Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

KockJohan

Cioccolato Catering
Leverantör
En första analys säger mig att DETTA måste vara antingen VÄRLDENS mest supertydliga viner eller världens mest anpassade jury.
MEN HALLÅ!
Från 87-92p (över ett större gäng viner och provare med ett undantag av 84 och ett av 78p) . . . och hur många människor hade en 100-skala framför sig? ...medan majoriteten var utrustade med en 6-gradig skala... Nämen hu...
Som att få ett helt sommarlov av frihet framför sig, men envisas med att bekanta sig med tvålen...
HUWWAH!
Det varkar absolut som om det behövs en gnutta liberalisering där nere i mellansödern.
@Mats och @Mattias S skall vi se om vi kan assistera? @Vino fino, @vintomas och @Innertällmo Bryggeri är ni på att hjälpa till med att vidga detta trånga utrymme?

...eller snarare:
Är ni i Mellansödern nöjda med dessa statistiska mjumme-ljumma bedömningar av kvällens utbud? Är det verkligen representativa poäng för de jämnljumma vinerna ni fick. PRepresemterar det verkligen er ärliga uppfattninga av spridning över kvalitet, år, bedömningar, bedömare osv etc och del ? ? ?
(Låter onekligen lite tråkigt. Sorry... Men visst: ibland är ju Liwet mest asfalt.)
Varför jag satte de poäng var för att jag tyckte de flesta vinerna inte var bättre än medelbra därför föll de flesta av mina poäng 75-85p,svårare än så äre inte :)
 

Segol

Medlem
Jag tror att felet ligger i skalan och inte i juryn. Med tanke på att det var "finewines" det var fråga om så borde förväntansvärdet vara minst 86p. Tittar man på vilka viner som serverades (inga "påskägg" eller "fulviner") så är det inte förvånande att det inte blev många betyg under 87p. I min värld så är intervallet 95-100p reserverat för riktigt stora upplevelser (fick dock en överraskande sådan igår), så det är inte konstigt att det inte blev några i det intervallet heller. Med den givna uppsättningen viner tycker jag att det kanske borde ha blivit några fler 93or och 94or. Betygen från BYOBn i Stockholm i september låg i ungefär samma intervall, några fler 93poängare kanske, så jag tror inte att det beror på det geografiska läget.

Den här diskussionen ger dock inspiration och det kanske är dags för en ny BYOB i Stockholm? Vad säger @Håkan, @vintomas, @Bearman, @Vino fino, @ChristianB, @Daniel B, @Peder, @Deppodi, @kayaker, @Larseman, @mnor, @thunberg och alla andra? Vad tror ni om en fredag slutet av februari början av mars? Vi kan vara hos mig, det funkade bra sist.
Jag är gärna med om det är OK och om det passar.
Många, för mig, nya ansikten bland de som namnges ovan och det är alltid kul
 

Bror

Så lite plats, pengar och tid.. så mycket vin
Om man som "förstörande" jurymedlem är välkommen kommer jag gärna på BYOB.
;)
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
2010 La Grande Reserve du Moulin, Gadais Père et Fils (92p)
Muscadet de Sèvre et Mains, Loire
mumsemums.jpg

Ett vin inköpt från SB för några år sedan. För genren är 72 kr per flaska kanske ok i Sverige men lite i dyraste laget i tex Frankrike. Där brukar dessa underbarheter kosta ca 3 Euro per flaska . . . Oavsett det, så blir de oändligt mckt bättre efter 5-7 års lagring... Så detta plopp är lite för tidigt.

För några år sedan var detta vin ett tunnt och snudd på trist vin. Nu är det ett gulnande vin i VÄRLDSKLASS som om 2-3 år kommer kunna omkullbunka det mesta i vit väg. En fullträff! Efter ett bad med nån öl från ett japanskt microbryggeri, så kändes vinet som ett UMPA som är RENT och fullkomligt korrekt. Ovanpå det så är vinet intensivt och lovar (ödmjukt) en ändå bättre framtid.

Jag har aldrig begripit hur bra Muscadet de S&M kan missa så många vinälskares radaranläggningar. Rent objektivt handlar det om FANTASTISKA viner, ssk med ~7 års ålder. Och detta är bara SÅÅÅÅ underbart.
 

ChristianB

DipWSET
Mycket gärna! Jag och @ChristianB är dock på Curaçao tills den 7/3, men efter det så är iaf. jag game!
Jag är hemkommen till 10e feb för jag gör en vända till London på hemvägen! ;)

Igår blev det några glas champagne på Eriks Vinbar;

2008 Special Club, Pierre Gimonnet:
Börjar dra åt en mer tät gul nyans, bubblorna är små och livliga (serverat i större kupor à la Bollinger)! Doften är först en aning knuten men efter några minuter kommer det igång ordentligt! Tavelkritig mineralitet, persika, färska hasselnötter, gula äpplen och i en sådan härlig koncentration att det inte går att låta bli att småle. Smaken är precis vad doften lovar; mer gul frukt av fullmogna äpplen, persika, vit persika, ett stänk melon, mer kalk och krita, mindre av de utvecklade tonerna här vilket förvånar mig lite... På tungan är moussen riktigt bra och fruktkoncentrationen är IGEN så där imponerande att jag bara vill dricka det i stora klunkar för att få i mig mer! :D
90p rakt av känns väldigt rimligt! Måste köpa när jag kommer över den här!

NV Rose de Albane, Pierre Peters:
Klart rosa med drag åt det laxrosa-orange hållet. Inledningsvis är det faktiskt en doft av fisk (mitt sällskap blev lite upprört här) men sedan kunde jag precisera det till hav och snäckskal. Vinet har en tydlig snäckskalig mineralitet som efter några minuter i glaset mixas med en mystisk, eggande doft av brandrök, röd apelsin och en påtaglig brödighet. Det är lite som att bryta en nybakad baguette faktiskt, med det där varma, vita inkromet som är så trevligt! ;)
Generellt tycker jag rosé-champagne är svårare att sätta fingret på men det här levererar riktigt vackert! Mer röd citrus, brödighet, skalig mineralitet och små livfulla bubblor som dansar över smaklökarna och lyfter fram den fina frukten. Jag misstänker att man här har lite högre dosage än i förra glaset men det stör inte utan det gör snarare att frukten blir yppig istället för omogen, vilket genast får mig att tänka att det här är en underbar matchampagne! :)
89p, för att den saknar koncentrationen som fanns i kvällens 08a!
 

Jos

Medlem
Igår drack vi, men det känns som idag.
När jag kom ner var @Gurto i full färd med att förbereda:
Vin 1 - De Venoge Cordon Bleu, Champagne, 2002 Pinot Noir-dominerat
Mogna röda äpplen, krusbär, smörstekt bröd. Några bitar torkade apriokser. Halm, len och något krämig känsla, sedan kommer en fräsch syra som påminner om citruszest, bubblorna försvinner relativt fort. Gott men inte så komplext.
Säkert champagne, men drar till med en cava från Spanien, 2010.
87 poäng

@KockJohan bjöd på två riktigt bra viner som gjorde att jag fick upp ögonen för hur bra champagne kan vara.
Vin 2 - Savart Calliope, Champagne 2007
Tryffel eller murklor, kryddig, torr krita, toast och mandel. Pigg syra som får salivkörtlarna att vattnas som en nypressad citronlemonad.
60/40 Chardonnay, Pinot
Champagne
2010
90+

Vin 3 - Selosse Sous le Mont, Champagne. Solera med 2007 som bas.
Mandel, blodapelsin, krämig. Urskog med vit tryffel och jordighet. En aning parfym, mycket fin doft och smak. Gott!
Chardonnay / Pinot
Champagne 1996 - totalt bortfintad
92 poäng

Kvällens största fint stod @Gurto för
Brunnello Di Sotto - Poggio di Sotto Brunello di Montalcino 2006
Ljusaste av de röda. Mogna syrliga bär, lätt medicinsk ton, fyrkantig rosavit klubba, integrerat fat, lätt kryddighet, balanserat.
Pinot Noir
Frankrike, 2010
92 poäng

Totalt bortfintad, tänkte att det är kanske så här riktigt bra mogen pinot smakar. Min favorit av de röda.

Vin 5 - Mount Eden Vineyards Cabernet Sauvignon, Santa Cruz Mountains 2009
Krutrök, animalisk ton, läder och lite funkig. Viol och vita champinjoner, lätt ren smak, sval, torr och lite sandiga tanniner.
Shiraz, Australien, 2004
Poäng: 92
Det här var alltså vad jag önskade var mitt vin ;)

Tror detta var @Vino fino s vin
Vin 6 - Chateau Branaire-Ducru, Saint-Julien 2010
Smörkola, werters orginal. Vaniljkräm. Stor och relativt fyllig sköna tanniner, en uns fatbeska. Hyfsat pigg syra. Charmig.
Amerikansk bordeauxblandning, 2009
90 poäng

Vin 7 - Giaconda Shiraz, Victoria 2004
Mellanbrunt läder, blod och järn, som lätt rökta musslor. Röda vindruvor / plommon, mjuk med en lätt syrlighet. Lovande, men sen kommer en oangenäm surhet som gör att jag säger att vinet är lätt defekt.
Chote du Rhone, 2009 (önskade att detta inte var mitt vin)
80 poäng men kunde varit 90+

Vin 8 - Ferraton Pere & Fils Ermitage le Méal 2008
Damm och grus, källarvalv, medicinsk ton, gasbinda / plåster. Amerikansk Citra (IPA humle med ton av kattkiss). Lite smörkräm med vanilj i. Skön diskret syra.
Merlot, cab
Frankrike, 2002
89 poäng

Vin 9 - Chateau Cambon la Pelouse, Haut-Médoc 2006
Här verkar det som att hjortlägget fångade mitt intresse för papperet är blankt så... :oops:
Men det var ett trevligt vin som passade utmärkt till maten.

@jocke tittade in lagom till maten och bjöd på:
Vin 10 - Bonnaire Collection Special Club, Champagne 1989
Hjortonsylt, saffran och dov mogen citrus. Bärnstensfärgad och stilla. Torkade frukter som påminner lite om sherry. Krämig, lugn och med torrt avslut. Finns syra kvar.
Chardonnay / Pinot
Champagne
2002 (syran fintade mig)
90 poäng

@gece drog upp denna ur sin stora slokhatt
Vin 11 - Tissot la Tour de Curon les Clos, Chardonnay, Jura 2012
Stilla vitt, papperslim, päron, mogen, funk. Speciell eftersmak. Är säkert ett naturmuppsvin från Jura. Så stolt att jag satte denna.
På Chardonnay / Chenin från 2010.
88 poäng men med personlighet.

De två kommande söta till ett fat underbara ostar. Det är inte lätt att hålla skärpan efter 10 glas, men jag intalar mig att jag misstog höger och vänster, då är gissningarna inte så tokiga :rolleyes:

Vin 12 - Inniskillin Vidal Icewine, Niagara Peninsula 1995
Söt, sval, honung, russin och en aning pust av torr tobak. Lätt ädelröta.
gece som tog fram denna. Juramupparna gjorde säkert ett dessertvin, tänkte jag.
89 poäng

Vin 13 - Chateau la Renaudie Monbazillac 2005 (bonusvin till osten)
Akasiahonung, torkade apriosker, Känner en dov ton i det, kan det vara lätt petroleum ton?
Riesling, Icewine
Tyskland
2006
89 poäng

b7jbck.jpg


Toppenkväll där jag även fick nöjet att provsmaka ett isvin på äpplen gjord av en lokal storbonne då jag stannade kvar till stängning och plockade glas. Avslutade kvällen med två sportflaskor vatten och somnade med ett leende på läpparna och drömde om lagrad Champagne och Brunello.
Första blindprovningen men definitivt inte den sista :)
Ett grattis till personen som bytte bordeaux för dryga hundringen mot vingårdsbetecknad Selosse! :D :D
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Så oändligt trevligt att ha trivsamma gäster på besök! Då kan man ju försynt smutta på lite druvjuice och smygtugga på canapéer.

viner.jpg

2009 Renato Ratti Nebbiolo d'Alba (85p) är ett sådant där vin som i sin ungdom förför med attraktiv intensitet men som i sin mognad bara bleknar. (Har ännu inte lärt mig se skillnad mellan ålderstillväxt och ålderskramp i unga viner). Detta vin förförde mig så till den milda grad då det begav sig. Ångrar att jag inte avnjöt det ungt och sedan kunde njuta av minnena. Denna flaska gjorde hacklåda av både mina förväntningar OCH mina minnen av de tidigare flaskorna. Tyvärr :-(

2013 LAB Reserva (88p). En Portugis som är ett sådant där vin som ståtar med MAFFIGA druvsorter på utsidan: CS, Touriga nacional och Syrah, men som på insidan kanske inte är riktigt lika extravagant. Förvisso utlovar priset (79kr per flaska) PLONK, men... Äh, jag har (inkl denna) funnit så underbara plonkprissatta portugiser att jag aldrig kommer sluta dricka dem. Detta var ett spännande vin innan ploppet, och efter ploppet (och lite vädring) så växte hen ur sin kostym-klänning. Lite som Bay-Max i trailern :)

En helgjuten medel-lätt struktur med förfinade tanniner som BLINT absolut skulle få mig ur balans och se hela vin-världen passera revy. Erfar ingen närvaro av Syrah, bara av Meritage med ren frukt och finstämd fathantering. Utförandet är dessutom: kallklimat. Blint hade jag sannolikt hamnat i det moderna USA. Otroligt mycket hantverk för de blyga kronor detta vin betingar på SB. Borde absolut kunna Sverigekosta 200kr och fortfarande vara prisvärt med 4 stjärnor.
 

Dexter

Medlem
Så oändligt trevligt att ha trivsamma gäster på besök! Då kan man ju försynt smutta på lite druvjuice och smygtugga på canapéer.


2013 LAB Reserva (88p). En Portugis som är ett sådant där vin som ståtar med MAFFIGA druvsorter på utsidan: CS, Touriga nacional och Syrah, men som på insidan kanske inte är riktigt lika extravagant. Förvisso utlovar priset (79kr per flaska) PLONK, men... Äh, jag har (inkl denna) funnit så underbara plonkprissatta portugiser att jag aldrig kommer sluta dricka dem. Detta var ett spännande vin innan ploppet, och efter ploppet (och lite vädring) så växte hen ur sin kostym-klänning. Lite som Bay-Max i trailern :)

En helgjuten medel-lätt struktur med förfinade tanniner som BLINT absolut skulle få mig ur balans och se hela vin-världen passera revy. Erfar ingen närvaro av Syrah, bara av Meritage med ren frukt och finstämd fathantering. Utförandet är dessutom: kallklimat. Blint hade jag sannolikt hamnat i det moderna USA. Otroligt mycket hantverk för de blyga kronor detta vin betingar på SB. Borde absolut kunna Sverigekosta 200kr och fortfarande vara prisvärt med 4 stjärnor.

Härligt att du gillar röda viner med lite mera socker i 9g/l. Precis sådana här viner som förstör utbudet på hyllorna tycker jag.
Såldes in via beställningssortimentet med ett härligt erbjudande om en trälåda om man köper 3 flaskor! Och en hund på etiketten...
 

Mattias Schyberg

Administratör
Mini-BYOB med både göteborgare och löst patrask från Kalmar igår. @CH, @Sörplarn, @Emanuel (plus vän), @Appel, @Magnus L och er käre forumlokalvårdare träffades i katakomberna längst in i GBG:s vinkällare och delade ett gäng pavor. Supertrevligt som vanligt med härlig göteborgsstämning. Tack för allt gott!

Det blev bubbel och rött denna kväll uppdelat i tre heat...

Heat 1 - bubbelbataljen

Det blev ett riktigt häftigt heat med en übertydlig vinnare och även i mitt andra möte med Vilmart så charmade kvällens skapelse strumporna av mig och samtliga närvarande innan avtäckning samt förgyllde därefter under hela kvällen. En kanonskumpa utan tvekan som även en rödvinspimplare av rang kan bli riktigt nöjd med. Placerar sig nog på min tio-i-topp-lista all time. Léclapart hamnade sist tillsammans med italienaren. Legras stod för bäst utveckling under kvällen men blev aldrig bättre än runner-up och valdes enbart som favorit av en person, resten föll på Vilmart.

image.jpg

image.jpg


2009 David Leclapart Champagne Cuvée L'Artiste
Mjöliga och smått bokna äpplen dominerar med mycket känsla av cider i näsan. Enkelt men funky på något vis. Rimlig intensitet och bra syra, men spretigt och oharmoniskt. Dugligt bubbel någonstans i mellanmjölkskategorin. Möjligen är jag snål med min poäng, men det imponerade inte på mig eller någon annan denna kväll. 87p

NV Ca' del Bosco Franciacorta Cuvée Prestige Brut
Krispig, citrusstinn och päronfruktig med försiktig brödighet och fin metallisk mineralitet samt små stråk av lakrits och mandel. Väldigt bra syra och längd men inget att bli upphetsad av. Alla var överens om att detta stack ut som lite av en dark horse. Trist att jag inte fick någon på kroken med mitt bubbelbidrag. Kommer inte köpa det igen trots att det kostar 250 pix, men det stod upp bra i konkurrensen rent objektivt. 88p

2002 Vilmart & Cie Champagne Coeur de Cuvée
Satan i gatan vilket trevligt bubbel! Massor av intensitet, krispig syra och härliga fattoner, inte helt olikt en bra Bourgogne. Nougat, kanderade äpplen, vanilj, rostat bröd, krut, honung och fin stenmineralitet. Wonderbar! 91p

NV Legras & Haas Champagne Exigence N°8 Grand Cru Vieilles Vignes Brut
Kvällens late bloomer utan tvekan. Väldigt intetsägande i början men tog sig under kvällen. Det blev dock aldrig några applåder från mig ändå, men visst tusan är det trevligt. Frisk, läskande frukt med mycket päron, äpple och lite klassisk brödighet. En aning kort till en början. Utvecklade lite härliga havsaromer mot slutet av kvällen, men betyget får bestå även om det möjligen skulle kunna förtjäna någon pinne till. 89p

Fan...jobbet kallar. Jag får fortsätta skriva mer om de röda vinerna senare under dagen. Fortsättning följer...
 

Kostjan

Mot bättre vetande
Mini-BYOB med både göteborgare och löst patrask från Kalmar igår. @CH, @Sörplarn, @Emanuel (plus vän), @Appel, @Magnus L och er käre forumlokalvårdare träffades i katakomberna längst in i GBG:s vinkällare och delade ett gäng pavor. Supertrevligt som vanligt med härlig göteborgsstämning. Tack för allt gott!

Det blev bubbel och rött denna kväll uppdelat i tre heat...

Heat 1 - bubbelbataljen

Det blev ett riktigt häftigt heat med en übertydlig vinnare och även i mitt andra möte med Vilmart så charmade kvällens skapelse strumporna av mig och samtliga närvarande innan avtäckning samt förgyllde därefter under hela kvällen. En kanonskumpa utan tvekan som även en rödvinspimplare av rang kan bli riktigt nöjd med. Placerar sig nog på min tio-i-topp-lista all time. Léclapart hamnade sist tillsammans med italienaren. Legras stod för bäst utveckling under kvällen men blev aldrig bättre än runner-up och valdes enbart som favorit av en person, resten föll på Vilmart.

Visa bifogad bild 6183
Visa bifogad bild 6184

NV (?) David Leclapart Champagne Cuvée L'Artiste
Mjöliga och smått bokna äpplen dominerar med mycket känsla av cider i näsan. Enkelt men funky på något vis. Rimlig intensitet och bra syra, men spretigt och oharmoniskt. Dugligt bubbel någonstans i mellanmjölkskategorin. Möjligen är jag snål med min poäng, men det imponerade inte på mig eller någon annan denna kväll. 87p

NV Ca' del Bosco Franciacorta Cuvée Prestige Brut
Krispig, citrusstinn och päronfruktig med försiktig brödighet och fin metallisk mineralitet samt små stråk av lakrits och mandel. Väldigt bra syra och längd men inget att bli upphetsad av. Alla var överens om att detta stack ut som lite av en dark horse. Trist att jag inte fick någon på kroken med mitt bubbelbidrag. Kommer inte köpa det igen trots att det kostar 250 pix, men det stod upp bra i konkurrensen rent objektivt. 88p

2002 Vilmart & Cie Champagne Coeur de Cuvée
Satan i gatan vilket trevligt bubbel! Massor av intensitet, krispig syra och härliga fattoner, inte helt olikt en bra Bourgogne. Nougat, kanderade äpplen, vanilj, rostat bröd, krut, honung och fin stenmineralitet. Wonderbar! 91p

NV (?) Legras & Haas Champagne Blanc de Blancs Grand Cru
Kvällens late bloomer utan tvekan. Väldigt intetsägande i början men tog sig under kvällen. Det blev dock aldrig några applåder från mig ändå, men visst tusan är det trevligt. Frisk, läskande frukt med mycket päron, äpple och lite klassisk brödighet. En aning kort till en början. Utvecklade lite härliga havsaromer mot slutet av kvällen, men betyget får bestå även om det möjligen skulle kunna förtjäna någon pinne till. 89p

Fan...jobbet kallar. Jag får fortsätta skriva mer senare under dagen. Fortsättning följer...
Kul att du gillar Vilmart CdC! Är alltid trevlig med några år bakom korken, även om jag tycker -04.an utvecklats
lite väl snabbt. Snart kommer -08 så det är bara backa upp kombin.
Året på Leclapart står på baksidan.
 

Emanuel

Instagram; Swedish Champagne Dude
Mini-BYOB med både göteborgare och löst patrask från Kalmar igår. @CH, @Sörplarn, @Emanuel (plus vän), @Appel, @Magnus L och er käre forumlokalvårdare träffades i katakomberna längst in i GBG:s vinkällare och delade ett gäng pavor. Supertrevligt som vanligt med härlig göteborgsstämning. Tack för allt gott!

Det blev bubbel och rött denna kväll uppdelat i tre heat...

Heat 1 - bubbelbataljen

Det blev ett riktigt häftigt heat med en übertydlig vinnare och även i mitt andra möte med Vilmart så charmade kvällens skapelse strumporna av mig och samtliga närvarande innan avtäckning samt förgyllde därefter under hela kvällen. En kanonskumpa utan tvekan som även en rödvinspimplare av rang kan bli riktigt nöjd med. Placerar sig nog på min tio-i-topp-lista all time. Léclapart hamnade sist tillsammans med italienaren. Legras stod för bäst utveckling under kvällen men blev aldrig bättre än runner-up och valdes enbart som favorit av en person, resten föll på Vilmart.

Visa bifogad bild 6183
Visa bifogad bild 6184

2009 David Leclapart Champagne Cuvée L'Artiste
Mjöliga och smått bokna äpplen dominerar med mycket känsla av cider i näsan. Enkelt men funky på något vis. Rimlig intensitet och bra syra, men spretigt och oharmoniskt. Dugligt bubbel någonstans i mellanmjölkskategorin. Möjligen är jag snål med min poäng, men det imponerade inte på mig eller någon annan denna kväll. 87p

NV Ca' del Bosco Franciacorta Cuvée Prestige Brut
Krispig, citrusstinn och päronfruktig med försiktig brödighet och fin metallisk mineralitet samt små stråk av lakrits och mandel. Väldigt bra syra och längd men inget att bli upphetsad av. Alla var överens om att detta stack ut som lite av en dark horse. Trist att jag inte fick någon på kroken med mitt bubbelbidrag. Kommer inte köpa det igen trots att det kostar 250 pix, men det stod upp bra i konkurrensen rent objektivt. 88p

2002 Vilmart & Cie Champagne Coeur de Cuvée
Satan i gatan vilket trevligt bubbel! Massor av intensitet, krispig syra och härliga fattoner, inte helt olikt en bra Bourgogne. Nougat, kanderade äpplen, vanilj, rostat bröd, krut, honung och fin stenmineralitet. Wonderbar! 91p

NV Legras & Haas Champagne Exigence N°8 Grand Cru Vieilles Vignes Brut
Kvällens late bloomer utan tvekan. Väldigt intetsägande i början men tog sig under kvällen. Det blev dock aldrig några applåder från mig ändå, men visst tusan är det trevligt. Frisk, läskande frukt med mycket päron, äpple och lite klassisk brödighet. En aning kort till en början. Utvecklade lite härliga havsaromer mot slutet av kvällen, men betyget får bestå även om det möjligen skulle kunna förtjäna någon pinne till. 89p

Fan...jobbet kallar. Jag får fortsätta skriva mer om de röda vinerna senare under dagen. Fortsättning följer...
Mycket trevligt igår, idag känns det som en dålig idé att det kändes som en bra idé att gå på disko igår efter provningen.

Liten korrigering; Legrasen var deras prestige "Exigence # 8" Alltså åttonde gången de gör den om jag förstått det rätt.
 

magnum

Epernay, Frankrike
Mycket trevligt igår, idag känns det som en dålig idé att det kändes som en bra idé att gå på disko igår efter provningen.

Liten korrigering; Legrasen var deras prestige "Exigence # 8" Alltså åttonde gången de gör den om jag förstått det rätt.
Den är gjord på 50% var av PN och CH!
 

Mattias Schyberg

Administratör
Mini-BYOB med både göteborgare och löst patrask från Kalmar igår. @CH, @Sörplarn, @Emanuel (plus vän), @Appel, @Magnus L och er käre forumlokalvårdare träffades i katakomberna längst in i GBG:s vinkällare och delade ett gäng pavor. Supertrevligt som vanligt med härlig göteborgsstämning. Tack för allt gott!
Det blev bubbel och rött denna kväll uppdelat i tre heat...
Heat 1 - bubbelbataljen
Det blev ett riktigt häftigt heat med en übertydlig vinnare och även i mitt andra möte med Vilmart så charmade kvällens skapelse strumporna av mig och samtliga närvarande innan avtäckning samt förgyllde därefter under hela kvällen. En kanonskumpa utan tvekan som även en rödvinspimplare av rang kan bli riktigt nöjd med. Placerar sig nog på min tio-i-topp-lista all time. Léclapart hamnade sist tillsammans med italienaren. Legras stod för bäst utveckling under kvällen men blev aldrig bättre än runner-up och valdes enbart som favorit av en person, resten föll på Vilmart.
Visa bifogad bild 6183
Visa bifogad bild 6184
2009 David Leclapart Champagne Cuvée L'Artiste
Mjöliga och smått bokna äpplen dominerar med mycket känsla av cider i näsan. Enkelt men funky på något vis. Rimlig intensitet och bra syra, men spretigt och oharmoniskt. Dugligt bubbel någonstans i mellanmjölkskategorin. Möjligen är jag snål med min poäng, men det imponerade inte på mig eller någon annan denna kväll. 87p
NV Ca' del Bosco Franciacorta Cuvée Prestige Brut

Krispig, citrusstinn och päronfruktig med försiktig brödighet och fin metallisk mineralitet samt små stråk av lakrits och mandel. Väldigt bra syra och längd men inget att bli upphetsad av. Alla var överens om att detta stack ut som lite av en dark horse. Trist att jag inte fick någon på kroken med mitt bubbelbidrag. Kommer inte köpa det igen trots att det kostar 250 pix, men det stod upp bra i konkurrensen rent objektivt. 88p
2002 Vilmart & Cie Champagne Coeur de Cuvée

Satan i gatan vilket trevligt bubbel! Massor av intensitet, krispig syra och härliga fattoner, inte helt olikt en bra Bourgogne. Nougat, kanderade äpplen, vanilj, rostat bröd, krut, honung och fin stenmineralitet. Wonderbar! 91p
NV Legras & Haas Champagne Exigence N°8 Grand Cru Vieilles Vignes Brut

Kvällens late bloomer utan tvekan. Väldigt intetsägande i början men tog sig under kvällen. Det blev dock aldrig några applåder från mig ändå, men visst tusan är det trevligt. Frisk, läskande frukt med mycket päron, äpple och lite klassisk brödighet. En aning kort till en början. Utvecklade lite härliga havsaromer mot slutet av kvällen, men betyget får bestå även om det möjligen skulle kunna förtjäna någon pinne till. 89p
Fan...jobbet kallar. Jag får fortsätta skriva mer om de röda vinerna senare under dagen. Fortsättning följer...
Så, nu fortsätter vi med resten...

Heat 1 - Röda
image.jpg


Underbart jämnt mellan bdx:en och den ambitiösa Chiantin (tänk vad bra riktigt bra och strukturerad Chianti kan bli med några år på rygg!). Tre stycken prefererade vardera som heatets bästa vin, medan det härliga Etna-vinet fick nöja sig med en röst, dessutom av den som hade med sig det, gissa vem. ;) Jag gillade alla tre väldigt mycket men greppade Chiantin i sista stund i konkurrens med den mogna bdx:en. Rent kvalitativt så höll jag dock Etna väldigt högt, men den snorunga kostymen och outvecklade karaktären var tyvärr vinet till last rent preferensmässigt.

1998 Antinori Chianti Classico Riserva Badia a Passignano
Moget och härligt utvecklat med mängder av tobak, körsbär, hallon och lakrits. Hittade även lite salmiak, kärna och cement. Vitalt och strukturerat i munnen med livliga tanniner och en medelfyllig kropp. Riktigt bra längd. Ett vin strax över kullen men fortfarande välbehållet utan behov av varken rullstol eller kryckor. Växlade mellan att tänka mogen Nebbiolo från Piemonte och en dito Brunello. Var väl inte helt fel ute direkt, men visst saknas det nog en del tanniner för att vara en typisk Barolo eller liknande. Men med ålder så kan ju allt hända å andra sidan.

Jädrigt gott vin utan tvekan! 91p

2001 Château d'Issan
Hög tid för den stora ödmjukhetspajen. Kvällens överlägset bästa näsa alla kategorier. Här snackar vi stall, nymalt kaffe, rotfrukt, järn och en hel del tomatpuré. Massiva fattoner alltså, men mer åt sandelträ än ceder i karaktär, i alla fall innan avtäckning. Elegant framtoning med fin blommig karaktär åt jasmin. Slankt och sammetslent i munnen med lite trött torkad frukt utan spänst eller drag. Fortfarande helt ok, men strukturen fick mig snarare till Bourgogne än bdx. Så burgundisk kropp. När till och med en äldre Chianti har mer tanniner så kan ni förstå min poäng.

Sanslöst trevligt vin ändå, men den trötta frukten i smaken fick vinet lite på fall och jag landade det på 90p i tron att det ändå var en ganska bra och rejäl Bourgogne alternativt en tysk pinne á la Becker.

2010 I Vigneri di Salvo Foti Etna Rosso
Kvällens unga Barolo (typ 2010) var ett faktum. Hade nästan kunnat ta gift på att det var en korrekt gissning, men icke. Jag tog en sked ödmjukhetspaj och gick vidare. Massor av sura körsbär, hallon, rosor och en gnutta lakrits. En del vägdamm i bakgrunden. Snorungt och supersträvt i munnen med skyhög intensitet och mängder av umpadumpa. Detta vin har många år framför sig och kommer mest troligt att bli en fröjd att dricka i sin åldrade kostym. 92p

Heat 2 - Röda
image.jpg


Även detta heat delade upp församlingen i två grupper. Det var Spanien och Italien som resolut gjorde upp om förstaplatsen med lika många röster medan den amerikanska pinoten gjorde bort sig totalt. Vilket jäkla skräpvin rent ut sagt! Möjligen har det varit bättre för många år sedan, då senare årgångar har varit riktigt hyggliga de gånger jag har provat. Minns speciellt 2010:an från PN-provningen i Stockholm som höll stånd riktigt bra i konkurrensen av de flesta utan @StefanAkiko som sågade det rejält.

2011 Adega Algueira S.L. Ribeira Sacra Fincas
Fint stalliga drag med viss mognad (trots den ringa åldern). Svartvinbärsblad, kött och peppar med läcker körsbärsfrukt med några uns lagerblad, svarta oliver och kaffe. Lite mörk sten i bakgrunden. Ett vin helt i min smak och jag var övertygad om att det borde handla om en Syrah/blend och mest troligt från Sydafrika, USA eller möjligen Rhone. Bortkollrad ännu en gång. Behöver träna mycket mer på detta märker jag. 92p

2008 Capezzana Carmignano Trefiano
Mitt vin så det var lätt att lista ut. Blend av Cabernet Sauvignon och Sangiovese. Har gillat det mycket tidigare och tyckte nog det levererade riktigt bra nu också. Plommon, lakrits, nagellack och svarta vinbär med mängder av stall och ceder. Bra struktur och syra. Jädrigt gott och välbalanserat vin med mustig munkänsla. Ingen var direkt i närheten av Toscana vill jag minnas, men @Emanuel var lite inne på Musar, vilket inte är helt fel med tanke på karaktären. 90p

2006 Irony Pinot Noir Russian River
Mängder av söt russinfrukt med inslag av vanilj, körsbär och kryddor. Fylligt och eldigt med tydlig sötma som fick mig att tänka åt billig Amarone/ripasso. Ingen direkt syra eller struktur utan mest platt och dötrist. @Appel plockade druvan vilket bara är att applådera. Fattar inte hur, men jag blir lite orolig inför blindprovningstävlingen i maj! 78p

Sist men inte minst så blev det åka av med kvällens och kanske världens vämjeligaste upplevelse som serverades som kvällens bonusvin utöver lite roliga gästspel med Chateau Magnus och lite roligt chokladosande öl som jag inte minns namnet på...

...NV (2014) Mas del Périé You fuck my wine bör nog klassas som defekt för annars är det något som är väldigt galet här i världen. Här snackar vi om ett vin som ordagrant luktar ruttna ägg och kloak! Så jäkla äckligt. Kunde dock inte låta bli att dofta och smaka ändå, men de flesta av oss hällde snabbt ur sina glass och sköljde munnen med skumpa. Tur att Chateau Magnus trots allt levererade avsevärt bättre. Klart drickbart hemmapulvin, dock sämre än tidigare årgångar som jag har hyllat. Hans röda smakar fan som en supergrön Cabernet Franc!

Det var allt för denna gång!
 
Toppen