Snyggt inlägg!2012 Cristom Syrah Estate
This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!
Snyggt inlägg!2012 Cristom Syrah Estate
Påväg till Hufvudstaden?Sitter på tåget till Sveriges näst trevligaste stad och vad passar då bättre än att skriva några rader om helgens erövringar vinmässigt? Ämnet för dagen är dessutom varumärken och kultur, vilket kommer bli flummigt värre, men det passar mig nog perfekt!
Oregon är klart mest erkänt för sina Pinot Noir-viner och brukar generellt ha en karaktär som är slankare än Kalifornien men vanligtvis fruktigare och "stöddigare" än Bourgogne (finns dock många undantag). Cristom är en av flera producenter från Oregon som jag gillar skarpt och när man får chansen att prova en Syrah från detta område så är det såklart svårt att hålla tassarna borta från kakburken.
2012 Cristom Syrah Estate
Visa bifogad bild 4302
Producentens ord om aktuellt vin:
"Perched next to the Viognier vineyard is 1.25 acres of estate Syrah, with roughly 1200 vines per acre. Syrah is typically not grown in Oregon, but Steve took on the challenge in 2001, grafting 2.5 acres of Chardonnay over to Syrah. The vineyard, with views of rolling hills, is the warmest on the property. The grapes soak up the sunshine all summer long, cooled only by winds that rustle through nearby trees. Four different Syrah clones produce small, thick-skinned berries in loose clusters. The fruit is watched carefully, and picked selectively before being fermented separately and blended together right before bottling to create complexity and harmony.
From the first vintage in 2003, the hallmark of Cristom Vineyards Syrah has been a distinct black-pepper scent that transports your palate to the mid-Rhone valley. This inky purple, almost opaque, Syrah has the classic Syrah aromas of white pepper, spice, plums, leather, bacon fat and the slightest touch of tobacco leaf, along with a generous amount of dark black and blue fruits. There is also a hint of gaminess that continues from the nose onto the broad palate. In the mouth the wine is rich and generous without seeming over the top."
Det går inte att komma ifrån att vinet är välgjort. Det osar verkligen kvalitet i varje liten del man väljer att fokusera på. Det är också (som sig bör med tanke på region) relativt svalt. Frukten domineras av skogshallon och björnbär i ganska återhållen stil. Fina fat som drar åt ceder, sandelträ och kaffe. På många sätt så känns det som en kraftig Pinot Noir, med sin relativt snälla tanninstruktur och fina krispiga syra. Hittar också kryddor (lagerblad), lavendel, lakritsrot och påtagligt med kåda tillsammans med en liten knorr som drar åt rostbiff. Ingen direkt peppar konstigt nog, vilket man brukar kunna hitta i "kallklimatssyrah", men jag klagar inte, det finns ju så mycket annat ändå.
Ganska fylligt med medelstor kropp och läcker intensitet. Härligt småbittert och saftigt med bra längd. Fin blyertsknorr i avslutet.
Grymt trevlig bekantskap och ett jädrigt gott vin utan tvekan, men jag hade hoppats på ännu mer druvtypisk karaktär och gärna lite mer funk, peppar och köttighet. Betygsmässigt så måste det hamna strax över 90-gränsen, vilket blir 91p i detta fall. Jag köper det gärna igen, men det finns bättre vin gjort på druvan därute för liknande eller lägre pris.
Jepp, framme redan dessutom. Härligt att du nappade på "näst trevligaste stad" och direkt tänkte på Stockholm.Påväg till Hufvudstaden?
Vilken är trevligast då? Visby?Jepp, framme redan dessutom. Härligt att du nappade på "näst trevligaste stad" och direkt tänkte på Stockholm.
Välkommen till Sveriges framsida!Jepp, framme redan dessutom. Härligt att du nappade på "näst trevligaste stad" och direkt tänkte på Stockholm.
Hade jag haft erfarenhet av Visby så hade jag mycket väl kunnat placera den som 1:a, men då hade ju Stockholm halkat ner till 3:e plats, vilket skulle vara synd.Vilken är trevligast då? Visby?
Yeh! vart ska du käka nu dåJepp, framme redan dessutom. Härligt att du nappade på "näst trevligaste stad" och direkt tänkte på Stockholm.
Det blev bara en snabbvisit, är redan på väg hem. Drog i mig en hamburgare på Centralstationen.Yeh! vart ska du käka nu då
Hahaha det kan nog råda delade meningar om hur trevlig donnan är vissa dagar men tack för de värmande order Mattias.Det blev bara en snabbvisit, är redan på väg hem. Drog i mig en hamburgare på Centralstationen.
Fick dock träffa @Helen i hennes butik på Östermalm en snabbis. Fick även köpt min första karaff ämnat för vin (en riktigt variant, vet dock inget märke eller så). Dessutom så fick jag en hemlig gåva som morgondagens Vinferno i Göteborg skall få bita i.
@Helen är en generös (och trevlig) donna, väl värd att besöka.
vart ligger butiken någonstans?Hahaha det kan nog råda delade meningar om hur trevlig donnan är vissa dagar men tack för de värmande order Mattias.
oj och här trodde jag att alla visste att jag fanns på 1Cru Vin & Antique Nybrogatan 36 i Stockholmvart ligger butiken någonstans?
Ska titta in nån dag och säga hej.oj och här trodde jag att alla visste att jag fanns på 1Cru Vin & Antique Nybrogatan 36 i Stockholm
Tänk att vi sillstryparvinnördar ska behöva agera isbrytare även i Stockholm för att ni ska få till lite forumsmöten då och då.Ska titta in nån dag och säga hej.
Jag väntar ju fortfarande med spänning er göteborgares halv åtta hos mig variant.Tänk att vi sillstryparvinnördar ska behöva agera isbrytare även i Stockholm för att ni ska få till lite forumsmöten då och då.
som gnistrade som välpolerade Bourgogner i 90-skolan. [/QUOTE skrev:Så bra, så bra...öh...vad är 90-skolan månntra?