SV: Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner
Anders Landström skrev:
Vilka viner stack ut? Skön lista med viner så kanske svårt att säga direkt men mycket nyfiken på hur du upplevde den generella provningen, kanske snarare än de individuella vinerna.
Oj!
Svår fråga att svara någorlunda kortfattat på.
Generellt så var den en otroligt intressant provning, att få smaka och sniffa sig igenom ett antal riktiga topp Piemonteser, med lite ålder på.
Oftast blir det ju bara en enstaka flaska av dylika rara droppar, men att få en sådan här line up på en och samma gång är ju lite speciellt.
Gaja 58 Barbarescon var förvånansvärt vital med 55 år på nacken.
Superfin flaska, med nästan full nivå ända upp till korken.
Nästan konstigt, men vet att det var "the real deal", då jag köpt flaskan från en mycket pålitlig källa.
Vinet var nästan rosa i färgen, med en stor kant som var helt genomskinlig.
Ett skirt och vackert vin, otroligt komplext fortfarande.
Massor av jordgubbar, och en bra syra och längd.
Feminint i stilen.
kom lite skön träkols doft i slutet.
Vinet höll förvånansvärt nog ihop hela kvällen, utan att falla av och dö ut, och fortsatte att utvecklas i glaset.
Har druckit 64:a Gaja Barbaresco tidigare, men det här var faktiskt snäppet större.
Angelo säger själv att 58 & 64 är hans kanske bästa årgångar av Barbaresco någonsin.
Gaja 97:an var fortfarande väldigt ung.
Snyggt och komplext, med otrolig potential.
Lite Bordeaux lik initialt på näsan.
Kvällens 2 "höjdare", i nuvarande fas, var Sandrone och Monfortinon.
Genomgående otroligt komplexa och så snygga viner.
Fantastisk parfym i bägge, där Sandrone var snäppet snyggare till och med.
Tyvärr var ju Roagna 78:an korkad (ganska ordentligt också), men efter några timmar i luften kunde man ändå skönja vad som nog är ett superbt vin i glaset, trots att det inte var drickbart.
Dom Perignon 1990 visade stor "första mognad", med en liten oxidativ ton.
Otroligt vackert vin, med rostat kaffe och kola toner & massor av rostat bröd.
Känns som ett vin som kommer att vara helt galet bra om 10 - 20 år, när det nått sin fullmognad?
Gissar att du har testat det några gånger?
Det var min första 90:a på många år, och kul att se hur det utvecklats.
Vårt referensvin var kanske snäppet för gott & bra för att riktigt göra jobbet
Typiskt 07 vin, med massor av frukt och öppet för flirt redan nu.
Gott!
Aldo är ju alltid Aldo, och som instegsvin betraktat är detta nog ett av de absolut bästa vinerna från regionen.
De båda 01
rna var väldigt täta och unga.
Oförlösta, men med en fantastisk potential.
01 går från klarhet till klarhet, och ett av de absolut bästa Barolo viner jag druckit är Aldo Conterno Granbussia 2001.
Dessa båda damer var dock fortfarande inte riktigt klara, men visade verkligen stor potential.
Kul att testa dom.
Ser framemot ett återseende om sisådär 5 (?) år kanske?
Sammantaget som sagt en fantastisk afton, med otroligt bra viner.
Så kan man kanske försöka sammanfatta det hela.
Kan verkligen rekommendera provningar av denna sort.
Kul och lärorikt, samt så fruktansvärt gott