Mattias Schyberg
Administratör
En ny trend i Chile är vin gjorda på druvan Carignan. I området Maule Valley så har druvan blivit återupptäckt (ett område som historiskt sätt i princip endast använts till inhemskt bordsvin) och stockarna är vanligtvis rejält gamla, närmare 70 år i vissa fall. I denna region så har ett gäng vinmakare slagit sig ihop och bildat en organisation som de valt att kalla Vigno (Vignadores de Carignan), vilket har blivit lite som en egen appellation med regler som innefattar saker som bland annat förbud att konstbevattna, minst 65 % av druvorna måste vara Carignan (gamla stockar) och såklart ha sitt ursprung i regionen Maule. Utöver detta så är det mycket annat också som innefattas, men nog om regleringar! Den som vill veta mer kan läsa mer om saken här eller här.
Hittade ett vin från denna organisation på Systembolaget igår och tänkte att det kunde vara kul att prova trots mitt aningen bristande intresse kring vin från Chile rent allmänt. Tycker vinerna alltför ofta får en karaktär av ekfatslagrad svartvinbärssaft, vilket jag inte brukar uppskatta.
Vinet ifråga är 2012 Vigno "Vignadores De Carignan" Old Vines Dry-Farmed Maule Valle By De Martino (97044)
Slankt och friskt med rejäla syror och medelfyllig kropp. Inslagen består av mörkröda plommon, röda vinbär, blåbär, kryddor och fat ihop med lite gummi, mynta, lakrits, vanilj och örter. Lång smak med lite bitter eftersmak. Rustikt och okomplicerat, men väldigt intensivt och välgjort med läskande balans.
Ja, vad skall jag säga för att summera upplevelsen? Gott vin utan att vara för tillgängligt, men ändå lite trist och intetsägande. Väldigt bra matvin skulle jag tro (dricker det utan just nu), men det saknas något som får det att sticka ut, som dock räddas upp av den fina syran och intensiteten. Inte en självklar rekommendation, men jag tycker absolut att ni borde testa det för sakens skull om inte annat. 88p
Hittade ett vin från denna organisation på Systembolaget igår och tänkte att det kunde vara kul att prova trots mitt aningen bristande intresse kring vin från Chile rent allmänt. Tycker vinerna alltför ofta får en karaktär av ekfatslagrad svartvinbärssaft, vilket jag inte brukar uppskatta.
Vinet ifråga är 2012 Vigno "Vignadores De Carignan" Old Vines Dry-Farmed Maule Valle By De Martino (97044)
Slankt och friskt med rejäla syror och medelfyllig kropp. Inslagen består av mörkröda plommon, röda vinbär, blåbär, kryddor och fat ihop med lite gummi, mynta, lakrits, vanilj och örter. Lång smak med lite bitter eftersmak. Rustikt och okomplicerat, men väldigt intensivt och välgjort med läskande balans.
Ja, vad skall jag säga för att summera upplevelsen? Gott vin utan att vara för tillgängligt, men ändå lite trist och intetsägande. Väldigt bra matvin skulle jag tro (dricker det utan just nu), men det saknas något som får det att sticka ut, som dock räddas upp av den fina syran och intensiteten. Inte en självklar rekommendation, men jag tycker absolut att ni borde testa det för sakens skull om inte annat. 88p
Last edited: