Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

magnum

Epernay, Frankrike
Nehejdå, så är det absolut inte ;)
Bara den gamla sanningen att dyr skumpa (och för all del: dyr bdx, bgn, screaming eagle osv) inte nödvändigtvis är superba och att den fördjupade oenologiska kunskapsmassan bland vinvärldens horder av välutbildade vinmakare ger enormt bra resultat runt om i vår underbara Värld.

Att utmana sina egna dogmer är sådant som vissa gärna gör, medan andra gärna avstår. Det är naturligtvis ett personlig val. (Jmf talibaner och kreationister.) Kan väl, utan att vara allt för pekfingrig, påstå att världen kommer att se ändå fler rejält bra bubblande viner framgent som ej har AOC Champagne och som kommer fortsätta klå många av finetiketterna i blindprovningar. Vinvärlden är inte som den var för 50 år sedan (Då Napa fnystes åt men ändå drog byxorna av fransmännen) och kommer att fortsätta förändras i ökande takt.

Drack fö en underbar skumpa på Arlanda för någon dag sedan. Stötte på Andreas som gör Brännlands Iscider. Jag på väg hem till Japan och han på väg mot semester. Medan vi promenerade mot Utrikes så fick han besked om att en större distributör (UK och Kina) beslutat plocka in hans vin from i höst. Så, vi firade naturligtvis med en flaska god Champagne! Så som det sig bör :cool:
Kanske läser jag fel men för mig upprepar du igen att champagne som kostar många SEK/€ inte håller måttet och att de som inte håller med inte ¨utmanar sina dogmer¨. Att all utveckling av bubblande viner skulle ske utanför champagne känner jag inte igen. Du har vid ett flertal tillfällen nämnt att du inte gillar champagne utan föredrar Cava om nu någon gillar champagne behöver väl den personen inte ha en massa fel skulle ju kunna vara som så att du själv har fel! Eller så kan man ju tycka olika vilket jag tycker du respekterar illa genom att konstant klanka på de som gillar champagne framför andra bubblor.
 

ChristianB

DipWSET
Ikväll blev det lite vin, men det enda av riktig börd var en flaska 2012 Puligny-Montrachet "Les Enseignéres", från Kristin et Jan-Fredrik Borge. Klassisk village vill jag påstå, med en tydlig ton av fransk ek och Montrachet. Jag ska inte säga att jag nämner village från första sippen men att det är Bggne är tydligt! Doften utlovar genast gröna plommon och vax, samt den där franska eken och kritan som är så tydlig i vissa viner. Det är inte Chablis-mineral men en tydlig del av vinet!
Smaken är väldigt väl avvägd med vit persika, honungsmelon, halvny ek (gissningsvis har inte allt vin legat på nya fat eller årsgamla kanske), krita, gröna plommon och nektariner. Riktigt nice att sitta med på balkongen när man har sol fram till halv tio på kvällen och den tropiska natten närmar sig! Att vinet är av god klass säger sig självt när jag tog det ur garderoben och det levererar en bra drickabilitet vid rumstemp. :p Jag är mycket nöjd!

Det blev också lite Riesling, 2009 Domaine Mittnacht Riesling Rosacker Grand Cru. Vattenmelon, gummistövlar, mineral. Bra syra med en liten sötma, "off-dry". Kanon till lite chilihet wok!

20xx Chatêau Vignelaure Rosé: Antingen är det 13 eller 14. Jordgubb, viss stenighet, örter... Bra och stram rosé, en av mina favoriter fastän just den här flaskan varit öppen ett dygn och tappat lite fräschör. Perfekt sommar-rosé dock i en blend av Grenache, Cinsault och Cabbe! :)
 

Beo

Medlem
Grillkväll hos @Sörplarn i "jaktstugan". Det serverades marinerad fläskfilé, korvar och annat godis från grillen. Till det blev det som sig bör viner av blandat ursprung och kvalitet. Jag som har lite svårt för genomstekt och trådig griskött fick idag en saftig och lätt rosaskimrande bit kött. Det händer inte varje gång... man grillar.
IMG_0380.jpg

Fusion just denna årgång är lättdrycken med mjuka tanniner och en massa frukt. 2010 känns som en bättre årgång.
IMG_0381.jpg

  • De Toren (71539) Fusion V , 2011
IMG_0382.jpg

Som sig bör dyker det upp en rosé på bordet med trevligt frukt och utan den tråkiga beska som brukar finnas i enklare bubbel
  • Louis Bouillot (7781) Crémant de Bourgogne Rosé Brut
IMG_0383.jpg
IMG_0384.jpg

  • Mendel (98031) Cabernet Sauvignon , 2012
    Som sista vin till korvarna fick vi en enkel cab från Argentina full av vinbär och mörka frukter dock inget bett utan snälla försynta tanniner..
Utsikten var minst lika bra som flaskan.
 

Vino fino

Medlem
Kanske läser jag fel men för mig upprepar du igen att champagne som kostar många SEK/€ inte håller måttet och att de som inte håller med inte ¨utmanar sina dogmer¨. Att all utveckling av bubblande viner skulle ske utanför champagne känner jag inte igen. Du har vid ett flertal tillfällen nämnt att du inte gillar champagne utan föredrar Cava om nu någon gillar champagne behöver väl den personen inte ha en massa fel skulle ju kunna vara som så att du själv har fel! Eller så kan man ju tycka olika vilket jag tycker du respekterar illa genom att konstant klanka på de som gillar champagne framför andra bubblor.
Om jag får sticka in en liten fråga här i all välmening. Jag tror att alla är överens om att när Charlie är som bäst så finns det ingen som slår honom. Men en (uppriktig) undran: finns det något annat distrikt i världen just nu som gör så mycket alldagligt dussinvin som bara säljer på etikett? Jag tänker då främst på de stora husen med sina stora säckar med marknadsföringsslantar, men även en del andra.

Jag kan inte komma på något annat distrikt som i dagsläget har samma diskrepans mellan pris och kvalitet hos de producenter som säljer mest.
 

Mattias Schyberg

Administratör
Kanske läser jag fel men för mig upprepar du igen att champagne som kostar många SEK/€ inte håller måttet och att de som inte håller med inte ¨utmanar sina dogmer¨. Att all utveckling av bubblande viner skulle ske utanför champagne känner jag inte igen. Du har vid ett flertal tillfällen nämnt att du inte gillar champagne utan föredrar Cava om nu någon gillar champagne behöver väl den personen inte ha en massa fel skulle ju kunna vara som så att du själv har fel! Eller så kan man ju tycka olika vilket jag tycker du respekterar illa genom att konstant klanka på de som gillar champagne framför andra bubblor.
Jag upplever att du tolkar @StefanAkiko helt fel. Det är inte enskilda personers åsikter det handlar om utan vad vi på finewines.se ur ett till viss del kollektivt perspektiv tycker. Vi har ju haft ett gäng blindprovningar vid det här laget där medlemmar av alla de slag har charmats totalt av bubbel som inte kommer från Champagne men man vill ändå inte "ta i dem med tång" efteråt (gäller även renodlade champagnenördar). Det är alternativen som behandlas styvmoderligt och orättvist - och de få som lyfter fram dessa "alternativa" bubbel blir nästan hånade trots empiriska sensoriska studier med sanslöst bra resultat som inte går att blunda för.

Det är med andra ord de som blundar som ifrågasätts här. Sanningen finns i glaset, men det är såklart olika vad vi tycker, vilket också framgår glasklart när vi provar blint.

Men som sagt innan; det är bara bra för alla med konkurrens. Tänk vad bra det var för Bordeaux att få en näsbränna av USA på den ökända blindprovningen 1976. Det fick Bordeaux att ta sig i kragen och förbättra kvaliteten avsevärt för att ta tillbaka tronen, vilket vi enbart gynnades av.

Men, vi kan ju inte heller blunda för de tillfällen när vi dricker fantastisk Champagne som bevisligen finns. De vin som utmärker sig skall hyllas, inte bara de med rätt etikett. :)
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Kanske läser jag fel men för mig upprepar du igen att champagne som kostar många SEK/€ inte håller måttet och att de som inte håller med inte ¨utmanar sina dogmer¨. Att all utveckling av bubblande viner skulle ske utanför champagne känner jag inte igen. Du har vid ett flertal tillfällen nämnt att du inte gillar champagne utan föredrar Cava om nu någon gillar champagne behöver väl den personen inte ha en massa fel skulle ju kunna vara som så att du själv har fel! Eller så kan man ju tycka olika vilket jag tycker du respekterar illa genom att konstant klanka på de som gillar champagne framför andra bubblor.
Nej, det var inte alls vad jag skrev eller skrivit. Jag klagar mindre på vinerna än på dem som tillskriver etiketter magiska krafter.

Exemplifierar:
En svensk bekant och jag skall ut och förlusta oss på en restaurang här i Tokyo om några veckor och jag tar med vin. För att välja så bra som möjligt, skickade jag honom ett litet frågebatteri. På frågan: "Tycker du om Champagne?" så bad han skamset om ursäkt för att han inte gör det, som om hans smak var något fel på. Det tycker jag är väldigt tråkigt. I Sverige är det så RÄTT att föredra Champagne och så grundmurat FEL att inte göra det. (Vet inget annat land som är på det viset.)

Det finns mycket bra Champagne, och även mycket mja Champagne. I den stora världen utanför Champagne kommer man att fortsätta leverera fler och fler, bättre och bättre bubbelviner. All utveckling sker nog inte varken i eller utanför Champagne. Det faktum att det är betydligt fler högutbildade bubbelmakare som ägnar sig åt att optimera sina bubbel utanför AOC Champagne för ju med sig att mer spännande saker händer annorstädes. Och bara en sådan sak som att bryta ny bubbelvinmark! Det är svårt göra i Champagne.

Jag ser tydligt i min kristallkula att högkvalitativa bubbel framgent, till mindre och mindre %-andel kommer ha Reims som sin huvudstad. Och fascineras av den reaktionära kraften som regerar. Att man vägrar bli lyrisk över blindprovade bubbel som formligen kört över mer namnkunniga bubbel. Men, man väljer ju religion själv :)

Men, ingen bubbelregion har varit lika flitig och skicklig på att marknadsföra sig, som folket (eller de stora husen?) i Champagne. Det är verkligen skickligt gjort!
 

magnum

Epernay, Frankrike
Om jag får sticka in en liten fråga här i all välmening. Jag tror att alla är överens om att när Charlie är som bäst så finns det ingen som slår honom. Men en (uppriktig) undran: finns det något annat distrikt i världen just nu som gör så mycket alldagligt dussinvin som bara säljer på etikett? Jag tänker då främst på de stora husen med sina stora säckar med marknadsföringsslantar, men även en del andra.

Jag kan inte komma på något annat distrikt som i dagsläget har samma diskrepans mellan pris och kvalitet hos de producenter som säljer mest.
Kan nog finnas flera vindistrikt där de som producerar mest har mycket slantar till marketing och pris och kvalitet inte är i paritet. Men i Champagne finns även ett stort antal producenter som har investerat hiskeliga belopp på att utveckla/ förbättra sina viner. Tycker inte den kritik som framförts är helt rättvisande.
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Kan nog finnas flera vindistrikt där de som producerar mest har mycket slantar till marketing och pris och kvalitet inte är i paritet. Men i Champagne finns även ett stort antal producenter som har investerat hiskeliga belopp på att utveckla/ förbättra sina viner. Tycker inte den kritik som framförts är helt rättvisande.
Kritiken är inte mot varken småodlarna eller de stora husen i Champagne, eller att de skulle vara lata, okunniga eller inte jobba hårt. Bara mot dem som verkligen gillar ett vin blint, men så fort de får se etiketten så FNYSER de.
 

Vino fino

Medlem
JTänk vad bra det var för Bordeaux att få en näsbränna av USA på den ökända blindprovningen 1976. Det fick Bordeaux att ta sig i kragen och förbättra kvaliteten avsevärt för att ta tillbaka tronen, vilket vi enbart gynnades av.
Håller helt med resten av ditt resonemang men Judgement of Paris var aldrig så betydelsefull. Förändringen i Bdx började med årgången '82 och den nyrika amerikanska efterfrågan på denna "flabbiga" årgång som i princip alla sågade vid släppet utom en viss Råbert. De som läste Råbert var beredda att betala för sig (bättre än engelska importörer och franska stormarknader) och helt plötsligt blev USA största marknaden. Och då var det den "nya" stilen som gällde.
Under 1980-talet började också utförsäljning av slotten till AXA, Suntory, m.fl. som investerade i produktionen för att kunna möta den nya efterfrågan.

Judgement of Paris passar bra som en mytologisk händelse men det var inte den som ändrade Bdx. Det var en komplex kombination av förändringar på efterfrågesidan som hände på 80-talet. Bland de olika faktorerna var faktiskt Råbert den tyngsta, hur mycket det än tar emot för mig att erkänna det....:)
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Tyvärr kunde jag inte vara med vid den senaste bubbelprovningen i Gbg. Men, ni som var det? Hur bra var egentligen Graham Beck och Arras Grand Vintage? Måste ha varit rejäla doningar. Ser verkligen fram mot era TN:ar och poäng här!
 

Mattias Schyberg

Administratör
Håller helt med resten av ditt resonemang men Judgement of Paris var aldrig så betydelsefull. Förändringen i Bdx började med årgången '82 och den nyrika amerikanska efterfrågan på denna "flabbiga" årgång som i princip alla sågade vid släppet utom en viss Råbert. De som läste Råbert var beredda att betala för sig (bättre än engelska importörer och franska stormarknader) och helt plötsligt blev USA största marknaden. Och då var det den "nya" stilen som gällde.
Under 1980-talet började också utförsäljning av slotten till AXA, Suntory, m.fl. som investerade i produktionen för att kunna möta den nya efterfrågan.

Judgement of Paris passar bra som en mytologisk händelse men det var inte den som ändrade Bdx. Det var en komplex kombination av förändringar på efterfrågesidan som hände på 80-talet. Bland de olika faktorerna var faktiskt Råbert den tyngsta, hur mycket det än tar emot för mig att erkänna det....:)
Min andemening handlade om att ökad konkurrens gynnar kvalitet. Jag är övertygad om att Parker var en av flera faktorer som med sitt inflytande påverkade rejält, men jag är fortfarande helt övertygad om att Judgment of Paris har haft stor betydlese generellt då det synliggjorde att det fanns andra platser än Frankrike (och diverse andra erkända länder i Europa) där viner av absoluta toppklass produceras.

Men visst, jag ifrågasätter inte ditt påstående alls, men mitt inlägg rörande ämnet var endast ett exempel för att påvisa en poäng. Jag är inte direkt insatt i vinhistoria. :)
 

Mattias Schyberg

Administratör
Tyvärr kunde jag inte vara med vid den senaste bubbelprovningen i Gbg. Men, ni som var det? Hur bra var egentligen Graham Beck och Arras Grand Vintage? Måste ha varit rejäla doningar. Ser verkligen fram mot era TN:ar och poäng här!
Jag har redan givit min syn samt den kollektiva bedömningen här. Jag gillade dock både Arrasen, Graham Beck (toppbubblet) men även dompan -04, dock satte jag Arras högst och var övertygad om att det var en dompa, vilket även ägaren till dompan gjorde. :)
 

Mattias Schyberg

Administratör
Kan nog finnas flera vindistrikt där de som producerar mest har mycket slantar till marketing och pris och kvalitet inte är i paritet. Men i Champagne finns även ett stort antal producenter som har investerat hiskeliga belopp på att utveckla/ förbättra sina viner. Tycker inte den kritik som framförts är helt rättvisande.
Generaliseringar blir aldrig helt rättvisa, du har såklart helt rätt. :)
 

Mattias Schyberg

Administratör
Jag har ett förslag till alla därute. Se till att köpa en flaska 2005 Arras Grand Vintage från SB snarast (saldot i Göteborg är fortfarande helt orört sedan jag köpte en flaska senast för allt för längesen) och öppna detta blint i jämförelse med en favoritskumpa av liknande stil och rapportera resultatet här på forumet så transparent ni kan. Det hade varit så in i bomben kul att höra vad fler av er som verkligen kan er skumpa tycker. :) Se bara till att det blir riktigt blint, gärna i en flight med mer än två bubbel så det inte blir för lätt att urskilja vad som är vad på stil.

Vad säger ni, den kunskapen kan väl vara värd 300 kr?
 

Vino fino

Medlem
Min andemening handlade om att ökad konkurrens gynnar kvalitet. Jag är övertygad om att Parker var en av flera faktorer som med sitt inflytande påverkade rejält, men jag är fortfarande helt övertygad om att Judgment of Paris har haft stor betydlese generellt då det synliggjorde att det fanns andra platser än Frankrike (och diverse andra erkända länder i Europa) där viner av absoluta toppklass produceras.
Precis. Effekten var väldigt stor för kaliforniska vinmakare och deras självförtroende. Däremot hade den inte någon nämnvärd betydelse för Bdx, det var det jag ville påpeka. Fransmännen fortsatte i gamla vanor en stund till...

Finns en bra artikel i Business Week för den som är intresserad:
http://www.bloomberg.com/bw/stories/2001-05-07/the-day-california-wines-came-of-age
 

Emanuel

Instagram; Swedish Champagne Dude
Kan tycka att det klagas mycket på att Champagne är "dyrt" här på forumet och inte levererar därefter.

Detta kan jag väl hålla med om i viss mån för kända lyxvarumärken men samtidigt görs de enligt mig mest intressanta skumporna av små mycket hårt arbetande producenter med ett stenhårt kvalitétsfokus som fortfarande säljer sitt bubbel för runt 300 kronor i Sverige.

Känner man till vilket arbete som ligger bakom varje flaska så kan jag aldrig tycke detta är dyrt utan snarare billigt, särskilt om man vet hur få euro som till slut hamnar i fickan på producenten.

För många här på forumet så börjar gränsen för hyfsade viner runt 300 kronor så jag finner det lite märkligt att det upprör vissa så fort det står Champagne på flaskan...
Att det finns andra viner i samma prisklass som också levererar bra är ju inget konstigt, det torde väl gälla i stort sett för vartenda vin i varenda region...
 

Mattias Schyberg

Administratör
Kan tycka att det klagas mycket på att Champagne är "dyrt" här på forumet och inte levererar därefter.

Detta kan jag väl hålla med om i viss mån för kända lyxvarumärken men samtidigt görs de enligt mig mest intressanta skumporna av små mycket hårt arbetande producenter med ett stenhårt kvalitétsfokus som fortfarande säljer sitt bubbel för runt 300 kronor i Sverige.

Känner man till vilket arbete som ligger bakom varje flaska så kan jag aldrig tycke detta är dyrt utan snarare billigt, särskilt om man vet hur få euro som till slut hamnar i fickan på producenten.

För många här på forumet så börjar gränsen för hyfsade viner runt 300 kronor så jag finner det lite märkligt att det upprör vissa så fort det står Champagne på flaskan...
Att det finns andra viner i samma prisklass som också levererar bra är ju inget konstigt, det torde väl gälla i stort sett för vartenda vin i varenda region...
Kan tycka att du missar poängen i diskussionen helt. Det handlar inte om pris utan om det faktum att det finns massor av bubbel som inte kommer från Champagne och således blir stående som hyllvärmare på SB, trots att de levererar kvalitet i toppklass och dessutom hamnar högre upp på prispallen än champagner av finaste sort av många av oss vinnördar (både bubbelfantaster och andra). Att sedan priset är lågt borde ju bara innebära att folk flockas kring dessa bubbel som flugor kring en het ångande komocka, för inte finns det väl några skäl att undvika köp bara för att vinet kostar en fjärdedel så mycket om man dessutom gillar dem mer?

Pris är sekundärt, alternativen är inte billiga kopior utan kvalitetsvin som står på egna ben men ratas av många för att de har fel ursprung. Detta bevisligen med tanke på att få är beredda att lägga 300 kr på ett bubbel från Tasmanien, men med lätthet betalar det dubbla för ett vin som mycket väl skulle kunna vara sämre (om så är fallet, det vet ju endast den som blivit utsatt för vinet blint) bara det kommer från Champagne.

Jag tycker att diskussioner av detta slag är självklara. Det handlar ju om vin och hur vi uppfattar dem. Det är ju helt självklart att gny på allt annat i vinvärlden, varför skulle kategorin mousserande vin vara annorlunda?

Intressant frågeställning: Hur väl står en odlarchampagne för 300 pix upp mot en dompa från en fantastisk årgång? Jag vet inte själv, men har mina aningar. :)
 

Göran

Medlem
Intressant frågeställning: Hur väl står en odlarchampagne för 300 pix upp mot en dompa från en fantastisk årgång? Jag vet inte själv, men har mina aningar. :)

Om jag nu ska lägga mig i detta så är framförallt odlarchampagner och huschampagner olika eftersom de görs från helt olika förutsättningar och delvis med olika mål. Vad som sedan är bäst beror ju helt på preferens hos olika provare.
 
Toppen