Vi tar tempen på PM & Vänner i Växjö genom att äta oss igenom deras Tabberasmeny, bestående av 15 eller så rätter. Sommelier Rubén beskriver det lockande Grand Vin-paketet som innehåller allt från 20-åriga rieslingar och 50-årig sherry till mogen Château La Conseillante, allt anpassat för att matcha menyn perfekt, men vi har spenderat dagen dreglande över deras
258-sidiga vinlista och väljer istället några flaskor från källaren.
Efter några fördrinkar serveras vi
2015 Bérêche et Fils Champagne Grand Cru Ambonnay
(Obligatorisk champagnefakta: 100% pinot, 50-åriga rankor, spontanjäsning, deg juli 2020, dosage 3 gr/l, 2,349 flaskor producerade.)
Bokna äpplen OCH fräscha gröna äpplen på samma gång, citronzest, croissant, björksav, hasselnötter och härliga söta mandelkakor direkt ur ugnen.
I munnen bjuds på en mousse som smeker tungan, en kraftfull, rik och krämig smak men tillräckligt med syra för att balansera upp det stora och runda,, ”som polerat guld i munnen”, lång härlig läskande eftersmak. Den här champagnen gör att ett fantastiskt jobb i att hantera och matcha ett tiotal vitt skilda rätter ur menyn helt utan problem. "Champagne går till allt!" stämmer verkligen i kväll.
94p
Sen har vi rödvinet, en röd bourgogne; pinot regerar ikväll. På sommelierens inrådan dekanteras inte vinet, utan ett första glas hälls upp samtidigt med champagnen för att vi bättre ska kunna följa vinets utveckling under kvällen.
2005 Domaine Jacques Prieur Corton-Bressandes
Vi sniffar och möts av ett sekelgammalt skeppsvrak på en öde strand (en underbart utvecklad träkrydda), sandblästrade rostade fat med patina, lakritsrot, moccakaffe, wienerbröd, syltade jordgubbar och hallen, någon blå blomma, och sist men inte minst, stekt Karl-Johan-svamp. En fantastiskt komplex doft, och det är svårt att sluta sniffa. Vi sitter länge med näsorna i glasen.
Men vi tar oss samman och tar till slut en klunk. Vi möts av en härligt sammansmält smak, fortfarande med kraft och fokus trots sina snart 20 år, vita vinbär, tranbär, sojatoner, en vacker syra och friskhet; här är frukt, syra och tanniner helt i balans. Vinet är både elegant och skolboksmoget, och i den långa kryddiga svansen hittar vi självaste Yggdrasil, så gott! En fantastisk och perfekt mogen bourgogne. Ingen maträtt blir utan suverän matchning ikväll.
95-96p
Till efterrätterna bjuds vi på en
2015 Peter Lauer Ayler Kupp Riesling Auslese Lange Goldkapsel
Vid det här laget har jag slutat ta anteckningar, men det här är en högkvalitativ söt riesling, en rund, munfyllande guldbomb fylld med strålande syror. Ungt och extremt välgjort.
93p
Vi var bara två vid bordet så vid det här laget var vi överfyllda med både mat och vin. Trötta men lyckliga. Det blir garanterat fler besök hos PM. Vi knep de sista flaskorna av både champagnen och bourgognen, men de har drygt 5000 andra viner kvar och vi vill prova dem alla!