Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

Vingubben

Medlem
IMG_5950.jpeg


Chateau Bouscassé, Vieilles Vignes 2013

Tanninerna är kvar men rimligt hanterbara. Vinnet känns lite överextraherat men kanske det som krävs för att möta tanninerna. Faten är tydliga, en hel del vaniljtoner, vilket skulle tala för att vinet skulle må bra av några år till på rygg men samtidigt så är frukten rätt dämpad. Trevliga toner av kakao, ceder och muskot. 87p
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Visa bifogad bild 33319

Chateau Bouscassé, Vieilles Vignes 2013

Tanninerna är kvar men rimligt hanterbara. Vinnet känns lite överextraherat men kanske det som krävs för att möta tanninerna. Faten är tydliga, en hel del vaniljtoner, vilket skulle tala för att vinet skulle må bra av några år till på rygg men samtidigt så är frukten rätt dämpad. Trevliga toner av kakao, ceder och muskot. 87p
Fantastiskt trevlig njutning, men jag röstar på ryggträning under ett större antal år. Minst 15. Det som kommer ut i andra änden är ett mycket vackert djur.
 

KimHartman

Medlem
E6FD9EAA-83D9-4501-878C-95934A692473.jpeg


2012 Producteurs Plaimont Saint-Mont Vignes Préphylloxériques

Decanted 3 hours prior to tasting. Blueberries, blackberries, dark cherries, blackcurrants, strawberries, violets, espresso, sweet licorice, dark chocolate, arrack, tobacco, truffles. Dense, many thick layers of fruit. Finishes on a slightly too salty note, which is the only minor downside I could find. Less tannins than I expected, good acidity. Although some of the above sensory associations would point to (new) oak this is not oaky at all, not one bit. Purity and definition are words that come to mind. Very fine. Drinking well now after a decant, but will hold for several years. So glad I bought a bottle of this unusual wine.

93-94 p


Ett ”förlusvin”. Ska tydligen vara en halv hektar Tannat, och lite Pinenc (Pinot Noir?). Planerat 1871 på sandiga jordar, vilket gjort att det klarat sig. Endast ca 1500 flaskor produceras per årgång, 1550 flaskor just denna årgång. Jäkla häftigt när man tänker efter.
 

The Wall

Medlem
Middag i lördags, fokus på tillagning och servering så tyvärr inga detaljerade noter annat än korta minnen;
2014 Henriot; väldigt god och bra med viss brödighet. Till chark och cashew.
NV Pol Roger, inköpt två dagar tidigare, alltid god. Till laxkrustader, parmesanflarn, löjromstoast samt Salmalax.
NV Pol Roger, inköpt för sådär 18 år sedan (?), intressant mognad och bra till Salmalaxen. Helt ok till de tre ammisarna.
2022 Clos de Beauce Chenin, trevlig kryddighet och fin syra. Perfekt till smörkokt havskräfta med dillcrème.
2011 Zind Humbrech Heimbourg Riesling, vissa ålderstecken, men ändå bra till serranolindad pilgrimsmussla med blomkålspuré.
2022 Von Winning Ungeheuer GG, innehåller allt man förväntar sig av en elegant, men lite fylligare riesling från GG-läge i Pfalz. Magiskt bra. Till torskrygg med rotfruktsjulienne och hollandaisesås (på smörkoket från havskräftorna, löjligt gott).
2013 Isole e Olena Cepparello, toppenvin, bra till lammytterfilé med saffrans-Amadine och pestosmör.
2012 Boekenhoutskloof Syrah, lite brinnande bakelittelefoner, men ingen överdrift. Trevligt vin som också gjorde lammet sällskap.
2004 Clos Bagatelle, var tänkt till lammet, men osade TCA, men visade sig vara drickbart. Fick inte vara med och leka, utan agerade bara smakprov.
2018 Orlando Abrigo Barbaresco ”Meruzzano”, lagom slank med trevlig syra och strävhet. Till Risotto Cacio e Pepe samt rödvinsbrässerad oxkind. Spot on.
2009 Rust en Vrede Cabernet Sauvignon, grön paprika, lite cassis och trevlig rökighet, god, men fortfarande i yngsta laget. Lite fundersam till om den kommer att bättra sig (inte för att det behövs) eller om den kommer förbli oförändrad. Troligen det sistnämnda. Också till oxen.
2006 Stag Leap Cellars Artemis, lite torkad och mystisk. Var tänkt som andrafiol till oxen, men fick repa sig i kulisserna några timmar. Än i dag lite stukad.
2009 Ridge Geyserville, korkades upp och hälldes i karaff och åter i flaskan - likt alla röda - vid 15-tiden, dvs 3 timmar innan middagen började, och gav då ett väldigt sötsyltigt intryck och hamnade på avbytarbänken istället för till lammet. Men, kanske en bra idé till de 5 hårda ostarna tänkte jag. Trots den korta vändan i det fria bytte vinet skepnad 8 timmar och var istället kryddigt och klart mindre sötfruktigt när det blev dags för ostarna. Men gott var det, och mycket bättre än i sitt yrvakna tillstånd.
2017 Chateau Dereszla Aszú 5 Puttonyos, söt, god och trevlig till crème brûlée.
IMG_6649.jpeg

En samling godsaker efter en enkel lördagsmiddag.
 

The Wall

Medlem
Middag i lördags, fokus på tillagning och servering så tyvärr inga detaljerade noter annat än korta minnen;
2014 Henriot; Zalto White.
NV Pol Roger ung, Veritas Champagne.
NV Pol Roger äldre, Zalto White
2022 Clos de Beauce Chenin, Zalto Universal.
2011 Zind Humbrech Heimbourg Riesling, Zalto White
2022 Von Winning Ungeheuer GG, Zalto White
2013 Isole e Olena Cepparello, Gabriel Gold
2012 Boekenhoutskloof Syrah, Veritas OW Syrah
2004 Clos Bagatelle, Gabriel StandArt
2018 Orlando Abrigo Barbaresco ”Meruzzano”, Zalto Bou/Neb
2006 Stag's Leap Cellars Artemis, Veritas Bx
2009 Ridge Geyserville, Veritas Zinfandel/Riesling
2017 Chateau Dereszla Aszú 5 Puttonyos, Veritas Unoaked chardonnay
Uppdatering med glas. Det blev för pillrigt att fixa med det på mobilen i sängen igår.
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Lackner-Tinnacher Ried Flamberg Sauvignion Blanc 2018
Intensiv och med hysterisk, men ren syra. Mycket passionsfrukt, en del citrusgodis, kanderat socker. Lite sälta i bakgrunden. Någon kryddighet och lite handsprit. Intensivt, lång smak, hyfsat komplext. 91--92 p. Supertrevligt!
En komprometterande bild av de värre slagen vore inte alldeles helt fel...
Älskar att bli imponerad åt det håll där jag blir avundsjuk. För då vet jag att jag VILL åt någonting.

(Avundsjuka i sin mogna version är en drivkraft, medan det i omogna versioner är resulterar i renodlat destruktiva krafter...)
 
Last edited:

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Rensade ut ett stort gäng vaskningar bland "bonusflaskorna" från mina senaste auktionsinvesteringar. För en vintage port (bild efter jag varit i Europa) fick jag fyra Mateus Rosé och fem flaskor Bojo Nouveau från mellan typ 1993 och 2007. Allt var räligt och hemskt. Tills jag plötsligt öppnade den sista flaksan Bojo N...

PXL_20241204_032305692~2.jpg


2004 Bouchard P&F Bojo N, 91 p
Det här är gott på riktigt! Totalt oväntat.
Blekröd.
Nos av nyss mosade, nyplockade vildhallon och en liten dos av älgskit.
I munnen har den nerviga syror, pur bärfrukt och denna fantastiska smak av nymosade hallon. (Jag älskar hallon!)
Men, inga tanniner och egentligen inte ett "riktigt" vin enligt mina mått mätt. Men, infernaliskt gott! Helt balanserat och med viss längd. Summa summarum är jag imponerad och kommer leta fler av detta vin, om det ens existerar fler flaskor på denna planeten.

Livet går vidare!
Sen måste man ju också, från gång till annan, ploppa auktionsfynd som inte riktigt finns på CT eller som bara är fel för ursprunget. Bajshinken är nära full, så det är bara att bita ihop...

1999 Domaine La Mereuille Côtes du Rhône Villages, 91p
At age 25, this is a pure and soulful CdRV that could easily be blind-guessed as better elegant Syrah-strong CdP of less than 10 years of age. This is VERY good and expresses itself (still) as a young wine, still climbing up the stairs.

What has been passed down from the dawn of humankind is that this CdRV is on par with the same producer's rather ambitious CdP bottlings. And I can only concur (I enjoyed all of their AOCs from several vintages at a pre-COVID wine show in Paris, Vignobles Independentes. That show remains one of my happiest moments in life.)

I was admittedly a bit scared to open this first bottle - scared that it would be tired or even oxidised and dead. And a wasted investment. But no! still an upstream wine, growing and expanding. Wow!

Two more bottles for 2026 and 2030 (possibly a bit of a stretch, but the wine commands this level of trust!)
 
Trevlig middag med långkok på högrev, guanciale, rödvin och chipotle, mandelpotatismos med gruyere plus lite wokad bok choy med färsk ingefära, mild chili, vitlök, fish sauce och soya. Avslutades med en Petit Tourbain (kittost), Wrångebäck och Saint Agur på ostbordet som också rymde rostade marconamandlar och tunnbrödskex. Litet fin mjölkchoklad och turkiskt kaffe på slutet.


IMG_5551.jpeg



I glasen hällde vi:

Grosset Polish Hill Riesling 2023 - kunde inte hålla mig fast jag vet att den är bättre om tio år. Otåligheten belönar ibland den vetgirige! Denna sjöng från start till mål med grillad citrus, bokna äpplen och kanske litet tvättkorg med gamla underkläder om man är lagd åt det hållet. Torr men fruktig i stilen. Ren men komplex i doften. Så glad åt denna investering! (94-96 p potential).

Vieux Telegraphe La Crau 2010 - 2010:an var vresig och stram i flera timmar trots en splash decant och mycket luft. Mot slutet av kvällen stod den som den överlägsna segraren bland de röda. Hallon-Lakrits skallar av bästa sorten med en tydlig pepprig kryddighet och kanske något fikon eller nougat i bakgrunden. 94 p.

Vieux Telegraphe La Crau 2012 - Den förlöstes aldrig riktigt och var stram och mörkfruktig, spretig och spritig på gommen. Läder, salt lakrits och vasamuseum. Vann även den på lång luftning och kvaliteten kändes på slutet. 89 p.

Helt övertygad om att båda chateauneuferna har många år i källaren framför sig för den hugade. Trots att det först kändes som om de (naturligt nog) tappat all söt initial fruktighet som grenachedominanta Rhôneviner uppvisar samtidigt som de inte vunnit något i mognad utan dominerades av bittra tanniner med salt lakrits, murkna kistlock och läder, fanns det en fin fruktighet som tittade fram efter många timmars luftning. Lärdomen är att öppna vinerna på morgonen och ha tålamod.

Penfolds Bin 2 Shiraz Mataro 2022. Matlagningsvin (ett glas i kocken, ett glas i grytan principen) som samsades med en enklare chilenare som fanns i källaren. Tanninrik, rökig, köttig och mörkfruktig. Bra vin som behöver litet tid och rekommenderas enbart till sommarens utesittarkvällar med grillat kött. 86-87 p.

Niepoort Colheita 2009 - ljus och klar rubinröd färg med fin komplexitet som väl balanserar fruktigheten. Lång och härlig finish med den lätthet som jag ofta tycker är typisk för just Niepoort. Gifte sig extremt väl med marconamandlarna och Saint Agur-osten som ju är krämigare och snällare i smaken än de flesta blåmögelostarna. 94 p.

Radikon Oslavje 2012. En av de sista årgångarna medan Stanko levde. Denna skalmacererade ugly duckling å andra sidan sjunger nog på sista versen - mörkt brun-orange färg, rabarber, äppelskrutt och en torr lång finish som domineras av äppelsyra på gränsen till vinäger. En bra "palate cleanser" efter en stor middag. 87 p.
 
Last edited:

LeChat

Medlem
IMG_6686.jpeg

1998 Château Poujeaux

Detta brukar vara ett väldigt gott vin och dagens flaska verkar inte vara något undantag. Doften är fantastisk och komplex med bl.a. (jul)kryddor, läder, mint, jord och en liten antydan om stall. Fortfarande en hel del frukt. Tanninerna är lena och syran på en behaglig nivå. Fullständig harmoni. Inget som pekar på att den är på väg utför men ser inte heller att det finns så mycket mer att hämta. Vidare utveckling tror jag framförallt kan ge en sämre finish samt att det eventuellt börjar dyka upp mindre njutbara aromer. Resterande flaskor dricks förmodligen inom 2 år.

Men just nu är det en riktigt mysig bordeaux som gjord för årstiden. :cigarr:
 

LeChat

Medlem
IMG_6690.jpeg

2020 E. Guigal Côte-Rôtie Brune et Blonde

Första intrycket är massor av frukt och att det är alldeles för ungt, men årgången verkar tillgänglig så testar med att dubbeldekantera för att snabba på utvecklingen.

Nu börjar det hända grejer. Vitpeppar, rökta charkuterier och olivspad börjar komma och vinet börjar även få mer struktur. Tror att detta kan bli ett riktigt bra vin, men ytterligare ett par år kan inte skada om man fortfarande vill dricka den på ungfrukten. Mogen version får dock bli någon gång efter 2030.
 

KimHartman

Medlem
IMG_1394.jpeg


2013 Cerbaiola (Salvioni) Brunello di Montalcino

Decanted 2.5 h prior to tasting. Cherries, redcurrants, raspberries, orange peel, lime, cinnamon, almond paste, earth, mushrooms, leather, antler salt, a whiff of honey. Intense and concentrated with moderate tannins and just about right acidity. A touch reductive first, which resolves with more air. Clear signs of development, but at the same time fully packed with red fruit. The sweetness of the fruit and a delicate bitterness is a great combination. Solid performance! Now and within the next ten-something years, depending on your preference.

94-95 p
 

Patrik Sellin

fd Innertällmo Bryggeri
Ombesiktning på ett vin från fredagens släpp:
Erath 2022.jpg

Då:
"3992 Erath Pinot Noir 2022 229 kr 5400 flaskor
N: Ljung, hallon, lakrits, svarta vinbär och syren.
M: Svart te, läder, blodapelsin, hallon och svarta vinbär. Polerat med fin, koncentrerad frukt och integrerade tanniner. 88-90p"
Nu:
Det mesta stämmer, det jag missade att skriva ut är att vinet är lätt, mycket lätt. Frukten är, som sagt snygg och det finns inga tanniner som stör. Syran är hög. Det här är gjort för omedelbar konsumtion och har knappast något att vinna på lagring. Inget man dricker till en blodig biff, men till rätt mat, eller utan mat, är det ganska trevligt. 89p
 

LeChat

Medlem
IMG_6694.jpeg

2015 Casanova di Neri Brunello di Montalcino

Kvällens Casanova di Neri är en magnifik brunello med 2015-frukt som nu börjar sitta ihop riktigt snyggt! Framförallt en skönhet i vardande, men är smått oemotståndlig redan nu.

På tallriken blir det köttbullar på kalvfärs i hemgjord italiensk tomatsås med bl.a. citronzest, sardellcrème, basilika och lite vin. Rikligt med parmesan och casanovan i glaset.
Smaskens!
IMG_9785.jpeg

(Fruns tallrik blev som vanligt vackrare…)
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Vad passar bättre än lite Sancerre efter för mycket jobb?
Skulle kunna vara sömn, men det stadiet inträffar normalt med automatik.

PXL_20241210_223106397.jpg


2023 Henry Bourgeois Les Baronnes, Sancerre, 92p
Inköpt på SB idag.
En ovanligt grön Sancerre med en hel del karaktär av nyckelpigelarver. Otroligt bra struktur med vacker syra, transparens i strukturen och aromatik som tydligt drar fram svartvinbärsblad, gräs och citrus.
 

buteljen

Medlem
IMG_0025.jpeg


2016 François Raveneau Chablis 1er Cru Forêt levererar på alla cylindrar. Maffigt men samtidigt elegant. Kalkfet, mineraldriven textur. Fin koncentration. Lager på lager av grillad citrus, aprikos, vita blommor, lite honung, kryddor, nötter, vanilj, krita. Lång härlig finish med en angenäm liten beska.

Dracks i ett för mig nytt glas som verkligen plockade fram det bästa ur vinet! Glasvins Obsession. Väldigt lika favoritglaset Sensory men aningens högre tror jag.

glas.png
 

buteljen

Medlem
fd7b8a3b-9c42-4dc8-a655-fe5e636d4f83.jpg

IMG_0081.JPG


Vertical Winebar här nere i Malaga drivs av en kille som har fokus på organic/biodynamic/natural wines. Men han gillar inga extremer, de flesta viner har inget funk alls i sig så det är rätt kul att prova. Den här provningen hade öar som tema 🏝️.

Min favorit var Muscatvinet från Samos 🔝. Riktigt bra koncentration och lång finish. Näst bäst var vinet från Teneriffa. Det har fått 96p av Wine Advocate såg jag, men så bra var det definitivt inte. Roligaste feature hade vinet från Kreta - "During maturation, Cretan music is played for the wine - a vital step in the vinification process." 🎶🎶

Jag orkar inte översätta, så lägger in det jag skrev på utrikiska.

In this tasting, Julio took us island hopping from Sicily to Sardinia, Samos, Santorini, Crete, and the Canary Islands.🏝️

NV Badalucco De La Iglesia Garcia Il Litro
From Sicily. 100% Grillo grapes. Orange wine. Old winery from 1880. "Il Litro" is a blend of different vintages, with each year's cuvée incorporating a 12-month-aged barrel from the first Grillo harvest, combined with 2 or 3 previous Grillo vintages.

Apricot, peach, orange with some smoke. Great tannic texture.

2023 VikeVike Barbagia Granazza
From Sardinia. Made from the indigenous variety Granazza.

A bit anonymous (maybe needed more air) with citrus and herbal notes. Quite round on the palate.

2022 Union of Winemaking Cooperatives of Samos Primordial soils
From Samos. 100% Muscat. A cooperative established in 1934, uniting approximately 2,200 vine growers on the Greek island of Samos. Renowned for producing high-quality wines from the Muscat grape. ”Primordial Soils" is crafted from old family-owned vineyards, with vines planted by generations of the Vassiliou family.

Complex nose of very floral, grapey, orange zesty, spicy and mineral notes. On the palate fresh balanced acidity, concentred flavours, wonderful chalky texture and a long, saline finish. Lots of energy in this wine. Loved it!

2022 Artemis Karamolegos Assyrtiko 34 Ancestral Vines
From Santorini. 120+ year old Assyrtiko vines.

Fresh citrus with a pleasant oiliness on the palate. Bright acidity and a crisp, saline finish.

2021 Iliana Malihin Thrapsathiri
From Crete. 100% indigenous Thrapsathiri. Mix of young (10 y) plantings up to 140 years-old pre-phylloxera vines. 10% matured in old, 3rd use-barrels for 8 months and then 9 months in the bottle. "During maturation, Cretan music is played for the wine - a vital step in the vinification process." - oh yes!

Aromatic and floral, with some mineral dark citrus oil (almost some light Riesling vibes). A fairly rich body with a touch of bitterness on the finish.

2022 Mortellito Terre Siciliane Cala Niuru
From Sicily. 75% Frappato and 25% Nero d'Avola. Limestone-rich soils.

Pale ruby colour. Pure, clean, bright red fruit. Very fine, sandy tannins. Fresh and vibrant.

2022 Teularju Barbagia Mamojà Ghirada Erula
From Sardinia. 100% Cannonau. Around 600 m elevation. Single vineyard on granite soils.

Red cherry fruit, spice, floral hint. Fine, slightly grippy tannins. Refreshing acidity.

2023 Envínate La Santa de Ursula
From Tenerife. 50% Listán Negro, 48% Negramoll, 2% Listán Blanco. 350 to 650 m elevation. Red volcanic soils. Century-old vineyards. Whole-cluster fermentation with 20% carbonic. 8 months on lees in 228-litre French oak barrels.

Dark cherries, floral and that volcanic ash feeling. Concentrated yet very elegant. Fine tannic structure, fresh. Long mineral finish. Great wine.
 
Last edited:
Toppen