This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!
Den har jag druckit! Fast runt 2010 då den kostade kanske 1000 kr. Vad jag minns var den riktigt kass och vi hällde ut den…Annars har Domaine d'Auvenay en Aligote för disådär 50000 kr.
Update on the second day:2010 Poggio di Sotto Brunello
Decanted one hour prior to tasting. Leather, earth, salt, iron, a whiff of cherries. Very dark, barely no fruit, not really dead but no real life. Drinkable but not what it is supposed to be. It does not have any type of common flaw; definitely not corked, no oxidation, no reduction, and no signs of microorganisms. I guess it is just an old tired bottle that did not make it this far. Will put it in the fridge overnight and hope for a miracle.
86 p
Sjukt irriterande att denna inte levererade. Har druckit mycket Poggio di Sotto genom åren – främst deras Rosso – och såg mycket fram emot denna flaska. Faktiskt min allra sista Poggio di Sotto i källaren, och förmodligen den sista någonsin då jag har permanent köpstopp för överskådlig framtid.
Uppenbarligen ett barnarovUpdate on the second day:
Yesterday, after about an hour and a half in the decanter, the wine minus one glass was poured back into the bottle and left in the fridge overnight. Today, some 24 h later, I re-tasted it. Unbelievable! What was then stern and tired has turned into open and lively. The leather, earth, and iron is now accompanied by cherries, oranges, flowers, and cinnamon. A beautiful Brunello with just the right amount of development. Truly a remarkable and unexpected transformation. Don’t know what happened but I am glad it did happen. I am upgrading from 86 to 93 points.
In the past I have had many wines coming alive on the second day, but this has to be one of the most extreme examples. Almost poured it down the drain, but finally decided to give it a second chance on the next day. I suppose this is both the rewarding and annoying part of aging wine. Anything can happen.
If you have my bottle in your cellar, let it rest 5+ years and/or double decant for 24 h. If you have another bottle (more likely), you have to figure out the appropriate action yourself. Best of luck!
Helt otroligt! Detta såg jag inte komma...
Årgång 2010 är ju en ”stark” årgång säger ”dom”, så helt förvånad borde jag kanske inte vara. Men jag är nog lite färgad av den 06:a av Poggio di Sottos Brunello jag drack för inte så längesedan. Jättebra, men lite väl mogen för min smak. Baserat på den upplevelsen bestämde jag mig för att inte vänta alltför länge med min 10:a.Uppenbarligen ett barnarov
I Japan har vi ännu bara ploppat ett fåtal BdM från 2000-talet (2006 ett undantag, men jag skyller på min hustrus njutningslystnad där) mest för inköpsbedömningar och lite av 2016-nyfikenhet.
Tycker nog att 90-talet ger betydligt mer ploppglädje jämförelsevis, med 70- och 80-talen som de verkligt stora upplevelserna av detta område - iaf för nu.
Som tidigare avhandlat: bättre BdM är åt hållet odödliga med extremt många år på platån.
Sen är det ju ingen hemlighet i litteraturen att ssk bättre Sangiovese mår fantastiskt gott av långluftning.
Gott att du fick en fin upplevelse av din flaska till slut.
BdM är ett magnifikt område och Sangiovese en av de mest förträffliga druvorna.Årgång 2010 är ju en ”stark” årgång säger ”dom”, så helt förvånad borde jag kanske inte vara. Men jag är nog lite färgad av den 06:a av Poggio di Sottos Brunello jag drack för inte så längesedan. Jättebra, men lite väl mogen för min smak. Baserat på den upplevelsen bestämde jag mig för att inte vänta alltför länge med min 10:a.
Brunello tycker jag generellt sett annars är tacksamt i det avseende att drickfönstret är brett (no pun intended). Många viner är perfekt i fönstret 5 - 20 år från skörd, och vissa längre än så förstås. Svårt att matcha det!
Tack för noter! Var lite sugen på att testa vinet men inte för 399, som det står i mitt mejl från tryffelsvinet att vinet kostar. Jag tycker mig länge ha sett ett mönster i att många viner som tryffelsvinet tagit över, eller har i portföljen, har gått upp otroligt mkt i pris på kort tid. Vet inte vems felet är, vinhuset eller distributören, men tråkigt är det.Jag är en gnällig jävel för det mesta, och inget undantag idag. Provar mej igenom lite vita bourgogner med höga priser och enkla beteckningar. Idag är offret Trapet Bourgogne Blanc 2022. Minns inte exakt vad det kostade, men runt 500 kr?
Jag börjar tro att instegsviner hos kända odlare i Bourgogne kan vara det sämsta price/performance som går att uppnå. Det är inget fel på vinet, lätt och rent. Skulle dock tro att det skulle få ganska mycket pisk av Jadots standard-bourgogne. Borde nästan ha en referensflaska av det redo.
Visa bifogad bild 33102
Köpte 2 st 2020 så jag hoppas på att tid kan rädda upp det hela!Visa bifogad bild 33095
Levet, Côte-Rôti, Améthyste 2017
Dracks över två dagar, inte för att jag ville, utanför att det var så trist och stängt första dagen. Notena är från dag två. Jordigt och lite stalligt på nosen. Mörk frukt, svampbuljong, grova tanniner och alkoholgenomslag trots beskedliga 13%. Saknar balans och frukten känns stum men osäker på om det är i en tunnel eller bara ett mediokert vin för sin prislapp. Hoppas på det första och glömmer bort resterande flaskor i minst tre år. 86p
Jag provade 2020 och jag tror att det är ett helt annat vin. 2017 gav generellt ganska kärva viner i norra Rhône och de behöver nog lång lagring. 2020 är snabbmognande och tillgänglig som ung.Köpte 2 st 2020 så jag hoppas på att tid kan rädda upp det hela!
Spännande med lagrat mjöd. Det har jag aldrig testat! #BucketlistEfter lång tid utan sammankomst, delvis på grund av att tre av oss utökat sin avkomma, var det i söndags äntligen dags för en provning i FineWines Östgötafakultet. Samling i källare i Norrköping och med en rejäl hög bonusflaskor hamnade antalet plopp på 23. Nytt rekord för oss!
Visa bifogad bild 33104
Föråkare
Jacquesson Dizy Corne Bautray 2008
Begynnande mognad, hög men väl integrerad syra, fin frukt, lite vaniljdrag. Smaskigt! Dracks blint, ganska nöjd med min gissning på en BdB 2009. Kan omöjligt vara en 2008 hördes från annan provare innan avtäckning
Bubbelflight
Cristiano Senez Cuvee Renoir (NV)
Ung och lite knuten doft, smaken blommar dock ut i massor av tropisk frukt. Ganska mild syra. Någon liten ton av krut eller fat i bakgrunden. Mycket gott men hade tjänat på lite högre syra. Serverades tyvärr lite varmare än optimalt.
1 flightröst
Bollinger La Grand Anne 2012
Balanserat, inget som tydligt sticker ut. Inga tydliga fattoner. Varken ungdomligt eller moget. Behagligt. Svårt att känna igen vinet ens efter avtäckning.
1 flighröst
Fredric Savart Bulle De Rose (2018 men ej årgångsbetecknad)
Mediumfruktigt, liiite svamptoner. Fylligt med mediumsyra. Varken ungdomligt eller moget. I just denna utgåva misslyckades rödvinet som blandas i och istället blandades ett rosévin i, så det som normalt är ett rosébubbel hade nu inte en tillstymmelse av rött eller rosa i färgen.
1 flightröst
R.Pouillon Les Blanckiens 2009
Moget, svampigt, mycket smak, medium syra, Börjar så smått dra åt torkad frukt. Tydlig ålder. Mycket ålder för en 2009, men bra fas nu. Skulle inte sitta på flaskor länge till.
4 flightröster
3 WotN-röster
Jules Brochet Autochtone
Lite stickig doft med mycket animaliska toner som drar åt läder och rök. Medum syra och ganska lite frukt. Lite krutliknande toner i bakgrunden. Aldrig provat någon liknande skumpa.
Visa bifogad bild 33105
Vit flight
Anthony & Clemence Coteaux Champenois
Lätt, lite oljig med fat men samtidigt väldigt frisk.
Bischöfliche Weingüter Trier Kaseler Nieschen Riesling Kabinett Trocken 2008
Skriker mogen riesling med pigg, mogen frukt, hög syra och bra tyngd. Alsace?
3 flightröster
2 WotN-röster
Greywacke Wild Sauvignon 2021
Svart vinbärsblad överallt. Mycket stiltypisk NZ-SB, fast väldigt raffinerad sådan. Helt utan kattpiss eller gröna toner. Krusbär och physalis bland frukten. Bra balans och fin energi. Medium syra.
Mitt vin
1 flightröst
Clarisse Chardonnay 2023
Mild, lite blommig karaktär med återhållsam frukt. Lite mineralisk. Välbalanserad och mycket elegant.
Haag Vin d'Alsace Pinot Gris 2008
Mycket mognadstoner, med upplevd (snarare än faktisk) sötma som nog beror på ålderstoner som associeras med sötma. Mogen frukt, välbalanserat och med integrerad fatton. Mycket bra!
2 flightröster
Gustave Lorentz Riesling Grand Cru Altenberg de Bergheim 2017
Mogen Riesling, lite mer återhållsam än vin 2 i flighten, ett uns av petroleum men överlag finlemmat. Lätt sötma. Mosel? (Kul att jag gissade Mosel på Alsace-vinet och Alsace på Mosel-vinet.)
1 flightröst
1 WotN-röst
Tasovac Posip Sur Lie 2021
Finner vissa toner som är typiska för sauvignon blanc men något återhållsamt. Även fattoner, vilket gör att jag landade i en vit bourdeaux. Har druckit två viner på Posip tidigare, ingen av dem liknade detta.
Visa bifogad bild 33106
Söt flight
Sybille Kuntz Riesling Beerenauslese Bernkastel-Kueser Weisenstein 1993
Låg syra, mycket tydlig mognad men inte alls övermogen, lite avlägsna ädelrötatoner och drag av saffran. Hygglig balans trots låga syran då sötman är mycket välintegrerad. Den låga syran gjorde det väldigt svårgissat.
Mitt vin
Apis Poltorak Jadwiga (lagrad 5 år)
(Detta är ett mjöd och inte ett vin.) Mycket moget, djupa honungstoner som drar åt ljunghonung, integrerad sötma, lätt fruktighet. Komplext men väl sammanhållet. Berättade för gruppen att det inte var gjort på druvor men tog allsköns gissningar innan det landade i mjöd.
Min (bonus)flaska
(Ingen flightröstning)
Visa bifogad bild 33107
Röd flight
Michel Gay Et Fils Corton-Renardes Grand Cru 2014
Ganska "generisk" till en början, tog ett tag på sig att öppna upp, men blev då ganska uppenbar PN. Ganska hög syra, vissa mognadstoner, sammanhållet. Jag är för ovan att dricka fin-bourgogne för att pricka det här och gissade på röd champenois.
2 flightröster
Gran Enemigo El Cepillo Cabernet Franc 2013
Lite muskotkryddig i doften, fyllig smak med rik frukt. Klart märkbara tanniner. När någon (innan avtäckning) sa cab franc öppnades en dörr i sinnet och plötsligt hittade jag väldigt druvtypisk karaktär. Smarrigt!
Chateau Montus 2009
Korkskadad så det visslar om 'et.
Masi Valpolicella 1974
Kryddig, mjukfruktig och bärig, lätt mognad. Gott! En del tannin. Efter avtäckning kollade jag tillbaka på mina egna noter och garvade åt "lätt mognad" på ett 50 år gammalt vin. Står dock verkligen för att det var väldigt vitalt och ungt i karaktären för ett 50-årigt vin.
5 flightröster
1 WotN-röst
Bernard Tornay Coteaux Champenois Bouzy Rouge 2018
Nypon, rosor och tuggiga tanniner. Ganska mogen. Var tämligen övertygad om att det var en nebbiolo.
Brancaia 2018
Varmt, fruktigt, med toner av blyerts och svarta vinbär. Fullkomligen skriker utomfransk ung cabernet sauvignon.
Gaja Darmagi 1998
Väldigt sträva tanniner som upptar hela munnen. Svårt att identifiera smaker bakom den massiva strävheten, men lite svarta vinbär hittar jag allt. Upplevs inte särskilt gammalt. Om det är så här vid 26 års ålder, blir det då någonsin bra?
Jadot Santenay 2015
Lätt och elegant, något ofördelaktig placering sist i en 8-vinersflight med flera tyngre pjäser. Bärigt med lingon och jordgubbar. Hyggligt hemma på att det är PN, troligen bourgogne eller i vart fall gamla världen.
Mycket bra sammanfattat av en riktigt trevlig söndag!Efter lång tid utan sammankomst, delvis på grund av att tre av oss utökat sin avkomma, var det i söndags äntligen dags för en provning i FineWines Östgötafakultet. Samling i källare i Norrköping och med en rejäl hög bonusflaskor hamnade antalet plopp på 23. Nytt rekord för oss!
Visa bifogad bild 33104
Föråkare
Jacquesson Dizy Corne Bautray 2008
Begynnande mognad, hög men väl integrerad syra, fin frukt, lite vaniljdrag. Smaskigt! Dracks blint, ganska nöjd med min gissning på en BdB 2009. Kan omöjligt vara en 2008 hördes från annan provare innan avtäckning
Bubbelflight
Cristiano Senez Cuvee Renoir (NV)
Ung och lite knuten doft, smaken blommar dock ut i massor av tropisk frukt. Ganska mild syra. Någon liten ton av krut eller fat i bakgrunden. Mycket gott men hade tjänat på lite högre syra. Serverades tyvärr lite varmare än optimalt.
1 flightröst
Bollinger La Grand Anne 2012
Balanserat, inget som tydligt sticker ut. Inga tydliga fattoner. Varken ungdomligt eller moget. Behagligt. Svårt att känna igen vinet ens efter avtäckning.
1 flighröst
Fredric Savart Bulle De Rose (2018 men ej årgångsbetecknad)
Mediumfruktigt, liiite svamptoner. Fylligt med mediumsyra. Varken ungdomligt eller moget. I just denna utgåva misslyckades rödvinet som blandas i och istället blandades ett rosévin i, så det som normalt är ett rosébubbel hade nu inte en tillstymmelse av rött eller rosa i färgen.
1 flightröst
R.Pouillon Les Blanckiens 2009
Moget, svampigt, mycket smak, medium syra, Börjar så smått dra åt torkad frukt. Tydlig ålder. Mycket ålder för en 2009, men bra fas nu. Skulle inte sitta på flaskor länge till.
4 flightröster
3 WotN-röster
Jules Brochet Autochtone
Lite stickig doft med mycket animaliska toner som drar åt läder och rök. Medum syra och ganska lite frukt. Lite krutliknande toner i bakgrunden. Aldrig provat någon liknande skumpa.
Visa bifogad bild 33105
Vit flight
Anthony & Clemence Coteaux Champenois
Lätt, lite oljig med fat men samtidigt väldigt frisk.
Bischöfliche Weingüter Trier Kaseler Nieschen Riesling Kabinett Trocken 2008
Skriker mogen riesling med pigg, mogen frukt, hög syra och bra tyngd. Alsace?
3 flightröster
2 WotN-röster
Greywacke Wild Sauvignon 2021
Svart vinbärsblad överallt. Mycket stiltypisk NZ-SB, fast väldigt raffinerad sådan. Helt utan kattpiss eller gröna toner. Krusbär och physalis bland frukten. Bra balans och fin energi. Medium syra.
Mitt vin
1 flightröst
Clarisse Chardonnay 2023
Mild, lite blommig karaktär med återhållsam frukt. Lite mineralisk. Välbalanserad och mycket elegant.
Haag Vin d'Alsace Pinot Gris 2008
Mycket mognadstoner, med upplevd (snarare än faktisk) sötma som nog beror på ålderstoner som associeras med sötma. Mogen frukt, välbalanserat och med integrerad fatton. Mycket bra!
2 flightröster
Gustave Lorentz Riesling Grand Cru Altenberg de Bergheim 2017
Mogen Riesling, lite mer återhållsam än vin 2 i flighten, ett uns av petroleum men överlag finlemmat. Lätt sötma. Mosel? (Kul att jag gissade Mosel på Alsace-vinet och Alsace på Mosel-vinet.)
1 flightröst
1 WotN-röst
Tasovac Posip Sur Lie 2021
Finner vissa toner som är typiska för sauvignon blanc men något återhållsamt. Även fattoner, vilket gör att jag landade i en vit bourdeaux. Har druckit två viner på Posip tidigare, ingen av dem liknade detta.
Visa bifogad bild 33106
Söt flight
Sybille Kuntz Riesling Beerenauslese Bernkastel-Kueser Weisenstein 1993
Låg syra, mycket tydlig mognad men inte alls övermogen, lite avlägsna ädelrötatoner och drag av saffran. Hygglig balans trots låga syran då sötman är mycket välintegrerad. Den låga syran gjorde det väldigt svårgissat.
Mitt vin
Apis Poltorak Jadwiga (lagrad 5 år)
(Detta är ett mjöd och inte ett vin.) Mycket moget, djupa honungstoner som drar åt ljunghonung, integrerad sötma, lätt fruktighet. Komplext men väl sammanhållet. Berättade för gruppen att det inte var gjort på druvor men tog allsköns gissningar innan det landade i mjöd.
Min (bonus)flaska
(Ingen flightröstning)
Visa bifogad bild 33107
Röd flight
Michel Gay Et Fils Corton-Renardes Grand Cru 2014
Ganska "generisk" till en början, tog ett tag på sig att öppna upp, men blev då ganska uppenbar PN. Ganska hög syra, vissa mognadstoner, sammanhållet. Jag är för ovan att dricka fin-bourgogne för att pricka det här och gissade på röd champenois.
2 flightröster
Gran Enemigo El Cepillo Cabernet Franc 2013
Lite muskotkryddig i doften, fyllig smak med rik frukt. Klart märkbara tanniner. När någon (innan avtäckning) sa cab franc öppnades en dörr i sinnet och plötsligt hittade jag väldigt druvtypisk karaktär. Smarrigt!
Chateau Montus 2009
Korkskadad så det visslar om 'et.
Masi Valpolicella 1974
Kryddig, mjukfruktig och bärig, lätt mognad. Gott! En del tannin. Efter avtäckning kollade jag tillbaka på mina egna noter och garvade åt "lätt mognad" på ett 50 år gammalt vin. Står dock verkligen för att det var väldigt vitalt och ungt i karaktären för ett 50-årigt vin.
5 flightröster
1 WotN-röst
Bernard Tornay Coteaux Champenois Bouzy Rouge 2018
Nypon, rosor och tuggiga tanniner. Ganska mogen. Var tämligen övertygad om att det var en nebbiolo.
Brancaia 2018
Varmt, fruktigt, med toner av blyerts och svarta vinbär. Fullkomligen skriker utomfransk ung cabernet sauvignon.
Gaja Darmagi 1998
Väldigt sträva tanniner som upptar hela munnen. Svårt att identifiera smaker bakom den massiva strävheten, men lite svarta vinbär hittar jag allt. Upplevs inte särskilt gammalt. Om det är så här vid 26 års ålder, blir det då någonsin bra?
Jadot Santenay 2015
Lätt och elegant, något ofördelaktig placering sist i en 8-vinersflight med flera tyngre pjäser. Bärigt med lingon och jordgubbar. Hyggligt hemma på att det är PN, troligen bourgogne eller i vart fall gamla världen.