Inga snygga bilder att lägga upp och jag tog inte heller noter, fokus var på annat, men vi hade en trevlig middag igår.
Till apéro (plock) hade vi ett par flaskor Duménil 2008 champagne. Jag var så mycket uppe i annat att jag inte riktigt fokuserade på vinet. Inte dåligt men inte så mycket att skriva hem om. Röda äpplen, brioche, ok syra och hyfsad mognad, dvs ungefär vad man kan förvänta sig.
Moulin Touchais 1981 till anklever (hel), stekt brioche och karamelliserad rödlök. Jag gillar ju mogen MT och detta är ett bra vin men även det vad man kan förvänta sig. Inte fantastiskt men jag gillar syrligheten och den inte överdrivna sötman. Utvecklade aromer av persika, honung, aprikos och citrus.
Sedan älgstek med svartkål, kantareller och potatisgratäng. Till detta öppnade jag först min enda magnum av Gourt de Mautens 2015 (tack @Gladekocken !) som visade sig vara något defekt. Jag tänkte att den var korkad och var på väg att hälla ut den men lät den stå i karaff under eftermiddagen och den blev faktiskt drickbar om än inte helt felfri. Vi konstaterade att vi nog har olika känslighet för detta. Antar att det därmed inte var kork utan något annat. Jag är rätt dålig på att identifiera defekter (pga tur antar jag, råkar sällan ut för det). Öppnade en vanlig flaska av samma vin också som inte alls var defekt. Det här tyckte jag var ett väldigt spännande vin. Rubinröd färg, inte så värst tät. Komplexa smaker med lager på lager av frukt och bär, kryddor och lakrits. Lång smak, bra syra och balanserade tanniner. Jag klarar tyvärr inte av att definiera det mer än så men det var ett väldigt bra vin. Tur att jag har några kvar!
Därefter ostar med efter smak ovanstående Mautens och nedanstående Sauternes.
Slutligen blev det, per barnens initiativ marängsviss som var och en får blanda själv. Jag gör en seriös chokladsås, grädde och maränger och sedan får var och en förstöra den med allehanda jox efter sitt eget omdöme , med alltifrån bananer, glass och strössel. Jag låter bli, grunden är bäst för sig själv . Till detta hade vi två Sauternes: 1983 Ch Rabaud-Promis och 1984 Ch Lafaurie-Peyraguey. Båda var typiska Sauternes med aprikos, saffran, mandel, hög sötma och bra balans. Bredvid varandra var de ändå klart olika om än i samma stil. Lafaurie hade en tydligare syra och mer uttalade mandeltoner, lite mer uttorkad frukt. Rabaud lite fräschare frukt, mer citrus (apelsin) och har nog längre tid kvar i källaren för den som är lycklig nog att ha några flaskor. Jag har några droppar kvar som nog går åt ikväll.
Mycket nöjd. Gourt de Mautens var en väldigt trevlig bekantskap!
Till apéro (plock) hade vi ett par flaskor Duménil 2008 champagne. Jag var så mycket uppe i annat att jag inte riktigt fokuserade på vinet. Inte dåligt men inte så mycket att skriva hem om. Röda äpplen, brioche, ok syra och hyfsad mognad, dvs ungefär vad man kan förvänta sig.
Moulin Touchais 1981 till anklever (hel), stekt brioche och karamelliserad rödlök. Jag gillar ju mogen MT och detta är ett bra vin men även det vad man kan förvänta sig. Inte fantastiskt men jag gillar syrligheten och den inte överdrivna sötman. Utvecklade aromer av persika, honung, aprikos och citrus.
Sedan älgstek med svartkål, kantareller och potatisgratäng. Till detta öppnade jag först min enda magnum av Gourt de Mautens 2015 (tack @Gladekocken !) som visade sig vara något defekt. Jag tänkte att den var korkad och var på väg att hälla ut den men lät den stå i karaff under eftermiddagen och den blev faktiskt drickbar om än inte helt felfri. Vi konstaterade att vi nog har olika känslighet för detta. Antar att det därmed inte var kork utan något annat. Jag är rätt dålig på att identifiera defekter (pga tur antar jag, råkar sällan ut för det). Öppnade en vanlig flaska av samma vin också som inte alls var defekt. Det här tyckte jag var ett väldigt spännande vin. Rubinröd färg, inte så värst tät. Komplexa smaker med lager på lager av frukt och bär, kryddor och lakrits. Lång smak, bra syra och balanserade tanniner. Jag klarar tyvärr inte av att definiera det mer än så men det var ett väldigt bra vin. Tur att jag har några kvar!
Därefter ostar med efter smak ovanstående Mautens och nedanstående Sauternes.
Slutligen blev det, per barnens initiativ marängsviss som var och en får blanda själv. Jag gör en seriös chokladsås, grädde och maränger och sedan får var och en förstöra den med allehanda jox efter sitt eget omdöme , med alltifrån bananer, glass och strössel. Jag låter bli, grunden är bäst för sig själv . Till detta hade vi två Sauternes: 1983 Ch Rabaud-Promis och 1984 Ch Lafaurie-Peyraguey. Båda var typiska Sauternes med aprikos, saffran, mandel, hög sötma och bra balans. Bredvid varandra var de ändå klart olika om än i samma stil. Lafaurie hade en tydligare syra och mer uttalade mandeltoner, lite mer uttorkad frukt. Rabaud lite fräschare frukt, mer citrus (apelsin) och har nog längre tid kvar i källaren för den som är lycklig nog att ha några flaskor. Jag har några droppar kvar som nog går åt ikväll.
Mycket nöjd. Gourt de Mautens var en väldigt trevlig bekantskap!