Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

Wintermute

Medlem
Mas Champart - Cause Du Bousquet 2013. Ett rött vin från appelationen Saint Chinian. Första upplevelsen är superstrama tanniner och svarta oliver i eftersmaken. Efter en timme i karaff märker jag jordgubbar, blåbär, blandade kryddor och en lite irriterande eldighet i slutet. Dessutom luktar det lite fis om det, inte stall, utan just fis.
Smaken är lång och det är ganska lätt att särskilja de olika bären...
Trots allt tycker jag om det och ser fram emot att dricka återstoden i flaskan om några dagar.
Det passade utmärkt till grillad ryggbiff med bea. Nästa flaska får vänta till 2019.
31 månader senare. Fortfarande strama tanniner, men betydligt mer njutbart. Doft av svarta Oliver och svarta vinbär. Lång smak av blandade bär och kanske lite örter i slutet. Spritigheten (den som förut hetta spritpenna, men nu heter handsprit) är betydligt mindre påtaglig.
 
Ried Flamberg Sauvignion Blanc 2017.
Höga och rena syror. Jag vill säga krusbär, men det är inte säkert att jag hade sagt det utan att se etiketten. Evighetslång smak av rabarber, lime och limeskal. Årets bästa eller kanske näst bästa vita. 92p?
tyckte också den var riktigt bra, men hade litet tvål- och krusbär-smak - så där som nästan bara tio år för tidigt druckna vita österrikiska fin-viner kan smaka. Tänker lagra och lufta?
 

Wintermute

Medlem
tyckte också den var riktigt bra, men hade litet tvål- och krusbär-smak - så där som nästan bara tio år för tidigt druckna vita österrikiska fin-viner kan smaka. Tänker lagra och lufta?
Den var onekligen ännu lite bättre idag, med lite toner av svartvinbärsblad, så några år till på glasförslutningen kommer nog att vara gynnsamt.
 

The Wall

Medlem
För skojs skull testar vi ett vin som ska vara ”fylligt”; efter några månader i kallgaraget var det nog lite för svalt för att ge intryck. Helt ok, men ingen Leflaive direkt. Får skärpa mig och testa imorgon igen. Varför köpte jag? Tja, nyfiken. Köper jag igen? Hm, vill någon köpa en öppnad flaska från vilken ett glas har hällts? Korta versionen; nej.
E1D6F292-F81D-4C24-BF5A-B3FA7F5092F4.jpeg
 

The Wall

Medlem
I Zalto Bourgogne; lite björnbär, finns lite rökt chark, viss eldighet i doften. I munnen; lite neutral, ingen syra, ingen eld, lite beska. 13%, tja kanske. Borde nog presterat bättre i Zalto Bx.
I Gabriel Gold; tydligare Syrah-markörer; rökta charken tydligare och behagligare, även björnbär känns lite bättre. I munnen; som Zalto, men klart påtagligare beska. Hm, bästa glas hade nog varit Zalto Bx. Vi får se imorgon.
5B1860DF-74D7-4909-87AE-8D0D59991642.jpeg
 

The Wall

Medlem
I Zalto Bourgogne; lite björnbär, finns lite rökt chark, viss eldighet i doften. I munnen; lite neutral, ingen syra, ingen eld, lite beska. 13%, tja kanske. Borde nog presterat bättre i Zalto Bx.
I Gabriel Gold; tydligare Syrah-markörer; rökta charken tydligare och behagligare, även björnbär känns lite bättre. I munnen; som Zalto, men klart påtagligare beska. Hm, bästa glas hade nog varit Zalto Bx. Vi får se imorgon.
Visa bifogad bild 19453
Hmm, vinet trivdes betydligt bättre i Zalto Bx; inget tvivel om att det är en syrah från norra Rhône i glaset. Smakmässigt; inte lika påtaglig beska som i Gold.
 

Oscaro

Medlem
9FF469B8-CD89-43F6-9C2C-F3E29857491A.jpeg


Tignanello 01 med @JakobZ

Doft: initialt lite ljusare bär, svaga tobakstoner, cigarr och läder

Smak: svarta vinbär, paprika, skogsgolv, jordgubbar, lite svamp, relativt markerad syra men inga tanniner att snacka om. Svaga toner av mentol och lavendel. Fin struktur med långa djupa frukter och Långt avslut, väldigt bra!
 
Last edited:

Skrutt

Medlem
Återknöt till ett par husvin & forumfavoriter i helgen.
2013 G.D. Vajra Barolo Albe
Före dekanteringen var doften tung och intagande. Örter, mörk frukt och rosor. Jag testade en tesked och fick ett grävlingbett till svar. Efter 6 timmars dekantering gav syran och tanninerna fortfarande en påtaglig kärvhet men efter några klunkar var vi med på noterna. Till lammstek var det självklart en passande partner om än lite generiskt. 90 poäng.
2016 Keller Riesling trocken
Egentligen är detta ett mycket bra vin, men jag gjorde misstaget att servera det med endast en ostkant till, och upplevde det som väl kritig och syrligt. Snäckskalen, syran och lättheten för tankarna till en seafood-tallrik.
 

LarsW

Medlem
Dr. Loosen Graacher Himmelreich Riesling Spätlese 2004

Perfekt för att hälsa våren välkommen på balkongen.

thumbnail_20200322_133122.jpg


Honung, ananas, mynta och fläder i näsan. Säkert nån sån petroleum också nånstans men kände inte efter så noga.
I munnen är det perfekt moget. Bra syra och sötma som leker med varandra. Tropiska frukter som ananas och persika. Lite citrus typ söt grapefrukt. Lång eftersmak.
Blir lycklig av såna här viner. Och när de släpper dem helt färdiga till kompispris så är det ett extra plus!
91p

thumbnail_20200322_133810.jpg
 

Adamanko

Medlem
Dr. Loosen Graacher Himmelreich Riesling Spätlese 2004

Perfekt för att hälsa våren välkommen på balkongen.

Visa bifogad bild 19458

Honung, ananas, mynta och fläder i näsan. Säkert nån sån petroleum också nånstans men kände inte efter så noga.
I munnen är det perfekt moget. Bra syra och sötma som leker med varandra. Tropiska frukter som ananas och persika. Lite citrus typ söt grapefrukt. Lång eftersmak.
Blir lycklig av såna här viner. Och när de släpper dem helt färdiga till kompispris så är det ett extra plus!
91p

Visa bifogad bild 19459
Nu önskar man att man tog mer än en. :)
 

Mattias Schyberg

Administratör
En lördag i vinets och matens tecken...

Lite pizza, mozzarella och en underbar jänkare till lunch på Wine Mechanics! Grym cabernet av det stramare slaget. Makalöst bra i en stil mittemellan bdx och Toskana.

9BED0B60-3938-4D81-A419-4AA8836AD613.jpeg


Drog sedan vidare till Barsac för en rejäl holmgång med mängder av godsaker. Prüm, Raveneau, chambolle och en fånigt pigg 70-talist imponerade mest, men i ärlighetens namn var rubbet fånigt gott, så även maten! :cigarr:

0FDA9B35-368E-4EA9-A566-5493146FCC2D.jpeg

ED3D3B6B-6A47-4645-898B-C7DA7B9E2469.jpeg

1349545B-6CC4-4ED8-BEC7-0D04462A1984.jpeg

7DDEA0A1-B378-43F9-BB50-C8C1471CDE09.jpeg

97D40383-2058-4FE9-A22F-81C6C19A311F.jpeg
 

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
En lördag i vinets och matens tecken...

Lite pizza, mozzarella och en underbar jänkare till lunch på Wine Mechanics! Grym cabernet av det stramare slaget. Makalöst bra i en stil mittemellan bdx och Toskana.

Visa bifogad bild 19460

Drog sedan vidare till Barsac för en rejäl holmgång med mängder av godsaker. Prüm, Raveneau, chambolle och en fånigt pigg 70-talist imponerade mest, men i ärlighetens namn var rubbet fånigt gott, så även maten! :cigarr:

Visa bifogad bild 19461
Visa bifogad bild 19462
Visa bifogad bild 19463
Visa bifogad bild 19464
Visa bifogad bild 19465

Antar att några var på glas eller var ni ett större sällskap?

Vilken årgång på Ravenå och fanns den på glas?
 

Skrutt

Medlem
Ujuj! Vilken årgång på Montée de Tonnerre och vilka superlativ?
En lördag i vinets och matens tecken...

Lite pizza, mozzarella och en underbar jänkare till lunch på Wine Mechanics! Grym cabernet av det stramare slaget. Makalöst bra i en stil mittemellan bdx och Toskana.

Visa bifogad bild 19460

Drog sedan vidare till Barsac för en rejäl holmgång med mängder av godsaker. Prüm, Raveneau, chambolle och en fånigt pigg 70-talist imponerade mest, men i ärlighetens namn var rubbet fånigt gott, så även maten! :cigarr:

Visa bifogad bild 19461
Visa bifogad bild 19462
Visa bifogad bild 19463
Visa bifogad bild 19464
Visa bifogad bild 19465
 

Trydebull

Medlem
En lördag i vinets och matens tecken...

Lite pizza, mozzarella och en underbar jänkare till lunch på Wine Mechanics! Grym cabernet av det stramare slaget. Makalöst bra i en stil mittemellan bdx och Toskana.

Visa bifogad bild 19460

Drog sedan vidare till Barsac för en rejäl holmgång med mängder av godsaker. Prüm, Raveneau, chambolle och en fånigt pigg 70-talist imponerade mest, men i ärlighetens namn var rubbet fånigt gott, så även maten! :cigarr:

Visa bifogad bild 19461
Visa bifogad bild 19462
Visa bifogad bild 19463
Visa bifogad bild 19464
Visa bifogad bild 19465

Du klämmer i dig en Latour 70 och ”nämner det sådär i förbifarten”.... Jojo!

Grym uppställning för övrigt! Ett flertal som skapar rikligt med ”vänskaplig avund”!
 

Håkan

Medlem
Chateau Potensac, kan det vara något? En kompis var tvungen att gå till botten med det hela och jag anmälde mig som försöksdeltagare. Potensac ägs sen början av 70-talet av Delonfamiljen (Chateau Leoville Las Cases) och många av faten är nog avlagda LLC-fat. 40 år från 1975 till 2015. För att inte tråka ut er fullständigt så ges enbart kortfattade notater.
20200321_210842.jpg
1975 Chateau Potensac. Doft av te, pors, tobak, mörka bär. I smaken är det tobak, choklad, en del frukt men en liten för påtaglig ton av soja för att det skall vara riktigt bra. För att vara en 75a riktigt bra. 90 p
1978 Chateau Potensac. Här var det klassisk Bordeaux. Kaffe ceder, cassis och multna löv i doften. Kaffe, svartvinbärsmarmelad, mognadstoner i smaken. Oerhört vital 42åring. 93 p
1982 Chateau Potensac. Korkdj-vel.
1986 Chateau Potensac. En typisk 86a. Massor av cassis, kaffe i doften. Smaken är tuff, rejäla tanniner, men bra med frukt i smaken. Jättebra men inte lika bra som 78an. 91 p
1989 Chateau Potensac. Bra med frukt, framförallt cassis, rätt mycket kaffe och ceder i doften. Smaken har initialt mycket cassis, men efter en tid tar en hallonchokladmarmeladton överhand. Gott men kanske lite mycket godis. 91 p
1990 Chateau Potensac. Doft av lim, kaffe och björnbär. Smaken stram men med mer svart vinbär/slånbär. Rätt mycket kakao. Bra, kanske bäst. 93 p
1993 Chateau Potensac. Korkf-n.
1995 Chateau Potensac. En typiska 95a. Rätt argsint, hög syra och arga tanniner. Illröda bär, nästan rönnbärsgele. Nja 86p
1996 Chateau Potensac. Röda bär och kaffe i doften. Kaffe och choklad i smaken med ton av svarta vinbär. Rätt bra men kanske något anonym. 90 p
1998 Chateau Potensac. Som 89an ett riktigt godisvin, vinner på elegans och klunkbarhet. Saknar lite kraft. Kola och Björnbär är aldrig fel. 91 p
1999 Chateau Potensac. Lite mer power än 98an, lite mer syra, lite mer av allt, även det ickegoda. 88 p
2000 Chateau Potensac. Vinet med mest kraft i. Känns dock inte som det riktigt sitter ihop. Ville kanske för mycket med årgången. Vet inte rikgigt vart det går hän. 90 p
2001 Chateau Potensac. Enda nackdelen med 2001 är att den kom efter 2000. Kändes i bra balans och rätt stram. Mer klassisk än 2000. Bäst till mat. 91 p
2003 Chateau Potensac. Blåbär, kråkbär och korinter i doften. Vaniljkolablåbärspaj i smaken. Inte jättebäst. 88 p
2005 Chateau Potensac. Kvällens vinnare för mig. Stram, bären åt det mer röda hållet. Söt i både doft och smak, en del choklad. Kul vin. 93 p
2008 Chateau Potensac. Känns rätt trist, första vinet där faten var påtagliga i foten. Mörka bär och vanilj i smaken. Endimensionell 87 p
2009 Chateau Potensac. Återigen en godisårgång. Fudge, björnbär och blåbär i doften, chokladkola, blåbar i smaken. Gott 91 p
2010 Chateau Potensac. Lika öppen som 2009 var, lika sluten var 2010. Ingen hemma, visst fanns det toner av cassis men tanningreppet var väl hårt. Svårbetygsatt men vi säger väl 89 p
2013 Chateau Potensac. Mycket fat i doften, blåbär och cassis. Smaken känns obalanserad, bra kraft men saknar syra och grepp. Slappt vin. 85 p
2015 Chateau Potensac. Sluten men med massor av potential. Cassis, kaffe, vanilj, choklad men väl tuffa tanniner idag. Finns dock massor som kommer överleva tanninerna. 92 p
Alla vinerna provades till mat och det kändes som det framförallt var matviner, några kan nog stå för sig själv. Jag var förvånad över jämnheten, bara 95 och 13 kändes trista. Det jag saknar är lite power i vinerna men för viner som går att få tag i för runt 300 kr levererar de habilt. Jag har varit dålig på att leta bland lägre klassade Bordeauxer men detta är definitivt ett slott att leta efter och köpa och dricka. Att 78an var så bra var imponerande. Kul provning men utmattande.
 

Mattias Schyberg

Administratör
Du klämmer i dig en Latour 70 och ”nämner det sådär i förbifarten”.... Jojo!

Grym uppställning för övrigt! Ett flertal som skapar rikligt med ”vänskaplig avund”!
Är det något jag har lärt mig under åren som vinnörd är att vin enbart är jäst druvmust. Somliga viner är lite bättre än andra visserligen och Latour -70 imponerade rejält. Nästan lite ungdomlig trots all mognadskomplexitet. Makalöst mycket julkryddor, chili och jord, men också rik frukt med både tanninstruktur och ompadompa! :)
 

ZQT

Medlem
Visa bifogad bild 19454

Tignanello 01 med @JakobZ

Doft: initialt lite ljusare bär, svaga tobakstoner, cigarr och läder

Smak: svarta vinbär, paprika, skogsgolv, jordgubbar, lite svamp, relativt markerad syra men inga tanniner att snacka om. Svaga toner av mentol och lavendel. Fin struktur med långa djupa frukter och Långt avslut, väldigt bra!
Skulle även kunna tillägga att det kändes som att 01 är perfekt att dricka nu?
 
Toppen