This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!
Mycket gärna! Jag och @ChristianB är dock på Curaçao tills den 7/3, men efter det så är iaf. jag game!
Varför jag satte de poäng var för att jag tyckte de flesta vinerna inte var bättre än medelbra därför föll de flesta av mina poäng 75-85p,svårare än så äre inteEn första analys säger mig att DETTA måste vara antingen VÄRLDENS mest supertydliga viner eller världens mest anpassade jury.
MEN HALLÅ!
Från 87-92p (över ett större gäng viner och provare med ett undantag av 84 och ett av 78p) . . . och hur många människor hade en 100-skala framför sig? ...medan majoriteten var utrustade med en 6-gradig skala... Nämen hu...
Som att få ett helt sommarlov av frihet framför sig, men envisas med att bekanta sig med tvålen...
HUWWAH!
Det varkar absolut som om det behövs en gnutta liberalisering där nere i mellansödern.
@Mats och @Mattias S skall vi se om vi kan assistera? @Vino fino, @vintomas och @Innertällmo Bryggeri är ni på att hjälpa till med att vidga detta trånga utrymme?
...eller snarare:
Är ni i Mellansödern nöjda med dessa statistiska mjumme-ljumma bedömningar av kvällens utbud? Är det verkligen representativa poäng för de jämnljumma vinerna ni fick. PRepresemterar det verkligen er ärliga uppfattninga av spridning över kvalitet, år, bedömningar, bedömare osv etc och del ? ? ?
(Låter onekligen lite tråkigt. Sorry... Men visst: ibland är ju Liwet mest asfalt.)
Jag är gärna med om det är OK och om det passar.Jag tror att felet ligger i skalan och inte i juryn. Med tanke på att det var "finewines" det var fråga om så borde förväntansvärdet vara minst 86p. Tittar man på vilka viner som serverades (inga "påskägg" eller "fulviner") så är det inte förvånande att det inte blev många betyg under 87p. I min värld så är intervallet 95-100p reserverat för riktigt stora upplevelser (fick dock en överraskande sådan igår), så det är inte konstigt att det inte blev några i det intervallet heller. Med den givna uppsättningen viner tycker jag att det kanske borde ha blivit några fler 93or och 94or. Betygen från BYOBn i Stockholm i september låg i ungefär samma intervall, några fler 93poängare kanske, så jag tror inte att det beror på det geografiska läget.
Den här diskussionen ger dock inspiration och det kanske är dags för en ny BYOB i Stockholm? Vad säger @Håkan, @vintomas, @Bearman, @Vino fino, @ChristianB, @Daniel B, @Peder, @Deppodi, @kayaker, @Larseman, @mnor, @thunberg och alla andra? Vad tror ni om en fredag slutet av februari början av mars? Vi kan vara hos mig, det funkade bra sist.
ok, då kör vi 11/3:Sportlovsvecka slutet av februari/början av mars är mindre bra. Andra veckan i mars dock bättre.
För några år sedan var detta vin ett tunnt och snudd på trist vin. Nu är det ett gulnande vin i VÄRLDSKLASS som om 2-3 år kommer kunna omkullbunka det mesta i vit väg. En fullträff!
Jag är hemkommen till 10e feb för jag gör en vända till London på hemvägen!Mycket gärna! Jag och @ChristianB är dock på Curaçao tills den 7/3, men efter det så är iaf. jag game!
Ett grattis till personen som bytte bordeaux för dryga hundringen mot vingårdsbetecknad Selosse!Igår drack vi, men det känns som idag.
När jag kom ner var @Gurto i full färd med att förbereda:
Vin 1 - De Venoge Cordon Bleu, Champagne, 2002 Pinot Noir-dominerat
Mogna röda äpplen, krusbär, smörstekt bröd. Några bitar torkade apriokser. Halm, len och något krämig känsla, sedan kommer en fräsch syra som påminner om citruszest, bubblorna försvinner relativt fort. Gott men inte så komplext.
Säkert champagne, men drar till med en cava från Spanien, 2010.
87 poäng
@KockJohan bjöd på två riktigt bra viner som gjorde att jag fick upp ögonen för hur bra champagne kan vara.
Vin 2 - Savart Calliope, Champagne 2007
Tryffel eller murklor, kryddig, torr krita, toast och mandel. Pigg syra som får salivkörtlarna att vattnas som en nypressad citronlemonad.
60/40 Chardonnay, Pinot
Champagne
2010
90+
Vin 3 - Selosse Sous le Mont, Champagne. Solera med 2007 som bas.
Mandel, blodapelsin, krämig. Urskog med vit tryffel och jordighet. En aning parfym, mycket fin doft och smak. Gott!
Chardonnay / Pinot
Champagne 1996 - totalt bortfintad
92 poäng
Kvällens största fint stod @Gurto för
Brunnello Di Sotto - Poggio di Sotto Brunello di Montalcino 2006
Ljusaste av de röda. Mogna syrliga bär, lätt medicinsk ton, fyrkantig rosavit klubba, integrerat fat, lätt kryddighet, balanserat.
Pinot Noir
Frankrike, 2010
92 poäng
Totalt bortfintad, tänkte att det är kanske så här riktigt bra mogen pinot smakar. Min favorit av de röda.
Vin 5 - Mount Eden Vineyards Cabernet Sauvignon, Santa Cruz Mountains 2009
Krutrök, animalisk ton, läder och lite funkig. Viol och vita champinjoner, lätt ren smak, sval, torr och lite sandiga tanniner.
Shiraz, Australien, 2004
Poäng: 92
Det här var alltså vad jag önskade var mitt vin
Tror detta var @Vino fino s vin
Vin 6 - Chateau Branaire-Ducru, Saint-Julien 2010
Smörkola, werters orginal. Vaniljkräm. Stor och relativt fyllig sköna tanniner, en uns fatbeska. Hyfsat pigg syra. Charmig.
Amerikansk bordeauxblandning, 2009
90 poäng
Vin 7 - Giaconda Shiraz, Victoria 2004
Mellanbrunt läder, blod och järn, som lätt rökta musslor. Röda vindruvor / plommon, mjuk med en lätt syrlighet. Lovande, men sen kommer en oangenäm surhet som gör att jag säger att vinet är lätt defekt.
Chote du Rhone, 2009 (önskade att detta inte var mitt vin)
80 poäng men kunde varit 90+
Vin 8 - Ferraton Pere & Fils Ermitage le Méal 2008
Damm och grus, källarvalv, medicinsk ton, gasbinda / plåster. Amerikansk Citra (IPA humle med ton av kattkiss). Lite smörkräm med vanilj i. Skön diskret syra.
Merlot, cab
Frankrike, 2002
89 poäng
Vin 9 - Chateau Cambon la Pelouse, Haut-Médoc 2006
Här verkar det som att hjortlägget fångade mitt intresse för papperet är blankt så...
Men det var ett trevligt vin som passade utmärkt till maten.
@jocke tittade in lagom till maten och bjöd på:
Vin 10 - Bonnaire Collection Special Club, Champagne 1989
Hjortonsylt, saffran och dov mogen citrus. Bärnstensfärgad och stilla. Torkade frukter som påminner lite om sherry. Krämig, lugn och med torrt avslut. Finns syra kvar.
Chardonnay / Pinot
Champagne
2002 (syran fintade mig)
90 poäng
@gece drog upp denna ur sin stora slokhatt
Vin 11 - Tissot la Tour de Curon les Clos, Chardonnay, Jura 2012
Stilla vitt, papperslim, päron, mogen, funk. Speciell eftersmak. Är säkert ett naturmuppsvin från Jura. Så stolt att jag satte denna.
På Chardonnay / Chenin från 2010.
88 poäng men med personlighet.
De två kommande söta till ett fat underbara ostar. Det är inte lätt att hålla skärpan efter 10 glas, men jag intalar mig att jag misstog höger och vänster, då är gissningarna inte så tokiga
Vin 12 - Inniskillin Vidal Icewine, Niagara Peninsula 1995
Söt, sval, honung, russin och en aning pust av torr tobak. Lätt ädelröta.
gece som tog fram denna. Juramupparna gjorde säkert ett dessertvin, tänkte jag.
89 poäng
Vin 13 - Chateau la Renaudie Monbazillac 2005 (bonusvin till osten)
Akasiahonung, torkade apriosker, Känner en dov ton i det, kan det vara lätt petroleum ton?
Riesling, Icewine
Tyskland
2006
89 poäng
Toppenkväll där jag även fick nöjet att provsmaka ett isvin på äpplen gjord av en lokal storbonne då jag stannade kvar till stängning och plockade glas. Avslutade kvällen med två sportflaskor vatten och somnade med ett leende på läpparna och drömde om lagrad Champagne och Brunello.
Första blindprovningen men definitivt inte den sista
Ett grattis till personen som bytte bordeaux för dryga hundringen mot vingårdsbetecknad Selosse!
Så oändligt trevligt att ha trivsamma gäster på besök! Då kan man ju försynt smutta på lite druvjuice och smygtugga på canapéer.
2013 LAB Reserva (88p). En Portugis som är ett sådant där vin som ståtar med MAFFIGA druvsorter på utsidan: CS, Touriga nacional och Syrah, men som på insidan kanske inte är riktigt lika extravagant. Förvisso utlovar priset (79kr per flaska) PLONK, men... Äh, jag har (inkl denna) funnit så underbara plonkprissatta portugiser att jag aldrig kommer sluta dricka dem. Detta var ett spännande vin innan ploppet, och efter ploppet (och lite vädring) så växte hen ur sin kostym-klänning. Lite som Bay-Max i trailern
En helgjuten medel-lätt struktur med förfinade tanniner som BLINT absolut skulle få mig ur balans och se hela vin-världen passera revy. Erfar ingen närvaro av Syrah, bara av Meritage med ren frukt och finstämd fathantering. Utförandet är dessutom: kallklimat. Blint hade jag sannolikt hamnat i det moderna USA. Otroligt mycket hantverk för de blyga kronor detta vin betingar på SB. Borde absolut kunna Sverigekosta 200kr och fortfarande vara prisvärt med 4 stjärnor.
Kul att du gillar Vilmart CdC! Är alltid trevlig med några år bakom korken, även om jag tycker -04.an utvecklatsMini-BYOB med både göteborgare och löst patrask från Kalmar igår. @CH, @Sörplarn, @Emanuel (plus vän), @Appel, @Magnus L och er käre forumlokalvårdare träffades i katakomberna längst in i GBG:s vinkällare och delade ett gäng pavor. Supertrevligt som vanligt med härlig göteborgsstämning. Tack för allt gott!
Det blev bubbel och rött denna kväll uppdelat i tre heat...
Heat 1 - bubbelbataljen
Det blev ett riktigt häftigt heat med en übertydlig vinnare och även i mitt andra möte med Vilmart så charmade kvällens skapelse strumporna av mig och samtliga närvarande innan avtäckning samt förgyllde därefter under hela kvällen. En kanonskumpa utan tvekan som även en rödvinspimplare av rang kan bli riktigt nöjd med. Placerar sig nog på min tio-i-topp-lista all time. Léclapart hamnade sist tillsammans med italienaren. Legras stod för bäst utveckling under kvällen men blev aldrig bättre än runner-up och valdes enbart som favorit av en person, resten föll på Vilmart.
Visa bifogad bild 6183
Visa bifogad bild 6184
NV (?) David Leclapart Champagne Cuvée L'Artiste
Mjöliga och smått bokna äpplen dominerar med mycket känsla av cider i näsan. Enkelt men funky på något vis. Rimlig intensitet och bra syra, men spretigt och oharmoniskt. Dugligt bubbel någonstans i mellanmjölkskategorin. Möjligen är jag snål med min poäng, men det imponerade inte på mig eller någon annan denna kväll. 87p
NV Ca' del Bosco Franciacorta Cuvée Prestige Brut
Krispig, citrusstinn och päronfruktig med försiktig brödighet och fin metallisk mineralitet samt små stråk av lakrits och mandel. Väldigt bra syra och längd men inget att bli upphetsad av. Alla var överens om att detta stack ut som lite av en dark horse. Trist att jag inte fick någon på kroken med mitt bubbelbidrag. Kommer inte köpa det igen trots att det kostar 250 pix, men det stod upp bra i konkurrensen rent objektivt. 88p
2002 Vilmart & Cie Champagne Coeur de Cuvée
Satan i gatan vilket trevligt bubbel! Massor av intensitet, krispig syra och härliga fattoner, inte helt olikt en bra Bourgogne. Nougat, kanderade äpplen, vanilj, rostat bröd, krut, honung och fin stenmineralitet. Wonderbar! 91p
NV (?) Legras & Haas Champagne Blanc de Blancs Grand Cru
Kvällens late bloomer utan tvekan. Väldigt intetsägande i början men tog sig under kvällen. Det blev dock aldrig några applåder från mig ändå, men visst tusan är det trevligt. Frisk, läskande frukt med mycket päron, äpple och lite klassisk brödighet. En aning kort till en början. Utvecklade lite härliga havsaromer mot slutet av kvällen, men betyget får bestå även om det möjligen skulle kunna förtjäna någon pinne till. 89p
Fan...jobbet kallar. Jag får fortsätta skriva mer senare under dagen. Fortsättning följer...
Leclapart var 2009Kul att du gillar Vilmart CdC! Är alltid trevlig med några år bakom korken, även om jag tycker -04.an utvecklats
lite väl snabbt. Snart kommer -08 så det är bara backa upp kombin.
Året på Leclapart står på baksidan.
Mycket trevligt igår, idag känns det som en dålig idé att det kändes som en bra idé att gå på disko igår efter provningen.Mini-BYOB med både göteborgare och löst patrask från Kalmar igår. @CH, @Sörplarn, @Emanuel (plus vän), @Appel, @Magnus L och er käre forumlokalvårdare träffades i katakomberna längst in i GBG:s vinkällare och delade ett gäng pavor. Supertrevligt som vanligt med härlig göteborgsstämning. Tack för allt gott!
Det blev bubbel och rött denna kväll uppdelat i tre heat...
Heat 1 - bubbelbataljen
Det blev ett riktigt häftigt heat med en übertydlig vinnare och även i mitt andra möte med Vilmart så charmade kvällens skapelse strumporna av mig och samtliga närvarande innan avtäckning samt förgyllde därefter under hela kvällen. En kanonskumpa utan tvekan som även en rödvinspimplare av rang kan bli riktigt nöjd med. Placerar sig nog på min tio-i-topp-lista all time. Léclapart hamnade sist tillsammans med italienaren. Legras stod för bäst utveckling under kvällen men blev aldrig bättre än runner-up och valdes enbart som favorit av en person, resten föll på Vilmart.
Visa bifogad bild 6183
Visa bifogad bild 6184
2009 David Leclapart Champagne Cuvée L'Artiste
Mjöliga och smått bokna äpplen dominerar med mycket känsla av cider i näsan. Enkelt men funky på något vis. Rimlig intensitet och bra syra, men spretigt och oharmoniskt. Dugligt bubbel någonstans i mellanmjölkskategorin. Möjligen är jag snål med min poäng, men det imponerade inte på mig eller någon annan denna kväll. 87p
NV Ca' del Bosco Franciacorta Cuvée Prestige Brut
Krispig, citrusstinn och päronfruktig med försiktig brödighet och fin metallisk mineralitet samt små stråk av lakrits och mandel. Väldigt bra syra och längd men inget att bli upphetsad av. Alla var överens om att detta stack ut som lite av en dark horse. Trist att jag inte fick någon på kroken med mitt bubbelbidrag. Kommer inte köpa det igen trots att det kostar 250 pix, men det stod upp bra i konkurrensen rent objektivt. 88p
2002 Vilmart & Cie Champagne Coeur de Cuvée
Satan i gatan vilket trevligt bubbel! Massor av intensitet, krispig syra och härliga fattoner, inte helt olikt en bra Bourgogne. Nougat, kanderade äpplen, vanilj, rostat bröd, krut, honung och fin stenmineralitet. Wonderbar! 91p
NV Legras & Haas Champagne Exigence N°8 Grand Cru Vieilles Vignes Brut
Kvällens late bloomer utan tvekan. Väldigt intetsägande i början men tog sig under kvällen. Det blev dock aldrig några applåder från mig ändå, men visst tusan är det trevligt. Frisk, läskande frukt med mycket päron, äpple och lite klassisk brödighet. En aning kort till en början. Utvecklade lite härliga havsaromer mot slutet av kvällen, men betyget får bestå även om det möjligen skulle kunna förtjäna någon pinne till. 89p
Fan...jobbet kallar. Jag får fortsätta skriva mer om de röda vinerna senare under dagen. Fortsättning följer...
Den är gjord på 50% var av PN och CH!Mycket trevligt igår, idag känns det som en dålig idé att det kändes som en bra idé att gå på disko igår efter provningen.
Liten korrigering; Legrasen var deras prestige "Exigence # 8" Alltså åttonde gången de gör den om jag förstått det rätt.
Så, nu fortsätter vi med resten...Mini-BYOB med både göteborgare och löst patrask från Kalmar igår. @CH, @Sörplarn, @Emanuel (plus vän), @Appel, @Magnus L och er käre forumlokalvårdare träffades i katakomberna längst in i GBG:s vinkällare och delade ett gäng pavor. Supertrevligt som vanligt med härlig göteborgsstämning. Tack för allt gott!
Det blev bubbel och rött denna kväll uppdelat i tre heat...
Heat 1 - bubbelbataljen
Det blev ett riktigt häftigt heat med en übertydlig vinnare och även i mitt andra möte med Vilmart så charmade kvällens skapelse strumporna av mig och samtliga närvarande innan avtäckning samt förgyllde därefter under hela kvällen. En kanonskumpa utan tvekan som även en rödvinspimplare av rang kan bli riktigt nöjd med. Placerar sig nog på min tio-i-topp-lista all time. Léclapart hamnade sist tillsammans med italienaren. Legras stod för bäst utveckling under kvällen men blev aldrig bättre än runner-up och valdes enbart som favorit av en person, resten föll på Vilmart.
Visa bifogad bild 6183
Visa bifogad bild 6184
2009 David Leclapart Champagne Cuvée L'Artiste
Mjöliga och smått bokna äpplen dominerar med mycket känsla av cider i näsan. Enkelt men funky på något vis. Rimlig intensitet och bra syra, men spretigt och oharmoniskt. Dugligt bubbel någonstans i mellanmjölkskategorin. Möjligen är jag snål med min poäng, men det imponerade inte på mig eller någon annan denna kväll. 87p
NV Ca' del Bosco Franciacorta Cuvée Prestige Brut
Krispig, citrusstinn och päronfruktig med försiktig brödighet och fin metallisk mineralitet samt små stråk av lakrits och mandel. Väldigt bra syra och längd men inget att bli upphetsad av. Alla var överens om att detta stack ut som lite av en dark horse. Trist att jag inte fick någon på kroken med mitt bubbelbidrag. Kommer inte köpa det igen trots att det kostar 250 pix, men det stod upp bra i konkurrensen rent objektivt. 88p
2002 Vilmart & Cie Champagne Coeur de Cuvée
Satan i gatan vilket trevligt bubbel! Massor av intensitet, krispig syra och härliga fattoner, inte helt olikt en bra Bourgogne. Nougat, kanderade äpplen, vanilj, rostat bröd, krut, honung och fin stenmineralitet. Wonderbar! 91p
NV Legras & Haas Champagne Exigence N°8 Grand Cru Vieilles Vignes Brut
Kvällens late bloomer utan tvekan. Väldigt intetsägande i början men tog sig under kvällen. Det blev dock aldrig några applåder från mig ändå, men visst tusan är det trevligt. Frisk, läskande frukt med mycket päron, äpple och lite klassisk brödighet. En aning kort till en början. Utvecklade lite härliga havsaromer mot slutet av kvällen, men betyget får bestå även om det möjligen skulle kunna förtjäna någon pinne till. 89p
Fan...jobbet kallar. Jag får fortsätta skriva mer om de röda vinerna senare under dagen. Fortsättning följer...