Påskens viner.
Första gången på 8 månader sedan sist jag träffade familjen. Men nu när alla är dubbelvaccienrade sedan drygt 2 månader tillbaka kändes det ändå okej. Mycket fokus på mat och vin som sig bör...
Château La Croix Pomerol 2012
Svarta vinbär, söt lakrits och blåbär i näsan. Vaniljglass och furu.
I munnen Mjuk och nästan mogen (liten aning sval) frukt, samma svarta vinbär och syrliga blåbär som i doften. Letar men hittar inget stall eller läder. Det är desto mer hö, cigarrer/ceder och svarta oliver. Timjan och lite koppar. Tanninerna finns där utan att snörpa ihop munnen. Bra syra och medel lång eftersmak.
Detta vin är precis som förväntat, inga överraskningar. Och det är bra! Tänker det kan få lite mer djup och kanske lite mer komplexitet med några år till på rygg.
Till rödvinsbrässerade oxkinder med potatispuré funkade det perfekt.
89+p
Couly-Dutheil Chinon Clos de l'Echo 1998
Kryddpeppar, röda vinbär och paprika i näsan. Lite torrt hö och vanilj.
I munnen är det… torrt! Mulliga röda vinbär och syrliga lingon. Hö och ek. Tanninerna känns 20 år yngre och dominerar vinet. Medel eftersmak som är lite pepprig.
Kul vin… men mer kul än intressant, känns ganska obalanserat och spretigt.
85p
Franz Hirtzberger Riesling Smaragd Singerriedel 2008
Korinter, ananas och cykelslang i näsan. Liche och papaya. Honungssötma i doften som lurar en att tro det är ett sött vin.
I munnen koncentrerad frukt: Lime, ananas, papaya, mango och liche. Bergamott och vanilj. Sötman i doften men är inte söt. Lite beska från grapefuktskal. Lite simmig och vaxkänsla i munnen.
Saknar lite syra att hålla koll på skeppet
Men på det stora ett jäkla gott vin!
Inte vänta för länge att dricka men håller nog 4-5 år till minst!
91p
Pol Roger Champagne Blanc de Chardonnay 1996
Lycklig nu!
Mogna gula äpplen, marsipan och grillad citron. Grädde och bränt socker. Djupa mognadstoner men med en frisk vind av hav. Kork men inte korkad, tänk den finaste korkeken som Ferdinand sitter och vaktar. Efter några timmar är doften fantastisk!
I munnen är det honung, melon, mild citrus, vispad grädde, gula äpplen och vaniljglass! Läckra mognadstoner och en läcker smak av Créme Brûlée som hintar år den sagolika Cristal 1997 som dracks i Malmö för sån 2 år sen. Lååång eftersmak.
Denna växte med kvällen och sista glaset är sagolikt gott!
Satt och velade ett tag mellan 93 och 94 men blir så glad av viner som detta så det blir
94p!
Bästa skumpa/vin hittills i år? Tänker delad första plats med
@Crist(al)ian 77 Grand Siecle 93/95/96. Så bra är den!
Lopez de Haro Gran Reserva Bianco 2012
Vanilj, viol och (bi)vax i näsan. Insulin (tänk dammigt tyg… typ…). SMÖR!
I munnen är det en mild ton av citron, konserverad sådan. Ekad vanilj och smör i kvadrat. Blomsterhonung och kolafudge. Får ofta vibbar mot Fino sherry med dessa viner och det här är inget undantag. Bäst lite kylt och några timmar efter korkdragning.
91p
Château La Nerthe Châteauneuf-du-Pape 1995
Väldigt mogna körsbär (eller är det plommon?) och källare i näsan. Ceder, torrt hö och charkuteri. Sniffar-vin!
I munnen är det mjukt och tanninerna har definitivt gått i pension, syran är inte långt efter. Det är körsbär, hö och lite läder. Spad från svarta oliver och mörk choklad. Mognadstoner de luxe.
Det här är gott men kan inte komma ifrån känslan att det nog hade vart bättre för 10 år sen, känns lite trött helt enkelt.
89p
Sandeman Porto Vintage 1963
58 år. Och fortfarande så gott. Bara det.
Hur längesen är 1963...? Beatles släppte sitt första album. Första Bond-filmen. Stig Wennerström haffas för spioneri för Sovjetunionen. Kennedy mördas i Dallas.
Vinet då?
Korinter och körsbärslikör i näsan. Fortfarande eldigt. Mandelbiskvi och romerska bågar.
I munnen är det körsbär, mjölkchoklad och mandelmassa. Nejlika, apelsin och dadlar. Det är ganska spritigt. Frukten blir svagare i mitten och mot slutet. Med en lite besk eftersmak.
Svårt (omöjligt) att inte jämföra mot Taylors och Fonseca från 1970/77 som jag druckit desto mer av. Här kommer Sandeman i skymundan. Men strunt i det! Gott är det! Och ålder!! Och kul!!!
91p
Alfred Merkelbach Ürziger Würzgarten Riesling Auslese 2002
Sol, citronskal, honung, honungsmelon och en hint av gummislang i näsan. Lite, men bara lite, botrytis.
Komplex och samtidigt så okomplicerad i munnen. Lager av citrus, aprikos, ananas och andra tropiska frukter. Halvsött och trevlig beska. Letar efter ord för att ersätta ”mineral”… det är både sten som skiffer och metall som järn. En syra som håller samman utan att strama upp i munnen. Medel lång eftersmak.
Mycket hög klunkabilitet på denna!
91p
Ridge Lytton Springs 1992
Tog några timmar på sig att vakna men sen var det bara att njuta.
Svarta vinbär, tändsticksplån och cigarrlåda i näsan. Tobak, läder och lapsang-te.
I munnen svarta vinbär och gott om dem, tobak och bacon. Eucalyptus och mynta. Grillade fikon och björnbär.
Tanninerna har fortfarande kraft kvar och syran finns där. Man anar att det snart kommer bli så där mulligt som vinerna blir på ålderns höst men detta har fortfarande vitalitet.
Lång eftersmak.
Så det är så här årgången 2018 kommer smaka 2047! Får se till att gömma de flaskorna djuuuuupt i källaren!
92p
Ch Climens 1988
Smörkola, saffran, persika och ananas i doften. Botrytis och honungsmelon. Inte den kraftigaste sauternes jag doftat på men en av de elegantare!
I munnen ligger allt på plats. Inget som bråkar eller vill komma först. Tropisk frukt i hela spektrat (ananas/papaya/liche/apelsin/mango), mandel, honung, smör, mogna päron och en hint av citrus. Lite tunn mot slutet och inte jättelång eftersmak. Hade önskat mig en aning mer syra för perfektion.
Men kvar har vi ett stort vin som säkert dricker bra i ett årtionde till!
93p