Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

The Wall

Medlem
Visa bifogad bild 32988
2022 Château Fuissé Pouilly-Fuissé Tête de Cuvée

Den här är i linje med tidigare erfarenheter av årgången av vit, ekad bourgogne. Maffig och elegant på samma gång.

Den öppnar upp fint i en stor bourgognekupa. Bra intensitet i frukten och en behaglig syra som starkt bidrar till vinets elegans och harmoni. Alkoholen noteras men sticker inte ut på ett störande sätt utan tror tvärtom att den tillför kraft på ett positivt sätt.

Munkänslan är smekande och även om aromerna är av subtil karaktär så ger de vinet ändå ett ganska komplext intryck. 2022 fortsätter att imponera. Väldigt gott!
Testa den i Zalto Balance.
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Har man hittat ”sina” glas är man hemma. :)
Jag har definitivt hittat mina vinglas, och så här ser de ut:

vinglas.jpg


:cool:
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Blev sakke på fin kaiseki-restaurang och sedan kallskuret hemmavid.
Plopp sa en Tüsk.
Plopp sa Bull.

Nu är hen full, och ramlar omkull.

Vinbilder imorgon, nu sovdags efter två hektiska två veckor med 137 nya visitkort (och möten) att hantera.

Kaiseki från 米倉 (Yone-kura) i det fantastiskt vackra 鎌倉 (Kama-kura) samt höstens sakke-pressning från 手取川, Tedorigawa (översättning: hålla handen då vi vadar över floden):

PXL_20241018_102821872.jpg

Är inget stort fan av "höstutgåvorna". Dessa sakkar jäses då det är som varmast och fuktigast i Japan. Dessutom har sakkemakarna semester och kommer tillbaka (trötta, lata och förvirrade) och snubblar sig genom makandet... Men, det här är ett rätt bra snubbel. De andra höstutgåvorna vi fick oss till livs i afton var bara ett par trappsteg över SBs hemskhet: Gekkeikan Made in California...

Maten i miniatyrer. Då restaurangen serverar alla gäster samma rätter samtidigt, är det viktigt att man är där vid start, kl 17:30. Jag var där kl 18:40 och hustrun just innan 19:00. MEn, då vi är stammisar, är de förlåtandeoch vi fick hela tiden flera serveringar framför oss. Vi hann ikappp övriga gäster till efterrätten, men var ändå sist ut ur restaurangen...
PXL_20241018_100743738.jpg PXL_20241018_100749311.jpg PXL_20241018_101758468.jpg PXL_20241018_102802439.jpg PXL_20241018_102844725.jpg PXL_20241018_103021957.jpg PXL_20241018_135545401.jpg
 
Det är de där upplevelserna, som jag alltid jagar efter och så sällan upplever.
De blir allt färre tyvärr. Just den här kommer jag ihåg extra väl. Basade Cornelius i Bergen som är/var specialiserade på Jos Christoffel och Joh Jos Prum och jag besökte det lokala vattenhålet Pergola Vinbar. De serverade en 75:a beerenauslese från Urzig Wurzgarten och det är så otroligt gott att jag än idag drömmer.
För den som har krokarna förbi Bergen så ser jag att en Jos Christoffel fortfarande är billigt prisat t.ex. en 1975 whelener Sonnenuhr Auslese för 2500kr, och en 1988 auslese halbtrocken Bernkastler Lay för 850kr enbart.


 

mackan92

Medlem
BYOB igår tillsammans med @champagne_per_se @mob @HerrMelin @Patrik Sellin @Carinasomm och @thunberg med temat Sydafrika.

Flight 1: vitt

Ken Forrester The FMC 2019 - 3 röster
Lismore Estate Reserve Viognier 2018 - 3 röster
Savage White - 1 röst
Alheit Nautical Dawn 2019 - 0 röster

1729333263109.jpeg


Flight 2, vitt
Alheit Nautical Dawn 2021 - 0 röster
Alheit Magnetic North 2019 - 3 röster
Luddite Chenin 2020 - 0 röster
Bouchard Finlayson Missionvale Chardonnay, 2016 - 4 röster.

1729333282040.jpeg



Katherine Marshall The Elements Pinot Noir 2019 - 0 röster
Mullineux Granite Syrah 2019 -
0 röster
Kershaw Elgin Syrah 2017 - 0 röster
Mulderbosch Single Vineyard Cabernet Franc 2019 - 1 röst
Crystallum Mabalel 2020 - 5 röster.
Porseleinberg 2016 1 röst.

1729333795184.jpeg



Lärorikt och hög nivå rakt igenom förutom Nautical Dawn som tyvärr vart sågade i två olika årgångar som väldigt anonym. I övrigt Crystallum leverera stort denna kväll och var väl det vin som fick en Grand slam.

Önskas noter på något vin tar jag det gärna i pm :)
 
14 viner, många noter ☺️. Någon särskild du tänker mer på?

Ganska olika stilar och drickfaser. Genomgående gott, men allt ifrån återhållsamt, ungt, mineraliskt, stelt till utvecklat, tertiärt, generöst, uppskruvat trots de små ålderskillnaderna. Men druvsorterna, platserna, vinmakningen och årgångarna gjorde verkligen skillnad. Väldigt kul och bra diskussioner. Hade som vanligt behövt ett par timmar till för att dela o landa alla intryck
 

buteljen

Medlem
14 viner, många noter ☺️. Någon särskild du tänker mer på?

Ganska olika stilar och drickfaser. Genomgående gott, men allt ifrån återhållsamt, ungt, mineraliskt, stelt till utvecklat, tertiärt, generöst, uppskruvat trots de små ålderskillnaderna. Men druvsorterna, platserna, vinmakningen och årgångarna gjorde verkligen skillnad. Väldigt kul och bra diskussioner. Hade som vanligt behövt ett par timmar till för att dela o landa alla intryck
Nja, tycker bara det är spännande att läsa plus att det alltid är bra med noter när man söker efter viner i efterhand. Det är alltid lite trist att få en träff på ett vin här som inte har några noter kopplade till sig :). Vet att åsikterna går isär, men jag tycker personligen att lägger man upp en bild så ingår det att skriva något om vinerna. Forumdelen heter "Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner". Den heter inte ”foton på viner vi provat” 😇
 

LeChat

Medlem
IMG_6567.jpeg

1999 Château Haut Condissas Prestige

Vad passar väl bättre än en mogen bordeaux så här i slutet av oktober. Den här får nog anses som ett fynd som nyligen köptes för 275:- flaskan.

1999 som årgång, har jag väldigt liten erfarenhet av, men det jag har druckit har varit bra.

Denna Haut Condissas är en slank claret med mogen, lite söt frukt som balanseras upp av en behaglig syra.
Inga tecken på att den skulle vara over the hill. Mycket njutbar.
Den smekande tanninstrukturen tillsammans med allmänt eleganta drag gör att den får lite karaktären av en bourgogne med mognadstoner.

Hm… den här skulle nog göra sig väldigt bra till morgondagens helstekta majskyckling.
Hm… jag tror att jag korkar igen. Kvällens entrecôte kan behöva något annat.


IMG_6568.jpeg

2017 Château de Pibarnon Bandol

Doften är verkligen genuint sydfransk med mörk frukt, garrigue och lite skitiga, animaliska drag.
Aromerna i doften fortsätter i munnen med bra intensitet och det tillkommer bl.a. lite jordiga inslag och en härlig sälta. Fortfarande ganska ungt men allt sitter ihop som det ska. Genuint gott!

Haut Condissas har en fin mognad och är riktig bra, men till en blodig entrecôte så kommer Pibarnon vara ett betydligt bättre val.
 
Last edited:
Nja, tycker bara det är spännande att läsa plus att det alltid är bra med noter när man söker efter viner i efterhand. Det är alltid lite trist att få en träff på ett vin här som inte har några noter kopplade till sig :). Vet att åsikterna går isär, men jag tycker personligen att lägger man upp en bild så ingår det att skriva något om vinerna. Forumdelen heter "Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner". Den heter inte ”foton på viner vi provat” 😇
Som ersättning för noter kan du få lite personliga reflektioner från provningen, kanske eg ger mer än att lista olika frukter och grönsaker ☺️.

Ken Forrester gör jäkligt bra grejer och för mig är FMC ff bästa chenin jag testat utanför Loiredalen

Chardonnay och Chenin Blanc borde inte vara förväxlingsdruvor, men i SA tycker jag ofta att de kan vara svåra att separera när inte syra blir en avskiljande faktor och vinmakningen ibland efterliknar burgundisk stil även för chenin. Flera av oss mixade de bättre chenins’en för chard.

Oklart om det var flaskvariation, men Alheit Nautical Dawn 19 underpresterade hårt mot förväntan. ND 21 var mycket mer öppen, tillgänglig och spelklar. Magnetic North 19 skåpade också ut ND helt.

Syrah är för mig mer intressant, precist och strukturellt intressant i Rhone än SA

Crystallum fortsätter att övertyga. Har ganska mycket hemma och har varit på flera provningar där de levererat mkt bra. Intressant uttryck av Pinot framförallt. Prisvärda chard dessutom.

SA erbjuder många olika terroirer och druvor så här finns något för alla, även om det gör störst intryck på mig är PN, CB o CH.

Mycket kompetens finns och känns som att man fortsätter att pusha gränserna, kanske med lite hjälp av klimatet och internationella investeringar. Var inte så många år sedan (under covid) de nästan inte fick exporterat något alls och nästan gick under. Det finns en stor bredd på duktiga producenter och många representerade i Sverige

Gillar man maximalistiskt stil var Bouchard Finlaysson 16 riktigt bra, hög volym men bra balans.

Gillar man mer finesse och elegans var Crystallum o Alheit MN riktigt fina. Generellt hög nivå, inget var subpar, men olika stilar. Det gör jag gärna om ☺️
 

buteljen

Medlem
Som ersättning för noter kan du få lite personliga reflektioner från provningen, kanske eg ger mer än att lista olika frukter och grönsaker ☺️.

Ken Forrester gör jäkligt bra grejer och för mig är FMC ff bästa chenin jag testat utanför Loiredalen

Chardonnay och Chenin Blanc borde inte vara förväxlingsdruvor, men i SA tycker jag ofta att de kan vara svåra att separera när inte syra blir en avskiljande faktor och vinmakningen ibland efterliknar burgundisk stil även för chenin. Flera av oss mixade de bättre chenins’en för chard.

Oklart om det var flaskvariation, men Alheit Nautical Dawn 19 underpresterade hårt mot förväntan. ND 21 var mycket mer öppen, tillgänglig och spelklar. Magnetic North 19 skåpade också ut ND helt.

Syrah är för mig mer intressant, precist och strukturellt intressant i Rhone än SA

Crystallum fortsätter att övertyga. Har ganska mycket hemma och har varit på flera provningar där de levererat mkt bra. Intressant uttryck av Pinot framförallt. Prisvärda chard dessutom.

SA erbjuder många olika terroirer och druvor så här finns något för alla, även om det gör störst intryck på mig är PN, CB o CH.

Mycket kompetens finns och känns som att man fortsätter att pusha gränserna, kanske med lite hjälp av klimatet och internationella investeringar. Var inte så många år sedan (under covid) de nästan inte fick exporterat något alls och nästan gick under. Det finns en stor bredd på duktiga producenter och många representerade i Sverige

Gillar man maximalistiskt stil var Bouchard Finlaysson 16 riktigt bra, hög volym men bra balans.

Gillar man mer finesse och elegans var Crystallum o Alheit MN riktigt fina. Generellt hög nivå, inget var subpar, men olika stilar. Det gör jag gärna om ☺️
En bra tastingnot är ju förhoppningsvis mer än frukt o grönsaker, men den här sammanfattningen var ju toppen. Tack :).
Förstår att Mullineux och Porseleinberg inte föll dig i smaken men hur var dom?
 
Last edited:
Mullineux var kanske bäst kortet på pappret men inte min stil. Gissade Cape Blend, men visade sig vara Syrah.

Mörka bär, paprika, krokant, svarta vinbär, hög tannin, hög syra, pepprighet, saftig, medel kraft, lätt bränd ton, långt torrt avslut. Ledde mig mer mot Cab o Pinotage än Syrah. Fin fruktkoncentration och djup i frukten, men inte så komplex. Blev mer josig än strukturerad

Porseleinberg hade jag också högre förväntningar på, kanske var det året som jag varmt och stökigt. Djup fruktkoncentration, mycket bra frukt men saknade generellt struktur och var för alldeles för blå och josig.

Björnbär, VA, skogshallon, blåbär, liniment. Knasig näsa. Syltig? mörka bär, elegant men lätt köttig salami o lite ammoniak. Hygglig tannin o syra, men frukten tar över. Rimligen Syrah vilket det visade sig vara. Mitt vin så okey att ’såga’ ☺️
 

KimHartman

Medlem
IMG_1843.jpeg


What was intended to be a mini-horizontal (Tre Tine 2012 and Brunate 2012) became a mini-vertical (Tre Tine 2012 and Tre Tine 2013) due to an invasion from the dreaded family of chemicals spearheaded by 2,4,6-trichloroanisole.

2012 Giuseppe Rinaldi Barolo Brunate
#¤!?!?&$%&&@! DOH! Very badly corked. Could smell it immediately after pulling the cork. Poured directly into the sink without passing either a glass or a carafe. Why today? Why this wine? Why me?

2012 Giuseppe Rinaldi Barolo Tre Tine
Decanted two hours prior to tasting. The beautiful red fruit – including sweet cherries and strawberries – is mixed with oranges and banana peel. The fruit cocktail is contrasted by organic notes of leather, wood, mushroom, and hay. Tannins and acids are pronounced but at the same time smooth. Impeccable balance, showing very well!
94 p

2013 Giuseppe Rinaldi Barolo Tre Tine
Decanted two hours prior to tasting. It needed more, really, but this bottle was a replacement. Dark cherries, plums, mint, tea, smoked paprika. Highly structured, but tannins are ripe and almost sandy. Not as fruit-forward as the 2012, but the fruit is deeper, cooler, and richer, supporting the wine from the base. Very good, but still young with room for improvement. In my opinion the “lesser” 2012 comes out as the winner, albeit with a small margin.
93 p
 

buteljen

Medlem
Visa bifogad bild 33017

What was intended to be a mini-horizontal (Tre Tine 2012 and Brunate 2012) became a mini-vertical (Tre Tine 2012 and Tre Tine 2013) due to an invasion from the dreaded family of chemicals spearheaded by 2,4,6-trichloroanisole.


2012 Giuseppe Rinaldi Barolo Brunate

#¤!?!?&$%&&@! DOH! Very badly corked. Could smell it immediately after pulling the cork. Poured directly into the sink without passing either a glass or a carafe. Why today? Why this wine? Why me?


2012 Giuseppe Rinaldi Barolo Tre Tine

Decanted two hours prior to tasting. The beautiful red fruit – including sweet cherries and strawberries – is mixed with oranges and banana peel. The fruit cocktail is contrasted by organic notes of leather, wood, mushroom, and hay. Tannins and acids are pronounced but at the same time smooth. Impeccable balance, showing very well!

94 p


2013 Giuseppe Rinaldi Barolo Tre Tine

Decanted two hours prior to tasting. It needed more, really, but this bottle was a replacement. Dark cherries, plums, mint, tea, smoked paprika. Highly structured, but tannins are ripe and almost sandy. Not as fruit-forward as the 2012, but the fruit is deeper, cooler, and richer, supporting the wine from the base. Very good, but still young with room for improvement. In my opinion the “lesser” 2012 comes out as the winner, albeit with a small margin.

93 p
Hurra för rediga tastingnotes 👏👏, dessutom med poäng och inte en ranking 😄😇
 
Last edited:

LarsW

Medlem
Château Pape Clément 2014

Körsbär med en hint av likör i näsan särskilt dag ett. Hö, ceder, vanilj och läder. Även om inte denna dracks blint på något sätt så känns det som ett ganska säkert kort att sätta i Bårdå bara på näsan.

I munnen är det massor med röd frukt, körsbär och vinbär i första hand. Bra syra. Prydligt och rent stall. Tobak, läder och en diskret rökighet. Dag två hade det mesta fallit på plats och var då gott på riktigt.

Frukten har svalnat betydligt dag två och då har (konstigt nog) tanninerna också vaknat - brukar ju vara att tanninerna lugnar ner sig med tid men det kanske var att vinet i sig upplevdes som svalare och mindre sött som gjorde det.

Tänker denna blir bättre med sån 5+ år till på rygg men gör inte ont någonstans att dricka nu - särskilt med en bit rött kött på tallriken, blev njurtapp med svamprisotto igår.

94+(+)p

thumbnail_20241019_193617.jpg
 
Denna helg blev det en utflykt i det vilda: Alsace Pinot Noir 2019 från naturvinsproducenten Lissner (Bruno och Théo Schlegel) Importeras av RekoVin. (systembolaget 335 kr)

OBS! Inte för den som gillar kola och vanilj-impregnerad pinot med mörk och sötfruktigt uttryck.

Öppnar flaskan och den bubblar och spritsar så att vi nästan är i Lambrusco-territorium. funderar på hur mycket den efterjäst i flaskan. Dekanterar en gång för att bli av med fällningen och sedan en gång till (splash-dekantering) och låta det stå en timme innan den värsta kolsyran är borta. Kvar blir ett fint rödfruktigt och spännande pinotnoir-vin med hög syra, ganska långt och fint avslut med en liten sälta och en begynnande och härlig komplexitet. Mycket gott till bara litet bättre cheddar och några kex.

12,8% alkohol, 2,0 g glukos/fruktos per liter, 5,8 g total syra per liter.

Köpte en blandlåda med tre vita viner från samma producent efter att ha prövat detta.
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Visa bifogad bild 33015
1999 Château Haut Condissas Prestige

Vad passar väl bättre än en mogen bordeaux så här i slutet av oktober. Den här får nog anses som ett fynd som nyligen köptes för 275:- flaskan.

1999 som årgång, har jag väldigt liten erfarenhet av, men det jag har druckit har varit bra.

Denna Haut Condissas är en slank claret med mogen, lite söt frukt som balanseras upp av en behaglig syra.
Inga tecken på att den skulle vara over the hill. Mycket njutbar.
Den smekande tanninstrukturen tillsammans med allmänt eleganta drag gör att den får lite karaktären av en bourgogne med mognadstoner.

Hm… den här skulle nog göra sig väldigt bra till morgondagens helstekta majskyckling.
Hm… jag tror att jag korkar igen. Kvällens entrecôte kan behöva något annat.


Visa bifogad bild 33014
2017 Château de Pibarnon Bandol

Doften är verkligen genuint sydfransk med mörk frukt, garrigue och lite skitiga, animaliska drag.
Aromerna i doften fortsätter i munnen med bra intensitet och det tillkommer bl.a. lite jordiga inslag och en härlig sälta. Fortfarande ganska ungt men allt sitter ihop som det ska. Genuint gott!

Haut Condissas har en fin mognad och är riktig bra, men till en blodig entrecôte så kommer Pibarnon vara ett betydligt bättre val.
1999 är ett synnerligen slankt år med generellt höga syror. Har mjufflat i oss en del röda '99:eek:r genom åren. Men de flesta börjar närma sig ändstation. De 'finare' kan jag inte uttrycka ordet "prisvärdhet" för.

Ett år då Baronen väsentligen överträffar Comtessan. ...en trend som hela tiden stärks!
 
Toppen