Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

Foodcoma

Medlem
Drog ihop ett nytt gäng för en BYOB som samlades hos mig i går för att prova vin blint ❤️. Helt sjukt roliga viner att prova. Orkade inte riktigt ta detaljerade noter. Tyvärr var min 1973 Clos Ste Hune defekt :(. Övriga viner var av toppkvalitet. Lite kul att de nio första vinerna alla var från Frankrike och att av 12 viner totalt var 10 franska :D.

Visa bifogad bild 21030
Visa bifogad bild 21031
Visa bifogad bild 21032

helt ok fredag för din del får man säga :D hur var vin jaunen?
 

Oscaro

Medlem
Aldo Conterno Conca Tre Pile Barbera D’Alba 2013
EAE663A7-B006-4311-B0BC-541CF94CB3DF.jpeg

Doftar djupa mörka bär, blåbär, lite snygg rostad ek, rosor och parfym.

Kraftig smak av mörka bär, syrliga blåbär. Hög syra men tanninerna har lagt sig en del även om de fortfarande märks av. Oerhört djup samt många lager till det här vinet och en komplexitet jag aldrig stött på i en barbera. Den bästa barbera jag druckit, riktigt bra! 91
 

Bearman

a´lea iacta est iterum
upload_2020-10-10_21-22-11.jpeg

Byob, men bara två deltagare.... vi trodde att det skulle vara enkelt att särskilja vinerna ... det var det med, men det var mindre skillnad än vi trodde... visst Sydafriken var inte i Drickfönster och var mycket nya världen Bdx blend men Bdx vinet var inte långt ifrån. Spanjoren var kanon med, mitt i Drickfönster.. alla vinet tål säkert 10 år till i källaren, så ingen brådska...alla vinerna kändes lika betyg 91-92 typ... jag höll spanjoren högst
 

Mina Vinare

Medlem
Ett inlägg om två Italienare jag varit sugen på att prova länge.

Känns som om Toscana har lidit ganska många år av ett lite skamfilat rykte. Började nog under slutet av nittiotalet och kommande tio år då den gamla klassiska Chianti-stilen försvann till förmån för den modernare och betydligt mer fruktdrivna stilen. En stil som faktiskt hyllades stort av både den internationella men kanske framförallt svenska journalistkåren.

Supertoscana talades det vitt och brett om först men plötsligt var allt från regionen i samma stil och där försvann nog identiteten och vinnördarnas respekt. Tror faktiskt att det idag är dags att tänka om och frågan är om inte Toscana idag representerar både prisvädhet men också kvalitet som få klassiska vindistrikt i världen kan mäta sig med.

Fontodi.jpg


2015 Fontodi, Chianti Classico ”Gran Selezione Vigna del Sorbo” har en mörkröd och tät färg. Doften är först väldigt speciell med närmast inslag av ost och jordighet med murriga toner. Sedan mer örtighet och mentol med rödbärighet. Efter ett bra tag i glaset kommer det mer klassiska toner av körsbär, mocka, rostade fat och viss kärnighet. Fin och elegant doft men det tar ett tag innan den kommer fram.

Smaken är mer direkt tillgänglig även om ganska tanninstinn. Körsbär, cassis och örtighet med ganska syrliga inslag. Lång fin balanserad eftersmak och dom klassiska sandiga italienska tanniner är tydligt närvarande. Efterhand mer krämig och inställsam karaktär. Ganska påtaglig syra i eftersmaken men vägs upp fint av strukturen och frukten - så inget som direkt stör. Gott och klassiskt vin (94/95p).

Kanske lite besviken med tanke på de etablerade internationella kritikernas lovord. Trodde det skulle vara lite mer ”kräm” och kraft i det här och inte så tydligt italienskt körsbärsstuk. Ändå gillar jag vinet men mycket vill ha mer… Får en association till Polizianos ”Le Stanze” som jag minns med samma ostighet i doften och faktiskt även i smaken.

Galatrone.jpg


2015 Fattoria Petrolo, Val d'Arno di SopraGalatrona” har en mörk och närmast svartröd djup färg. Doften är i mitt tycke helt perfekt med allt vad man kan hoppas på av Merlot. Mocka, fruktkaka, korinter, vit choklad, tryffel och jordighet som av multna löv. Plommon och blåbär. Vaniljmuffins och bakpulver. Väldigt läcker doft.

Smaken är fruktig men frisk med tydlig syra i eftersmaken och inte helt integrerade tanniner. Lakrits, violpastill och körsbär. Viss skalbeska i eftersmaken med växande sandiga tanniner. Stramt men balanserat och tokungt ännu. Saknas lite frukt men spännande och inbjudande ändå (95-97p).

Detta känns alltför ungt för att med säkerhet uttala sig om framtiden. Troligen är potentialen ännu större i det här vinet och om frukten kommer fram bakom den lite hårda strukturen blir det här ett väldigt bra vin – en järnhand i en samhetshandske.

Det var väldigt många år sedan jag drack Galatrona senast och skall ärligt erkänna att jag inte har mycket till referens. Skulle troligen inte hitta Merlot i en blindprovning men förhoppningsvis Toscana och Bordeauxblend med lite vägledning. Behöver många år i källaren.
 

Daniel A

Administratör
Här kommer lite noter till flaskorna @buteljen lade upp härom dagen. Fantastisk BYOB!

Vi drack inte vinerna flightvis, utan det var ett vin i taget som gällde.

NV Bollinger Champagne PN VZ15
Expressiv, smörig, citrusdriven, lätt ton av bröd/jäst, gröna äpplen, svagt kryddigt. I munnen är det väldigt oförlöst, syran är hård och oförlåtande. Riktigt bra längd. En champagne för framtiden! 90++p.

NV Michel Arnould & Fils Champagne Grand Cru La Grande Cuvée
Öppen och generös, väldigt klassiskt med smör och gröna äpplen. Charmig men okomplicerad doft. Mer av samma i munnen. Avrundad syra, lite angenäm beska i det något korta avslutet. 87p.

1976 G. H. Mumm & Cie Champagne René Lalou
Öppnar upp med min favoritnot: kexchoklad. Det finns få saker som gör mig så glad i vinvärlden som en champagne som släpper ifrån sig denna underbara arom. Annat göttigt: nötter, ljusrostat kaffe, cognac, bokna äpplen, sultanrussin. Med tid växer sig kexchokladen större. I munnen är det snarare nougat, bokna äpplen, lite kaffe, något torkat bär. Finstämd syra, mycket små bubblor. Gammalt och gott. Saknar något för att lyfta det till skyarna dock. 93p.

2000 Lur-Saluces "Y"
Mycket generös och komplext med bland annat: lim, päronchoklad, havssalt, knäck, saffran, mandelmassa, honung, smör, bivaxljus, nötter. I munnen ger det ett nästan gräddigt intryck, mycket av dofterna återkommer som smaker; det mest framträdande är hav, bokna äpplen och en liten ton av sherry (mer amontillado än fino). Syran är finstämd, perfekt balanserat. Eftersmaken sitter i och utvecklas under lång tid. Otroligt spännande vin. Sannolikt på sin topp i drickfönstret, men den kommer stanna kvar där uppe under lång tid. 95p.
Mitt vin.

2012 Château de Beaucastel, Cuvée Roussanne Vieilles Vignes
Wow! Öppnar upp blommigt (diskuterades om det var vita eller gula blommor…), med alla typer av äpplen (gröna, gula, bokna), lite krut, torkad aprikos. I munnen har den en fantastisk ren persikosmak, följt av en lätt rökighet, gula äpplen. Liksom första vinet är syran tämligen mjuk, men balanserar upp vinet fint. Härligt fet munkänsla, med ett angenämt beskt och långt avslut. Riktigt trevlig fas, men kan nog bjuda på lite mer om några år. 94+p.
Hopp. Det här vinet får man ju börja köpa alltså.

1973 Trimbach, Clos st Hune
Korkskadad. :( Stor sorg. Aldrig druckit mogen Clos st Hune.

1993 Domaine de Montbourgeau L'Etoile Vin Jaune
Mycket expressiv doft. Farinsocker, torkade bär, ingefära, tydliga valnötter. Skrev inte så mycket; betydligt mer komplext än mina ord. I munnen är rent och vasst, ett sådant där vin med laserfokus. Har kommit in i fasen där all tillstymmelse till frukt är borta och ersatt av mer esoteriska smaker. Kallar på min inre @grappa och ger betyget såhär: tycke och smak 98p, kvalitet 93p.
Mitt “bonus”vin. Som lusläsare av forumet vet så håller jag vin jaune väldigt nära hjärtat. Inte alltid ett tacksamt BYOB-vin dock, men i det här sällskapet gick det hem hos de flesta. Kan nog bli mer bonus-vin jaune i framtiden!

2008 Domaine de la Romanée-Conti Vosne-Romanée 1er Cru Cuvée Duvault-Blochet
Wow. Öppnar upp med stall/torkad komocka, rök, mosade hallon, lingon, svartpeppar, gröna örter, “bränd majs” (stulen not. Klockren!), blodapelsin, lite kött. Behåll vinet i glaset hela kvällen, och det fortsatte att leverera. I munnen: lingon, mosade hallon, kryddigt. Betydligt mer oförlöst här jämfört med doften. Syran ligger i framkant, men det är en hel del tanniner som biter ifrån. Snyggt och fokuserat. 94+p.

1983 Château Pape Clément
Kvällens doftbomb! Mycket grönt, paprika, lite rotfrukter, blåa bär (färska som torkade), grus, viss sälta, sommarregn, lite blyerts. Polerade tanniner, bra syra. Förvånansvärt blåfruktigt i munnen, men självklart med uppenbar mognad. 93+p.

2010 Quilceda Creek Cabernet Sauvignon
Full frontal nudity! Gräddkola, vanilj, kött, megamörk frukt, kokos/lyxiga fat, varm asfalt. I munnen är det ett knytnävslag, knogjärn på. Tanniner deluxe, syran lite mer i bakgrunden. Ligger en filt över smakerna, men det finns begynnande utvecklade toner. Kompakt, fläskigt, dekadent. Lite alkoholvärme på det (15 %). Efter en massa fransoser är det här fantastiskt. 93+p.

2016 Rene Rostaing Côte-Rôtie Côte Blonde
Blå frukt, svarta vinbär (intressant), puff vanilj, kött, lakrits, tobak. Väldigt ren doft. I munnen är det en tjock filt över det mesta - oförlöst så det förslår. Men det ligger ett jävligt stort vin och väntar under den där filten. Tanninerna är torra torra torra, syran är påtaglig. Megastramt just nu. Tunnel? 91+++p.

2012 Penfolds Shiraz St. Henri
Expressiv och öppen, parfymerat, vanilj, björnbär, kompakt lager av frukt. I munnen är det ett kraftpaket, med björnbär längst fram, med något kryddigt som följer efter. Syra/tannin-balansen är fin. Tror det har mycket kvar, men är svingott redan. 92++p.

2010 Reyneke Reserve Red
Örtigt, rökigt, mogen frukt. I munnen är det mogen frukt, allt sitter på plats. Rätt bra kraft i, även om det är allmänt “avrundat”. Fin fas. 91p.
Sista vinet får aldrig den uppmärksamhet det förtjänar. Fick dock sätta en fjäder i hatten för jag hittade Sydafrika i det, och när jag det bekräftades med Stellenbosch plockade jag även producenten (om än inte årgången).
 

petterkalle

I rescued some wine. It was trapped in a bottle.
2016 Rene Rostaing Côte-Rôtie Côte Blonde
Blå frukt, svarta vinbär (intressant), puff vanilj, kött, lakrits, tobak. Väldigt ren doft. I munnen är det en tjock filt över det mesta - oförlöst så det förslår. Men det ligger ett jävligt stort vin och väntar under den där filten. Tanninerna är torra torra torra, syran är påtaglig. Megastramt just nu. Tunnel? 91+++p.
Fy fasen vilken provning ni hade! Hade inte spottat något med de vinerna. Fick ett tips från en odlare i norra Rhone att dricka regionens viner innan fyra år eller efter åtta! Tycker ofta att det stämt att den gäckande syrah-tunneln kan påträffas i detta intervall. Så kanske Rostaing dracks ett år för sent eller fem år för tidigt?
 

buteljen

Medlem
Här kommer lite noter till flaskorna @buteljen lade upp härom dagen. Fantastisk BYOB!

Vi drack inte vinerna flightvis, utan det var ett vin i taget som gällde.

NV Bollinger Champagne PN VZ15
Expressiv, smörig, citrusdriven, lätt ton av bröd/jäst, gröna äpplen, svagt kryddigt. I munnen är det väldigt oförlöst, syran är hård och oförlåtande. Riktigt bra längd. En champagne för framtiden! 90++p.

NV Michel Arnould & Fils Champagne Grand Cru La Grande Cuvée
Öppen och generös, väldigt klassiskt med smör och gröna äpplen. Charmig men okomplicerad doft. Mer av samma i munnen. Avrundad syra, lite angenäm beska i det något korta avslutet. 87p.

1976 G. H. Mumm & Cie Champagne René Lalou
Öppnar upp med min favoritnot: kexchoklad. Det finns få saker som gör mig så glad i vinvärlden som en champagne som släpper ifrån sig denna underbara arom. Annat göttigt: nötter, ljusrostat kaffe, cognac, bokna äpplen, sultanrussin. Med tid växer sig kexchokladen större. I munnen är det snarare nougat, bokna äpplen, lite kaffe, något torkat bär. Finstämd syra, mycket små bubblor. Gammalt och gott. Saknar något för att lyfta det till skyarna dock. 93p.

2000 Lur-Saluces "Y"
Mycket generös och komplext med bland annat: lim, päronchoklad, havssalt, knäck, saffran, mandelmassa, honung, smör, bivaxljus, nötter. I munnen ger det ett nästan gräddigt intryck, mycket av dofterna återkommer som smaker; det mest framträdande är hav, bokna äpplen och en liten ton av sherry (mer amontillado än fino). Syran är finstämd, perfekt balanserat. Eftersmaken sitter i och utvecklas under lång tid. Otroligt spännande vin. Sannolikt på sin topp i drickfönstret, men den kommer stanna kvar där uppe under lång tid. 95p.
Mitt vin.

2012 Château de Beaucastel, Cuvée Roussanne Vieilles Vignes
Wow! Öppnar upp blommigt (diskuterades om det var vita eller gula blommor…), med alla typer av äpplen (gröna, gula, bokna), lite krut, torkad aprikos. I munnen har den en fantastisk ren persikosmak, följt av en lätt rökighet, gula äpplen. Liksom första vinet är syran tämligen mjuk, men balanserar upp vinet fint. Härligt fet munkänsla, med ett angenämt beskt och långt avslut. Riktigt trevlig fas, men kan nog bjuda på lite mer om några år. 94+p.
Hopp. Det här vinet får man ju börja köpa alltså.

1973 Trimbach, Clos st Hune
Korkskadad. :( Stor sorg. Aldrig druckit mogen Clos st Hune.

1993 Domaine de Montbourgeau L'Etoile Vin Jaune
Mycket expressiv doft. Farinsocker, torkade bär, ingefära, tydliga valnötter. Skrev inte så mycket; betydligt mer komplext än mina ord. I munnen är rent och vasst, ett sådant där vin med laserfokus. Har kommit in i fasen där all tillstymmelse till frukt är borta och ersatt av mer esoteriska smaker. Kallar på min inre @grappa och ger betyget såhär: tycke och smak 98p, kvalitet 93p.
Mitt “bonus”vin. Som lusläsare av forumet vet så håller jag vin jaune väldigt nära hjärtat. Inte alltid ett tacksamt BYOB-vin dock, men i det här sällskapet gick det hem hos de flesta. Kan nog bli mer bonus-vin jaune i framtiden!

2008 Domaine de la Romanée-Conti Vosne-Romanée 1er Cru Cuvée Duvault-Blochet
Wow. Öppnar upp med stall/torkad komocka, rök, mosade hallon, lingon, svartpeppar, gröna örter, “bränd majs” (stulen not. Klockren!), blodapelsin, lite kött. Behåll vinet i glaset hela kvällen, och det fortsatte att leverera. I munnen: lingon, mosade hallon, kryddigt. Betydligt mer oförlöst här jämfört med doften. Syran ligger i framkant, men det är en hel del tanniner som biter ifrån. Snyggt och fokuserat. 94+p.

1983 Château Pape Clément
Kvällens doftbomb! Mycket grönt, paprika, lite rotfrukter, blåa bär (färska som torkade), grus, viss sälta, sommarregn, lite blyerts. Polerade tanniner, bra syra. Förvånansvärt blåfruktigt i munnen, men självklart med uppenbar mognad. 93+p.

2010 Quilceda Creek Cabernet Sauvignon
Full frontal nudity! Gräddkola, vanilj, kött, megamörk frukt, kokos/lyxiga fat, varm asfalt. I munnen är det ett knytnävslag, knogjärn på. Tanniner deluxe, syran lite mer i bakgrunden. Ligger en filt över smakerna, men det finns begynnande utvecklade toner. Kompakt, fläskigt, dekadent. Lite alkoholvärme på det (15 %). Efter en massa fransoser är det här fantastiskt. 93+p.

2016 Rene Rostaing Côte-Rôtie Côte Blonde
Blå frukt, svarta vinbär (intressant), puff vanilj, kött, lakrits, tobak. Väldigt ren doft. I munnen är det en tjock filt över det mesta - oförlöst så det förslår. Men det ligger ett jävligt stort vin och väntar under den där filten. Tanninerna är torra torra torra, syran är påtaglig. Megastramt just nu. Tunnel? 91+++p.

2012 Penfolds Shiraz St. Henri
Expressiv och öppen, parfymerat, vanilj, björnbär, kompakt lager av frukt. I munnen är det ett kraftpaket, med björnbär längst fram, med något kryddigt som följer efter. Syra/tannin-balansen är fin. Tror det har mycket kvar, men är svingott redan. 92++p.

2010 Reyneke Reserve Red
Örtigt, rökigt, mogen frukt. I munnen är det mogen frukt, allt sitter på plats. Rätt bra kraft i, även om det är allmänt “avrundat”. Fin fas. 91p.
Sista vinet får aldrig den uppmärksamhet det förtjänar. Fick dock sätta en fjäder i hatten för jag hittade Sydafrika i det, och när jag det bekräftades med Stellenbosch plockade jag även producenten (om än inte årgången).
Tack! Supernoter som vanligt :) .
 

buteljen

Medlem
Fy fasen vilken provning ni hade! Hade inte spottat något med de vinerna. Fick ett tips från en odlare i norra Rhone att dricka regionens viner innan fyra år eller efter åtta! Tycker ofta att det stämt att den gäckande syrah-tunneln kan påträffas i detta intervall. Så kanske Rostaing dracks ett år för sent eller fem år för tidigt?
@Trydebull har säkert tankar om det för det var hans vin :)
 

Skaggs

Medlem
Drog ihop ett nytt gäng för en BYOB som samlades hos mig i går för att prova vin blint ❤️. Helt sjukt roliga viner att prova. Orkade inte riktigt ta detaljerade noter. Tyvärr var min 1973 Clos Ste Hune defekt :(. Övriga viner var av toppkvalitet. Lite kul att de nio första vinerna alla var från Frankrike och att av 12 viner totalt var 10 franska :D.

Visa bifogad bild 21030
Visa bifogad bild 21031
Visa bifogad bild 21032

Att sonen var snorig och man fick stanna hemma känns inte alls jobbigt...
 
Vi drack för några dagar sedan en Ch9dP. 2007 Chante Le Merle från Bosquet des Papes.
Riktigt gott. Moget. Fortfarande en fin liten syra. Avrundade och mjuka tanniner.
Doften är lite dov och kanske inte är så stor, men ändå tydlig och utvecklad. Det startar med tobak, jord och läder, som rätt omgående får sällskap med en blandning mogna röda och mörka bär. Här finns gott om örter och kryddor, men även en försiktig ton av viol.
I munnen är det lite piggare än vad doften indikerade. Här finns mogna bär såsom skogshallon, tranbär, vinbär (både svarta och röda) och några körsbär. Lite torkad frukt av ett lite mörkare slag. Örter och kryddor finns det gott om, där lavendel och svartpeppar sticker ut.
Eftersmaken är lång och här känns frukten mer mörk. Örterna återkommer och sällskapar med lite mörk choklad, sötlakrits och violer och rosor.
chant2 - 2020-10-07T121754.780.jpeg
 

LarsW

Medlem
Raul Pérez Bierzo Ultreia La Claudina 2018
Dag 1 alltför hård syra och helt oförlöst. Dat 3 börjar det hända saker och dag 4 är den riktigt trevlig!

I näsan är det mandelmassa, kokos och saltvatten. Vanilj och vit basset vingummi.
Smaken bjuder på mandel, kokos och rostade vita sesamfrön. Det är sälta och tropisk frukt men har svårt att bestämma vilken. Bra syra (dag 4) och tanniner.

God är den, speciellt sista slatten. Kommer nog vänta med nästa flaska till 2025 då...
89++p
thumbnail_20201011_141025.jpg
 

petterkalle

I rescued some wine. It was trapped in a bottle.
Raul Pérez Bierzo Ultreia La Claudina 2018
Dag 1 alltför hård syra och helt oförlöst. Dat 3 börjar det hända saker och dag 4 är den riktigt trevlig!

I näsan är det mandelmassa, kokos och saltvatten. Vanilj och vit basset vingummi.
Smaken bjuder på mandel, kokos och rostade vita sesamfrön. Det är sälta och tropisk frukt men har svårt att bestämma vilken. Bra syra (dag 4) och tanniner.

God är den, speciellt sista slatten. Kommer nog vänta med nästa flaska till 2025 då...
89++p
Visa bifogad bild 21047
Det där är ett helt fantastiskt vin och en av få som jag köper alla (släppta) årgångar av då den måste ha några år på rygg. Förut har den bara släppts i udda årgångar och jag har en flaska -15 kvar. Sen blir det att börja korka upp -17. 4-5 år på rygg räcker tycker jag.
 

buteljen

Medlem
Det där är ett helt fantastiskt vin och en av få som jag köper alla (släppta) årgångar av då den måste ha några år på rygg. Förut har den bara släppts i udda årgångar och jag har en flaska -15 kvar. Sen blir det att börja korka upp -17. 4-5 år på rygg räcker tycker jag.
?? men enbart udda årgångar?? Alla årgångar finns ju med i CT? Trodde man kunde lita på CT vad gäller årgångar :confused:.
Har 15, 17 o 18 och har letat efter 16, men den finns alltså inte :D:D
Lustigt ... jag öppnade en Claudina 2015 i går och har hälften kvar till idag :)
 

petterkalle

I rescued some wine. It was trapped in a bottle.
?? men enbart udda årgångar?? Alla årgångar finns ju med i CT? Trodde man kunde lita på CT vad gäller årgångar :confused:.
Har 15, 17 o 18 och har letat efter 16, men den finns alltså inte :D:D
Lustigt ... jag öppnade en Claudina 2015 i går och har hälften kvar till idag :)
16 finns men har aldrig släppts i Sverige :( Jag missade den hos Decantalo också. Nu är det 18 även där. 12, 14 och 16 har jag missat pga det :neej:
 
Last edited:

LarsW

Medlem
Det där är ett helt fantastiskt vin och en av få som jag köper alla (släppta) årgångar av då den måste ha några år på rygg. Förut har den bara släppts i udda årgångar och jag har en flaska -15 kvar. Sen blir det att börja korka upp -17. 4-5 år på rygg räcker tycker jag.
Har två 2015 kvar. Drack den första för 2 år sen. Minns den som avgjort mer öppen än 2018 men bäst dag 2.
Får väl prova en till 2015 om inte så länge. :)
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Visa bifogad bild 21039
Byob, men bara två deltagare.... vi trodde att det skulle vara enkelt att särskilja vinerna ... det var det med, men det var mindre skillnad än vi trodde... visst Sydafriken var inte i Drickfönster och var mycket nya världen Bdx blend men Bdx vinet var inte långt ifrån. Spanjoren var kanon med, mitt i Drickfönster.. alla vinet tål säkert 10 år till i källaren, så ingen brådska...alla vinerna kändes lika betyg 91-92 typ... jag höll spanjoren högst
Var i geografin håller du hus? Tar du dig enkelt till Tokyo? Umeå? Sthlm?
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Ett inlägg om två Italienare jag varit sugen på att prova länge.

Känns som om Toscana har lidit ganska många år av ett lite skamfilat rykte. Började nog under slutet av nittiotalet och kommande tio år då den gamla klassiska Chianti-stilen försvann till förmån för den modernare och betydligt mer fruktdrivna stilen. En stil som faktiskt hyllades stort av både den internationella men kanske framförallt svenska journalistkåren.

Supertoscana talades det vitt och brett om först men plötsligt var allt från regionen i samma stil och där försvann nog identiteten och vinnördarnas respekt. Tror faktiskt att det idag är dags att tänka om och frågan är om inte Toscana idag representerar både prisvädhet men också kvalitet som få klassiska vindistrikt i världen kan mäta sig med.

Visa bifogad bild 21040

2015 Fontodi, Chianti Classico ”Gran Selezione Vigna del Sorbo” har en mörkröd och tät färg. Doften är först väldigt speciell med närmast inslag av ost och jordighet med murriga toner. Sedan mer örtighet och mentol med rödbärighet. Efter ett bra tag i glaset kommer det mer klassiska toner av körsbär, mocka, rostade fat och viss kärnighet. Fin och elegant doft men det tar ett tag innan den kommer fram.

Smaken är mer direkt tillgänglig även om ganska tanninstinn. Körsbär, cassis och örtighet med ganska syrliga inslag. Lång fin balanserad eftersmak och dom klassiska sandiga italienska tanniner är tydligt närvarande. Efterhand mer krämig och inställsam karaktär. Ganska påtaglig syra i eftersmaken men vägs upp fint av strukturen och frukten - så inget som direkt stör. Gott och klassiskt vin (94/95p).

Kanske lite besviken med tanke på de etablerade internationella kritikernas lovord. Trodde det skulle vara lite mer ”kräm” och kraft i det här och inte så tydligt italienskt körsbärsstuk. Ändå gillar jag vinet men mycket vill ha mer… Får en association till Polizianos ”Le Stanze” som jag minns med samma ostighet i doften och faktiskt även i smaken.

Visa bifogad bild 21041

2015 Fattoria Petrolo, Val d'Arno di SopraGalatrona” har en mörk och närmast svartröd djup färg. Doften är i mitt tycke helt perfekt med allt vad man kan hoppas på av Merlot. Mocka, fruktkaka, korinter, vit choklad, tryffel och jordighet som av multna löv. Plommon och blåbär. Vaniljmuffins och bakpulver. Väldigt läcker doft.

Smaken är fruktig men frisk med tydlig syra i eftersmaken och inte helt integrerade tanniner. Lakrits, violpastill och körsbär. Viss skalbeska i eftersmaken med växande sandiga tanniner. Stramt men balanserat och tokungt ännu. Saknas lite frukt men spännande och inbjudande ändå (95-97p).

Detta känns alltför ungt för att med säkerhet uttala sig om framtiden. Troligen är potentialen ännu större i det här vinet och om frukten kommer fram bakom den lite hårda strukturen blir det här ett väldigt bra vin – en järnhand i en samhetshandske.

Det var väldigt många år sedan jag drack Galatrona senast och skall ärligt erkänna att jag inte har mycket till referens. Skulle troligen inte hitta Merlot i en blindprovning men förhoppningsvis Toscana och Bordeauxblend med lite vägledning. Behöver många år i källaren.
Båda är ju grymma barnarov... Händer ju så fantastiska saker med vin med lite ålder :)
 
Toppen