Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

Magikern

Medlem
Bruno Clair Vosne-Romanee Clos Perdrix 2010

Rätt trevlig doft med bär och lite kanel. Smak av Hallon, kryddor, tranbär och körsbär.Syran är balanserad och pigg. Kroppen är rätt fyllig till en början men vinet tappar i munkänsla efter några timmars dekantering. Tanninerna tycks även de mattas av rätt fort. Man skulle tro att producenten velat göra vinet maximalt fruktdrivet, och i unga år så lättillgängligt som det går.

Jag tror inte på långlagring av vinet men vem vet. Prisvärt är det inte men eftersom jag är en fantast på fruktdrivna burgundviner ger jag det 92 poäng vilket jag aldrig gett det annars.
 

Magikern

Medlem
Det verkar som att Mendel Unus 2012 inte är riktigt samma vin som 2006. 2006an hade en härlig pepparmintsförvandling innan flera minuter eftersmak trädde i kraft. Mycket vin för 300 kronor när det dracks för 2 år sedan tyckte jag.

Ålder kanske behövs?

2010 GD Varja Barolo Bricco delle ville (93P)

Kopierat från min not på CT
Great nose with flower, cherry, herbs, leather. (Rosor)
Taste has red berries, choclate, herbs, pepper, salmiak. Medium acidity and medium + tannins, but quit soft and very good balance. Like it a lot.

Sippade på vinet under matlagningen och det blev bara bättre och bättre, till min t-bone med massor av kryddsmör blev det ett äkta par och jag kan höja vinet till 95 pinnar i den kombon:)
Inget värmeskadat vin enligt mig som har diskuterats tidigare @Magikern i alla fall inte denna flarra

Kul med lite feedback. Kan vara värt att prova nästa flaska mot 2007 eller 2008. De var helt annorlunda tyckte jag.
 
Last edited:

grappa

Medlem
Blindbock med några kreativa herrar igår.
  • Assyrtiko by Gaia, Wild Ferment , 2014, Grekland; Svagt guldgul färg. Doften är massiv av popcorn, brynt smör, lite äpplen, vanilj och citrus. Smaken är som doften oerhört tydlig popcorn och äpplen med bra frukt och härlig syra. Höll länge i glaset och hade en lång eftersmak. Självklart en Chardonnay från Kalifornien var vi helt överens om. Ett härligt vin om man gillar denna typen och syran överraskade. (En slagning på druvan berättar att den behåller syran mycket bra till och med i moget tillstånd.) Klar köprekommendation! 90 p.
  • La Gascogne par Alain Brumont, Gros Manseng-Sauvignon, 2014; Lite ljusare än första vinet. Väldigt tydlig Sauvignon Blanc karaktär med fläder, nässlor och hög syra. Krispig utan fat varför jag gissade Nya Zeeland medans kollegorna höll sig i Loire. Riktigt bra representant för Sauvignon Blanc (50%, resten Gros Manseng). 88 p.
  • Doreas Syrah Symphonie, 2011, Tyskland; Mörkt blåröd. Massor av mörka bär, krydda, vanilj och andra godsaker. Bra syra och ganska snälla tanniner. Spekulationerna gick mellan Södra Rhone (kryddan och fruktigheten) och Norra Rhone (färgen). Otroligt att de lyckas med detta i Tyskland. 89 p.
  • Chateau Liversan 2009, Medoc (mitt bidrag); Typisk Bordeaux med vid öppnandet överdådig stallighet. Detta dämpades snart och läder, stall, vinbär och cedertoner samsades på ett bra sätt. En bra standard Bordeaux som alltid funkar. 88 p.
 

Skrutt

Medlem
Blindbock med några kreativa herrar igår.
  • Assyrtiko by Gaia, Wild Ferment , 2014, Grekland; Svagt guldgul färg. Doften är massiv av popcorn, brynt smör, lite äpplen, vanilj och citrus. Smaken är som doften oerhört tydlig popcorn och äpplen med bra frukt och härlig syra. Höll länge i glaset och hade en lång eftersmak. Självklart en Chardonnay från Kalifornien var vi helt överens om. Ett härligt vin om man gillar denna typen och syran överraskade. (En slagning på druvan berättar att den behåller syran mycket bra till och med i moget tillstånd.) Klar köprekommendation! 90 p.
  • Luftade ni den lysande greken? Jag tyckte nämligen att syrorna var för dominerande och "bländade" mig i fel bemärkelse. Hade svårt att uppskatta vinet.
 

MartinE

Medlem
Här kommer lite noteringar från de senaste dagarna:

Françoise Bedel Dis, ”Vin Secret” Brut Nature 2005: Utvecklad och fruktig doft med något rostade toner. Inslag av mineral, citrus, gröna och gula äpplen, rostat bröd och kola. Dagen efter hittar jag även inslag av marsipan i doften. Smaken är stram, mycket frisk och mycket torr med äpplen och citrusskal. Känns ofärdig! Dagen efter, efter ett dygns vila i kylen, har den dock öppnat upp sig en aning och bjuder även på smak av kex. Förvisso mycket bra redan idag, men den behöver tveklöst lagras några år till! 80(+) p.

Forumfavoriten House of Arras Grand Vintage 2005: Härligt utvecklad och brödig doft med inslag av rostade pinjenötter, rostat bröd, ek, vit choklad, smör och våt kofta (!). Smaken är till att börja med oväntat kartig, men efter dryga timmen börjar den öppna upp sig. Den känns något utvecklad, torr, aningen fruktig och något bitter. Gula äpplen, vit choklad, nötter och citrusskal. Senare även apelsin. Tre-fyra timmar efter flaskan öppnades börjar den oväntat kännas lite plattare. Det här är mycket bra, men ska man vara kritisk saknar den det djup och den komplexitet som en riktigt bra champagne har. Den kan dock helt klart mäta sig med champagner i samma prisklass! 84 p.

Billecart-Salmon Vintage 2004: Komplex, frisk, brödig och något utvecklad doft av mineral (sten och krita), kex, smör, te, ananas och röda äpplen. Efter längre tids luftning även persika och röda bär. Smaken är fortfarande ung; mycket frisk och mycket torr. Man möts av omogna äpplen, mineral och röda bär. Medellång, mycket torr och aningen bitter eftersmak. Även om det inte framgår av den mycket stilrena etiketten så ska enligt uppgift den här årgången vara gjord helt utan dosage. Det tyder tveklöst på mycket bra druvmaterial och att den tålmodige sannolikt har en fantastisk champagne att se framemot, om sisådär 4-5 år! Idag ger jag den 88(+) p.

IMG_7365.JPG
 

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
Jag har ett förslag till alla därute. Se till att köpa en flaska 2005 Arras Grand Vintage från SB snarast (saldot i Göteborg är fortfarande helt orört sedan jag köpte en flaska senast för allt för längesen) och öppna detta blint i jämförelse med en favoritskumpa av liknande stil och rapportera resultatet här på forumet så transparent ni kan. Det hade varit så in i bomben kul att höra vad fler av er som verkligen kan er skumpa tycker. :) Se bara till att det blir riktigt blint, gärna i en flight med mer än två bubbel så det inte blir för lätt att urskilja vad som är vad på stil.

Vad säger ni, den kunskapen kan väl vara värd 300 kr?

Hade med den Tasmanska djävulen som är fransosernas antipod som bonus på en Krugprovning och alla tre övriga champagnenördar var övertygade om att det var en champagne. Sen var jag tillräckligt snäll för att avslöja ursprunget innan några allvarligare gissningar avlades. Var själv imponerad och hade gissat champagne blint. Bra syra och komplexitet som slår det mesta NM NV bubblet och osar årgångsskumpa lång väg. Lite nötter och karamell med viss brödighet och pigg syra som som får en att känna kallare breddgrader. En av de bästa ickeskumporna jag druckit (de andra har varit dyra prestigefranciacorta som Ferrari 1995 och Ca del Bosco Anna Maria 2001) utan tvekan. Mycket vin för pengarna och jag länsade Nordstan på de sista flaskorna idag!:cool:

Efter att jag avslöjade vinet så kom kommentaren att detta var ett bra vin för att inte vara champagne. Själv säger jag som Musk om Tesla, det är inte en bra icke champagne det är ett bra mousserande vin punkt.

För mig var det bättre än Krug 2003 och jag drack ingen blint. Men skulle jag bli bjuden så hade jag valt Krug 2003...:vägg:
 

Mattias Schyberg

Administratör
Hade med den Tasmanska djävulen som är fransosernas antipod som bonus på en Krugprovning och alla tre övriga champagnenördar var övertygade om att det var en champagne. Sen var jag tillräckligt snäll för att avslöja ursprunget innan några allvarligare gissningar avlades. Var själv imponerad och hade gissat champagne blint. Bra syra och komplexitet som slår det mesta NM NV bubblet och osar årgångsskumpa lång väg. Lite nötter och karamell med viss brödighet och pigg syra som som får en att känna kallare breddgrader. En av de bästa ickeskumporna jag druckit (de andra har varit dyra prestigefranciacorta som Ferrari 1995 och Ca del Bosco Anna Maria 2001) utan tvekan. Mycket vin för pengarna och jag länsade Nordstan på de sista flaskorna idag!:cool:

Efter att jag avslöjade vinet så kom kommentaren att detta var ett bra vin för att inte vara champagne. Själv säger jag som Musk om Tesla, det är inte en bra icke champagne det är ett bra mousserande vin punkt.

För mig var det bättre än Krug 2003 och jag drack ingen blint. Men skulle jag bli bjuden så hade jag valt Krug 2003...:vägg:
Du är ett stort föredöme för alla champagnenördar därute med ditt öppna och ärliga sinne. Jag gillar dig massor...så som män får gilla varann utan att passera gränsen till den mörka sidan alltså. ;)
 

Daniel A

Administratör
Har varit väldigt torrt på sistone (jag pratar inte om vädret). Vad passar då inte bättre än lite vandringar i halvokänd mark när törsten smyger sig på en? Tokaj har jag bara druckit i den sötare och supersöta klassen (blir fortfarande lite glad bara jag tänker på 2000 Oremus Eszencia).

(Bild omöjlig med en etikett för myror och en potatiskamera som enda verktyg.)

2009 Balassa - Hárslevelü, Betsek/Mézes-Mály - Tokaj
Gjord på 100 % hárslevelü. 18 g/l restsötma.
Påminner om en demi-sec från Vouvray på doften. Det är inte riktigt ylle, men något åt det hållet. Plommon, honung. Intensiv, fyllig. Ligger på 14 %, vilket gör den behagligt varm. Riktigt bra och spännande. Det enda jag kan sakna är lite mer komplexitet och lite mer syra då sötman är lite väl framträdande (2009 var ett rätt varmt år i Tokaji, vilket kanske är förklaringen). 89p, lätt.

István Balassa har tydligen bara pysslat med vin sedan 1999, och haft sin egen verksamhet sedan 2005. Garanterat en producent jag tänker följa framöver! Har en torr furmint som väntar på mig också. En riktig pytteproducent är det också. Bara 1240 flaskor tillverkade av det här vinet (261 kr på flaskbanken).
 

Larseman

Medlem
Rocche rockar!
WP_20150724_001.jpg

Ett glas före middagen i La Morra:
2010 Erbaluna Barolo Rocche del'Annunziata
Vilket underbart doftvin! Röd frukt, rosor, violer och lite lite undervegetation. Fina sandiga tanniner som matchade lite prosciotto alldeles lysande. Ibland är livet synnerligen lätt att leva :)
 

Beo

Medlem
Tjuvstart men fiskhandlaren "lurade" på mig lite annat.
Tegernseerhof Höhereck Grüner Veltliner Smaragd , 2013 (92622)
Rabl Käferberg Grüner Veltliner Reserve , 2013 (90014)

Kvällens drycker den ena lite sötare, den andre med en liten beska men ganska lika.
Vinvalet fungerade men det var ingen woweffekt direkt - Förslag på "bättre" önskas?

Mamma kommer på kräftskiva i augusti och här behövs det hjälp. Det är vitt vin som gäller.
Kräftor, västerbottenspaj, smörstekta kantareller och en liten sallad.
IMG_0560.jpg
IMG_0558.jpg
IMG_0559.jpg

Ha en trevlig helg.
 

Skrutt

Medlem
Tjuvstart men fiskhandlaren "lurade" på mig lite annat.
Tegernseerhof Höhereck Grüner Veltliner Smaragd , 2013 (92622)
Rabl Käferberg Grüner Veltliner Reserve , 2013 (90014)

Kvällens drycker den ena lite sötare, den andre med en liten beska men ganska lika.
Vinvalet fungerade men det var ingen woweffekt direkt - Förslag på "bättre" önskas?

Mamma kommer på kräftskiva i augusti och här behövs det hjälp. Det är vitt vin som gäller.
Kräftor, västerbottenspaj, smörstekta kantareller och en liten sallad.
Ha en trevlig helg.
jag drack kusinen till din Tegernseerhof ikväll nämligen
Durnsteiner Kellerberg Riesling. Samma pris på SB men torrt och troligen bättre till skaldjur med viss friskhet. Annars har du ju paletten med Brocards chabliser i olika prisklasser. Montée de Tonnerre tänkte jag prova nån dag. Ha det...
 

Gurto

Medlem
Tjuvstart men fiskhandlaren "lurade" på mig lite annat.
Tegernseerhof Höhereck Grüner Veltliner Smaragd , 2013 (92622)
Rabl Käferberg Grüner Veltliner Reserve , 2013 (90014)

Kvällens drycker den ena lite sötare, den andre med en liten beska men ganska lika.
Vinvalet fungerade men det var ingen woweffekt direkt - Förslag på "bättre" önskas?

Mamma kommer på kräftskiva i augusti och här behövs det hjälp. Det är vitt vin som gäller.
Kräftor, västerbottenspaj, smörstekta kantareller och en liten sallad.
Visa bifogad bild 4588 Visa bifogad bild 4589 Visa bifogad bild 4590
Ha en trevlig helg.

Till insjökräftor föredrar jag riesling med lite sötma. Maximin Grünhaus kabinett har gjort jobbet fint tidigare:
https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/maximin-grunhauser-abtsberg-7397801

Von Buhls spätlese gör det säkert ännu bättre:
https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/forster-jesuitengarten-7270501

Dessa viner bör inte vantrivas i sällskap med kantareller och västerbottenpaj heller.
 

magnum

Epernay, Frankrike
Här kommer lite noteringar från de senaste dagarna:

Françoise Bedel Dis, ”Vin Secret” Brut Nature 2005: Utvecklad och fruktig doft med något rostade toner. Inslag av mineral, citrus, gröna och gula äpplen, rostat bröd och kola. Dagen efter hittar jag även inslag av marsipan i doften. Smaken är stram, mycket frisk och mycket torr med äpplen och citrusskal. Känns ofärdig! Dagen efter, efter ett dygns vila i kylen, har den dock öppnat upp sig en aning och bjuder även på smak av kex. Förvisso mycket bra redan idag, men den behöver tveklöst lagras några år till! 80(+) p.

Forumfavoriten House of Arras Grand Vintage 2005: Härligt utvecklad och brödig doft med inslag av rostade pinjenötter, rostat bröd, ek, vit choklad, smör och våt kofta (!). Smaken är till att börja med oväntat kartig, men efter dryga timmen börjar den öppna upp sig. Den känns något utvecklad, torr, aningen fruktig och något bitter. Gula äpplen, vit choklad, nötter och citrusskal. Senare även apelsin. Tre-fyra timmar efter flaskan öppnades börjar den oväntat kännas lite plattare. Det här är mycket bra, men ska man vara kritisk saknar den det djup och den komplexitet som en riktigt bra champagne har. Den kan dock helt klart mäta sig med champagner i samma prisklass! 84 p.

Billecart-Salmon Vintage 2004: Komplex, frisk, brödig och något utvecklad doft av mineral (sten och krita), kex, smör, te, ananas och röda äpplen. Efter längre tids luftning även persika och röda bär. Smaken är fortfarande ung; mycket frisk och mycket torr. Man möts av omogna äpplen, mineral och röda bär. Medellång, mycket torr och aningen bitter eftersmak. Även om det inte framgår av den mycket stilrena etiketten så ska enligt uppgift den här årgången vara gjord helt utan dosage. Det tyder tveklöst på mycket bra druvmaterial och att den tålmodige sannolikt har en fantastisk champagne att se framemot, om sisådär 4-5 år! Idag ger jag den 88(+) p.

Visa bifogad bild 4582
Håller med dig om 2004an torr och outvecklad. Vi drack några Billecart-Salmon tidigare i veckan, vi inledde med deras fantastiska Rose, elegant, komplex och med underbar mogen röd frukt, Extra Brut, knaster torr och ren som en fjällbäck saknar lite komplexitet men nu i sommarvärmen är den härligt uppfriskande. 2006 raka motsatsen till 2004an mogen generös gul frukt och full med energi perfekt att dricka nu, solstrålar på flaska! Blanc de blancs 2004 helt underbar, tror denna har ännu bättre potential än den vanliga 2004an mogen gul frukt, elegant, komplex, krispig mineral, mycket lång smak, det enda av vinerna där vi ville ha mindre dosage, NFB 2002 balanserad och korrekt men den känns lite tråkig saknar livligheten från tidigare årgångar, Clos St Hilaire 1999, wow vilket vin, massiv smakrikedom tror smaken satt kvar till nästa dag kraftfull struktur, ek, ett vin som imponerar men inte är lika charmerande och njutbart som andra Billecart-Salmon.
 
Last edited:

magnum

Epernay, Frankrike
Philipponnat Blanc de Noir 2008, fortfarande lite stram och outvecklad men klart drickbar härlig kraftfull Pinotfrukt.
J.L Vergnon Confidence 2008, sluten och snål med knivskarp nästan brutal syra. Varför man valt att sälja detta vin helt utan dosage är en gåta. Vi får se om en längre källarvistelse kan locka fram lite charm och vänlighet.
Bonneau du Martray 2002, Stor maffig kropp medden absolut lenaste av frukt, smör och mineral. Heaven!
La Fleur Petrus 1998, gav den 2 timmar i karaff vilket inte var tillräckligt behöve nästan en timme till! Tydlig struktur, kompakt, tät kraftfull frukt saknar kanske lite av den vanliga charmen men i övrigt en Pomerol som levererar fullt ut. Läcker!
Henriot Enchanteleurs 1996, älskar denna! mogen men klarar mer lagring. Mogen frukt där chardonnay är det tydligaste inslaget, härlig av slutning med underbar kittlande syra.
 

MartinE

Medlem
Håller med dig om 2004an torr och outvecklad. Vi drack några Billecart-Salmon tidigare i veckan, vi inledde med deras fantastiska Rose, elegant, komplex och med underbar mogen röd frukt, Extra Brut, knaster torr och ren som en fjällbäck saknar lite komplexitet men nu i sommarvärmen är den härligt uppfriskande. 2006 raka motsatsen till 2004an mogen generös gul frukt och full med energi perfekt att dricka nu, solstrålar på flaska! Blanc de blancs 2004 helt underbar, tror denna har ännu bättre potential än den vanliga 2004an mogen gul frukt, elegant, komplex, krispig mineral, mycket lång smak, det enda av vinerna där vi ville ha mindre dosage, NFB 2002 balanserad och korrekt men den känns lite tråkig saknar livligheten från tidigare årgångar, Clos St Hilaire 1999, wow vilket vin, massiv smakrikedom tror smaken satt kvar till nästa dag kraftfull struktur, ek, ett vin som imponerar men inte är lika charmerande och njutbart som andra Billecart-Salmon.
Låter som en härlig provning! Och att det kan vara dags att plocka fram en av mina 2006or snart!
 

MartinE

Medlem
J.L Vergnon Confidence 2008, sluten och snål med knivskarp nästan brutal syra. Varför man valt att sälja detta vin helt utan dosage är en gåta. Vi får se om en längre källarvistelse kan locka fram lite charm och vänlighet.

Jag tror faktiskt att de flesta 2008or skulle gå att göra helt utan dosage! Dock inte sagt att alla skulle vinna på det, men årgångens generella kvalitet borde klara av det.

Samtidigt får vi komma ihåg att 2008orna fortfarande är en ung årgång och utan att ha druckit din flaska är jag tämligen säker på att den kommer att prestera så väl frukt som charm och vänlighet efter några år i din källare! :)
 
Toppen