Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Visa bifogad bild 32022
1983 Château Chasse-Spleen

Doften har ålder. Gammalt ekskåp, jord, järn, kött (rått), fruktkaka, lagerblad mm.
Munkänslan är torr och behagligt stram. Doftens aromer kommer igen i smaken samtidigt som nya nyanser tillkommer. Komplext. Elegant och sofistikerat.
Visa bifogad bild 32021
Vackert djuprött
Ååååååååh! Så bra!
Fantastisk vagga!
Skall he mig på jakt efter en. Villhaobjektfördetärsåbraochviktigt!
Lyckost!
🧀
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Efter tuff 90 minuters kendoträning, som alla lördagsaftnar, plockar jag fram massor grönsaker, humm-gott vin, goda ostar (kostar som guld!), ok bröd (svårt kapitel i Japan), trivsamt Netflix (svårt globalt) och trivsamt samkväm (enkelt med hustrun).:

Först ut:​

PXL_20240504_161718155.jpg

2010 Bodega de Bardos Suprema 30 meses, Ribera del Duero 93p
Ett fantastiskt vin.
Ungt med viss mognad och mer att ge. Avsevärt svagare än den flaska vi ploppade i mars (97p). Fortfarande fantastiskt, även om jag hade förväntningarna få mer.

Ett underbart vin som hanterade alla ostar rätt.

Eftersom sommaren börjat här, ploppade vi också en Rosé d'Anjou.
PXL_20240504_161646002.jpg

2020 Famille Bougrier Rosé d'Anjou, 90p
Gamay är där den borde vara. Grolleau noir är bara för vacker! Fantastiskt gott. Sommarvibbarna äger detta gudomligt (Vidar) underbara vin.

Detta är flaska nr 6/6 och alla har varit fantastiskt mjummiga 🤤
 

LeChat

Medlem
IMG_6002.jpeg

2018 K Vintners Syrah Cattle King Upland Vineyard

Efter att den dubbeldekanterats så öppnar den upp med en något fet, yppig frukt med behaglig syra. Och en behaglig munkänsla dessutom.

Tydliga aromer är bl.a. björnbär och andra mörka bär, olivspad och lite chark. Mer fruktig än animalisk.

God, absolut. Välgjord, absolut.
Det här är jättegott.
Men ska man vara lite petig så tycker nog frankofilen i mig att den saknar svärta, skitiga stalliga drag för att tillfredsställa mig på ett djupare plan.

På tallriken blir det klyftpotatis och baconlindad kycklingfilé, gräddig sås med bl.a. dijonsenap. Ett gott slut på helgen.
 
Jamen!!!
Men, en liten försniff efter Plopp!?!?
Jag måste skriva några ord om gårdagen! Den vita hermitagen var sagolikt bra och i ett perfekt gränsland mellan ungdom och mogenhet. Ett av världens absolut bästa vita viner.

Sen kom ju så Bordeauxerna. För det första, båda flaskorna var helt friska och presterade på topp. Las Cases 1981 hade en struktur och balans som kändes skuren med laser. Latour 1983 var lite yvigare, lite mindre struktur men mer busigt med lite asiatiska toner och tung cigarettrök. I början ledde nog Latour men efter en timme så seglade frukten upp i grannglaset, och som slutlig vinnare stod Las Cases. Men båda flaskorna var definitivt 95+ med mina smaklökar. Väldigt jämnt skägg.

Jag har druckit Las Cases 1981 vid ett par andra tillfällen och då har det varit ett rätt trött vin. Min pappa (som stod för den flaskan) började samla Las Cases årgång 1979 och har sedan dess köpt alla årgångar och lagt ner i källaren. Så denna 1981 har legat i samma stenkällare ända sen inköp 1983 (?). En sådan flaska går ju aldrig att hitta på auktion. Klart det gjort underverk för vinet!

Latour 1983 köpte jag på auktion i Danmark i julas. Den har nog haft ett trassligare liv.
 
IMG_5832.jpeg

1996 Chateau Maucaillou
En för mig perfekt maxmognad är nådd i den här flaskan. Jag gillar det lite yngre generellt sätt för att få lite mer ungdomlig fräschör och frukt dock.
Första doften är slående lik fiskenät som varit med några år i skärgården. Öppnar sen upp betydligt mer tertiära toner, höstlöv, källare och lite skitigt liksom. Blyerts.
I munnen är det återigen mycket höstrusk blandat med fin sval frukt och len munkänsla. Syran nyper ifrån och tanninerna har lite lagom motstånd kvar.
Med tid (dag 2) blir känslan dock att frukten sviktar lite och ger ett snipigare intryck med högre syra.

Tror jag gav 36€ via comptoir des millesimes vilket ju är sanslöst bra för att få hem ett färdiglagrat vin. 91+.
 
Last edited:

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Att denna flaska ploppades efter midnatt på en tisdag är helt enkelt @vintomas fel! Han har ett dåligt men underbart inflytande på mig. Och plötsligt kunde jag inte stå emot den underbara idén på att ploppa en flaska

Grrrr…iesling!​


2010 Trimbach Riesling Cuvée Frédéric Emile, 94p

IMG_3402.jpeg


2010 för Alsace Riesling sägs karaktäriseras av exceptionell balans och elegans. Året hade en närmast optimal växtsäsong som naturligtvis gav druvor av högsta kvalitet med utmärkt syranivå. Trimbach, en av de mer respekterade producenterna i regionen, har här skapat ett vin som verkligen speglar detta. Kan mycket väl tänka mig att detta vin klår svagsre årgångar av StHune (om nu sådana existerar).

I min andra genomgång av detta vin, finner jag att det fortfarande uppvisar en "pure and relax" karaktär – ett uttryck som speglar inte bara vinets renhet utan även den fantastiska kvaliteten i de olika komponenterna. ("Pure & Relax" är fö slogan för det hus vi bor i.)

Vinet har en transparent arkitektur där mineralia kan dansa och underhålla på tungan. Vinet har ett slankt men intensivt fruktuttryck, majestätisk citrus och gräsiga undertoner. Trots några år på rygg upplevs vinet fortfarande ungt, vilket indikerar att det inte är någon minsta brådska att dricka upp det.

Första slurken av detta vin var vid Vinferno i Stöcksjö i novembras, med bla @Mats och @Ola Holmgren hemma hos @Finewinedude , där detta vin vann min best-in-flight-medalj.

Andra provare på CT, som Wintermute Karlskoga (vår @Wintermute ?)har också högt värderat detta vin, men med en något lägre poäng på 91 och beskrivningar av intensiv, balanserad smak med tropiska frukter och en antydan av honung. Denna beskrivning skiljer sig från min genom dess antydningar av sötma och mindre fokus på vinets mineralitet.

Detta är ett utmärkt exempel på hur ett välstrukturerat vin kan utvecklas och förfina sin profil över tid, samtidigt som det bibehåller de kärnelement som gör Alsace Riesling så uppskattat bland vinälskare. Perfekt anledning till att envisas med en vinkällare 😎
 

Wintermute

Medlem
Att denna flaska ploppades efter midnatt på en tisdag är helt enkelt @vintomas fel! Han har ett dåligt men underbart inflytande på mig. Och plötsligt kunde jag inte stå emot den underbara idén på att ploppa en flaska

Grrrr…iesling!​


2010 Trimbach Riesling Cuvée Frédéric Emile, 94p

Visa bifogad bild 32048

2010 för Alsace Riesling sägs karaktäriseras av exceptionell balans och elegans. Året hade en närmast optimal växtsäsong som naturligtvis gav druvor av högsta kvalitet med utmärkt syranivå. Trimbach, en av de mer respekterade producenterna i regionen, har här skapat ett vin som verkligen speglar detta. Kan mycket väl tänka mig att detta vin klår svagsre årgångar av StHune (om nu sådana existerar).

I min andra genomgång av detta vin, finner jag att det fortfarande uppvisar en "pure and relax" karaktär – ett uttryck som speglar inte bara vinets renhet utan även den fantastiska kvaliteten i de olika komponenterna. ("Pure & Relax" är fö slogan för det hus vi bor i.)

Vinet har en transparent arkitektur där mineralia kan dansa och underhålla på tungan. Vinet har ett slankt men intensivt fruktuttryck, majestätisk citrus och gräsiga undertoner. Trots några år på rygg upplevs vinet fortfarande ungt, vilket indikerar att det inte är någon minsta brådska att dricka upp det.

Första slurken av detta vin var vid Vinferno i Stöcksjö i novembras, med bla @Mats och @Ola Holmgren hemma hos @Finewinedude , där detta vin vann min best-in-flight-medalj.

Andra provare på CT, som Wintermute Karlskoga (vår @Wintermute ?)har också högt värderat detta vin, men med en något lägre poäng på 91 och beskrivningar av intensiv, balanserad smak med tropiska frukter och en antydan av honung. Denna beskrivning skiljer sig från min genom dess antydningar av sötma och mindre fokus på vinets mineralitet.

Detta är ett utmärkt exempel på hur ett välstrukturerat vin kan utvecklas och förfina sin profil över tid, samtidigt som det bibehåller de kärnelement som gör Alsace Riesling så uppskattat bland vinälskare. Perfekt anledning till att envisas med en vinkällare 😎
Jajjemen. Samma Wintermute.
 

Magikern

Medlem
Visa bifogad bild 32039
1996 Chateau Maucaillou
En för mig perfekt maxmognad är nådd i den här flaskan. Jag gillar det lite yngre generellt sätt för att få lite mer ungdomlig fräschör och frukt dock.
Första doften är slående lik fiskenät som varit med några år i skärgården. Öppnar sen upp betydligt mer tertiära toner, höstlöv, källare och lite skitigt liksom. Blyerts.
I munnen är det återigen mycket höstrusk blandat med fin sval frukt och len munkänsla. Syran nyper ifrån och tanninerna har lite lagom motstånd kvar.
Med tid (dag 2) blir känslan dock att frukten sviktar lite och ger ett snipigare intryck med högre syra.

Tror jag gav 36€ via comptoir des millesimes vilket ju är sanslöst bra för att få hem ett färdiglagrat vin. 91+.

Det vinet köpte jag på bolaget för ca. 300 pix 2012. Minns det som stalligt och fullmoget och jag är förvånad över att det fortfarande är vid liv. Rätt mycket vin för pengarna tyckte jag då.
 

Vingubben

Medlem
0BF6009C-7CBA-4F69-8484-1DF5B54ACE9D.jpeg


Ludovic Courbis, Cornas 2017

Denna brukade dyka upp på bolaget förr i tiden men det var ett tag sedan jag såg den. 2017 är lite stramare och håller många år till men funkar bra nu. Mörk frukt, lite bläck och lakrits, prinskorv och peppar. Når en bit över 90 pinnar och kan nog ta en pinne till om några år.
 

Foodcoma

Medlem
Visa bifogad bild 32052

Ludovic Courbis, Cornas 2017

Denna brukade dyka upp på bolaget förr i tiden men det var ett tag sedan jag såg den. 2017 är lite stramare och håller många år till men funkar bra nu. Mörk frukt, lite bläck och lakrits, prinskorv och peppar. Når en bit över 90 pinnar och kan nog ta en pinne till om några år.
Fint vin, stämmer som du säger om bolaget. Förra året släpptes den som en hemlig lansering via lidby vinklubben.
 

Drucket

Medlem
Vi tar tempen på PM & Vänner i Växjö genom att äta oss igenom deras Tabberasmeny, bestående av 15 eller så rätter. Sommelier Rubén beskriver det lockande Grand Vin-paketet som innehåller allt från 20-åriga rieslingar och 50-årig sherry till mogen Château La Conseillante, allt anpassat för att matcha menyn perfekt, men vi har spenderat dagen dreglande över deras 258-sidiga vinlista och väljer istället några flaskor från källaren.

Efter några fördrinkar serveras vi

2015 Bérêche et Fils Champagne Grand Cru Ambonnay

(Obligatorisk champagnefakta: 100% pinot, 50-åriga rankor, spontanjäsning, deg juli 2020, dosage 3 gr/l, 2,349 flaskor producerade.)

Bokna äpplen OCH fräscha gröna äpplen på samma gång, citronzest, croissant, björksav, hasselnötter och härliga söta mandelkakor direkt ur ugnen.
I munnen bjuds på en mousse som smeker tungan, en kraftfull, rik och krämig smak men tillräckligt med syra för att balansera upp det stora och runda,, ”som polerat guld i munnen”, lång härlig läskande eftersmak. Den här champagnen gör att ett fantastiskt jobb i att hantera och matcha ett tiotal vitt skilda rätter ur menyn helt utan problem. "Champagne går till allt!" stämmer verkligen i kväll.
94p

Sen har vi rödvinet, en röd bourgogne; pinot regerar ikväll. På sommelierens inrådan dekanteras inte vinet, utan ett första glas hälls upp samtidigt med champagnen för att vi bättre ska kunna följa vinets utveckling under kvällen.

2005 Domaine Jacques Prieur Corton-Bressandes

Vi sniffar och möts av ett sekelgammalt skeppsvrak på en öde strand (en underbart utvecklad träkrydda), sandblästrade rostade fat med patina, lakritsrot, moccakaffe, wienerbröd, syltade jordgubbar och hallen, någon blå blomma, och sist men inte minst, stekt Karl-Johan-svamp. En fantastiskt komplex doft, och det är svårt att sluta sniffa. Vi sitter länge med näsorna i glasen.
Men vi tar oss samman och tar till slut en klunk. Vi möts av en härligt sammansmält smak, fortfarande med kraft och fokus trots sina snart 20 år, vita vinbär, tranbär, sojatoner, en vacker syra och friskhet; här är frukt, syra och tanniner helt i balans. Vinet är både elegant och skolboksmoget, och i den långa kryddiga svansen hittar vi självaste Yggdrasil, så gott! En fantastisk och perfekt mogen bourgogne. Ingen maträtt blir utan suverän matchning ikväll.
95-96p

Till efterrätterna bjuds vi på en

2015 Peter Lauer Ayler Kupp Riesling Auslese Lange Goldkapsel

Vid det här laget har jag slutat ta anteckningar, men det här är en högkvalitativ söt riesling, en rund, munfyllande guldbomb fylld med strålande syror. Ungt och extremt välgjort.
93p

Vi var bara två vid bordet så vid det här laget var vi överfyllda med både mat och vin. Trötta men lyckliga. Det blir garanterat fler besök hos PM. Vi knep de sista flaskorna av både champagnen och bourgognen, men de har drygt 5000 andra viner kvar och vi vill prova dem alla!

bereche_ambonnay_2015.jpeg
prieur_corton_bressandes_2005.jpeg
2015 Peter Lauer Ayler Kupp Riesling Auslese Lange Goldkapsel.jpeg
 
Last edited:

Vingubben

Medlem
IMG_5420.jpeg


Jaboulet, Cornas, Les Grandes Terrasses 2012

Cornas idag igen, men den här övertygar inte och har inte gjort det tidigare helller. Trött frukt och vass syra är väl det bestående minnet. Någonstans kring 83-84 poäng. Får bra betyg på CT av någon underlig anledning.
 

LeChat

Medlem
IMG_6011.jpeg

2021 Jean-Jacques Vincent Pouilly-Fuissé Château de Fuissé Tête de Cuvée
&

2021 Brewer-Clifton Chardonnay Sta. Rita Hills

Handlade vin från hylla i butik idag. Kan inte minnas när jag gjorde det senast. (Har utvecklat och breddat mina kanaler för inköp sen vinintresset drog igång på allvar för sådär knappt en tjugo år sen. Dessa nya möjligheter gör vinlivet intressantare även om vissa inköp hos SB fortfarande är berättigade ur ett plånboksperspektiv.)

Så idag blev det en kasse med ekad chardonnay från Bourgogne och Kalifornien. Årgången är 2021 på båda.
Så här öppnas möjligheten till en minihorisontal. Så trevligt! :cool:

Dessutom kommer de att bli smaskiga till kvällens torskfilé med brynt smör.

Har mest njutit chardonnay från Domaine Cordier tidigare. Brukar gilla dessa, men kvällens flaskor är faktiskt klart bättre tycker jag.


Brewer
Snygga fattoner. Tar inte över utan tillför bl.a lite smör, hasselnöt och kolabönor. Frukten, tycker jag domineras av citrus, aprikos och passionsfrukt. Lite mynta sticker ut.
Det här är riktigt gott!! Trodde att den eventuellt kanske skulle ha lite för mycket av det goda, men icke. Elegant och lagom maffigt på samma gång.
Svingott!


Fuissé
När man doftar på vinerna ur flaskmynningen så doftar det mycket mandel och båda är dessutom väldigt lika.
I munnen skiljer de sig dock något.

Fuisse har också de smöriga dragen men annars är allting väldigt subtilt.

Brewer är redo för business ganska omgående medans Fuisse är något mera avvaktande. Den behöver mer tid för att öppna upp och är lite mer svårflörtad, stram, men ack så vacker. Ja, båda är verkligen kvalitetsmässigt riktigt bra och riktigt goda. Fuisse har kanske bättre möjlighet för att lagras men här och nu är Brewer minst lika bra.

Mitt likgiltiga vinnarskallejag får helt enkelt konstatera att båda är lika älskvärda.❤️
 
Last edited:

The Wall

Medlem
Visa bifogad bild 32059
2021 Jean-Jacques Vincent Pouilly-Fuissé Château de Fuissé Tête de Cuvée
&

2021 Brewer-Clifton Chardonnay Sta. Rita Hills

Handlade vin från hylla i butik idag. Kan inte minnas när jag gjorde det senast. (Har utvecklat och breddat mina kanaler för inköp sen vinintresset drog igång på allvar för sådär knappt en tjugo år sen. Dessa nya möjligheter gör vinlivet intressantare även om vissa inköp hos SB fortfarande är berättigade ur ett plånboksperspektiv.)

Så idag blev det en kasse med ekad chardonnay från Bourgogne och Kalifornien. Årgången är 2021 på båda.
Så här öppnas möjligheten till en minihorisontal. Så trevligt! :cool:

Dessutom kommer de att bli smaskiga till kvällens torskfilé med brynt smör.

Har mest njutit chardonnay från Domaine Cordier tidigare. Brukar gilla dessa, men kvällens flaskor är faktiskt klart bättre tycker jag.


Brewer
Snygga fattoner. Tar inte över utan tillför bl.a lite smör, hasselnöt och kolabönor. Frukten, tycker jag domineras av citrus, aprikos och passionsfrukt. Lite mynta sticker ut.
Det här är riktigt gott!! Trodde att den eventuellt kanske skulle ha lite för mycket av det goda, men icke. Elegant och lagom maffigt på samma gång.
Svingott!


Fuissé
När man doftar på vinerna ur flaskmynningen så doftar det mycket mandel och båda är dessutom väldigt lika.
I munnen skiljer de sig dock något.

Fuisse har också de smöriga dragen men annars är allting väldigt subtilt.

Brewer är redo för business ganska omgående medans Fuisse är något mera avvaktande. Den behöver mer tid för att öppna upp och är lite mer svårflörtad, stram, men ack så vacker. Ja, båda är verkligen kvalitetsmässigt riktigt bra och riktigt goda. Fuisse har kanske bättre möjlighet för att lagras men här och nu är Brewer minst lika bra.

Mitt likgiltiga vinnarskallejag får helt enkelt konstatera att båda är lika älskvärda.❤️
Vilken fenomenal konsumentinformation! Tack för det!
 

Kaptenen

Medlem
Andre Clouet Dream vintage 2008

Äppel och antydan till honung och nötter. Väldigt ren doft (nytvättade lakan? Som jag sett i vissa ange som referens). Klar syrlighet. Kanske för mycket. Bra champagne i den lägre mellanklassen. Hade kanske behövt lite mer dosage (och/eller ålder)?

Elvio Cogno Barolo Ravera 2012

Söt tobak, trä, bigarråer. Florala dofter med inslag av lösningsmedel. Trevlig begynnande drickfas. Kvällens bästa vin.
20240510_201246.jpg
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
I min källare hittar man en alldeles för ung Alion från 2016. Efter påtryckningar från @Patrik Sellin om storheten i detta vin, var jag bara tvungen att leta upp en med iaf någon mognad.

Avslutade med sista glaset söt Soave från Pieropan och en liten kant Brie.

PXL_20240510_164821563.PORTRAIT~2.jpg


1996 Bodegas y Viñedos Alión, Ribera del Duero, Tinto Fino, 94p
Denna Tempranillo är ett framstående exempel på ett moget, komplext vin från Ribera del Duero. Det hyser en förträfflig balans och komplexitet.

Tempranillodruvan är ju välkänd för sin förmåga att ge viner som åldras väl.

I glaset gnistrar vinet och den halvtransparenta röda färgen består mest av tegel som börjat dra lite mot brunt.

Nosen presenterar en symfoni av mogna bär, svarta oliver och lädertoner som kompletteras av en skön (dillfri) kryddighet med rena mognadstoner.

Munnen. Tanninerna är mjuka men fortfarande levande, vilket ger en ruggrad som balanseras vackert av dess M++ syror och vackra konstruktion. Harmonin i sammansättningen gör vinet till en högst njutbar upplevelse med bredd, djup och längd. Mums!

Den rika aromprofilen (allt från nosen går igen) förgyller detta eleganta ekipage. Det är ett vin som genom sitt nuvarande stadium av mognad fortfarande besitter en ungdomlig kraft. Detta är en utmärkt kandidat för fortsatt lagring och för dig med flaskor: känn ingen stress!

2018 Pieropan Recioto di Soave Le Colombare Garganega, 80p

Detta vin är en utmaning för mig. Garganegadruvan, som vanligtvis erbjuder en fräckt somrig fräschör med spirituell syrlighet, har här förlorat sig genom kvalmigt låg syrahalt. Hurwen!

Doftar underbart med tydliga toner av persika och aprikos, som ur en påse med Haribou...

Öppnades tidig december i fjol, och ingenting spännande eller hemskt har hänt med vinet.

Begriper inte hur detta vin skall användas för att bli gott...
 
Toppen