This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!
Snarare fortfarande i tunneln. Har druckit betydligt äldre årgångar som varit mycket vitala (40-talet och uppåt). Soutard är gjort för lagring och 95 är väl inte känt för att vara en direkt lättillgänglig årgång. Jag skulle lagra längre om jag hade flaskor.Visa bifogad bild 5123
Soutard 1995: Kraft och koncentration, ingen uppenbar Bordeaux, massor med frukt, men mer återhållsam syra och tanninstruktur. Kanske i början av en utförsbacke? Gott i alla fall 90p.
Underbar kombination. Inte för att jag gillar MacDånk, utan för att den bevisar Jerez briljans när det skall matchas mat. Kul inlägg!Cheese från Donken och Lustau´s amontillado från sista SB-släppet!
Cheese från Donken och Lustau´s amontillado från sista SB-släppet! Aldrig har en dryck matchat dessa burgare så bra! Tror jag ska lämna in tips till McD att byta ut colan mot amontillado……
Sippar på ett glas rött, 2014 Domaine de Marcoux Raisin de Loup från senaste lådan av Caviste. Lite kall sådär direkt från budbilen men nu när det börjar värmas upp i glaset träder de rikliga bärtonerna fram. Mycket övermogna jordgubbar, smultron, mörka bär, körsbär och lite vanilj. Får se hur långt det når!
Grymt bra skrivet....poppade själv la spinettan idag, dock var inte jag lika nöjd som du, men va gör det om du är nöjdDå var det fredag och denna helgen har frugan lämnat (det numera sjunkande) skeppet och stuckit till Stockholm varför det tro det eller ej infaller sig ett litet vintema här på Drottningens gata. Faktum är att det redan vid lunch uppstod ett akut sug efter just precis en riktigt god Barbaresco och eftersom jag ändå skulle till monopolet och plocka upp lite beställningsvin fick jag ett infall att testa en Barbaresco ur standardsortimentet för att se hur en sån kan tänkas smaka.
Men, nej.
-Fel, fel. fel. Barbaresco ingår inte i Bolagets sortiment, inte ens i min butik med det "stora" sortimentet.
Jag kunde inte tro mina ögon, hen som jobbade i butiken kunde inte tro sina ögon, hens högre befäl som kom för att dubbelkolla sökningen kunde inte heller tro sina ögon.
Hen sökte många gånger i datorn, på längden och på tvären, hens högre befäl sökte många gånger i datorn, kunde det verkligen stämma? "Computer says NO". Eller snarare, systembolaget anser inte att en vanlig människa ska kunna köpa något så obskyrt som en Barbaresco rakt över disk bara sådär. Ett sådant infantilt inköp kan man gott planera en vecka i förväg och beställa, vem fan dricker Barbaresco anyhow, den är ju inte ens gjort på torkade druvor, pappskalle.
MEN, som alla bra historier har även denna ett lyckligt slut, i högen med viner som jag hade beställt fanns ju turligt nog en näve 2012 La Spinetta Langhe Nebbiolo och med hopp om att en sådan krabat kunde möta mina förhoppningar fick den istället sätta korken till.
Och hej vad gott, den påminner väldigt mycket och La Spinettas Barbaresco som jag drack för några helger sedan och för 189:- är jag verkligen positivt överraskad, Ferraribilar eller kanske rödsvarta döskallar, lakrits, tjära och mumsiga tanniner. Det här dricker jag gärna varje tisdag en bra stund framöver och jag rekommenderar verkligen att rycka åt sig en flaska och prova om man råkar slå en lov kring småpartierstället.
Imorgon ökar vi insatsen för då ska det fasen frossas i bra Bordeaux och kött som nästan inte är tillagat alls. Ser man en chans får man ju ta den tänker jag.
Trevlig helt på er alla vinpimplande forummedlemmar!
Då var det fredag och denna helgen har frugan lämnat (det numera sjunkande) skeppet och stuckit till Stockholm varför det tro det eller ej infaller sig ett litet vintema här på Drottningens gata. Faktum är att det redan vid lunch uppstod ett akut sug efter just precis en riktigt god Barbaresco och eftersom jag ändå skulle till monopolet och plocka upp lite beställningsvin fick jag ett infall att testa en Barbaresco ur standardsortimentet för att se hur en sån kan tänkas smaka.
Men, nej.
-Fel, fel. fel. Barbaresco ingår inte i Bolagets sortiment, inte ens i min butik med det "stora" sortimentet.
Jag kunde inte tro mina ögon, hen som jobbade i butiken kunde inte tro sina ögon, hens högre befäl som kom för att dubbelkolla sökningen kunde inte heller tro sina ögon.
Hen sökte många gånger i datorn, på längden och på tvären, hens högre befäl sökte många gånger i datorn, kunde det verkligen stämma? "Computer says NO". Eller snarare, systembolaget anser inte att en vanlig människa ska kunna köpa något så obskyrt som en Barbaresco rakt över disk bara sådär. Ett sådant infantilt inköp kan man gott planera en vecka i förväg och beställa, vem fan dricker Barbaresco anyhow, den är ju inte ens gjort på torkade druvor, pappskalle.
MEN, som alla bra historier har även denna ett lyckligt slut, i högen med viner som jag hade beställt fanns ju turligt nog en näve 2012 La Spinetta Langhe Nebbiolo och med hopp om att en sådan krabat kunde möta mina förhoppningar fick den istället sätta korken till.
Och hej vad gott, den påminner väldigt mycket och La Spinettas Barbaresco som jag drack för några helger sedan och för 189:- är jag verkligen positivt överraskad, Ferraribilar eller kanske rödsvarta döskallar, lakrits, tjära och mumsiga tanniner. Det här dricker jag gärna varje tisdag en bra stund framöver och jag rekommenderar verkligen att rycka åt sig en flaska och prova om man råkar slå en lov kring småpartierstället.
Imorgon ökar vi insatsen för då ska det fasen frossas i bra Bordeaux och kött som nästan inte är tillagat alls. Ser man en chans får man ju ta den tänker jag.
Trevlig helt på er alla vinpimplande forummedlemmar!
Gediget arbetat!Mittiveckanvin i onsdags:
2011 Gut Hermannsberg Niederhäuser Riesling trocken
Nahe-Riesling, eller kanske snarare Nahe-Diesling med tanke på de sköna petroleum-tonerna
Massor av citrus, mineral och fotogen i doften. Skyhög syra, men väl integrerad. Fyllig med smak av grape och småcitrus. Lång eller snarare jättelång smak där den syrliga frukten sitter kvar länge. Kanongott! 91p
Till maten en italienare som jag av olika skäl hade blivit nyfiken på, mer om det senare.
2013 Giacomo Borgogno & Figli Langhe Rosso
Budgetvin (99kr) från en av de stora i Barolo. Dov och kraftfull doft av mörk frukt, plommon och blåbär, örtkryddor (oregano), lite stall och en sötfruktig doft som jag associerar med ketchup
I munnen är det svalt (13,5%), syrligt med mycket skogsbär men inte så mycket tanniner. Lite obalanserat och ingen fullträff till maten (italienska köttbullar i tomatsås med pasta) men ändå ganska intressant. 86p
Varför hade jag nu blivit nyfiken på vinet som jag tidigare hade spontanköpt och då enbart på producentens namn?
Vi prenumererar på Allt om Mat som alltså är en mattidning som också skriver om vin. Att skilja från Allt om Vin som är en vintidning (jag vet att en del av er ifrågasätter det epitetet) som också skriver om mat.
I senaste numret så har deras vinprovargrupp provat sig igenom hela det fasta sortimentet på bolaget. Det kanske inte är jätteintressant tycker jag, men man kan ju inte låta bli att bläddra igenom ändå. Det intressantaste är deras övergripande betyg över sortimentet och där tror jag faktiskt att dom till stor del är överrens med oss på FW, långt mellan fynden och mycket som är likartat och ofantligt trist. Särskilt fördömer man trenden mot sötare rödviner, i synnerhet de från Italien.
Nåväl, när jag snabbt ögnar igenom listorna så fastnar jag på deras kommentar över nämnda Langhe Rosso: "Tidigare fyndvin som tyvärr blivit onödigt sötat". Vafan tänker jag, har Borgogno sålt sig till sådana tilltag? Kollar SB hemsida och där anges faktiskt sockerhalten till 6g/l. Fortsätter med att kolla Borgognos hemsida, men där finns överhuvudtaget ingen Langhe Rosso Hittar informationen på importörens hemsida (WineAgency) och där anges syrahalten till 6g/l och sockret till 1,3g/l. Aha tänker jag, SB har skrivit fel och Allt Om Mat har utgått från den informationen och sedan vid provningen letat efter sötman i vinet och då naturligtvis hittat den.
Skickar därför mail både till SB och till Allt om Mat för att ställa allt till rätta (ni känner mig eller hur).
Får svar från SB att sockerhalten är mätt i labb och att det därför troligen är WineAgency som har fel information på sin hemsida.
Vad har du fått dina uppgifter ifrån? Jag har precis pratat med vårt laboratorium och vi har testat 70384-01 ett flertal gånger på sistone. De låter hälsa att sockerhalten har legat mellan 5 och 6 gram / liter medan syrahalten har varierat mellan 5,4-5,8.
Får samtidigt bekräftat att vinet är framtaget specifikt för den svenska marknaden vilket är precis vad vi brukar misstänka i en hel del fall:
Och ja, just den varianten är framtagen för den svenska marknaden; till att börja med. Det kan tänkas att den dyker upp i andra länder på sikt, hälsade leverantören.
Fick också svar från Marie Oskarsson som ingår i Allt om Mats provningsgrupp:
När vi provar vinerna till det stora vinnumret skriver vi våra kommentarer enbart på det vi upplever just där och då i provsituationen. Vi är ju fyra personer som sitter tillsammans runt bordet, provar vinerna och diskuterar dem. Så kommentarerna om 70384 Borgogno Lange Rosso kommer från den stunden och från att vi upplevde vinet som sötare än tidigare.
Nu kan ju vinet inte vara uppsötat eftersom DOC Langhe inte tillåter sådan manipulation, men med tanke på att alkoholhalten endast är 13,5% så har man troligen inte låtit vinet jäsa fullt ut, utan avbrutit när sötman har legat på en nivå som systembolaget tycker att vi svenskar ska ha
Förvånar mig att en producent som Borgogno låter sig styras på det sättet, vart är världen på väg?
Cognac är en försummad dryck i Sverige. Här är det destillerat öl (whisky), som är innedrycken hos dem som gillar destillat. Det finns också en del, som av någon anledning tycker att industrisprit (vodka) är en fantastisk dryck.
Personligen föredrar jag lite ädlare drycker när jag vill bli yr.
En av mina favoriter är det lilla cocnacsföretager Grosperrin. De letar rätt på små partier, som är för små för de stora kända cognacshusen.
Ibland rör det dig om enstaka fat, som de kärleksfullt buteljerar efter att noggrant ha kontrollerat ålder. De säljer mest årgångscognac vilket normalt inte förekommer. En av deras enklaste buteljeringar är den XO som bara har legat 14 år på fat. Spöar de flesta kända märken med hästlängder . Mycket mandelmassa och nötter, här sitter vanillinsötman från faten perfekt. Visa bifogad bild 5138