Passar på att lägga upp den bilden som jag har från gårdagens BYOB. @KockJohan dessert till sötvinsflighten.
This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!
Det där beror helt på vad man gillar! Gillar man tung, svart, fint fatad tjära vilket jag gör så är priset rimligt. Om 2-3 år måste det vara ett överjävligt vin? Jag höll den tom före SQN som kändes betydligt "yngre". Idag är jag glad att jag har ett par Andremily i källarenHur var den? Är den överjävligt bra, så att 1400:- kan kännas fullt rimligt!?
Låter som att du rekommenderar köp.? Hur är det med alkoholen, 15,5% är onekligen mycket?Det där beror helt på vad man gillar! Gillar man tung, svart, fint fatad tjära vilket jag gör så är priset rimligt. Om 2-3 år måste det vara ett överjävligt vin? Jag höll den tom före SQN som kändes betydligt "yngre". Idag är jag glad att jag har ett par Andremily i källaren
Jag brukar ju vara känslig mot hög alkohol men jag har inga noteringar om detta så antagligen gömde den sig fint i överdådet? Eller så var mina smaklökar redan bedövade av tre vita o sex champagner?Låter som att du rekommenderar köp.? Hur är det med alkoholen, 15,5% är onekligen mycket?
1400 SEK känns fullt rimligt, tycker att det var det bästa rödvinet i konkurrens med det Kroatiska vinet. Tyckte inte att alkoholen störde.Hur var den? Är den överjävligt bra, så att 1400:- kan kännas fullt rimligt!?
Intressant! Jag var på gång att köpa när det släpptes men blev väldigt tveksam och avstod när jag såg alkoholhalten. Men det verkar vara gediget hantverk. Ni var ju många som testade. Du och petterkalle gillade den, var det allas uppfattning, om inte, vad hade de för kritik?1400 SEK känns fullt rimligt, tycker att det var det bästa rödvinet i konkurrens med det Kroatiska vinet. Tyckte inte att alkoholen störde.
Kan bara tala för mig själv men jag tyckte den var svinbra och satte den som favvis bland de röda (i väldigt hård konkurrens). Extra allt av väldigt högkvalitativa komponenter, påfläskat till tusen men precis på rätt sida av gränsen till för mycket. Föredrar vanligen lite slankare och svalare saker men som en vis man sade, "allt behöver inte vara 8,5%-Trousseau från islandsklimat" - är det så här bra är det bara att ge upp och ge sig hän. Scandal beauty, guilty pleasure, osv.Intressant! Jag var på gång att köpa när det släpptes men blev väldigt tveksam och avstod när jag såg alkoholhalten. Men det verkar vara gediget hantverk. Ni var ju många som testade. Du och petterkalle gillade den, var det allas uppfattning, om inte, vad hade de för kritik?
Allt talar för att jag kommer få utgifter inom kort......Kan bara tala för mig själv men jag tyckte den var svinbra och satte den som favvis bland de röda (i väldigt hård konkurrens). Extra allt av väldigt högkvalitativa komponenter, påfläskat till tusen men precis på rätt sida av gränsen till för mycket. Föredrar vanligen lite slankare och svalare saker men som en vis man sade, "allt behöver inte vara 8,5%-Trousseau från islandsklimat" - är det så här bra är det bara att ge upp och ge sig hän. Scandal beauty, guilty pleasure, osv.
Du och petterkalle gillade den, var det allas uppfattning, om inte, vad hade de för kritik?
Kan bara tala för mig själv men jag tyckte den var svinbra och satte den som favvis bland de röda (i väldigt hård konkurrens). Extra allt av väldigt högkvalitativa komponenter, påfläskat till tusen men precis på rätt sida av gränsen till för mycket.
Vise män missar inte sådana sammankomster...men som en vis man sade, "allt behöver inte vara 8,5%-Trousseau från islandsklimat".
Den enda gången jag minns att jag provat Andremily var i vintras i underjorden hos @Asplund, men jag tror att det kan ha varit en gång tidigare. Tror jag gillade SQN något bättre denna gången än sist hos dig, men det var ett tag sen sist...@gece: om jag inte missminner mig har du åkt på Andremily och SQN på provningar förr? Kändes fredagens viner likadana? Har alltid en känsla av att tvättstugelokalen jag huserar i förtar en hel del av den hedonistiska biten...
Den här gången var vi väldigt överens. Med något enstaka undantag ligger jag på samma betyg eller en pinne upp eller ner (oftast upp).Den enda gången jag minns att jag provat Andremily var i vintras i underjorden hos @Asplund, men jag tror att det kan ha varit en gång tidigare. Tror jag gillade SQN något bättre denna gången än sist hos dig, men det var ett tag sen sist...
Men, without any further ado, les vins du samedi:
Flight #1, vitt:
Måste säga att Elvis var klart bättre än man har anledning att tänka sig...
- Honung, gula äpplen, petroleum, kantarell, doftar tämligen moget och sött men smakar förhållandevis torrt och känns yngre än doften antyder. Tunt men inte oävet alls. Gissningsvis Riesling, 87p
2009 Elvis Presley Wine Cellars Riesling Blue Hawaii (slamkrypare/fulvin)
- Kantarell, brynt smör, oxiderat, doftar gott! Hygglig syra, ganska platt i munnen men har en intensiv eftersmak av svamprisotto. Gott men lite trött. Skulle kunna vara en vit trado-Rioja men smakar mer som när nån poppar en premoxad vit Bourgogne (jag brukar tycka de är rätt goda), så jag gissar på att det är en Bourgogne som sett sin glans dagar passera. 87p
1973 Bernard Thevenot Meursault-Poruzot- Nässlor, tomatkvist, krusbär, gröna äpplen, citron - första intrycket är av en bra men lite opersonlig Sauvignon Blanc. I munnen blir det desto komplexare, fortfarande mycket grön, knappt mogen frukt, men inte precis kartigt, en ganska seriös stenighet och enstaka dunster av torkade rosor. Skulle kunna vara Sauvignon Blanc men lutar mer åt Albariño pga de där rosorna. 90p, men plågsamt ungt och lär nog stiga några poäng när åren går.
2010 Schloss Schönborn Hattenheimer Nußbrunnen Riesling Kabinett trocken
Flight 2, skumpa:
Är förbluffad över att både Jacquesson och Pol Roger (hus jag brukar föreställa mig att jag gillar) gjorde så svag insats. PR var nog kanske bara ung, och Jacquesson, jag vet inte, kanske tunnel? Också intressant att Dethunes ena vin var så galet bra och det andra lite so-so.
- Nougat, maffigt, fylligt. Fin syra, kantarell i eftersmaken ("smakar Elvis" som någon sade), klara mognadstoner men fortfarande ganska pigg i sin uppenbarelse. Förmodligen Champagne, BdB, svårt att gissa ålder men definitivt inte barnarov. Gott+, 92p
1990 Autréau de Champillon Champagne Grand Cru Blanc de Blancs Brut- Frånsett färgen (denna är mörkare) extremt likt föregående, förutom att föregående var något mer oxidativ. Nougat, gula äpplen, kaffe, citron. En till BdB med viss ålder. 92p
1996 Pierre Péters Champagne Grand Cru Blanc de Blancs Brut Millésimé- Smakar och doftar... ingenting? Fin struktur, hög kvalitet, inga oävna drag, men helt jävla tvärstängd. 88p för kvalitet.
2002 Jacquesson & Fils Champagne Grand Cru Brut Avize Champ Caïn- Piggelin. Och inte så mycket mer. Trevlig och inte dålig någonstans men tråkig och jag hittar inte riktigt någon potential här? 84p
2008 Pol Roger Champagne Vintage Brut- Nu är vi på banan igen. Kontaktlim, nougat, mogna päron, lavendel, sött (oklart om det är någon arom eller faktisk dosage). Me gusta mucho, 93p
2008 Paul Dethune Champagne Brut Cuvée à l'Ancienne- Vanilj, rosor, lite spritig? Finns en hel del jag verkligen gillar här (rosorna och vaniljen), tillsammans med en del jag inte alls gillar (spriten). Sjukt kluven men sätter 84p
2010 Paul Dethune Champagne Blanc de Blancs
Flight 3, rött 1:
Blev lite förvånad över mitt vin, när jag provade det i somras hade det en rik frukt och bara lite, lite av det gröna. Då dracks den dock alldeles nyöppnad, det hypotetiserades om att den är på väg ner i tunneln, så vill ni dricka en sån här i närtid (vilket är fullt rimligt för den var jäkligt god i somras), bry er vänligen inte om att dekantera.
- Blåbär, lingon, lite gröna toner. Något besk i munnen vilket talar för varmare klimat, trots bra syra. Doften skulle kunna vara Syrah eller en bättre Beaujolais även om munnen inte känns helt som det. Bra, men beskan drar ner. 86p
2010 Domaine Santa Duc Gigondas Prestige des Hautes Garrigues- Doft: Dyrt. Smak: Dyrt. Mörk frukt och enorma mängder väldigt dyr ek. Finns en liten beska som är lite störande och egentligen är det nästan lite för mycket av det goda men som den lilla slampa jag är blir jag förälskad. 93p
2014 Andremily Syrah No. 3- Doftar Sauternes, med saffran och torkad aprikos. Märkligt stram, med mogen apelsin, krita, ganska hårt. Wtf?! Avstår poängsättning, begriper mig inte på detta.
2010 Concannon Vineyard Petite Sirah (slamkrypare/fulvin)- En explosion av grönt, nästan lite stickigt, som myggmedel (den berömda US622). Icke desto mindre gillar jag detta riktigt mycket, strukturen är fantastisk med sval syra och kraftfulla men ändå fina tanniner. Grön stickighet brukar betyda norra Rhône, framför allt Côte-Rôtie. 92p
2014 Philippe Pacalet Cornas (mitt vin)
Flight 4, rött 2:
Memo to self: Gissar du Châteauneuf har du fel...
- Jordgubb, stall/utedass, grapefrukt. Bra men inte min kopp med te, känns som Grenache, kanske Ch9dP? 87p
2001 Allegrini La Poja Veronese IGT- Återigen dyr ek och mörk frukt, en touch av något juligt, kanske pomerans? Lite besk och söt. Bra ändock, 90p
2011 Jako vino Stina Plavac Mali Vrhunsko Vino, Remek Djelo- Ännu dyrare ek, sval mörk frukt, typ blåbär. Otroligt koncentrerat/extraherat, hade kunna var lite mindre av den varan för min del men det är banne mig inte dumt, alls. Vet ej vad detta är, 91p
2013 Sine Qua Non Syrah ♂- Svårt och slutet. Strukturellt känns det som nordrhônsk Syrah. För ungt men i dagsläget 87p
2014 Antinori Tignanello Toscana IGT- Multnande grönska (komposterande gröna blad?), sjöbotten, svårgripet komplext. Bra men knepigt, kan vara Châteauneuf kanske... 89p
1990 Castello di Ama Vigna l'Apparita Toscana IGT
Flight 5, sött:
Svårt med sötflighter, tre väldigt olika viner rakt på varandra...
- Gul frukt, saffran, precis lagom koncentrerat. Lite polerat av åldern men inga uppenbara mognadstoner, är i en väldigt sympatisk fas just nu. Borde vara mitt vin, och det är jäkligt gott om jag får säga det själv. Mycket bra kombo till den fina ankleverterrinen från @KockJohan. 91p
2009 Château Rieussec- Smakar trä, sprit och medicin. Borde förmodligen inte druckits i anslutning till Rieussecen ovan. Inte oäven dock, 88p
1977 Domaine Casenobe Rivesaltes Ambré- Bröd, surdeg, ylle. Hittar inte riktigt någon frukt i detta. Inte störtförtjust tyvärr, 82p
1959 Domaine Bourillon Dorléans Vouvray Moelleux
Jag ber att få tacka alla deltagare för följande trevliga saker: Viner, tilltugg, mat, och sällskap. Vi ses igen i oktober!
Inte för att vara petig men var det inte en 1996 Pierre Péters Champagne Grand Cru Cuvée Speciale Blanc de Blancs Les Chetillons?
- 1996 Pierre Péters Champagne Grand Cru Blanc de Blancs Brut Millésimé
Frågade om det där, tydligen hette Chétillons inte Chétillons på den tiden, eller de skrev i varje fall inte ut det. Jag begriper ingenting, bara copy/pejstadeInte för att vara petig men var det inte en 1996 Pierre Péters Champagne Grand Cru Cuvée Speciale Blanc de Blancs Les Chetillons?
Inget "Chétillons" på etiketten - det var den jag utgick ifrånFrågade om det där, tydligen hette Chétillons inte Chétillons på den tiden, eller de skrev i varje fall inte ut det. Jag begriper ingenting, bara copy/pejstade
Du har så rätt, trodde det var en Les Chetillons då etiketten såg ut som en sådan.Inget "Chétillons" på etiketten - det var den jag utgick ifrån
Från och med årgång 2000 har de skrivit ut "Les Chétillons" på etiketten!Det är ju en Chetillon men på den tiden stod det inte på etiketten. Tror det är först 98-99 som det dök upp (rätta mig om jag har fel)
- Ännu dyrare ek, sval mörk frukt, typ blåbär. Otroligt koncentrerat/extraherat, hade kunna var lite mindre av den varan för min del men det är banne mig inte dumt, alls. Vet ej vad detta är, 91p
2013 Sine Qua Non Syrah ♂