Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

Håkan

Medlem
Visa bifogad bild 18783
2002 Domaine Robert Chevillon Nuits St. Georges 1er Cru Les Vaucrains

Doften är underbar! Parfymerat tvålblommig, tät och intensiv men ändå elegant, med begynnande målarlåda och en gnutta svamp.
Rödfruktig med goda mineral och en liten touch av animaliska drag ger smaken en skön komplexitet. Munkänslan är även den superb, med integrerade syror och minimala men välgörande tanniner.

Utvecklingen i glaset visar också på kvaliteten hos detta vin. Känns som att det kan utvecklas i många år till men tyvärr var detta bara en ensam flaska hämtad från källarhålet.
God bourgogne är rysligt gott! Härligt avslut på helgen.
Fantastiskt kul. Har lyckats att inte röra mina 02or så detta sample kom perfekt.
 

Trydebull

Medlem
2014 Chapoutier St. Joseph Les Granits

553F5542-9D3F-4D94-8DF7-CE51607D8117.jpeg


Coravin på glas. Första centilitrarna från flaskan.
Noter från ca 45 minuter i glaset.

Färgen är svartröd och tät

Doften är lägereldsrökig med björnbär, gråsten och svålen på kraftigt rökt sidfläsk, utbrunnen kol, mörka vilda körsbär. Inslag av svarta burkoliver där bakom.

Smaken är mångfacetterad med rökt korv, aska, mörka röda bär i mix, perfekt mogna mörka bigarråer, spad från mogna brun-svarta Italienska oliver.

Långt slut!

Jag har ju undvikt nästan allt rött från medelhavsländer från 2014. Men på glas kan man ju känna av årgången såklart.

Det här är Chapoutier. Det blir liksom aldrig dåligt! Bara lite mindre riktigt bra. Precis så med det här. Känns inte riktigt lika kompakt och fullproppat som det kan göra under riktigt bra förhållanden, men, det här är ju fortfarande riktigt bra.

Troligtvis inte lika lagringsdugligt som en fulländad årgång men hade jag haft 2014 i källaren hade jag ändå låtit dem ligga tre-fem år.

Jag tycker det är värt 92 med ett litet plus efter för möjlig utveckling.
 

The Wall

Medlem
2014 Chapoutier St. Joseph Les Granits

Visa bifogad bild 18795

Coravin på glas. Första centilitrarna från flaskan.
Noter från ca 45 minuter i glaset.

Det här är Chapoutier. Det blir liksom aldrig dåligt! Bara lite mindre riktigt bra. Precis så med det här. Känns inte riktigt lika kompakt och fullproppat som det kan göra under riktigt bra förhållanden, men, det här är ju fortfarande riktigt bra.
Om du har Bourgogne-kupor, testa och jämför med Syrah-kupor. Vi har till upptäckt hemma att en del Rhônare trivs bättre i Bourgogne-kupor, till vår förvåning kan tilläggas. Det är inte alla som gör det och det är företrädesvis norra Rhöne som verkar trivas i Bourgogne-kuporna.
 

Trydebull

Medlem
Om du har Bourgogne-kupor, testa och jämför med Syrah-kupor. Vi har till upptäckt hemma att en del Rhônare trivs bättre i Bourgogne-kupor, till vår förvåning kan tilläggas. Det är inte alla som gör det och det är företrädesvis norra Rhöne som verkar trivas i Bourgogne-kuporna.

Jag håller med. Jag gillar Bourgognekupor och dricker gärna Syrah från dem.

I det här fallet fick jag nöja mig med det glas Sommeliern kom med
 

Skrutt

Medlem
2014 Chapoutier St. Joseph Les Granits

Visa bifogad bild 18795

Coravin på glas. Första centilitrarna från flaskan.
Noter från ca 45 minuter i glaset.

Färgen är svartröd och tät

Doften är lägereldsrökig med björnbär, gråsten och svålen på kraftigt rökt sidfläsk, utbrunnen kol, mörka vilda körsbär. Inslag av svarta burkoliver där bakom.

Smaken är mångfacetterad med rökt korv, aska, mörka röda bär i mix, perfekt mogna mörka bigarråer, spad från mogna brun-svarta Italienska oliver.

Långt slut!

Jag har ju undvikt nästan allt rött från medelhavsländer från 2014. Men på glas kan man ju känna av årgången såklart.

Det här är Chapoutier. Det blir liksom aldrig dåligt! Bara lite mindre riktigt bra. Precis så med det här. Känns inte riktigt lika kompakt och fullproppat som det kan göra under riktigt bra förhållanden, men, det här är ju fortfarande riktigt bra.

Troligtvis inte lika lagringsdugligt som en fulländad årgång men hade jag haft 2014 i källaren hade jag ändå låtit dem ligga tre-fem år.

Jag tycker det är värt 92 med ett litet plus efter för möjlig utveckling.
Upplevde du att 45 min. var tillräcklig luftning i glas?Jag tycker syrah/shiraz kan vara knepig på den punkten, i värsta fall en trä(kols)vägg med ett ord.
 

Trydebull

Medlem
Upplevde du att 45 min. var tillräcklig luftning i glas?Jag tycker syrah/shiraz kan vara knepig på den punkten, i värsta fall en trä(kols)vägg med ett ord.

Nej, det hade helt säkert blivit än bättre efter två timmar. Sista cl överlevde nog 60 minuter. Jag var bara för glupsk för mitt eget bästa.
Men det var absolut i hyfsad balans i ett ganska öppet glas med endast 10 cl så - flaska på karaff i källaren under två till fyra timmar skulle jag säga, för 2014, om man öppnar idag. Riktigt bra årgångar, som öppnas idag, brukar jag försöka karaffera vid lunch för middagen.

Och sjukt stor skillnad mellan det hårda, träiga-koliga-överrökta-strävbäriga som kom upp i glaset direkt.
 

Magikern

Medlem
Mayer Kopar-2013
Doft: Frukt och ung paprika. Detta är cab utan tvekan. Doften är dämpad dock.
Attack: Fruktig och rätt fyllig. Ung men i ett bra drickfönster.
Mellansmak: Här märker man en viss intensitet. Kryddig paprika och blandade grönsaker. Syran är ok men kunde varit högre. Snygga tanniner
Eftersmak: Rätt lång oh präglad av paprika.

Detta är vad jag vill ha för 280 spänn. Kul med viner som faktiskt har ett pris som är kopplat till vad man får. 89+ med mersmak för framtiden.



 

LeChat

Medlem
E1007311-6EEC-411C-A064-8D781B295CA6.jpeg

2015 Massolino Barolo


2015 är ju en trevlig årgång. Yppig och lite söt frukt , friska syror och lagom stram. Tanninerna är tydliga men inte så där hårda och tvärilskna. Bara ett riktigt schyst bett helt enkelt. Den visar inte någon större komplexitet idag men är riktigt trevlig både till köttfärssåsen och på tu man hand. Jag gillar Baroloårgångar som man kan dricka tidigt!:D
 

Vingubben

Medlem
Visa bifogad bild 18812
2015 Massolino Barolo


2015 är ju en trevlig årgång. Yppig och lite söt frukt , friska syror och lagom stram. Tanninerna är tydliga men inte så där hårda och tvärilskna. Bara ett riktigt schyst bett helt enkelt. Den visar inte någon större komplexitet idag men är riktigt trevlig både till köttfärssåsen och på tu man hand. Jag gillar Baroloårgångar som man kan dricka tidigt!:D
Drack 2013 häromdagen och blev inte riktigt klok på hur den betedde sig. Trött och nästan känslan att den hade passerat sitt bäst före datum. Inga direkta defekter men kanske en dålig flaska.
 

LeChat

Medlem
Drack 2013 häromdagen och blev inte riktigt klok på hur den betedde sig. Trött och nästan känslan att den hade passerat sitt bäst före datum. Inga direkta defekter men kanske en dålig flaska.
Kanske en dålig flaska eller kanske att den var i mellanfasen som ofta kan vara en ganska ospännande tid hos vinet. Unga eller mogna brukar ju vara bäst. Men väntan kan ju ibland bli övermäktig och man nyper flaskorna lite för tidigt.
 

vinosofi

Medlem
Jag tror att många 2013 barolos befinner sig mitt i tunneln nu och några år framöver. Jag har lagt undan alla mina 2013 och tänker inte öppna förrän folk på CT börjar skriva att årgången börjar komma ut på andra sidan.
Öppnade en Luigi Oddero som släpptes under hösten och den var hur fin som helst. Inga spår av tunnlar där inte. GD Vajras Albe av samma årgång öppnades under julen och den tyckte jag också sjöng fint.
 

Skrutt

Medlem
Makalöst bra!

Dekanterades upp vid cirka 14.00 på nyårsafton och den blev bara bättre och bättre ju mer luft den fick. Tack för tipset ;)
Nu är det 2014 Luddite Shiraz som gäller. Jag har lagt två best. Först fick jag 2012 - stämmer in i hyllningskören! - men nu i veckan blev det 2014. Lite synd då drickfärdig shiraz inte växer på trän, förstås. Men tids nog. 2014 skiljer sig från 2012 genom att 10% hela klasar nu använts. Motivet till detta var att få till ett fräschare mellanregister (midpalate) uppger producenten.

Regnet och kylan 2014, som även SBs årgångstabell noterar, beskriver producenten som positiv då den gav en längre växtsäsong - i alla fall kylan. Där ser man.
 

Daniel A

Administratör
DSC_1583.JPG

2018 Daniel Bouland, Morgon, Les Delys
Direkt efter korkdragning är det ganska volatilt och inte särskilt bra. Lät lufta den i 3-4 timmar. Resultatet blev en seriös bärbomb. Här finns hela skogens bär samlade, med blåbär i spetsen, och lite generisk kryddighet på det. På tungan är det koncentrerade bär i en stil där syran spelar en större roll än tanninerna. Även om det känns som att vinet har mycket att ge i framtiden så är det tillgängligt nu (efter luftning, då). Upplevde det som "svalare" än många Beaujolais var 2015, men med samma koncentrerade frukt. Bådar mycket gott. 89+p.
Dracks till hemmagjord viltkorv och potatismos. Fungerade mycket bra!
 

Skrutt

Medlem
Visa bifogad bild 18835
2018 Daniel Bouland, Morgon, Les Delys
Direkt efter korkdragning är det ganska volatilt och inte särskilt bra. Lät lufta den i 3-4 timmar. Resultatet blev en seriös bärbomb. Här finns hela skogens bär samlade, med blåbär i spetsen, och lite generisk kryddighet på det. På tungan är det koncentrerade bär i en stil där syran spelar en större roll än tanninerna. Även om det känns som att vinet har mycket att ge i framtiden så är det tillgängligt nu (efter luftning, då). Upplevde det som "svalare" än många Beaujolais var 2015, men med samma koncentrerade frukt. Bådar mycket gott. 89+p.
Dracks till hemmagjord viltkorv och potatismos. Fungerade mycket bra!
Jag har någon enstaka 2015 och flera 2016. När tror du de är som bäst? Är de redo nu? (Lite dum fråga kanske då 2018 verkade hyfsat redo enl. dig men jag noterade också ett plus på 2018.)
 

Daniel A

Administratör
Jag har någon enstaka 2015 och flera 2016. När tror du de är som bäst? Är de redo nu? (Lite dum fråga kanske då 2018 verkade hyfsat redo enl. dig men jag noterade också ett plus på 2018.)
Lite svårt att säga - känner att jag inte riktigt har "följt" utvecklingen för Beaujolais i allmänhet, och Bouland i synnerhet, för att kunna uttala mig med någon precision. Jag tycker så gott som alltid att Beaujolais är charmiga från start (Jules Desjourneys eventuellt undantagen). Vissa kräver bara en hel del luftning i yngre år; brukar t.ex. alltid lufta Bouland i ett par timmar. Min metod har varit att alltid köpa 3-6 flaskor av varje årgång, med ambitionen att dricka dem under en femårsperiod. Med det sagt så har jag druckit upp alla mina 2015 Beaujolais, så de skulle jag säga är redo. :) 2016 hade jag tänkt vänta något år med innan nästa flaska får sätta livet till, men tror säkerligen att de är trevliga nu. Rapportera gärna ifall du öppnar någon!
 
Toppen