Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

LeChat

Medlem
IMG_6574.jpeg

1983 Château Chasse-Spleen

Idag öppnades näst sista flaskan.
Den behöver lite tid för att öppna upp men håller sen samma jämna kvalitet som tidigare flaskor.

Tertiära aromer som läder, järn och mild rök är framträdande även om här också finns en del fruktiga inslag kvar. En söt liten frukt som bärs fram av en ståtlig syra. Ett harmoniskt vin som jag tycker har åldrats på ett mycket värdigt sätt.

Men även om jag absolut gillar ett så här pass utvecklat vin så är det kanske framförallt en fascination över hur ett vin kan hålla ihop så här bra i drygt 40 år. Imponerande!
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.

Två skruvkorksflaskor och en vinresa genom två mycket olika världar


2008 Clear Skin Label Classic Vines Shiraz, 87p
2008 Clear Skin Label Classic Vines Shiraz, 92p

Ah, vinvärlden. Här befinner vi oss i ett av livets mest underhållande mysterier: Hur kan två skruvkorkade flaskor av samma årgång, från samma producent, smaka som om de levt sina liv på olika planeter? Det är som om någon tagit din favoritvintage denimjacka och gjort den till två plagg – ett från en trendy second-hand-butik på Södermalm och det andra från en outlet i förorten. Samma plagg, men grym skillnad!

Först och främst: Clear Skin Label är ett vin som alla vet är redo att shippas som ett dyrt vin, men man vill hålla nere volymen (dvs har inte tillräckligt många kunder) och låter "någon annan" buteljera och sälja vinet utan att dess ursprung avslöjas. Detta innebär at vi inte vet vem som gjort detta vin. Inte mer än "South Australia" och Shiraz.

Båda flaskorna auktionsfyndade för det löjliga priset av 150 spänn för båda – "hipster-kaffepengar."

Clean skin.jpg


Flaskan i januari: Mums!​

Flaskan jag öppnade tidigare i år, förväntade jag mig vara en typisk "Oz Shiraz" av gammalt snitt – en överekad, tjock och lite trött historia med låg syra. Men nej, jag blev rejält överraskad. Hustrun sade också: "Pladask!" Den här flaskan levererade eleganta mörka frukttoner, med en skön balans mellan frukt, syra och tanniner. Frukten var levande, syran var under medel men ändå tillräckligt för att ekipaget fungerade. Och tanninerna? Diskreta och knappt närvarande. Det blev en perfekt matchning till en onsdagspizza från PizzaLaLa. 92 poäng, inga konstigheter. Riktigt bra vin.

Flaskan i oktober: Rockkonsert med industrigummi​

Så kommer vi till nästa kapitel – flaskan från oktober.. Igår. Jag öppnade den med samma höga förväntningar som förra flaskan lämnade mig med. Men? Vad Fan fick jag för pengarna??? En flaska som började som en förolämpning till mina sinnen: Doft av nyss avklätt industrigummi med karaktär av pissoarkaka slår oss rätt i ansiktet. Vinet vid plopp var lika dissonant som en dålig remix av full M. A. Numinen sjunger Pippi. Frukten kämpade förvisso på rätt bra för att överrösta industrigummit, redan från start, men... Efter några timmar i karaffen lugnade vinet ner sig och började visa upp sig en mer trevlig sida: lakrits, anis och en hint av grillad fänkålsrot. Men syran och tanninerna? Som en hipster på ett gym – knappt närvarande.
87 poäng. Vinet resulterar i flera stora frågetecken.

Så vad har hänt med detta vin?​

Vi har alltså svalt två flaskor av samma vin från samma producent och leverantör, inköpta vid samma tillfälle, får en och samma säljare, från samma årgång, med identisk etikettering, flaska mm. Under den till synes ofelbara skruvkorken har något hänt! Fusk eller felbar natur? Oavsett erfar vi här en enorm variation mellan två "identiska" flaskor som är avsevärt större än min egen jag-variation. Hur är det möjligt? Här är några teorier hustrun och jag kokade ihop:
  1. Assemblage och batchvariationer: Precis som när en hipster mixar olika bryggkaffebönor, kan även vinproducenter mixa olika fat under buteljeringen. Skruvkork må vara designad för att bevara vinet väl, men om batcherna är olika redan från start, ja då kan ju två flaskor bete sig som syskon som vuxit upp i olika städer.
  2. Lagringsförhållanden: Även under den till synes moderna och säkra skruvkorken kan vinets utveckling påverkas av yttre faktorer. Temperatur, fuktighet och ljus kan smyga in och störa festligheterna. Har den ena flaskan lagrats i en mörk källare och den andra stått i fönstret bredvid ett kylskåp som vibrerat konstant? (Förmodligen inte.)
  3. Fusk vid assemblage? Vi får inte vara naiva – ibland vill vinproducenter spara tid och pengar genom att mixa olika batcher och fat olika genom buteljeringen. För att spara ansträngningar. För att de är lata. För att få ihop tillräckligt med "non-descript" vin-flaskor till ett lågt pris. Sådant borde ju ge oss konsumenter spretiga vinupplevelser.
  4. QAnon? Anti-vaxxers? Många gillar ju konspirationsteorier.
  5. Andra teorier?
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Först ut det vin som inte kvalificerade att följa med på fredagens restaurang:

PXL_20241025_125352126.PORTRAIT.jpg


1997 Contucci Vino Nobile di Montepulciano Riserva, 86p
Bra syror och snygg balans. Ingen oxidation påbörjad. Men trist och tråkigt utan varken finess, djup eller bredd. Absolut ingenting att sitta och njuta av under 2,5 timmar på restaurang tillsammans med mitt livs kärlek.

Sedan det vin som jag ploppade direkt första vinet konstaterades okvalificerat. Detta vin fick följa med oss:

PXL_20241025_103501769.jpg


2010 Bodega de Bardos Suprema 30 meses, 93p
Vår sista flaska (av sex).
En av de sex var korkskadad och en led av oxidation pga usel kork.
Två plopp gav jag 97p.

Det här vinet kändes nästan för bra för Trattoria Pecorella, men vad gör väl det? :cool:
Detta vin är lite lågt i syrorna och tanninerna nästan helt smälta.
Men det är gott som PHAN, med stor komplexitet och näranog magisk längd.
Befinner sig någonstans i brytpunkten där frukten börjat lugna ned sig, strukturen kliver fram och vinet kan visa upp sitt sanna jag.
Blint skulle jag aldrig gissat Tempranillo, snarare en medelswullig USA:isk Zinfandel.

Ribera del Duero är ett magiskt distrikt! Dricker på tok för lite från RdD - har bara 12 registrerade på CT för i år.
 

Magikern

Medlem
Arnaldo-Caprai Sagrantino Di Montefalco 2003 25 ani

Doft: torkade körsbär, korinter, jord och koriander. Dämpad men trevlig.
Attack: Torkad frukt och kärsbär i silke. Lite balsamvinäger och örtkryddor.
Mellansmak: Här märker man tanninerna som är tydliga och torra. Syran är medelhög och kroppen är medel.
Eftersmak: Präglad av tanniner och rätt lång. Mycket sandelträ och torkad frukt också.

Trevligt vin som trots tanninerna troligen närmar sig topp. 91 poäng kan jag nog sätta

Någon som provat?
 
Last edited:

KimHartman

Medlem
IMG_1280.jpeg


2018 Cerbaiola (Salvioni) Rosso di Montalcino

Decanted one hour prior to tasting. Sweet cherries, wild strawberries, lingonberries, and a hint of chili fruit. Earth, flowers, “Djungelvrål” (Swedish salt licorice candy), and a pleasant slight bitterness like that from orange peel. Authentic, traditional style, lots of silky red fruit. Fruit, acid, and tannins are well balanced. Very good for a Rosso. Perhaps it lacks the density and depth of some Brunello, but style-wise I really like it. Drinking well now with a short decant, and will probably cruise on this plateau for at least a couple of years. Nice work if you can get it.

93p
 
Matchen mellan vinerna i Bourgognes undervegetation fortgår. Idag samma flaska J-M Boillot Aligoté (som igår) mot Guy Amiot Bouzeron

Båda är lätta eteriska viner utan någon känsla av ekfat. Jag håller dock Boillot-vinet högre, framförallt pga en helt fantastisk doft av ”regn på granit”. I munnen är de rätt jämförbara.

Sen en lite reflektion om priset. Amiotvinet kostar drygt 300 kr flaskan och jag tycker nog inte att man får en 350-kr upplevelse. Speciellt när man kan köpa en Crystallum Clay Shales för 399 kr, och segla högt ovan molnen. Det är för dyrt med enkla bourgogner. Sen är det väl förvisso så att om man vill nå de allra högsta poängen så är det fortfarande svårt att inte hamna i Bourgogne (och hos Kronofogden)

IMG_4221.jpeg
 

matage

Medlem
Guigal St. Joseph Lieu-Dit 2017

Vingodis!

Härlig doft. Julkryddor, röda vinbär och körsbär. Ek, babeque och svarta oliver.

Slank och sval smak. Känns inte som 14.5%. Läcker frukt. Rökig och köttig. Ekad på rätt sätt. Fina tanniner och lagom syra. Bra eftersmak.

Klarade en kraftig kötträtt utan problem.

Ser att jag köpte denna från Dansken för snart 2 år sen för 375 kr. Uppenbarligen ett av de bättre köp jag gjort de sista åren.
Kryssar i alla boxar utan att överdriva. Drack denna över 2 dagar och vetteusan om det kommer bli bättre med mer tid. Kommer i vilket fall som helst bli svårt att hålla fingrarna borta från de (alltför få) återstående flaskorna.

94p

Visa bifogad bild 33054
Drack också Guigal St Joseph Lieu Dit 17 förra veckan - dock inköpt på SB för fyra år sen a 395kr.

IMG_2008.jpeg


Mörkt och kompakt i glaset och underbar på nosen. Kryddor, björnbär, kött och en dust kungen av Danmark.
Allt går igen i munnen med snygga fat, björnbär med lite rödvinbär, kaffe, chark och mer flyktig kungen av Danmark/anis.

Dricks oroväckande bra nu och absolut bäst runt 16-18 då det glas som fick stå länge tappade lite spets när temperaturen steg.
 
Matchen mellan vinerna i Bourgognes undervegetation fortgår. Idag samma flaska J-M Boillot Aligoté (som igår) mot Guy Amiot Bouzeron

Båda är lätta eteriska viner utan någon känsla av ekfat. Jag håller dock Boillot-vinet högre, framförallt pga en helt fantastisk doft av ”regn på granit”. I munnen är de rätt jämförbara.

Sen en lite reflektion om priset. Amiotvinet kostar drygt 300 kr flaskan och jag tycker nog inte att man får en 350-kr upplevelse. Speciellt när man kan köpa en Crystallum Clay Shales för 399 kr, och segla högt ovan molnen. Det är för dyrt med enkla bourgogner. Sen är det väl förvisso så att om man vill nå de allra högsta poängen så är det fortfarande svårt att inte hamna i Bourgogne (och hos Kronofogden)

Visa bifogad bild 33065
Så sant som det var sagt! Tack för uppteckningar!

Sen tycker jag att Aligoté fortfarande är ett fint matvin för pengarna (dvs om du betalar runt 250-275 kr och inte går på de mest namnkunniga producenterna) där man kanske inte alltid känner att man hamnat i vin-himlen men som verkligen får jobbet gjort särskilt till mycket av vårt havsbaserade Cuisine Nordique (alla varianter av torsk och kokt potatis t ex). Litet som en bättre version av Muscadet?

Har en flaska av Guy Amiot och tänkte köra den mot Taupenot-Mermes Aligoté vid tillfälle.
 

Håkan

Medlem
Så sant som det var sagt! Tack för uppteckningar!

Sen tycker jag att Aligoté fortfarande är ett fint matvin för pengarna (dvs om du betalar runt 250-275 kr och inte går på de mest namnkunniga producenterna) där man kanske inte alltid känner att man hamnat i vin-himlen men som verkligen får jobbet gjort särskilt till mycket av vårt havsbaserade Cuisine Nordique (alla varianter av torsk och kokt potatis t ex). Litet som en bättre version av Muscadet?

Har en flaska av Guy Amiot och tänkte köra den mot Taupenot-Mermes Aligoté
Annars har Domaine d'Auvenay en Aligote för disådär 50000 kr.
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Har dammsugit Japans onlinevinbutiker efter fler av årets odruckna vinländer.
Fick tag i viner från Israel, Mexico, Kina, Slovakien, Serbien och Czeck Republic.
...och kön innehåller '98 Musar samt den första, lilla, årgången av '11 Brännlands Iscider (till julafton)

Ställningen är fn: 42 vinländer hitintills i år.
Med kön: 44 och med de nybeställda: 50.
Saknas då två. Men, det är fortfarande eoner av tid tills årsskiftet :cool:

Ramlade också över en Italiensk vinshop där jag plockade ihop trenne lådor duktigt blandade Muscadetter... Vilken bra smak de har i "Toscana" (som shoppen heter).
 
Toppen