Valle del Bio som ett bevis för landets mångfald inom vinmakande. Känd för sitt kalla klimat, är dalen epicentrum för odling av högkvalitativ Pinot Noir. Denna druva som trivs, som vi alla vet, i dessa svalare klimat. Omgiven av Stilla havets svalkande Humboldtström på ena sidan och Anderna på den andra, erbjuder dalen en jordmån bestående av lera, sand och vulkanisk aska. Denna mosaik av element bidrar till de unika mineraliska kvaliteterna hos vinerna härifrån.

Pinot Noir från Chile: Ett nytt världsunder​


Pinot Noir förknippas traditionellt sett inte med chilensk vinodling, men landets varierande klimat har visat sig vara särskilt gynnsamt för denna ädla druva. Chilensk Pinot Noir kännetecknas normalt av en robust fruktprofil, vackert balanserad syra och en frestande mineralitet, egenskaper som 2021 Emiliana Organic Vineyards Pinot Noir uppvisar till perfektion.

James Suckling: Den prestigefyllda gommen​


Genom åren har Suckling cementerat sin status som en av världens främsta vinkritiker. Hans klättring till oenologisk berömmelse började på 1980-talet som Senior Editor och European Bureau Chief för Wine Spectator. Hans holistiska synsätt på vin, där han inte bara betraktar vätskan i glaset, utan också historien om människorna och landet bakom den, har gett honom beundran från den globala vincommunityn. När Suckling ger ett vin 90 poäng, är det vinets motsvarighet till en ovation. 2021 Emiliana Organic Vineyards Pinot Noir är en värdig mottagare av denna ära.

En Hänförd Djupdykning i 2021 Emiliana Organic Vineyards Pinot Noir​


Vid provsmakning avslöjar detta vin sig som ett uttryck av ren vin-glädje. Likt ett befriande nakenbad i en sjö av Pinot Noir. Dess färg är en förtrollande, lockande ung Pinot Noiresque, med fin transparens. Dess arom är tät med mogen lila frukt. Smaken erbjuder ett sofistikerat samspel mellan stramt sammanhållen frukt, en gnistrande mineralitet och syror som ger vinet en upphetsande fräschör. Dess struktur är transparent, med en vacker nerv. Detta är ett bevis på den exceptionella balansen hos denna Pinot Noir. Eftersmaken är lång och invecklad, så komplex som en ung fruktstinn rackare kan vara, och underbart balanserad.

En Pinot Noir som trotsar förväntningarna​


Som en vinälskare som vanligtvis undviker Bourgogne, främst på grund av de höga priserna och den svårfångade naturen hos dess verkligt exceptionella erbjudanden, var denna chilenska Pinot Noir en trevlig överraskning. Den följde den ofta formella strukturen hos avsevärt dyrare Bourgogneviner, men utan ek-inflytande, och erbjöd i stället ett källvattenklart uttryck av Pinot Noir som kittlar smaklökarna och berör själen.

Faktum är att denna chilenska juvel står som ett bevis på att anmärkningsvärda viner inte behöver komma uteslutande från Bourgognes grand crus. Denna Pinot Noir bygger en bro mellan överkomlig prislapp och himmelsk njutning, en prestation som är sällsynt i den ofta exkluderande världen av fint vin.

Min uppskattning för detta erbjudande var sådan att jag återvände till vinbutiken och förvärvade deras återstående lager. Det är inte ofta ett vin framkallar ett så omedelbart och passionerat svar, men denna Pinot Noir var en glädjande uppenbarelse, varje klunk ett bevis på de dolda skatter som ibland väntar oss i vinets spännande värld.

Så, kära vinälskare, jag uppmanar dig att söka upp denna extraordinära Pinot Noir. Låt dess intrikata komplexitet och sublima balans tjäna som en påminnelse om att stort vin kan vara en tillgänglig lyx, en vardagsnjutning, snarare än ett privilegium reserverat för ett fåtal. Och låt det bekräfta vår gemensamma tro att ett vins verkliga värde inte ligger i dess prislapp, utan i den glädje det ger våra sinnen, och de minnen det hjälper oss att skapa. Mums!


Chat GPT goes overly ebullient wine critic?
 

LarsW

Medlem
Var i Östersund nyligen. Efter att har varit på en stand-up comedy så ville kompisen gå och kolla upp en ny restaurang/vinbar. Astrid heter den. Rasande trevligt ställe. Provade först ett par glas sött i baren innan vi tog in en flaska Roederer 2015 och satte oss bekvämt för resten av kvällen. Tog inga väldigt detaljerade noter.

Moulin Touchais 2005 (inte med på bild)
Honung, citrus, aprikos och en liten hint av botrytis. Ganska ung för en Moulin Touchais men i ett väldigt bra dricksfönster just nu. Söt, fräsch och bra längd. Typ 91p

Taylors Vintage port 2016
(står 2017 i prislistan)
Superung såklart men ett monster in the making! Massiv frukt. Massivare tanniner. Söt och simmig. Honungs, sirap, körsbär i konjak och lapsang te. Ekad vanilj.
Håll på denna i 10+ år och ni kommer bli belönade.
Kul att prova! 92++(+)p

Taylors 40 year old Tawny NV
(står 30 years i prislistan)
Precis där jag vill ha ett portvin. Mogna körsbär. Mandelmassa. Pepparkaka. Russin. Vaniljfudge. Jättegod men kommer inte upp till samma nivå som en färdiglagrad vintage. En spritighet drar ned betyget ett litet snäpp.
92p

Markus Mollitor Wehlener Sonneuhr spätlese 2018

Underbar! Buteljerat solsken! Fläder, lime, ananas, regn på sommarväg och finsmakar-bensin. Skir och lätt i smaken utan att på något sätt bli mesig eller tunn. Elegant och frisk i kvadrat!
Här beror det helt på hur man vill ha sina Moselviner. Jag gillar dem unga. Den här är perfekt just nu och lagrar man den för länge kommer den förlora en del av den fräschheten och spritzen.
93p

Roederer Vintage 2015

Ung men njutbar redan nu. Mycket frisk citrus, både saft och zest. Röda och gröna äpplen. Hittar lite nötter och honung. Har börjat få lite brödtoner som mjukar upp det hela. Tror denna kan bli bra med 5+ år till i källaren, lite osäker på hur 2015 är för långlagring men den borde klara minst 10 år i alla fall.
90+(+)p

thumbnail_20230513_094218.jpg

thumbnail_20230513_094308.jpg


Inget fel på glaspriserna här!

thumbnail_20230505_215430.jpg
 
Var i Östersund nyligen. Efter att har varit på en stand-up comedy så ville kompisen gå och kolla upp en ny restaurang/vinbar. Astrid heter den. Rasande trevligt ställe. Provade först ett par glas sött i baren innan vi tog in en flaska Roederer 2015 och satte oss bekvämt för resten av kvällen. Tog inga väldigt detaljerade noter.

Moulin Touchais 2005 (inte med på bild)
Honung, citrus, aprikos och en liten hint av botrytis. Ganska ung för en Moulin Touchais men i ett väldigt bra dricksfönster just nu. Söt, fräsch och bra längd. Typ 91p

Taylors Vintage port 2016
(står 2017 i prislistan)
Superung såklart men ett monster in the making! Massiv frukt. Massivare tanniner. Söt och simmig. Honungs, sirap, körsbär i konjak och lapsang te. Ekad vanilj.
Håll på denna i 10+ år och ni kommer bli belönade.
Kul att prova! 92++(+)p

Taylors 40 year old Tawny NV
(står 30 years i prislistan)
Precis där jag vill ha ett portvin. Mogna körsbär. Mandelmassa. Pepparkaka. Russin. Vaniljfudge. Jättegod men kommer inte upp till samma nivå som en färdiglagrad vintage. En spritighet drar ned betyget ett litet snäpp.
92p

Markus Mollitor Wehlener Sonneuhr spätlese 2018

Underbar! Buteljerat solsken! Fläder, lime, ananas, regn på sommarväg och finsmakar-bensin. Skir och lätt i smaken utan att på något sätt bli mesig eller tunn. Elegant och frisk i kvadrat!
Här beror det helt på hur man vill ha sina Moselviner. Jag gillar dem unga. Den här är perfekt just nu och lagrar man den för länge kommer den förlora en del av den fräschheten och spritzen.
93p

Roederer Vintage 2015

Ung men njutbar redan nu. Mycket frisk citrus, både saft och zest. Röda och gröna äpplen. Hittar lite nötter och honung. Har börjat få lite brödtoner som mjukar upp det hela. Tror denna kan bli bra med 5+ år till i källaren, lite osäker på hur 2015 är för långlagring men den borde klara minst 10 år i alla fall.
90+(+)p

Visa bifogad bild 29237
Visa bifogad bild 29238


Inget fel på glaspriserna här!

Visa bifogad bild 29239

Kul viner :)

5 cl per glas?
 

MagnusH70

Medlem
På lördagen blev det lite Rosé i solen som inledning. 2020 Clos Cibonne 'Cuvée Caroline'. Mogen, med smultron, lite garrigue och en subtil ekighet. Medelfyllig, ganska smakrik, och lite fet frukt.
Löjromskanapéer serverades med Pehu-Simonet 'Face Nord' . Trevligt bubbel, lite krita och citrus. Inköpt från Caviste för ca 3 år sedan.
Sparris med hollis, smaksatt med rostad mandel serverades med 2017 Cat's Cradle från Thorne & Daughters. Smörig, lite honung, koncentrerad frukt och bra syror. Fin mognad.
Till huvudrätt blev det en variant av Piggvar Walewska.
Här blev det 2 olika Bourgogner med mognad, mycket kul att jämföra!
I första glaset 2010 Meursault 'Clos des Ambres' av Arnaud Ente. Otroligt bra! Smör, rostade nötter, mogna äpplen och finstämd ek. Mycket smakrik och komplex, med en eftersmak som inte ville ta slut.
I andra glaset 2010 Corton-Charlemagne av Bonneau du Martray. T o m lite bättre än ovan. Lite mer av samma, och ytterligare komplexitet.
Till efterrätten fick det bli lite enklare, Moscato d'Asti Nivole. Helt ok, med typiska karaktärer av druvor, honung och apelsinblommor.
QWN4yFHqhwvqyuaqyl9VcIUnryEn9tmeOQHuPMT2kDZ1mhFDU6F9ab9pMsjD0PeefR3T4oCnUgLFQSUBcH-mLreTMHLj_tkaZsX5v0piqSNeBl4GU49KV8p9Hym54XOIX00P7-zapaiUY9T57Co4E3rIhQUI95bn05gVBsjp5-pR6mYpWwF2aty-3x-xQYNV2n8hbh8xnZ9x303ZqtAdsn0d0lbUaQFXtLwcSImO4o5qWx9FVCCEFqnj9ubDlq1HCUaEcJTfKGrjPT8jsTyqH7pvBTWZYsT_y79iTUDuXVn7FJ4ztGWKK9gUHu-w8yEs2hCd0-wMXLTiej0VJVx6BF64sMaKfOzax71sEGrKtwHfAyjpv8H16ejbG-QgFvkLVQLB9KTHl2gDQm1os-ci-DzIN-HRfZRhnJNVMCaT9wvfCHkaZcGRqgrw5MZAI33GC7pg1H6CrtSWvQlGg7mgF9EiR0NDURazfsfPXwhcw7XAL6JIGOaZVUd79ZoNLY07jtPLY551nB45U2jm6fSo6UFxdUcRzuOvekOtBDS6F1lKoRDMKhalb0x77IjagHsYN9RaJJq_Tj8_sczY2yleIYSL2PCEFeuY11zqcfH0YEj3kuS6-Nh-IYc2ln8YtcnAMMwjVgb9iNfmXnm_-Hclo4GHGeYP-gl12g1q3Twi8o4VRbrXsYXKZr4vhx2KMre0-v66AZ_OJCm2MMWuJOF9wokbXqQ_qVhJCBy0lF6sgi1dDvA5rkz2dcBGdjPzgnMHukko0rkOJ0e3B4fcEK-c-Um5QThzItRNJ1bilIwbdpcENVwqCAwlkv3IZHqnCJUvTXmnAoPYNSvrpXAr5qpRt3CBHth924mNdrTZE-LfIkxZlluyIZCdZ31XHzA6WgwRd_5YBLkXMGCI6k5zNlpODHt9jSVu-dR4pKOCRmYdPhr1en0oZg=w1232-h924-s-no
 

Sebran

Medlem
På lördagen blev det lite Rosé i solen som inledning. 2020 Clos Cibonne 'Cuvée Caroline'. Mogen, med smultron, lite garrigue och en subtil ekighet. Medelfyllig, ganska smakrik, och lite fet frukt.
Löjromskanapéer serverades med Pehu-Simonet 'Face Nord' . Trevligt bubbel, lite krita och citrus. Inköpt från Caviste för ca 3 år sedan.
Sparris med hollis, smaksatt med rostad mandel serverades med 2017 Cat's Cradle från Thorne & Daughters. Smörig, lite honung, koncentrerad frukt och bra syror. Fin mognad.
Till huvudrätt blev det en variant av Piggvar Walewska.
Här blev det 2 olika Bourgogner med mognad, mycket kul att jämföra!
I första glaset 2010 Meursault 'Clos des Ambres' av Arnaud Ente. Otroligt bra! Smör, rostade nötter, mogna äpplen och finstämd ek. Mycket smakrik och komplex, med en eftersmak som inte ville ta slut.
I andra glaset 2010 Corton-Charlemagne av Bonneau du Martray. T o m lite bättre än ovan. Lite mer av samma, och ytterligare komplexitet.
Till efterrätten fick det bli lite enklare, Moscato d'Asti Nivole. Helt ok, med typiska karaktärer av druvor, honung och apelsinblommor.
QWN4yFHqhwvqyuaqyl9VcIUnryEn9tmeOQHuPMT2kDZ1mhFDU6F9ab9pMsjD0PeefR3T4oCnUgLFQSUBcH-mLreTMHLj_tkaZsX5v0piqSNeBl4GU49KV8p9Hym54XOIX00P7-zapaiUY9T57Co4E3rIhQUI95bn05gVBsjp5-pR6mYpWwF2aty-3x-xQYNV2n8hbh8xnZ9x303ZqtAdsn0d0lbUaQFXtLwcSImO4o5qWx9FVCCEFqnj9ubDlq1HCUaEcJTfKGrjPT8jsTyqH7pvBTWZYsT_y79iTUDuXVn7FJ4ztGWKK9gUHu-w8yEs2hCd0-wMXLTiej0VJVx6BF64sMaKfOzax71sEGrKtwHfAyjpv8H16ejbG-QgFvkLVQLB9KTHl2gDQm1os-ci-DzIN-HRfZRhnJNVMCaT9wvfCHkaZcGRqgrw5MZAI33GC7pg1H6CrtSWvQlGg7mgF9EiR0NDURazfsfPXwhcw7XAL6JIGOaZVUd79ZoNLY07jtPLY551nB45U2jm6fSo6UFxdUcRzuOvekOtBDS6F1lKoRDMKhalb0x77IjagHsYN9RaJJq_Tj8_sczY2yleIYSL2PCEFeuY11zqcfH0YEj3kuS6-Nh-IYc2ln8YtcnAMMwjVgb9iNfmXnm_-Hclo4GHGeYP-gl12g1q3Twi8o4VRbrXsYXKZr4vhx2KMre0-v66AZ_OJCm2MMWuJOF9wokbXqQ_qVhJCBy0lF6sgi1dDvA5rkz2dcBGdjPzgnMHukko0rkOJ0e3B4fcEK-c-Um5QThzItRNJ1bilIwbdpcENVwqCAwlkv3IZHqnCJUvTXmnAoPYNSvrpXAr5qpRt3CBHth924mNdrTZE-LfIkxZlluyIZCdZ31XHzA6WgwRd_5YBLkXMGCI6k5zNlpODHt9jSVu-dR4pKOCRmYdPhr1en0oZg=w1232-h924-s-no

Häftiga viner!
Är det bara för mig som bilderna inte är synliga?
 

mackan92

Medlem
Von Winning Ozyetra 2019.

Doft av gula äpplen, citrus, rök, sten och ek. Skyhög syra och en oljig lång eftersmak med mogen frukt och sten med sälta. Oj vilken potential detta har, behöver tid för att lugna ner syran lite men idag krävs det rejäla mängder fett för att möta syran. 94p+.

På tallriken:
Panerad sejfilé med curry remoulad, kokt potatis och vaxbönor.

1684171111262.jpeg
 

LeChat

Medlem
IMG_4933.jpeg

2012 Château Beau-Séjour Bécot

Integrerade fattoner av bl.a. kaffe och choklad. Generös frukt som tack vare en bra syra gör att det inte känns klumpigt, utan istället balanserat och med bra koncentration. Fin mognadsfas med lite stall och utvecklade tertiära aromer.
Här har börjat hända grejer sen sist. Riktigt smaskigt och sammansatt, med tydlig Saint Emilion karaktär. Har två flaskor kvar som jag tror ska drickas inom ca 5 år.
 

Thirsty

Smygnykterist
Monvigliero
Provning med temat vingården Monvigliero i norra Verduno som ligger belägget i norra Barolo. Fokus på G.B Burlotto och Fratelli Alessandria. Utöver informationen ovan dracks vinerna blint.
IMG_3815.jpeg


Några korta noteringar:
- Sämsta vinet för mig G.B Burlotto 2012 som var lätt, elegant, lite tunt och påtaglig källare. Upplevdes påtagligt äldre än andra viner och för mig saknades frukten för att bära den. Svag årgång 2012.
- Bästa vinet för mig (och gruppen) var istället G.B Burlotto 2016. Rosor, vanilj, hallongodis, nypon, härligt näsa. Lätt elegant, vanilj och fina tanniner som biter till men ändå behagliga. Bra längd.
- Jokern Paolo Scavino var en annorlunda historia med en påtaglig damparfym näsa, mint och kraftig. Annorlunda, intressant och rätt gott.

Omröstning Burlotto.png
 

Ozric

Medlem
6yaiHS6.jpg


56305 Château Montus 2012

Doft: Blåbär, grus, rostad ek, choklad, lite körsbär och mynta.

Smak: Kraftig entré med förvånansvärt hög syra, väldigt märkbar alkohol och djup smak. Tidiga munfyllande men ändå fina och relativt skötsamma tanniner anländer sedan och stänger ner alla smaker i några sekunder för att sedan ge vika åt fyllig mörk frukt. Torr eftersmak med kaffe och trä. Efter ett par timmar i karaff så rundas allting av och syran och alkoholen lugnar ner sig lite.

Jag hade förväntat mig lite mer, men det är kanske mitt fel snarare än vinets.

90p
 

buteljen

Medlem
1684424775692.jpeg


2015 Ciacci Piccolomini d'Aragona Brunello di Montalcino Pianrosso
Lite ljust tegelfärgat

Komplex doft av körsbär, mosade jordgubbar, aska, grafit, lakrits, något floralt och en not som jag undrar om man kan beskriva som teblad? Har alltid haft svårt att hitta den där tebladsnoten i Sangiovese men här kanske den är? Hursom, mycket trevlig doft.

I smaken fin balans syra/frukt/alkohol/tanniner. Bra koncentration. Sandiga tanniner med bra grepp. Mycket elegant men tar för sig. Ingen superlång finish men good enough!
 

zippan

Medlem
Visa bifogad bild 29271

2015 Ciacci Piccolomini d'Aragona Brunello di Montalcino Pianrosso
Lite ljust tegelfärgat

Komplex doft av körsbär, mosade jordgubbar, aska, grafit, lakrits, något floralt och en not som jag undrar om man kan beskriva som teblad? Har alltid haft svårt att hitta den där tebladsnoten i Sangiovese men här kanske den är? Hursom, mycket trevlig doft.

I smaken fin balans syra/frukt/alkohol/tanniner. Bra koncentration. Sandiga tanniner med bra grepp. Mycket elegant men tar för sig. Ingen superlång finish men good enough!
Jag har druckit årgång 2013 på magnum. Som var den bästa upplevelsen av Brunello jag haft. Jag har ett par flaskor halvmagnum liggandes som jag inte haft "tillfälle" att öppna ännu.

Har du druckit 2013 av samma vin?
 
Toppen