2007 Terra Antica Vino Nobile di Montalpucino
If I could turn back time...but wait.., yes I can!
Det är tacksamt att gå loss på sangiovese och dess kloner med lite ålder; det är vanligen bara att konstatera att det är koncentrerad bittermandel och ännu mer koncentrerade körsbärskärnor i doft och smak och därefter bara att njuta av maten. Men hur var det sen då? Tja i två olika glas uppförde sig vinet faktiskt ganska lika.
Zalto Universal; tydlig doft av lite åldrad sangiovese, intensiv bittermandel och körsbärskärna, lite tjatigt men typiskt, efter ett litet tag även bränt pinjeträ och torkat julgransbarr. Ni vet när man tittar till den nyinköpta granen den fjärde dagen och alla barr har rasat av i en hög på golvet och man börjar sopa ihop dem; den doften. I bakgrunden står det "Tomatsoppa" och väntar på att få kliva fram. Sitter man på ett krigslager kan det vara läge att korka upp i närtid, typ till en söndagslunch den här veckan. I munnen då? Syrligt och det är faktiskt en del kropp kvar och de 14,5% i alkohol är visserligen märkbara men inte störande.
I Gabriel Gold; ja, nu skulle jag ju vilja skriva att det är intergalaktiska skillnader, men det enda som händer är faktiskt att känslan av att Tomatsoppan är på väg att knacka på blir påtagligare. Med andra ord; båda glas presterade bra alternativt att vinet presterade bra i båda glas.
Mark Thomas och Sophienwald fick titta på från läktarskåpet den här kvällen.
Vad åt vi till? Efter att ha gnuggat delar av Nasse med italiensk rub fick de åtskilda av lite metall möta varma träbitar, se "Idag lagar vi"-tråden.