SV: Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner
Har i veckan utforskat lite spanska vinet (dricker väldigt lite spanskt annars):
Veiga da Princesa, Pazo de Mar, Albarino, Rias Baixas, 2012 Doftar ordentligt aromatiskt av lime, ananas och persika (haribos godisvariant). Lätt smörigt/karamelligt inslag. Vegetativa inslag åt myntahållet. Frisk syra och fin koncentration med mycket frukt, lite vegetativa drag och diskret karamellig ek i bakgrunden. Lätt mineralitet.
Kan inte undgå att charmas av albarinos uttrycksfullhet. Riktigt trevligt med mycket sommarvibbar - känns som en bra match till typ linguine vongole med gremolata.
Flores de Callejo, Tempranillo, Ribera del Duero, 2011 En jädra massa frukt i näsan. Mörka bär: plommon, körsbär och lite hallon. Svag vaniljig fatton. Samma i munnen; fylligt och kraftigt med mycket ung, primär frukt i form av mörka bär.
Inte dåligt men lite väl fruktdrivet på det mer insmickrande sättet. Publikt så det förslår men inte min kopp vin.
Las Ocho, Chozas Carrascal, Utiel-Requena, 2009 (DO Pago sedan 2012). Tempranillo, Garnacha, Bobal, Monastrell, Cab S, Cab F, Merlot och Syrah. I frukten mörka körsbär men det som dominerar är det mer animaliska - kött, läder, lite stalligt -, rätt tydliga fatinslag och en del vitpeppar.
Intressant och rätt bra med hygglig komplexitet. En väldig massa druvor men känns som de får till en bra balans. Alla källor anger att det är Monastrell i, förutom flaskan där det står Bobal F (utöver Bobal då alltså). Vad är detta för druva? Bara någon klon av Bobal?
Faustino I, gran reserva, Rioja, 2000 (chorizo med oliver och fräst zucchini, paprika, sockerärter och vårlök) Doftar moget av mörka mogna körsbär, lite svarta vinbär. Lite stalligt och mycket fat; trä, ceder, dillchips och lite vanillin. Samma intryck smakmässigt med nedslipade tanniner och rätt låg syra.
Inte så pjåkigt ändå. Moget (skulle inte spara längre, känns som att frukten kommer torka ut och bara lämna all ek kvar) med ordentligt med mogen frukt och stora doser fat. Brukar vara ekkänslig men detta funkar ändå (kanske är den stora mängden sötmogen frukt som räddar). Går alldeles utmärkt till maten.
Sammantaget: inga wow-viner men inte heller dåliga, alla är helt klart njutbara. Det som är bäst, och nog på vippen att ändå vara åtminstone lite wow är albarinon.
Tänkte utforska vidare. Ni som har bättre koll på Spanien, vad finns det för viner på systemet som är värda att prova? Har ju börjat med lite billigare grejer men har inga problem att lägga lite mer pengar så länge vinet levererar därefter.