Kvällens vinlista blev följande, efter att ett planerat besök på Eriks inte blev av. Allt inmundigades tillsammans med @ChristianB och delar av familjen!
1998 Michel Gonet Cuvée Prestige
En schysst, mörkt gyllengul åldring som det är dags att dricka upp. Jag såg att @MartinE hade testat det här vinet i slutet av 2013 och att hans gissning på drickfönster låg mellan 2015-2020. Jag är benägen att säga att om ytterligare fem år är det här vinet inte leverera särskilt högt, så jag tycker det är hög tid att öppna de flaskor man har redan nu. Kanske fick vi en lite tröttare flaska, för syran var inte alls särskilt påtaglig och den uns av vitalitet som fanns i början av glaset dog ut väldigt hastigt. Doften och smaken var dock mycket stor, och det fanns mängdet att hämta när det gällde mogna äpplen, citrus, aprikoser, marsipan/mandlar! Det är i dagsläget riktigt utvecklat och moget, även om det kanske inte faller mig helt i smaken då jag gärna hade haft lite mer syra kvar. 85p
2007 Santa Duc Selections Gigondas Les Garrigues
Kvällens röda blev en kraftigt kryddig rhônare som passade fantastiskt bra till den entrecôte som serverades! Mörkröd/lila, rödfruktig i doft och smak! Mycket körsbär, skogsbär, övermogna jordgubbar och en hel del jord och multna löv. Det är kryddigt och eldigt, och tar bra plats när det gäller munkänslan! Riktigt gott, framförallt efter lite tid i glaset. Några till år på nacken så är det ett kanonvin! 89-90p
2009 Château Rieussec
Kvällens söta, och för att vara just sådan, fy fan vad gott Sauterne är! För mig var det här helt klart kvällens höjdpunkt; serverad med brittisk stilton-ost och lätt värmda hjortron blev det en orgasm av smakupplevelser som höll i sig en evighet! Med en silkeslen munkänsla som ofamnar smaklökarna med aprikoser, honung, citrustoner och en överhängande ton av botrytis och en subtil syra som balanserar av det riktigt elegant! Det är en oerhört tillfredställande känsla att dricka, och glädjen som kommer med vetskapen att jag har en drös sådana här nere i källaren är omätbar. Jag har lovat mig själv att dricka mer champagne, men det är verkligen dags att börja dricka mer sött! 94p
2011 Weingut Keller Riesling von der Fels
Kvällen avslutades med en slank och trevlig riesling från Keller! Till en början väldigt intensiv i syran, med mineraltonerna och petroleum i framkant när det gällde smak. En hel del inslag av citrusfrukter och vit kalksten. Efter en stund i glaset och en hel del snurrande lade sig den aggressiva syran som trädde fram i början och släppte fram en riktigt slank och schysst smak av citrus, persika, petroleum och en del rökighet. Det tar inte särskilt mycket plats i munnen som andra riktigt kraftiga riesling har en tendens att göra, men jag kan dricka det här varje dag. Jag nämnde för de andra att det inte är konstigt att jag har riesling som favoritdruva bland de vita, för det här är verkligen njutbart i alla lägen. 92p
Det blev till sist lite Bowmore Darkest 15yo som fick runda av denna lördag. Fantastiskt god och trevlig whiskey om man gillar rökiga och generöst fruktiga sådana! Rekommenderas varmt!
1998 Michel Gonet Cuvée Prestige
En schysst, mörkt gyllengul åldring som det är dags att dricka upp. Jag såg att @MartinE hade testat det här vinet i slutet av 2013 och att hans gissning på drickfönster låg mellan 2015-2020. Jag är benägen att säga att om ytterligare fem år är det här vinet inte leverera särskilt högt, så jag tycker det är hög tid att öppna de flaskor man har redan nu. Kanske fick vi en lite tröttare flaska, för syran var inte alls särskilt påtaglig och den uns av vitalitet som fanns i början av glaset dog ut väldigt hastigt. Doften och smaken var dock mycket stor, och det fanns mängdet att hämta när det gällde mogna äpplen, citrus, aprikoser, marsipan/mandlar! Det är i dagsläget riktigt utvecklat och moget, även om det kanske inte faller mig helt i smaken då jag gärna hade haft lite mer syra kvar. 85p
2007 Santa Duc Selections Gigondas Les Garrigues
Kvällens röda blev en kraftigt kryddig rhônare som passade fantastiskt bra till den entrecôte som serverades! Mörkröd/lila, rödfruktig i doft och smak! Mycket körsbär, skogsbär, övermogna jordgubbar och en hel del jord och multna löv. Det är kryddigt och eldigt, och tar bra plats när det gäller munkänslan! Riktigt gott, framförallt efter lite tid i glaset. Några till år på nacken så är det ett kanonvin! 89-90p
2009 Château Rieussec
Kvällens söta, och för att vara just sådan, fy fan vad gott Sauterne är! För mig var det här helt klart kvällens höjdpunkt; serverad med brittisk stilton-ost och lätt värmda hjortron blev det en orgasm av smakupplevelser som höll i sig en evighet! Med en silkeslen munkänsla som ofamnar smaklökarna med aprikoser, honung, citrustoner och en överhängande ton av botrytis och en subtil syra som balanserar av det riktigt elegant! Det är en oerhört tillfredställande känsla att dricka, och glädjen som kommer med vetskapen att jag har en drös sådana här nere i källaren är omätbar. Jag har lovat mig själv att dricka mer champagne, men det är verkligen dags att börja dricka mer sött! 94p
2011 Weingut Keller Riesling von der Fels
Kvällen avslutades med en slank och trevlig riesling från Keller! Till en början väldigt intensiv i syran, med mineraltonerna och petroleum i framkant när det gällde smak. En hel del inslag av citrusfrukter och vit kalksten. Efter en stund i glaset och en hel del snurrande lade sig den aggressiva syran som trädde fram i början och släppte fram en riktigt slank och schysst smak av citrus, persika, petroleum och en del rökighet. Det tar inte särskilt mycket plats i munnen som andra riktigt kraftiga riesling har en tendens att göra, men jag kan dricka det här varje dag. Jag nämnde för de andra att det inte är konstigt att jag har riesling som favoritdruva bland de vita, för det här är verkligen njutbart i alla lägen. 92p
Det blev till sist lite Bowmore Darkest 15yo som fick runda av denna lördag. Fantastiskt god och trevlig whiskey om man gillar rökiga och generöst fruktiga sådana! Rekommenderas varmt!