Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

Sonderlese

Medlem
Efter lång tid utan sammankomst, delvis på grund av att tre av oss utökat sin avkomma, var det i söndags äntligen dags för en provning i FineWines Östgötafakultet. Samling i källare i Norrköping och med en rejäl hög bonusflaskor hamnade antalet plopp på 23. Nytt rekord för oss!

Visa bifogad bild 33104

Föråkare
Jacquesson Dizy Corne Bautray 2008
Begynnande mognad, hög men väl integrerad syra, fin frukt, lite vaniljdrag. Smaskigt! Dracks blint, ganska nöjd med min gissning på en BdB 2009. Kan omöjligt vara en 2008 hördes från annan provare innan avtäckning 😅

Bubbelflight
Cristiano Senez Cuvee Renoir (NV)
Ung och lite knuten doft, smaken blommar dock ut i massor av tropisk frukt. Ganska mild syra. Någon liten ton av krut eller fat i bakgrunden. Mycket gott men hade tjänat på lite högre syra. Serverades tyvärr lite varmare än optimalt.
1 flightröst

Bollinger La Grand Anne 2012
Balanserat, inget som tydligt sticker ut. Inga tydliga fattoner. Varken ungdomligt eller moget. Behagligt. Svårt att känna igen vinet ens efter avtäckning.
1 flighröst

Fredric Savart Bulle De Rose (2018 men ej årgångsbetecknad)
Mediumfruktigt, liiite svamptoner. Fylligt med mediumsyra. Varken ungdomligt eller moget. I just denna utgåva misslyckades rödvinet som blandas i och istället blandades ett rosévin i, så det som normalt är ett rosébubbel hade nu inte en tillstymmelse av rött eller rosa i färgen.
1 flightröst

R.Pouillon Les Blanckiens 2009
Moget, svampigt, mycket smak, medium syra, Börjar så smått dra åt torkad frukt. Tydlig ålder. Mycket ålder för en 2009, men bra fas nu. Skulle inte sitta på flaskor länge till.
4 flightröster
3 WotN-röster

Jules Brochet Autochtone
Lite stickig doft med mycket animaliska toner som drar åt läder och rök. Medum syra och ganska lite frukt. Lite krutliknande toner i bakgrunden. Aldrig provat någon liknande skumpa.

Visa bifogad bild 33105

Vit flight
Anthony & Clemence Coteaux Champenois
Lätt, lite oljig med fat men samtidigt väldigt frisk.

Bischöfliche Weingüter Trier Kaseler Nieschen Riesling Kabinett Trocken 2008
Skriker mogen riesling med pigg, mogen frukt, hög syra och bra tyngd. Alsace?
3 flightröster
2 WotN-röster

Greywacke Wild Sauvignon 2021
Svart vinbärsblad överallt. Mycket stiltypisk NZ-SB, fast väldigt raffinerad sådan. Helt utan kattpiss eller gröna toner. Krusbär och physalis bland frukten. Bra balans och fin energi. Medium syra.
Mitt vin
1 flightröst

Clarisse Chardonnay 2023
Mild, lite blommig karaktär med återhållsam frukt. Lite mineralisk. Välbalanserad och mycket elegant.

Haag Vin d'Alsace Pinot Gris 2008
Mycket mognadstoner, med upplevd (snarare än faktisk) sötma som nog beror på ålderstoner som associeras med sötma. Mogen frukt, välbalanserat och med integrerad fatton. Mycket bra!
2 flightröster

Gustave Lorentz Riesling Grand Cru Altenberg de Bergheim 2017
Mogen Riesling, lite mer återhållsam än vin 2 i flighten, ett uns av petroleum men överlag finlemmat. Lätt sötma. Mosel? (Kul att jag gissade Mosel på Alsace-vinet och Alsace på Mosel-vinet.)
1 flightröst
1 WotN-röst

Tasovac Posip Sur Lie 2021
Finner vissa toner som är typiska för sauvignon blanc men något återhållsamt. Även fattoner, vilket gör att jag landade i en vit bourdeaux. Har druckit två viner på Posip tidigare, ingen av dem liknade detta.

Visa bifogad bild 33106

Söt flight
Sybille Kuntz Riesling Beerenauslese Bernkastel-Kueser Weisenstein 1993
Låg syra, mycket tydlig mognad men inte alls övermogen, lite avlägsna ädelrötatoner och drag av saffran. Hygglig balans trots låga syran då sötman är mycket välintegrerad. Den låga syran gjorde det väldigt svårgissat.
Mitt vin

Apis Poltorak Jadwiga (lagrad 5 år)
(Detta är ett mjöd och inte ett vin.) Mycket moget, djupa honungstoner som drar åt ljunghonung, integrerad sötma, lätt fruktighet. Komplext men väl sammanhållet. Berättade för gruppen att det inte var gjort på druvor men tog allsköns gissningar innan det landade i mjöd.
Min (bonus)flaska

(Ingen flightröstning)

Visa bifogad bild 33107
Röd flight
Michel Gay Et Fils Corton-Renardes Grand Cru 2014
Ganska "generisk" till en början, tog ett tag på sig att öppna upp, men blev då ganska uppenbar PN. Ganska hög syra, vissa mognadstoner, sammanhållet. Jag är för ovan att dricka fin-bourgogne för att pricka det här och gissade på röd champenois.
2 flightröster

Gran Enemigo El Cepillo Cabernet Franc 2013
Lite muskotkryddig i doften, fyllig smak med rik frukt. Klart märkbara tanniner. När någon (innan avtäckning) sa cab franc öppnades en dörr i sinnet och plötsligt hittade jag väldigt druvtypisk karaktär. Smarrigt!

Chateau Montus 2009
Korkskadad så det visslar om 'et.

Masi Valpolicella 1974
Kryddig, mjukfruktig och bärig, lätt mognad. Gott! En del tannin. Efter avtäckning kollade jag tillbaka på mina egna noter och garvade åt "lätt mognad" på ett 50 år gammalt vin. Står dock verkligen för att det var väldigt vitalt och ungt i karaktären för ett 50-årigt vin.
5 flightröster
1 WotN-röst

Bernard Tornay Coteaux Champenois Bouzy Rouge 2018
Nypon, rosor och tuggiga tanniner. Ganska mogen. Var tämligen övertygad om att det var en nebbiolo.

Brancaia 2018
Varmt, fruktigt, med toner av blyerts och svarta vinbär. Fullkomligen skriker utomfransk ung cabernet sauvignon.

Gaja Darmagi 1998
Väldigt sträva tanniner som upptar hela munnen. Svårt att identifiera smaker bakom den massiva strävheten, men lite svarta vinbär hittar jag allt. Upplevs inte särskilt gammalt. Om det är så här vid 26 års ålder, blir det då någonsin bra?

Jadot Santenay 2015
Lätt och elegant, något ofördelaktig placering sist i en 8-vinersflight med flera tyngre pjäser. Bärigt med lingon och jordgubbar. Hyggligt hemma på att det är PN, troligen bourgogne eller i vart fall gamla världen.
Bra noter, tack så mycket!
 

Håkan

Medlem
Den har jag druckit! Fast runt 2010 då den kostade kanske 1000 kr. Vad jag minns var den riktigt kass och vi hällde ut den…
Har också druckit den, var inte heller så imponerad (däremot imponerad av Coche Dury Alogite), men Domaine d'Auveneay har helt spårat ur prismässigt.
 
Har också druckit den, var inte heller så imponerad (däremot imponerad av Coche Dury Alogite), men Domaine d'Auveneay har helt spårat ur prismässigt.
Jag får rätta mej själv efter att ha gått igenom arkivet, den flaska jag provade (2011) var en Domaine Leroy Bourgogne-Aligoté 2007. Så billigare än Domaine d’Auvenay men ändå åtskilliga tusen per flaska

Om man läser CellarTracker så är runt 50% av flaskorna defekta från den årgången, inkl vår flaska. Nu lär det aldrig bli en andra chans..
 

Vingubben

Medlem
Tack för noter! Var lite sugen på att testa vinet men inte för 399, som det står i mitt mejl från tryffelsvinet att vinet kostar. Jag tycker mig länge ha sett ett mönster i att många viner som tryffelsvinet tagit över, eller har i portföljen, har gått upp otroligt mkt i pris på kort tid. Vet inte vems felet är, vinhuset eller distributören, men tråkigt är det.
Tryffelsvinet verkar drivna av kortsiktig vinstmaximering. Numera köper jag 0 av dom.
 

Vingubben

Medlem
Köpte 2 st 2020 så jag hoppas på att tid kan rädda upp det hela!

Jag provade 2020 och jag tror att det är ett helt annat vin. 2017 gav generellt ganska kärva viner i norra Rhône och de behöver nog lång lagring. 2020 är snabbmognande och tillgänglig som ung.
Som Patrik sägäer är 2017 en kärv årgång i norra arhone, så även 2019, medan 2018 och 2020 oftast funkar fint att dricka nu.
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Firar att USA är världens mest underliga land. De vinner lätt pris för knäppaste-göken-i-klassen.
Firar med ett tjeckiskt vitt vin, vad annars?

PXL_20241106_091620780.PORTRAIT~2.jpg

Verkar som att ordet "trash" trillat av etiketten.

2019 Vinarství Syfany Just White, Moravia, 88p

Lovely, sprightly acidic backbone on an elegant body. Straightforward citrus with a clean slate minerality-in-the-rain. Beautiful and balanced to my tongue. But if you prefer lower acidity levels, this may come around as a bit too low on the pH scale.

My guess is the berries were slightly unripe when picked. Blinded, I'd probably have guessed Australia.
 
Jag är en gnällig jävel för det mesta, och inget undantag idag. Provar mej igenom lite vita bourgogner med höga priser och enkla beteckningar. Idag är offret Trapet Bourgogne Blanc 2022. Minns inte exakt vad det kostade, men runt 500 kr?

Jag börjar tro att instegsviner hos kända odlare i Bourgogne kan vara det sämsta price/performance som går att uppnå. Det är inget fel på vinet, lätt och rent. Skulle dock tro att det skulle få ganska mycket pisk av Jadots standard-bourgogne. Borde nästan ha en referensflaska av det redo.

Visa bifogad bild 33102
mitt livs sämsta vinköp var en låda Trapet Bourgogne Rouge 2017 (kostade 249 kr vill jag minnas) och en låda Trapet Passetoutgrains A Minima 2017 (kostade 199 kr). Gav bort eller lagade mat med de flesta av flaskorna. Har dock druckit ett par trevliga Trapet-viner. Men är benägen att hålla med om QPR...
 

Håkan

Medlem
20241108_170346.jpg

Domaine de la Cote, La Cote 2014.
Det här är Rajat Parrs flaggskepp och har hyllats av många. Kan dock vara så att de har druckit det ungt för ärligt talat tror jag inte att vinet har vunnit på att lagras. Alls. Vid första anblick är vinet inte klart, helt klart en slöja i vinet, färgen är ordentligt tegelröd. Den första doften är skog och multna löv plus övermogna jorgubbar. Smaken är rejält mogen, kokta rotfrukter och rejält söta jordgubbar och hallon. Vinet har absolut sin charm men lite orena toner drar ner betyget, lite naturvinsvibbar. Inte helt olikt det Domaine Prieure Roche producerar i Bourgogne. Med tanke på att det här vinet idag ligger på närmare 2000 kr är det inget som jag har på radarn längre. Hade väntat mig så mycket mer. 92 p.
 

The Wall

Medlem
Visa bifogad bild 33123
Domaine de la Cote, La Cote 2014.
Det här är Rajat Parrs flaggskepp och har hyllats av många. Kan dock vara så att de har druckit det ungt för ärligt talat tror jag inte att vinet har vunnit på att lagras. Alls. Vid första anblick är vinet inte klart, helt klart en slöja i vinet, färgen är ordentligt tegelröd. Den första doften är skog och multna löv plus övermogna jorgubbar. Smaken är rejält mogen, kokta rotfrukter och rejält söta jordgubbar och hallon. Vinet har absolut sin charm men lite orena toner drar ner betyget, lite naturvinsvibbar. Inte helt olikt det Domaine Prieure Roche producerar i Bourgogne. Med tanke på att det här vinet idag ligger på närmare 2000 kr är det inget som jag har på radarn längre. Hade väntat mig så mycket mer. 92 p.
Jag hade span på vinet för några (ok, sådär 8 st eller mer) år sedan när det låg runt 600-700 kr. Kanske bra att jag missade det tåget ändå pga min saktfärdighet.
 
IMG_5292.jpeg


Boeuf-middag hos vänner, med BYOB från Bourgogne, för att prata minnen från sommarens Bourgogne-resa. (Först, den bästa Boeuf Bourguignon på flera år, perfekt kväll redan där! Tack, vänner.)

Vi hade båda plockat fram 2019-flarror en slump, kul att jämföra.

Först ut en Auxey Duresses från Boyer-Martenot och village-delen av Les Ecusseaux (övre delen är 1er cru). Klart ljusast i färgen. Röda bär med bra syra men något stram och lite tillknäppt. Mediumkropp och något kralligare än V-R:en. Ganska raka, enkla rör.

Sedan en Vosne-Romanée från Confuron Gindre. Betydligt mörkare i färgen men ändå lite slankare och elegantare i stilen jämfört med Auxey-vinet. Helt klart en nivå upp i komplexitet och kryddighet. Fin syra med lena tanniner och lätt ek. Trevlig och lättdrucken, kan säkerligen vinna på att ligga ner ett par år till. WOTN.
 

KockJohan

Cioccolato Catering
Leverantör
Årets stora höstprovning med Finewine's region östergötlands avdelning
Gick förra helgen utav stapeln - här kommer mina anteckingar!



Vi inleder med:

Jacqusson Dizy Corne Bautray 2008
deg2018

Citrusig, gula äpplen tsm med mogen frukt. kroppen är rund o mogen i fin harmoni och det bjuds på stram bra energi men vinet är lite lätt och mogen i stilen.
Svansen är lång mineralisk, för mig är detta väligt icke årgångstypisk syra övveraskande dov o rund i stilen. gissade därför BdB 2009.





Bubbel-flight.

Cristian Senez Cuvée Renoir NV

Kanderad citrus, gula äpplen, kroppen är avrundad med varm frukt. Medium öppen och lätt rostad stil.
Mycket bra syra och mycket blommiga toner
Kroppen är medium lätt och bjuder på lätt reduktiv rostade nyanser men lite kort svans bara.
Överlag helt ok.


Bollinger Grande Année 2012.
deg2019/08.

Ungt tight mycket mycket bra o krämig munn med otroligt bra energi .
kroppen är medium fyllig med hård citrus syra och intensiv mineralsälta.
Vinet är otroligt ungt o knutet och mycket stram mineralite i ung thight kropp,
med tydligt potential man verkligen känner inneboende energin.
Jag gissar storhus vintage då den är clean ren men lite väl neutral.
Men helt klart snyggt men oförlöst vin.
@Borjes_bubblor ger min ett glas efter provningen nån timme senare har parfymen börjat öppna upp sig o vinet kommit igång, men wow mycke tid behövs här heltklart.



Frédéric Savart Bulle de Rosé Nv
Bas2018
Deg2020.

Ung oförlöst mycket rostad stil lite fat och pinot med röda äpplen, röda krusbär.
Bra intensitet och bättre balans och längre intensitet än föregående glas.
Dethär är mer drickbart och balanserad men är tydligt även denna för ung och oförlöst.
Medium lätt kropp men en mycket inbjudande balans mellan syra, frukt och mineralité.
Gott men oxå för ungt.



Fabrice Pouillon Les Blanchiens 2009.
Deg2016

Helt vidöppen magiskt näsa!
Toner av Selosse-fat, gyllene frukt, djup o komplex, otroligt mång facetterat.
Mogen frukt, svamp, källare , allt i helt magiskt perfekt kostym.
Kroppen är komplex och fyllig med mogen syra och frukt men fortfarande bitande fräsch
mineralite som bryter av på otroligt elegant vis, Helt magiskt!
Flightens vin!
perfekt mogen komplex stor mycket mycket av allt i mogen smekande stil.




Jules Brochet Autochtune Blanc de Noirs
bas2018
Deg2022.

Jästfällning, pinot, power, bränd ek, rökt fläsksvål.
Munnen är fyllig samtidigt som den är ung med bra syra.
Vinet är oxiderat, samtidigt som frukten är ung, mycket mycket egen profil
med tydliga toner av röktfläsk, rostad ek, konstig oxiderade äpplen, rispat läder,
krispiga röda äpplen.
Det finns både ung frukt och oxiderad på samma gång.
Mycket eget och inte alls likt hans övriga viner.
Lustigt oxidativ och mycket rostad ek i ung mycket mycket egen stil.
Känns inte som denna flaska gillades utav någon ?
Tur det då det var det dyraste bubblet :eek:









Vit-flight.


A&C Toullec Coteaux Champenois blanc

(Ren solera mellan 1980-2021)
Stenfrukt, fat, mjölkprotein.
Ung bra syra bra energi medium lätt .
Lite kort men mycket gott vin som många drar preferencer emot naturvins-vibe.
Väldigt svalt och elegant vin.



Bischöfliche Kaseler Nieschen Riesling Kabinett 2008
(Mosel)
Sauternes fat, o Riesling-sötma.
lätt o mogen kropp.
Söt aprikos, men svag energi o helt mogen syra.
Hela vinet håller inte ihop då det saknar syra och tyngd emot den tropiska frukten, känns övermoget.


Greywacke Wild Sauvignon 2021
energi, syra stor komplex lång o intensiv.
Grönmögelost, funky, o gräsig o cykelslang, fräscht på samma gång
som det bjuds på otrolig energi, ett fantastiskt vin.
Inte jätte lätt att känna ursprung, med den gröna frukten.
Dehär är ett mycket intressant vin med mycket personlighet.


Clarisse Chardonnay 2023 VdF
Söt mjuk rund muscat-frukt, krispig, men mogen.
Varm tropisk medium lätt kropp med oangenämalkohol och låg syra .
Mycket frukt och alkohol och saknar syra helt.
Har vi Australien Chardonnay?



Jean Marie Haag Vallé Noble Pinot Gris 2008
jästfällning reduktiv stor o komplex riklig parfym.
Bred komplex kanderad apelsin, brända mandlar, stor lång med stor kropp och medium dämpad syra ett helt fantastiskt moget vin. som är på en perfekt topp nu.



Gustav Lorentz Grand Cru Altereben Riesling 2017
Gyllene mogen fatad reisling med otrolig energi och djup ett helt fantastiskt vin.
Kroppen är medium fyllig med medium pigg syra.
Ett helt otroligt vin mycket av allt i stor fin kostym, med fin intensitet mellan frukt o syra och grepp ett helt komplett vin som fullkomligt sjunger, fantastiskt gott !



Tasovac Posip sur lie 2021
(Dalmatien, Kroatien)

krispig blommig samtidigt riklig bred o mycket ung.
gul stenfrukt, smält smör allt packat i fin intensitet med bra längd.
Mycekt ungt vin med ändå intressant o utrycksfullt med bra energi





Röd-flight.

Michel Gay Corton Renardes Vieilles Vignes Grand Cru 2014

Örtkvistar, mosade hallon, jord , mogen frukt. Djup komplex lång o elegant.
Kroppen är stor, bred, generös, fruktig med pigg syra med mognad.
Strukturen är sval med mogna silkiga tanniner, relativt bjussiga fat
och frukt åt mogna hallon, gamla jordgubbar i lång o fin kostym.
Elegant och otroligt gott!



Gran Enemigo El Cepillo Cabernet franc 2013
Blyerts och örter med silkig och begaglig munn med mogna tanniner tsm med
lätt kropp o låg syra.
Lite kortkropp men bra och balanserad i mogen fas.
smakar typ mogen eller varm Cab franc.
lite halvtunnt bara.


Chateau Montuse 2009
blöt kartong och död källare .
mycket mycket hård struktur och lång med mogen eldig frukt.
Mycket alkohol och möglig sten o källare
Defekt vin - kork ?



Masi Valpolicella 1974.
oxidativ o brun frukt,
Mogen nötig rund och balanserad med lite lätt övermogen frukt o låga helt mogna tanniner.
Otrolig harmonisk vin mellan mogen död frukt o syra och struktur.
Väldigt gott samtidigt som det är ganska dött.



Bernard Tornay Coteaux Champenois Bouzy Rouge 2018
Jordgubbar, jord, löv och gamla fat och källare.
Hela upplevelsen är varm med Mogen rund frukt, väldigt tillgänglig.
Känns som vi har en California Pinot i glaset.
Lite väl varm och svulstiga i stilen för min smak.



Brancaia Super toscan 2019
Ung cabernet toner med grön frukt och mycket örtigt.
Munnen är livlig med bra drag, Unga riviga tanniner medium fyllig kantig och ung kropp .
Smakar super toscan i lite för ung och oförlöst grön örtig stil.



Gaja Darmagi 1998
(100% cabernet Sauvignon)

Doften är som en essensen utav en ung super bdx slott.
Munnen är mycket mycket ung, power, stor komplex o mycket mycket rivig med rejäl tannin struktur.
Det här är riktigt jäkla stort vin, förmodligen en av kvällens absolut bästa.
Men den är svårt o otroligt vresig och ger inte med sig med tid i glaset heller,
men jävlar vilket powerpaket till vin, wow sån käftsmäll.
Skapligt skockade vid avtäckning när vi ser att det är ett 25år gammals vin vi pratar om!



Louis Jadot Santenay 2015
Lätt och flirtig.
Sval frukt, lätta tanniner.
Väldigt balanserat och snyggt vin.
Lite neutralt i profilen bara.
Harmoni i lätt stil med lite varm frukt smakar i stil av mogen Bojeaulais.
Gott, lite lätt och neutralt bara.


om jag minns rätt nu så bokförde @Johan L
dessa som
Flight vinnare:
Bubbel : R.Pouillon Blanchiens 2009 (WotN).
Vitt: Bischöfliche Weingüter Trier Kaseler Nieschen Riesling 2008.
Rött: Masi Valpolicella 1974
 
Visa bifogad bild 33131

Boeuf-middag hos vänner, med BYOB från Bourgogne, för att prata minnen från sommarens Bourgogne-resa. (Först, den bästa Boeuf Bourguignon på flera år, perfekt kväll redan där! Tack, vänner.)

Vi hade båda plockat fram 2019-flarror en slump, kul att jämföra.

Först ut en Auxey Duresses från Boyer-Martenot och village-delen av Les Ecusseaux (övre delen är 1er cru). Klart ljusast i färgen. Röda bär med bra syra men något stram och lite tillknäppt. Mediumkropp och något kralligare än V-R:en. Ganska raka, enkla rör.

Sedan en Vosne-Romanée från Confuron Gindre. Betydligt mörkare i färgen men ändå lite slankare och elegantare i stilen jämfört med Auxey-vinet. Helt klart en nivå upp i komplexitet och kryddighet. Fin syra med lena tanniner och lätt ek. Trevlig och lättdrucken, kan säkerligen vinna på att ligga ner ett par år till. WOTN.
Boyer-Martenots Les Ecusseaux har jag druckit med stort nöje genom åren - köpt på plats. Vet du vart denna flaska inhandlades?
 
Jag och farsan öppnade vars en hemlig flaska igår kväll. Mitt bidrag var en Brunello di Montalcino Pianrosso Riserva Ciacci Piccolomini, 2015. En relativt nyinköpt dyring som fick ungefär en timme i karaff innan. Initialt ganska bråkig och otypisk (farsan gissade på Cabernet Franc..). Men den blev bättre och bättre under kvällen och till slut kom den där silkeskänslan man vill åt. Sista glaset var det bästa. Lite osäker på QPR här, men det var iaf en bit över 90-poäng. Med mer lagring så kommer det nog stiga mot de 95?

Farsans vin var en Viña Tondonia Riserva 2004. Detta vinet är lite intressant eftersom jag nyss beställt några 2012 i det senaste släppet. Hela fyra timmar i karaff hade det fått när vi tog första sippen. Det var absolut ingen hemma alls. Det enda som fanns var en svag doft av gräddkola i doften och rätt gröna tanniner i en rätt tunn smak. Vi väntade och väntade och kanske släppte den hörnflaggan lite strax innan läggdags. En klart mystisk upplevelse. Känns som detta vinet behöver 20 år till i källaren, eller så är årgången något misslyckad. Som vinet är just nu är det inte en poäng över 85.

IMG_4291.jpeg
 

Wintermute

Medlem
Byvin från 1996. Min plan är att lufta den 1 timme i glas. Tänker jag rätt? Vad kan jag vänta mig?

Visa bifogad bild 33133
Louis Latour Côte de Beaune Villages 1996
Lätt munkänsla, lingon, en aning citronzest, pyttelite hallon och granskog på hösten. Lång smak. Jag vet inte riktigt vad jag hade förväntat mig, så det blir inte några poäng, men det var gott och passade strålande till konfiterad anka med stekt brysselkål.
20241109_195053.jpg
 
Grosset Springvale 2018

Att köra ner kranen i glaset är inte ens nödvändigt; en hel jävla bensinstation gör entré vid upphällning, inte en doft jag ogillar men det händer liksom inte så mycket annat?

Efter 30 minuter i karaff är doften densamma men vinet är riktigt härligt på gommen där en lite rund och utvecklad textur samlas med rakethög syra, gröna äpplen och massor av lime; gott!
 

Attachments

  • IMG_20241109_200531020_HDR.jpg
    IMG_20241109_200531020_HDR.jpg
    32,1 KB · Visningar: 26

KimHartman

Medlem
IMG_1323.jpeg


2017 Pierre Gonon St. Joseph

Decanted two hours prior to tasting. Quite a lot of sediment already. Raspberries, blueberries, grapefruit, olives, bay leaf, juniper, earth, licorice fudge, fried bacon. Rich, juicy, with marked acidity, showing a lot of herbal notes. Good length and plenty of material to develop further from. If you like your Gonon on the youthful side, this is pretty much ready to go now with a decant, and will likely remain vibrant and high energy for FOUR MORE YEARS, but it certainly has the potential to go much longer than that.

93 p
 

Akimchik

Medlem
IMG_3583.jpeg

Otrolig kväll med röda stora viner! Första gången man får prova på screaming eagle.
Ska försöka med en summering. Startade kvällen med pinot noir GDV, bonne marres. Ung 2021, men så så god, absolut inte färdig men doften, funken, hantverket, elegant jag tycker detta är i stort sett så bra det kan bli, 95 poäng? Härlig bergamott och näsan var otrolig.

Idiotiskt nog så vart det screaming eagle 09 vintage som 2a. Anonym näsa, anaboliskt vin, väldigt gott. Inte druckit så mycket bättre cabarnet sauvignon, men ändå inte riktigt där. Såklart en häftig upplevelse men 93? Mörk frukt, eucalyptus, en del blyerts penna, jätte gott men lite för kort i längden för att få mer poäng.

Petrus 06 som tredje vin, här har du helt klart bästa näsan ikväll, bästa vinet också. Sexigast, snyggast, bäst helt enkelt, tydlig frukt och ja absolut du kan hålla denna 10 år till men det är mer en preferens. Jag tycker den dricka perfekt nu. Tydligt körsbär i munnen med kärna och även en del hallon. 96 poäng?

Screaming eagle 06, svårt att greppa, här har man druckit en del, detta var en stökig middag så noterna uteblev förutom ngn anteckning här och där, drack även lite dagen efter. Bättre dagen efter sådärav 94 poäng. Men ja väldigt gott men mina förväntningar lite högre.

Latour 2010, detta är såååå jävla bra. Läder, blyerts och höstlöv i doft. Funk, stall, eucalyptus i mun. Silkeslen, otrolig kraft men elegant som fan, latour och lafite är typ alltid bäst av first growth i min bok. Detta vill jag dricka mer av, detta smakar och doftar helt perfekt otrolig längd och du kan vänta 10 år till men frukten är så fin nu och svartpeppar tonerna är snygga. 95-96??

Sammanfattning; kul att få dricka sjuka pjäser och man blir absolut inte besviken. Gamla världen > nya världen. Estetiskt är screamin eagle flaskan snyggast men kommer ändå sist ikväll för här bedömer vi näsa och mun. Hade kvar lite av alla flaskor förutom Petrus dag 2 och alla höll och var minst lika bra om inte bättre efter en dag.
 

mackan92

Medlem
En liten get together med @Pontus Palmenäs @CCG och @MarkusJ …. Ska försöka komplettera med noter så snart som möjligt

Bubblor
Champagne från tre okända odlare från tre olika fat. Än så länge ”hemligt” projekt av Winescout.
Diebolt Vallois FdP 2010
Bollinger RD 2007
Billecart Salmon Vintage 2008

1731229234947.jpeg


Vitt:
Cordier Pouilly Fuisse Les Menetrieres 2019
Kongsgaard 2019


1731229466784.jpeg


Rött:
E. Guigal Chateau d’Ampuis 2010
Ciacci piccolomini Pianrosso 2012
Sylvain Pataille Marsannay 2021
By Farr Tout Pres 2014

1731229641581.jpeg


Avslutning med lite sött från Inniskillin
1731229675747.jpeg
 
Toppen