Rexel
Medlem
Känns som denna gott kan ligga i källaren ett tag till, lättare för mig då jag har 7 kvarHar samma vin liggandes här hemma. Riktigt bra vill jag minnas. Snart dags att öppna min sista flaska tror jag.
This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!
Känns som denna gott kan ligga i källaren ett tag till, lättare för mig då jag har 7 kvarHar samma vin liggandes här hemma. Riktigt bra vill jag minnas. Snart dags att öppna min sista flaska tror jag.
Nästa gång du vill ha dig ett Knoll, så välj en med 10 års erfarenheter på rygg. Det blir lite mindre stumt på det viset. Är heller ingen expert på GV, men fick mig en rejäl genomgång inkl föreläsning i lördags. Torra, unga vita viner från Österrike är charmfullt fruktiga med pigga syror och uppmuntrar till glada skratt. Ung GV kan dock vara utstuderat Plain Jane. Jag kan väl tycka att det stämde väl överens med vad vi pillade i oss förra helgen på Heurige...Övade på vita viner igår. Jag dricker generellt alldeles för lite vitt för att kallas vinnörd, kanske passar rödtjutsnörd bättre. Nåväl, två vita blev det, en Grüner Veltliner och en trist Riesling från Italien...
Visa bifogad bild 1253
2012 Loibenberg Smaragd Grüner Veltliner, Weingut Knoll (90322) (89p)
Har druckit alldeles för lite GV genom åren, har därför ingen koll på vad man bör förvänta sig. Peppar skall man kunna hitta, och visst, om jag verkligen letar så kanske det går att hitta små stråk, men jag hade nog inte kommit på det själv. I övrigt så upplever jag detta som väldigt oaromatiskt - aromerna är väl sammansatta i helheten utan att något direkt sticker ut. Men visst, grapefrukt, ngt osöta päron och hö/halm hittar jag samt lite allmän kryddighet med aningen smutsig honung. I munnen känns det fylligt med en trevlig fetma och en syra som är hög utan att kännas överdriven. Bra balans med en skön stram inramning. Eftersmaken är kryddig och lite skönt besk med bra längd.
Visst gillar jag det här hyfsat mycket men 300 pix känns klart i överkant att betala. Svårt att rekommendera således. Kanske är det bara jag som är för ovan att dricka GV? Jag får öva vidare...
2012 Langhe Riesling Pétracine GD Vajra (90692) (83p)
Jag trodde att Riesling var en druva med karaktär? Detta vin saknar detta helt i så fall. Druvigt, friskt med päron, citrus och möjligen lite persika. Trevligt men inget som direkt talar om ursprung eller druva. Det hade i princip kunnat vara vad som helst jag har i glaset. Syran är bra, koncentrationen ok, men det känns alldeles för enkelt för sitt pris. För hundra spänn så kanske det hade varit ok, men för det dubbla så måste det bli en sågning. Trist.
Hu!Hatad av många, älskad av några få. En sak är i alla fall säker, detta vin lämnar få oberörda. Ruché är druvan och regionen är Piemonte och det pyttelilla distriktet Castagnole Monferrato. Just det vin jag drack igår har fått det löjligt höga betyget 99/100 av Luca Maroni, vilket anses oerhört kontroversiellt och jag kan inte annat än att hålla med. Så bra är det inte!
Visa bifogad bild 1271
2011 Laccento Ruché di Castagnole Monferrato (72722) (90p)
De aromer som först landar i näsan får en knappast att tro att det är ett rödtjut som finns i glaset, möjligen en rosé. Hibiskus, ros, skogsbär och hallon brakar fram helt ogenerat. Tydliga drag av bergamott, nypon och bakkryddor (kanel, kardemumma) tar mark efter en stund och bildar en mycket komplex karaktär som drar åt damparfym. Härligt och syndigt samt feminint till tusen. I munnen är det slankt men inte utan intensitet. Syran är hög och krispig, tanninerna snälla, samt så finns en liten smakfull restsötma i eftersmaken.
Jag har testat vintypen innan och då enbart ett glas. Detta känns dock klart bättre och mer balanserat. Jag inser att jag gillar detta skarpt. Udda, unikt, kul och välgjort. Ni som inte har provat, köp en flaska, kanske kommer ni hata det, men det kommer garanterat inte gå obemärkt förbi. Den som har svårt för parfymiga aromer bör nog hålla sig borta.
Du kan ha rätt, får se om jag kan hitta lite GV med ålder. Jag gillade dock detta, men lite mer behövs för att rättfärdiga priset. Kanske tio år på rygg hade gjort susen, men det vet vi tidigast om...10 år.Nästa gång du vill ha dig ett Knoll, så välj en med 10 års erfarenheter på rygg. Det blir lite mindre stumt på det viset. Är heller ingen expert på GV, men fick mig en rejäl genomgång inkl föreläsning i lördags. Torra, unga vita viner från Österrike är charmfullt fruktiga med pigga syror och uppmuntrar till glada skratt. Ung GV kan dock vara utstuderat Plain Jane. Jag kan väl tycka att det stämde väl överens med vad vi pillade i oss förra helgen på Heurige...
Har en 2005:a som ligger till sig. Blir lite sugen, men kommer vara fortsatt ståndaktig.Idag poppades en flaska Aalto 2009
Färg, mörk röd
Doft, salvia, timjan och mynta
Smak. Ganska syrlig, men mjuka tanniner, lätt ek med vaniljtoner och lite peppar
Detta är ett vin jag gillar starkt, detta är 5 flaskan och det var inte alls så här jag mindes det
Visa bifogad bild 1270
Ja, det finns helt klart skillnader mellan de champagnehus du nämner, av de hus jag testat håller jag Louis Roederer och Bollinger högst. Jag försöker testa så många hus jag kan nu i början, och har druckit ett antal som jag knappt kände skillnad på. Men som som du säger så utmärker sig vissa över mängden och det är de som gör det värt att prova även om man går på nitar ibland.Jag är inte förvånad över att du inte var så imponerad av Laurent-Perrier. En ganska tråkig standardskumpa som inte är värd vad den kostar. Troligen en rejäl dos 2:a press, säkerligen från lite enklare byar. Säkrare kort om man går på hus är Louise Roederer, Bollinger, Pol Roger och utomlands Charles Heidsieck (allt för dyr i Sverige)
Håller inte helt med om att det inte är skillnad mellan husen. Klart att det finns en antal som är tråkiga, Moët, Piper Heidsieck etc men om man håller sig till exempelvis de nämnda är det skillnad mellan dem och det finns absolut karaktär.
Missa inte Jacquesson. Ett av de bra husen.Jag försöker testa så många hus jag kan nu i början, och har druckit ett antal som jag knappt kände skillnad på. Men som som du säger så utmärker sig vissa över mängden och det är de som gör det värt att prova även om man går på nitar ibland.
Missa inte Jacquesson. Ett av de bra husen.
Cuvée °736 tycker jag var en av de bästa jag druckit i sitt prisläge. Synd att 737an inte kommit in i ordinarie sortimentet.Missa inte Jacquesson. Ett av de bra husen.
Låter ju fantastiskt gott, men då det saknas svenska kändisar på etiketten så avstår jag nog.SAS Lounge på CPH i lördags
Visa bifogad bild 1273
Förtvivlad doft av konstgjorda estrar. Tragik.
Smak av druvjuicesötat klägg, körsbärssmaksatt läppstift, kort slut, aktiva syror och frånvarande tanniner.
Dödar begreppet 'fredagsmys', är rejält svårdrucket, i avsaknad av alla former av njutning under förtäringen. Känns dock inte direkt hälsovådligt eftersom smaker av "mögliga druvor", "glykol" och "ruttna ägg" konstigt nog saknas.
Pris: Gratis i Loungen.
Betyg: 5 bajskorvar.
Enligt den svenska kritikerkårens ansvarsfulla sätt att resonera således: PRISVÄRT!
Somliga dricker finvin ser jag. Inte avundsjuk alls.2008 Fontaine-Gagnard Chassagne-Montrachet La Romanée 1er cru - Oxiderad. Flera vita Bourgogne 2008 nu som mött detta öde. Riktigt trist. Snart slutar jag nog köpa dem helt eller dricker dem direkt, vilket skulle vara synd.
2011 Bereche et Fils Coteaux Champenois blanc - Stilla vit Champagne, endast 300 flaskor tillverkade. Naturvinsvibbar, väldigt hög syra. Mycket speciell men ganska kul, inte minst pg a sin ovanlighet. Hittade doft av dill (!). Frisk, inget för nybörjare... Jag gissade på Jura vilket jag brukar göra med märkliga viner
2002 Jacquesson & Fils Champagne Millésimé - Saknar lite stringens och syra, men klart godkänd och färdig att dricka. Gott.
2000 Clos des Goisses - Riktigt bra champagne, har testat den för ett år sedan, men den var ännu bättre nu. Välbalanserad och utsökt.
1990 Veuve Clicquot Ponsardin Champagne Vintage Cave Privée - Alla gissade klart yngre. Högre dosage än Clos des Goisses? Mycket snyggt bygge, känns som storhusprestige. Mycket bra
1998 Comm. G.B. Burlotto Barolo Monvigliero - Bra fas nu, rustik, mustig och klassisk stil. Mycket bra och en prisvärd producent jag håller ögonen på tillsammans med Brovia m fl.
2007 Giacomo Conterno Barolo Cascina Francia - Chefen! Strålande, den varma årgången gör den väldigt tillgänglig och utsökt redan nu även om den säkert kommer att bli ännu bättre. Roberto levererar alltid verkar det som. Att ingen Monfortino gjordes detta år bidrar säkert också till kvaliteten.
1978 Pétrus - Baller juice! En stor förmån att få dricka. Makalöst bra och väldigt komplex. Efter 36 år så är denna skönhet i en väldigt bra fas. Den har en märklig underbar sötma som jag aldrig upplevt förut i ett vin och jag har svårt att beskriva den, vilket brukar vara fallet för mig när jag skall göra det med viner på denna nivå. Försvinner alldeles för fort, len som en smekning i strupen. Hatten av.
1999 Château Mouton Rothschild Aile D'Argent Blanc - Ett för mig okänt vin som funkar väl till osten. Fyllig utan att bli för stor, även om syran inte är jättehög. Återigen lovar jag mig själv att dricka mer vit Bordeaux. Bra!
KimHartman, Jag öppnade en ny. Lite bättre, men absolut inget att tycka om direkt. Det blir förvisso bättre med luft har jag upptäckt. Men den doft som väl visar sig består mest av lite fudgekola från faten, inte mycket roliga dofter direkt. De andra två billigare vinerna från samma producent var verkligen ett fyrverkeri av dofter. Smaken är verkligen inte heller något att gilla. Visst det gick väl att dricka ett glas, men det mesta häldes ut dagen efter när det visat sig att långluftning vidare i källaren inte fungerat heller. Värmeskadat?Jag blev mycket imponerad av detta vin för inte så längesen. Låter som om det var något fel med din flaska!
Det var verkligen en riktigt fin kväll! Jag har inte mina anteckningar här så att jag kan lägga in mina noteringar, men jag tyckte definitivt om Sauvignon Blanc och givetvis Bourgogne-flaskan, även om den var oerhört svår att prova blint på grund av hur slutet det var. Doft och smak var så gott som inlåsta; subtila fat, mineral och lätt frukt var allt som dök upp först, men efter någon timme så kom det till sin rätt och särskilt till maten! Jag är dock inne på samma spår som @Thylith att det behöver några år till för att vakna upp! Däremot känns det extra positivt att prova ett så ungt, otillgängligt vitt vin som referens till framtida provningar! Grym kväll i vilket fall som helst!Blindprovade lite i lördags med @ChristianB vilket gick sådär. Träffade inte helt rätt men någorlunda på de olika vinerna med framförallt ursprung. Samtliga testades senare under kvällen till grillad lax och färskpotatis.
2010 Bouchard Père et Fils Beaune 1er Cru Beaune du Château Blanc
Riktigt trevligt vin, men för mig fortfarande väldigt slutet, vilket kanske inte var så konstigt. Friskt, medelsyra, mycket äpplen, lime och stenfrukt. Jag dricker det gärna igen, men det får nog vänta några år då.
2013 Springfield Estate Sauvignon Blanc Life from Stone Sauvignon Blanc
Först väldigt druvtypiskt med mycket nässlor, fläder och tropisk frukt. Medelhög syra, och någon konstig växtliknande smak i stil mot gräs. Något förvirrande, och jag gissade att det var en gros manseng, även om det kändes ganska galet också. Ett vin som är "OK" att dricka kallt en varm sommarkväll, men inte mycket mer än så.
2012 Jordan Winery (Jardin) Chardonnay Nine Yards
Väldigt fatad chardonnay, och upplevdes som många andra SA-chardonnayer. Smörigt, lång härlig ton av rostade ekfat, vanilj. Frukter i stil med aprikos, persika, solmogna äpplen och lite melon. Kanske lite för fatad, men det fungerade bra till laxen. Kvällens bästa för min del, även om jag tror att Bourgognevinet hade höjt sig betydligt högre upp med några års lagring.
Bonusprovade även
2013 Domaine des Diables Côtes de Provence Sainte-Victoire Rosé Bonbon
För mig troligtvis det bästa rosévin jag testat hittils. Mycket svagt rosa, fylligt och yppigt till tusen. Fräscha frukter i stil med honungsmelon, vinbär, persika och lite tropiska inslag. Ser man till övriga rosévin i standardsortimentet på bolaget så är den här helt klart värd sina 135:- för en bra kväll!