Dags för en sagostund!
En måndagkväll i London, eller: varför Daniels hjärta slår snabbare för vin
Jag har varit på konferensresa i London, och passade givetvis på att besöka en av jordens finaste platser: The Remedy. För mig är en stor del av vindrickandets charm kopplat till alla andra roliga människor som uppskattar finare vin. Den här kväll kom att bli ett fantastiskt exempel på det. Efter att ha blivit varmt välkommen av kvällens personal får jag helt plötsligt en hand på min axel: “Hey, Daniel! Long time no see. Remember me?” Det gjorde jag. Supertrevlig snubbe vid namn Ed, som jag delade lite vin med för nästan ett år sedan - på The Remedy. Han bjöd in mig till sitt sällskap, bestående av sommelierer, vinimportörer, cidertillverkare och två operasångare (!!!). Min tanke på att ta två-tre glas vin och sedan sova gick snabbt åt helvete...
Först ut blev lite Pfalz-riesling från
Pflüger. En
2015 Buntsandstein, som var förvånansvärt lättdrucken och god för sina bäbisålder, och en
2014 Fuchsmantel som var helt sluten och omöjlig att ta till sig i nuläget. Fortsättningen blev en
2013 Keller, Riesling von der Fels - Rheinhessen. Skarp och koncentrerad med riktigt härlig frukt och syra. Försvann omedelbart.
Nu var vi lite uppvärmda, och började koncentrera oss lite mer på vad vi drack.
2014 Comm G.B. Burlotto - Verduno Pelaverga
Gjord på druvan pelaverga - aldrig hört talas om. Trevligt vin! Lite gummi, körsbär, jordgubb och en hel del pepprig kryddighet. Pepparn och frukten leker på tungan. Mediumtanninigt och lagom avbrott efter all riesling.
86p.
2013 Envinate Taganan, Parcela Margalagua - Kanarieöarna
Spännande vin! Osmörade popcorn, vitpeppar, läder och stall, obestämd fruktighet - drar åt obestämda syrliga bär. Ganska lätt på tungan, schysst balans i syran och tanninerna. Passade perfekt till en stört god korv från Toulouse och puy-linser. Kanarieöarna rockar!
89p.
2009 Coche-Dury - Bourgogne blanc
Serverat blint. Ed kände för att höja ribban lite… Gissade stilren och modern chardonnay från Jura (delvis baserat på var vi var någonstans). Inte helt fel, inte helt rätt.
Så. Jävla. Bra. Satt och gosade med mitt glas bra länge, och det hände mycket med lite tid och temperatur. Första som slår mig är något jag inte lyckades placera utan hjälp: tändsticka/tändsticksplån. Coolt. Svagt rökig, en massa tropisk frukt (ananas, aprikos), äpplen, ljus flytande honung. Fet och rund på tungan och får smaklökarna att falla sönder av lycka. Intensiv och koncentrerad frukt på tungan, med en underbar syrlig honungston tätt efter. Lycka.
94p.
2007 Domaine Macle - Château-Chalon
Jag kände att Coche-Dury behövde brytas av något helt annat så jag tog in den här. Mina perversa preferenser för vin jaune är nog kända för många här på forumet.
Det här var en riktig fullträff. Efter rigoröst snurrande i karaffen öppnade den upp fint med kraftiga oxiderade toner, med nötter, ljunghonung och spiskummin i spetsen. I munnen slår syran hårt, riktigt hårt. Men vinet lyckas bära syran med stolthet tack vare en makalöst elegant struktur. Svårt att förklara (speciellt när jag försöker tyda halvkassa noter…)! Ett sannolikt odödligt vin.
94p.
2007 Domaine Guiberteau - Saumur blanc
Serverat blint. Gissade Savennierés. Hyffsat nöjd med den!
Generisk “gul frukt”, äpplen, vaga honungstoner. Supertorrt och tämligen fylligt. Chenin blanc är så vackert…
89p.
Här någonstans blev det en liten dipp i uppmärksamheten. Blev en trevlig men lite konstig
2013 Domaine Julien Labet, Poulsard En Billat - Côtes du Jura. Enligt foton även två Barolos, en från
Comm G.B. Burlotto. 2011or båda två, unga men riktigt trevliga halvmonster. Ett oranget vin smet också in, men jag tyckte det var något platt och för strävt. Dock följt av:
2014 Scholium Project, The Prince in His Caves, Farina Vineyards - Sonoma Mountain
Orange sauvignon blanc! Riktigt coolt! Efter Silex så är det lätt bästa SBn jag smakat.
Med en rad inte-särskilt-minnesvärda viner bakom oss kände jag för att återigen gå upp bland molnen… Jag visste att den här flaskan fanns redan innan jag klev över tröskeln, och med det här sällskapet fanns det ingen anledning att hålla hårt i plånboken.
1964 Domaine Huet, Le Mont moelleux - Vouvray
Möglig och tämligen blöt kork, som inte ville lämna flaskan åt rätt håll. Nooo! Häller upp, luftar, provsmakar. Hmm… Tyst, sluten, tråkig. Dött? Nä, det finns något där. Definitivt. Ger den tid och hoppas på förbättring. En dryg halvtimme och lite ökad temperatur gjorde underverk. Ååhhh! Fin cheninylle, honung, torkad frukt, hasselnötter och svart te, lagerblad. Komplext och subtilt, och som vanligt har jag lite svårt att veta vad det egentligen är i de här gamla godingarna. I munnen är det makalöst fint sammansatt och en fullständigt välpolerad upplevelse. Låg syra, ingen frukt, vagt sött, men det här hänt mycket jämfört med de livliga yngre varianterna som bär upp vinet. Lyckas inte ta sig hela vägen till toppen dock.
93p.
Somliga i sällskapet fullkomligt älskade det här, medan andra fann upplevelsen tråkig (pfft).
1976 Pierre Ferrand, Château de Ligre - Chinon
Serverat blint. Gissade Loire cab f från 90-talet…
Supertrevlig fortsättning. Extremt grönt örtig - färsk basilika och oregano, torkad timjan. Massvis med paprika, svartpeppar och en allmän “funkiness”. Fylligt och riktigt fräscht på tungan (därav gissning på 90-talet), med förvånansvärt pigg frukt. Smakar lite som en bloody mary på paprika istället för tomater. Jävla vattendelare i sällskapet. Jag tyckte det spelade rätt på alla mina strängar och mina anteckningar säger
95p. Oklart om jag kan stå för det såhär i efterhand.
Men för stunden...
1989 Domaine de Trévallon - Coteaux d'Aix-en-Provence Les Baux
Också väldigt grönt örtig, fast med mer tyngd än Chinonen. Något platt och förbi sitt bäst-före-datum, men inte med många år. Riktigt trevligt.
87p.
1977 D’Oliveiras Reserva Terrantez
Inga noter. Stört gott.
Och nu hade klockan blivit mycket och det var dags att avsluta kvällen. Alla som var kvar i lokalerna fick ett glas
NV Agrapart, Complantée. Vi hittade på att någon fyllde år bara för att få sjunga lite. Kanske måste jag börja dricka mer skumpa, för det här var nice!
Sedan tog vi in notan… no regrets! Vin är vackert. Kvällen får
100p.