Här kommer lite noter till flaskorna
@buteljen lade upp härom dagen. Fantastisk BYOB!
Vi drack inte vinerna flightvis, utan det var ett vin i taget som gällde.
NV Bollinger Champagne PN VZ15
Expressiv, smörig, citrusdriven, lätt ton av bröd/jäst, gröna äpplen, svagt kryddigt. I munnen är det väldigt oförlöst, syran är hård och oförlåtande. Riktigt bra längd. En champagne för framtiden!
90++p.
NV Michel Arnould & Fils Champagne Grand Cru La Grande Cuvée
Öppen och generös, väldigt klassiskt med smör och gröna äpplen. Charmig men okomplicerad doft. Mer av samma i munnen. Avrundad syra, lite angenäm beska i det något korta avslutet.
87p.
1976 G. H. Mumm & Cie Champagne René Lalou
Öppnar upp med min favoritnot: kexchoklad. Det finns få saker som gör mig så glad i vinvärlden som en champagne som släpper ifrån sig denna underbara arom. Annat göttigt: nötter, ljusrostat kaffe, cognac, bokna äpplen, sultanrussin. Med tid växer sig kexchokladen större. I munnen är det snarare nougat, bokna äpplen, lite kaffe, något torkat bär. Finstämd syra, mycket små bubblor. Gammalt och gott. Saknar något för att lyfta det till skyarna dock.
93p.
2000 Lur-Saluces "Y"
Mycket generös och komplext med bland annat: lim, päronchoklad, havssalt, knäck, saffran, mandelmassa, honung, smör, bivaxljus, nötter. I munnen ger det ett nästan gräddigt intryck, mycket av dofterna återkommer som smaker; det mest framträdande är hav, bokna äpplen och en liten ton av sherry (mer amontillado än fino). Syran är finstämd, perfekt balanserat. Eftersmaken sitter i och utvecklas under lång tid. Otroligt spännande vin. Sannolikt på sin topp i drickfönstret, men den kommer stanna kvar där uppe under lång tid.
95p.
Mitt vin.
2012 Château de Beaucastel, Cuvée Roussanne Vieilles Vignes
Wow! Öppnar upp blommigt (diskuterades om det var vita eller gula blommor…), med alla typer av äpplen (gröna, gula, bokna), lite krut, torkad aprikos. I munnen har den en fantastisk ren persikosmak, följt av en lätt rökighet, gula äpplen. Liksom första vinet är syran tämligen mjuk, men balanserar upp vinet fint. Härligt fet munkänsla, med ett angenämt beskt och långt avslut. Riktigt trevlig fas, men kan nog bjuda på lite mer om några år.
94+p.
Hopp. Det här vinet får man ju börja köpa alltså.
1973 Trimbach, Clos st Hune
Korkskadad.
Stor sorg. Aldrig druckit mogen Clos st Hune.
1993 Domaine de Montbourgeau L'Etoile Vin Jaune
Mycket expressiv doft. Farinsocker, torkade bär, ingefära, tydliga valnötter. Skrev inte så mycket; betydligt mer komplext än mina ord. I munnen är rent och vasst, ett sådant där vin med laserfokus. Har kommit in i fasen där all tillstymmelse till frukt är borta och ersatt av mer esoteriska smaker. Kallar på min inre
@grappa och ger betyget såhär: tycke och smak
98p, kvalitet
93p.
Mitt “bonus”vin. Som lusläsare av forumet vet så håller jag vin jaune väldigt nära hjärtat. Inte alltid ett tacksamt BYOB-vin dock, men i det här sällskapet gick det hem hos de flesta. Kan nog bli mer bonus-vin jaune i framtiden!
2008 Domaine de la Romanée-Conti Vosne-Romanée 1er Cru Cuvée Duvault-Blochet
Wow. Öppnar upp med stall/torkad komocka, rök, mosade hallon, lingon, svartpeppar, gröna örter, “bränd majs” (stulen not. Klockren!), blodapelsin, lite kött. Behåll vinet i glaset hela kvällen, och det fortsatte att leverera. I munnen: lingon, mosade hallon, kryddigt. Betydligt mer oförlöst här jämfört med doften. Syran ligger i framkant, men det är en hel del tanniner som biter ifrån. Snyggt och fokuserat.
94+p.
1983 Château Pape Clément
Kvällens doftbomb! Mycket grönt, paprika, lite rotfrukter, blåa bär (färska som torkade), grus, viss sälta, sommarregn, lite blyerts. Polerade tanniner, bra syra. Förvånansvärt blåfruktigt i munnen, men självklart med uppenbar mognad.
93+p.
2010 Quilceda Creek Cabernet Sauvignon
Full frontal nudity! Gräddkola, vanilj, kött, megamörk frukt, kokos/lyxiga fat, varm asfalt. I munnen är det ett knytnävslag, knogjärn på. Tanniner deluxe, syran lite mer i bakgrunden. Ligger en filt över smakerna, men det finns begynnande utvecklade toner. Kompakt, fläskigt, dekadent. Lite alkoholvärme på det (15 %). Efter en massa fransoser är det här fantastiskt.
93+p.
2016 Rene Rostaing Côte-Rôtie Côte Blonde
Blå frukt, svarta vinbär (intressant), puff vanilj, kött, lakrits, tobak. Väldigt ren doft. I munnen är det en tjock filt över det mesta - oförlöst så det förslår. Men det ligger ett jävligt stort vin och väntar under den där filten. Tanninerna är torra torra torra, syran är påtaglig. Megastramt just nu. Tunnel?
91+++p.
2012 Penfolds Shiraz St. Henri
Expressiv och öppen, parfymerat, vanilj, björnbär, kompakt lager av frukt. I munnen är det ett kraftpaket, med björnbär längst fram, med något kryddigt som följer efter. Syra/tannin-balansen är fin. Tror det har mycket kvar, men är svingott redan.
92++p.
2010 Reyneke Reserve Red
Örtigt, rökigt, mogen frukt. I munnen är det mogen frukt, allt sitter på plats. Rätt bra kraft i, även om det är allmänt “avrundat”. Fin fas.
91p.
Sista vinet får aldrig den uppmärksamhet det förtjänar. Fick dock sätta en fjäder i hatten för jag hittade Sydafrika i det, och när jag det bekräftades med Stellenbosch plockade jag även producenten (om än inte årgången).