Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
TOCS 2010 (Priorat)
Har druckit innan men andra årgångar.

Power med körsbär på näsan. Någon fruktig ton med i bakgrunden, melon? Smakmässigt tillkommer viol i början. Efter några timmar mer örtighet i form av timjan. Kraft och alkohol i balans. Rejäl eftersmak och välintegrerade tanniner. Långt bort från elegans och ett vin i min smak!

Hade inte förväntat mig mer men definitivt mindre. Riktigt bra och ett av de bästa "enklare" rödviner jag druckit i år.
 

lukastollig

Pudelfantast
Gårdagens pavor. Bägge klart dieselanstukna, speciellt Haart ingav känslan av att tanka bilen på en sunkig mack iförd galonhandskar och oljiga, kalkdammiga kläder. Supergod! Felseneck 2014 betydligt mer öppen än '15 i höstas. Dominerad av rökig mineral. Superdupergod! Nära 2011 för ett par år sedan, som dock behåller titeln som best riesling ever.
 

Attachments

  • IMG_5477.JPG
    IMG_5477.JPG
    63,9 KB · Visningar: 220

Mattias Schyberg

Administratör
image.jpeg

2014 Nicolas Joly Savennières Roche aux Moines Clos de la Bergerie

Funkig och sanslöst koncentrerad i fyllig stil. Honung, färska aprikoser, kvitten, kaprifol och en del oxidativa drag möter hav, halm, stendamm och rikligt med kittost. Makalöst bra balans trots skyhöga 14,5 %. Intensivt, komplext och fullkomligt bedårande. Mumma! (91p)

Halleluja vilken trevlig kombo med eftermiddagens ostar. Kostar det så smakar det visserligen. 399 pix är en del slantar att hosta upp och möjligen är det lite onödigt dyrt i förhållande till den upplevelse som erbjuds, men det gör inte min eftermiddag mindre angenäm direkt. :)

image.jpeg
 

Daniel A

Administratör
Gick och fyllde 30 häromveckan. Det är som sagt riktigt tufft att bli gammal nuförtiden. ;) Tyckte att det var ett bra tillfälle att bjuda in lite folk för en synnerligen dekadent helg!

DSC_1938.JPG


NV Selosse Rosé (deg. mars 2015) - Champagne
Helt outstanding, och bästa vinet som dracks under dagarna. Nästan så att det är lite trist att lyfta det här vinet till skyarna - det har ju gjorts ett otal gånger av andra. Ett bubblande vin jaune korsat med chablis och så lite röda bär på toppen. Oklart om det är tillfället eller olika deg-datum, men tyckte att det här var mer intensivt än det som dracks på roséprovningen häromveckan. Mindre blommigt, mer oxidativt. 96p.

NV Selosse Substance (deg. okt 2007) - Champagne
Helt magisk. Går vilse i dofterna - ett av de mer komplexa viner jag smakat. Det här vinet har ju mognadstoner redan från början, men de extra 10 åren på flaska har verkligen gjort saker. Mer djup, mer bredd. Underbart. MEN! De första timmarna är avslutet extremt kort. Det blir inte så mycket bättre med tid. 94p.

1985 Lur-Saluces, “Y” - Bordeaux Supérieur
Det här vinet från 1996 är det bästa jag någonsin druckit. Mina förväntningar på att smaka en äldre pava var skyhöga. Luktar terpentin (vapenolja sade någon), nysågad gran, och nötter. Efter ett tag finns även en massa Sauternes-toner - inte helt olik 1985 d’Yquem. ;) Men smaken är i en helt annan värld. Munnen drar ihop sig av den massiva syran, och det är så torrt att jag inte vet vart jag ska ta vägen. Krävde 24 timmar för att visa sig från sin bästa sida. 93p.

1957 Monipex, Toakji Aszu Esszencia - Tokaji
Eftersom 1987 var en rätt kass årgång fick jag dubbla min ålder för något “jämnt och bra”. Det här var riktigt spännande - en kombination av madeira, cognac och ung tokaji. Hade en viss ung fräsch frukt (huuuuuuur?!), men var mycket som en gammal cognac, oxidativa dragen från madeira. I vanlig tokaji-ordning en bra syra som balanserar sötman. Mycket gott! 93p.

2005 Finca Allende, Calvario - Rioja
Ytterligare en absolut favorit som jag druckit i annan årgång (2006). Jösses vad gott det här är! Ett perfekt balanserat rödvin. 93p.

2014 Mount Abora, Koggelbos Chenin blanc - Swartland
Dagarnas överpresterare. Bästa chenin blanc utanför Frankrike? Dracks förvisso långt in på småtimmarna, tillsammans med varmrökt escolar/smörfisk. Köpte fyra flaskor till för att ta reda på hur bra det faktiskt var. 91-92p.

DSC_1939.JPG


2009 Guiberteau, Les Arboises (magnum) - Saumur
Ett utmärkt exemplar av Loiredalens uttryck av cabernet franc. Magnumformatet på den här typen av vin är underbart. Tog lång tid att tömma, för många som smakade fattade verkligen inte varför de skulle dricka paprikasoppa! 92p.

2003 Ledru, Cuvée du Goulte (magnum) - Champagne
En champagne som öppnade upp sig väldigt fint efter några timmar. Expressivt med trevliga begynnande mognadstoner. Helt klart dagarnas bästa champagne efter Selosse… 91p.

2014 Raveneau (magnum) - Petit Chablis
Från och med nu är det här min standard för hur ett “normalt” vitt vin ska smaka - helst för lite mindre pengar ändå. 90p.

(2015) Casa Belfi, Colfóndo Anfora (magnum) - Glera
Mousserande naturhipstervin blir inte bättre än så här. Funky som attan, men med smak och intensitet som balanserar upp det. En publik framgång. 91p.


Det blev en massa annat också (det var 30 halvmagnum och 8 magnum i slutändan). Vissa är ändå värda en not eller två!
DSC_1931.JPG


2009 Louis Carillon, Puligny-Montrachet Les Perriers - riktigt bra och drickvänlig, men kanske lite för nya fat?!
2015 Leitz, Berg Kaisersteninfels - test för framtida köp. Framtida köp kommer ske.

1999 Faustino I, GR - fin och avrundad. Det här vinet behöver inte skämmas!
2000 Faustino I, GR - defekt - trist!
2001 Faustino I, GR - fortfarande lite bett jämfört med 99an.

2012 Alto Moncayo, Aquilon - också en favorit, men faten tog lite överhanden. 92p.

2004 H. Blin (magnum) - riktigt trevlig, och den drog jämnt med 2007 Legras & Haas.
2007 Legras & Haas, BdB (magum, deg. 2015) - riktigt trevlig, men behövde lång tid på sig.
NV Mailly, BdN - helt OK!
2011 Alexandre Bain, Mademoiselle M (magnum) - naturvinssauvignon blanc som presterar! Guld till rökt fisk.
NV Pascal Doquet, Arpége BdB (deg. mars 2016) - min solklara favorit av “instegsskumporna” - mycket charmig.
NV R&L Legras, Rosé - 2-3 år på flaska. Grönsakssoppa som någon bajsat i?
NV Vvs Fourny & Fils, BdB (deg. apr 2017) - det här var inte alls dumt!

1968 D’Oliveiras, Boal - Madeiran jag druckit flest gånger. Ett bristen med den här är att jag inte har typ en låda...
20yo Henriques & Henriques, Terrantez - kunde absolut slåss med 1968an, men det är ändå lite för “ungt” i smakerna.
2000 Oremus, 5 puttonyos - min referenstokaji. Synd att den inte är lätt att få tag på längre!
2013 Oremus, Late Harvest - en tokaji som alltid levererar!

2014 Radikon, Slatnik - kände att något ordentligt skalmacererat passade här. Påminde om 1985 “Y”...
NV Paul Dethune (magnum, deg. okt 2016) - habil och bra bjudskumpa
NV Vilmart, Grande Reserve (deg. Nov 2015) - dracks till grillad korv innan de sista gästerna åkte. En kombination som kan rekommenderas! :D
DSC_1932 (2).JPG
 

Skaggs

Medlem
Gick och fyllde 30 häromveckan. Det är som sagt riktigt tufft att bli gammal nuförtiden. ;) Tyckte att det var ett bra tillfälle att bjuda in lite folk för en synnerligen dekadent helg!

Visa bifogad bild 10356

NV Selosse Rosé (deg. mars 2015) - Champagne
Helt outstanding, och bästa vinet som dracks under dagarna. Nästan så att det är lite trist att lyfta det här vinet till skyarna - det har ju gjorts ett otal gånger av andra. Ett bubblande vin jaune korsat med chablis och så lite röda bär på toppen. Oklart om det är tillfället eller olika deg-datum, men tyckte att det här var mer intensivt än det som dracks på roséprovningen häromveckan. Mindre blommigt, mer oxidativt. 96p.

NV Selosse Substance (deg. okt 2007) - Champagne
Helt magisk. Går vilse i dofterna - ett av de mer komplexa viner jag smakat. Det här vinet har ju mognadstoner redan från början, men de extra 10 åren på flaska har verkligen gjort saker. Mer djup, mer bredd. Underbart. MEN! De första timmarna är avslutet extremt kort. Det blir inte så mycket bättre med tid. 94p.

1985 Lur-Saluces, “Y” - Bordeaux Supérieur
Det här vinet från 1996 är det bästa jag någonsin druckit. Mina förväntningar på att smaka en äldre pava var skyhöga. Luktar terpentin (vapenolja sade någon), nysågad gran, och nötter. Efter ett tag finns även en massa Sauternes-toner - inte helt olik 1985 d’Yquem. ;) Men smaken är i en helt annan värld. Munnen drar ihop sig av den massiva syran, och det är så torrt att jag inte vet vart jag ska ta vägen. Krävde 24 timmar för att visa sig från sin bästa sida. 93p.

1957 Monipex, Toakji Aszu Esszencia - Tokaji
Eftersom 1987 var en rätt kass årgång fick jag dubbla min ålder för något “jämnt och bra”. Det här var riktigt spännande - en kombination av madeira, cognac och ung tokaji. Hade en viss ung fräsch frukt (huuuuuuur?!), men var mycket som en gammal cognac, oxidativa dragen från madeira. I vanlig tokaji-ordning en bra syra som balanserar sötman. Mycket gott! 93p.

2005 Finca Allende, Calvario - Rioja
Ytterligare en absolut favorit som jag druckit i annan årgång (2006). Jösses vad gott det här är! Ett perfekt balanserat rödvin. 93p.

2014 Mount Abora, Koggelbos Chenin blanc - Swartland
Dagarnas överpresterare. Bästa chenin blanc utanför Frankrike? Dracks förvisso långt in på småtimmarna, tillsammans med varmrökt escolar/smörfisk. Köpte fyra flaskor till för att ta reda på hur bra det faktiskt var. 91-92p.

Visa bifogad bild 10357

2009 Guiberteau, Les Arboises (magnum) - Saumur
Ett utmärkt exemplar av Loiredalens uttryck av cabernet franc. Magnumformatet på den här typen av vin är underbart. Tog lång tid att tömma, för många som smakade fattade verkligen inte varför de skulle dricka paprikasoppa! 92p.

2003 Ledru, Cuvée du Goulte (magnum) - Champagne
En champagne som öppnade upp sig väldigt fint efter några timmar. Expressivt med trevliga begynnande mognadstoner. Helt klart dagarnas bästa champagne efter Selosse… 91p.

2014 Raveneau (magnum) - Petit Chablis
Från och med nu är det här min standard för hur ett “normalt” vitt vin ska smaka - helst för lite mindre pengar ändå. 90p.

(2015) Casa Belfi, Colfóndo Anfora (magnum) - Glera
Mousserande naturhipstervin blir inte bättre än så här. Funky som attan, men med smak och intensitet som balanserar upp det. En publik framgång. 91p.


Det blev en massa annat också (det var 30 halvmagnum och 8 magnum i slutändan). Vissa är ändå värda en not eller två!
Visa bifogad bild 10354

2009 Louis Carillon, Puligny-Montrachet Les Perriers - riktigt bra och drickvänlig, men kanske lite för nya fat?!
2015 Leitz, Berg Kaisersteninfels - test för framtida köp. Framtida köp kommer ske.

1999 Faustino I, GR - fin och avrundad. Det här vinet behöver inte skämmas!
2000 Faustino I, GR - defekt - trist!
2001 Faustino I, GR - fortfarande lite bett jämfört med 99an.

2012 Alto Moncayo, Aquilon - också en favorit, men faten tog lite överhanden. 92p.

2004 H. Blin (magnum) - riktigt trevlig, och den drog jämnt med 2007 Legras & Haas.
2007 Legras & Haas, BdB (magum, deg. 2015) - riktigt trevlig, men behövde lång tid på sig.
NV Mailly, BdN - helt OK!
2011 Alexandre Bain, Mademoiselle M (magnum) - naturvinssauvignon blanc som presterar! Guld till rökt fisk.
NV Pascal Doquet, Arpége BdB (deg. mars 2016) - min solklara favorit av “instegsskumporna” - mycket charmig.
NV R&L Legras, Rosé - 2-3 år på flaska. Grönsakssoppa som någon bajsat i?
NV Vvs Fourny & Fils, BdB (deg. apr 2017) - det här var inte alls dumt!

1968 D’Oliveiras, Boal - Madeiran jag druckit flest gånger. Ett bristen med den här är att jag inte har typ en låda...
20yo Henriques & Henriques, Terrantez - kunde absolut slåss med 1968an, men det är ändå lite för “ungt” i smakerna.
2000 Oremus, 5 puttonyos - min referenstokaji. Synd att den inte är lätt att få tag på längre!
2013 Oremus, Late Harvest - en tokaji som alltid levererar!

2014 Radikon, Slatnik - kände att något ordentligt skalmacererat passade här. Påminde om 1985 “Y”...
NV Paul Dethune (magnum, deg. okt 2016) - habil och bra bjudskumpa
NV Vilmart, Grande Reserve (deg. Nov 2015) - dracks till grillad korv innan de sista gästerna åkte. En kombination som kan rekommenderas! :D
Visa bifogad bild 10355

Wow och grattis! Det låter som ett firande av rang med väldigt många intressanta flaskor! Bra noter!
Skriv upp mig på listan till när du firar 40!
 

Gomseglet

Medlem
Knäckte en 2015 Dönnhoff Oberhäuser Leistenberg Kabinett i solen på en fest långt ut i skogarna. Tillfället gjorde vinvalet.
Efter att ha läst mycket om Dönnhoff hade jag stora förväntningar. Jag ska inte säga att jag blev besviken - fin lite grönskalig frukt, något påminde mig om konserverade vindruvor som äldre släktingar dekorerade tårtor med, lite lite stendamm, och fascinerande med så mycket sötma och ett så distinkt men väldigt kort tranbärigt syrabett på slutet.
Jag hade väntat mig mer komplexitet - vet inte om jag luftade för kort (det blev i princip plopp och slurp), om den ska ligga längre eller både och.
Erfarenheter av Dönnhoffs kabinetter välkomnas till kvarvarande flaskor. Som det är nu gör den entoniga sötman det till på gränsen för sött, och då gillar jag ändå Riesling med gott om socker.

Redigerat: Eller ja, knak och slurp, det var ju skruvkork.
 

Pontus

Medlem
Knäckte en 2015 Dönnhoff Oberhäuser Leistenberg Kabinett i solen på en fest långt ut i skogarna. Tillfället gjorde vinvalet.
Efter att ha läst mycket om Dönnhoff hade jag stora förväntningar. Jag ska inte säga att jag blev besviken - fin lite grönskalig frukt, något påminde mig om konserverade vindruvor som äldre släktingar dekorerade tårtor med, lite lite stendamm, och fascinerande med så mycket sötma och ett så distinkt men väldigt kort tranbärigt syrabett på slutet.
Jag hade väntat mig mer komplexitet - vet inte om jag luftade för kort (det blev i princip plopp och slurp), om den ska ligga längre eller både och.
Erfarenheter av Dönnhoffs kabinetter välkomnas till kvarvarande flaskor. Som det är nu gör den entoniga sötman det till på gränsen för sött, och då gillar jag ändå Riesling med gott om socker.

Redigerat: Eller ja, knak och slurp, det var ju skruvkork.
Tack för info! Det låter inte som en typisk Keller faktiskt, dom brukar som dom brukar ha en ganska tydlig piggelinton som unga. Svårt att ge någon rekommendation om lagring därför. Jag har aldrig testat att långlagra Keller (+10 år), dom är liksom för goda och jag hittar alltid nån obskyr och irrelevant anledning till varför de måste drickas upp i förtid. Men generellt är erfarenheten att dom bara blir godare med åren - syra och sötma integreras och smak/doft drar mer åt ananasspad/petroleum och mindre åt päron/äpple.
 

MartinE

Medlem
Gick och fyllde 30 häromveckan. Det är som sagt riktigt tufft att bli gammal nuförtiden. ;) Tyckte att det var ett bra tillfälle att bjuda in lite folk för en synnerligen dekadent helg!
Dekadent är uppenbarligen bara förnamnet på den helgen! Hann ni med att äta något också? o_O :)

Wow och grattis! Det låter som ett firande av rang med väldigt många intressanta flaskor! Bra noter!
Skriv upp mig på listan till när du firar 40!
För övrigt skriver jag under på allt @Skaggs skriver!
 

Bror

Så lite plats, pengar och tid.. så mycket vin
Gick och fyllde 30 häromveckan. Det är som sagt riktigt tufft att bli gammal nuförtiden. ;) Tyckte att det var ett bra tillfälle att bjuda in lite folk för en synnerligen dekadent helg!
Nu har jag klippt bort en del av citatet, men det finns ju ovan. Du har några fel där grabben:
1. Bli gammal vet du inget om pojkvasker. 30 är blahablaha.
2. Vinerna som erbjöds såg inte särskilt tuffa ut - beroende på vad man menar med tuffa.. Tufft välja den bästa kanske?
 

Trydebull

Medlem
Gick och fyllde 30 häromveckan. Det är som sagt riktigt tufft att bli gammal nuförtiden. ;) Tyckte att det var ett bra tillfälle att bjuda in lite folk för en synnerligen dekadent helg!

Visa bifogad bild 10356

NV Selosse Rosé (deg. mars 2015) - Champagne
Helt outstanding, och bästa vinet som dracks under dagarna. Nästan så att det är lite trist att lyfta det här vinet till skyarna - det har ju gjorts ett otal gånger av andra. Ett bubblande vin jaune korsat med chablis och så lite röda bär på toppen. Oklart om det är tillfället eller olika deg-datum, men tyckte att det här var mer intensivt än det som dracks på roséprovningen häromveckan. Mindre blommigt, mer oxidativt. 96p.

NV Selosse Substance (deg. okt 2007) - Champagne
Helt magisk. Går vilse i dofterna - ett av de mer komplexa viner jag smakat. Det här vinet har ju mognadstoner redan från början, men de extra 10 åren på flaska har verkligen gjort saker. Mer djup, mer bredd. Underbart. MEN! De första timmarna är avslutet extremt kort. Det blir inte så mycket bättre med tid. 94p.

1985 Lur-Saluces, “Y” - Bordeaux Supérieur
Det här vinet från 1996 är det bästa jag någonsin druckit. Mina förväntningar på att smaka en äldre pava var skyhöga. Luktar terpentin (vapenolja sade någon), nysågad gran, och nötter. Efter ett tag finns även en massa Sauternes-toner - inte helt olik 1985 d’Yquem. ;) Men smaken är i en helt annan värld. Munnen drar ihop sig av den massiva syran, och det är så torrt att jag inte vet vart jag ska ta vägen. Krävde 24 timmar för att visa sig från sin bästa sida. 93p.

1957 Monipex, Toakji Aszu Esszencia - Tokaji
Eftersom 1987 var en rätt kass årgång fick jag dubbla min ålder för något “jämnt och bra”. Det här var riktigt spännande - en kombination av madeira, cognac och ung tokaji. Hade en viss ung fräsch frukt (huuuuuuur?!), men var mycket som en gammal cognac, oxidativa dragen från madeira. I vanlig tokaji-ordning en bra syra som balanserar sötman. Mycket gott! 93p.

2005 Finca Allende, Calvario - Rioja
Ytterligare en absolut favorit som jag druckit i annan årgång (2006). Jösses vad gott det här är! Ett perfekt balanserat rödvin. 93p.

2014 Mount Abora, Koggelbos Chenin blanc - Swartland
Dagarnas överpresterare. Bästa chenin blanc utanför Frankrike? Dracks förvisso långt in på småtimmarna, tillsammans med varmrökt escolar/smörfisk. Köpte fyra flaskor till för att ta reda på hur bra det faktiskt var. 91-92p.

Visa bifogad bild 10357

2009 Guiberteau, Les Arboises (magnum) - Saumur
Ett utmärkt exemplar av Loiredalens uttryck av cabernet franc. Magnumformatet på den här typen av vin är underbart. Tog lång tid att tömma, för många som smakade fattade verkligen inte varför de skulle dricka paprikasoppa! 92p.

2003 Ledru, Cuvée du Goulte (magnum) - Champagne
En champagne som öppnade upp sig väldigt fint efter några timmar. Expressivt med trevliga begynnande mognadstoner. Helt klart dagarnas bästa champagne efter Selosse… 91p.

2014 Raveneau (magnum) - Petit Chablis
Från och med nu är det här min standard för hur ett “normalt” vitt vin ska smaka - helst för lite mindre pengar ändå. 90p.

(2015) Casa Belfi, Colfóndo Anfora (magnum) - Glera
Mousserande naturhipstervin blir inte bättre än så här. Funky som attan, men med smak och intensitet som balanserar upp det. En publik framgång. 91p.


Det blev en massa annat också (det var 30 halvmagnum och 8 magnum i slutändan). Vissa är ändå värda en not eller två!
Visa bifogad bild 10354

2009 Louis Carillon, Puligny-Montrachet Les Perriers - riktigt bra och drickvänlig, men kanske lite för nya fat?!
2015 Leitz, Berg Kaisersteninfels - test för framtida köp. Framtida köp kommer ske.

1999 Faustino I, GR - fin och avrundad. Det här vinet behöver inte skämmas!
2000 Faustino I, GR - defekt - trist!
2001 Faustino I, GR - fortfarande lite bett jämfört med 99an.

2012 Alto Moncayo, Aquilon - också en favorit, men faten tog lite överhanden. 92p.

2004 H. Blin (magnum) - riktigt trevlig, och den drog jämnt med 2007 Legras & Haas.
2007 Legras & Haas, BdB (magum, deg. 2015) - riktigt trevlig, men behövde lång tid på sig.
NV Mailly, BdN - helt OK!
2011 Alexandre Bain, Mademoiselle M (magnum) - naturvinssauvignon blanc som presterar! Guld till rökt fisk.
NV Pascal Doquet, Arpége BdB (deg. mars 2016) - min solklara favorit av “instegsskumporna” - mycket charmig.
NV R&L Legras, Rosé - 2-3 år på flaska. Grönsakssoppa som någon bajsat i?
NV Vvs Fourny & Fils, BdB (deg. apr 2017) - det här var inte alls dumt!

1968 D’Oliveiras, Boal - Madeiran jag druckit flest gånger. Ett bristen med den här är att jag inte har typ en låda...
20yo Henriques & Henriques, Terrantez - kunde absolut slåss med 1968an, men det är ändå lite för “ungt” i smakerna.
2000 Oremus, 5 puttonyos - min referenstokaji. Synd att den inte är lätt att få tag på längre!
2013 Oremus, Late Harvest - en tokaji som alltid levererar!

2014 Radikon, Slatnik - kände att något ordentligt skalmacererat passade här. Påminde om 1985 “Y”...
NV Paul Dethune (magnum, deg. okt 2016) - habil och bra bjudskumpa
NV Vilmart, Grande Reserve (deg. Nov 2015) - dracks till grillad korv innan de sista gästerna åkte. En kombination som kan rekommenderas! :D
Visa bifogad bild 10355

Grattis! Och djäklar vilken uppställning!!!
Känns dock som att jag hoppar Legras NV rosé...
 
Last edited:
Toppen