chambertin
Medlem
SV: Idag dricker vi
Öpnnade en Condado de Haza -01 i förrgår och avslutade resten i går.
Först var den ganska knuten och jordig med toner av tobak som ofta Tempranillo har som ung. Faten känns gansk väl med tydliga rostade kaffetoner.
Smaken var kanske väl tanninrik för att man skulle vilja ha mycket av det här vinet utan mat men med rätt matchning så är den hel ok. Bra balans mellan syror tanniner utan att vara superpackat på ngt sätt.
Dag 2 visar vinet upp en mycket mer mörkfruktig och elegant doft och tobakstonerna har lämnat vinet.
En grej som är kul med dom lite tätare Tempranillovinerna är att dom kan ta väldigt mycket fatlagring utan att därför bli sönderekade. På ngt sätt integreras eken (oavsett om den är fransk eller amerikansk som den är här) bättre i Tempranillo än med många andra druvor.
Jag har en väldigt tveeggad inställning till Tempranillo. Jag gillar verkligen bra Ribera, Rioja m.fl men det är inte ett vin som jag skulle dricka 8 ggr av 10 eller ens 4. Jag tror det beror på att Tempranillo är sig så ganska lik från gång till gång oavsett producent och att man därför snabbt tröttnar om man dricker det för ofta. När dom är unga så dominerrar jordigheten och tobakstonerna väldigt mycket vilka kan kännas lite väl enkelspråkigt.
Summa sumarum så är trots allt Alejandro Fernadez viner ofta riktigt bra och många gånger riktmärke för hur ett bra Tempranillo-vin skall vara. Condado de haza är inget undantag även om dom här vinerna befinner sig i ett lite lägre prissegment (runt 150kr ).
Öpnnade en Condado de Haza -01 i förrgår och avslutade resten i går.
Först var den ganska knuten och jordig med toner av tobak som ofta Tempranillo har som ung. Faten känns gansk väl med tydliga rostade kaffetoner.
Smaken var kanske väl tanninrik för att man skulle vilja ha mycket av det här vinet utan mat men med rätt matchning så är den hel ok. Bra balans mellan syror tanniner utan att vara superpackat på ngt sätt.
Dag 2 visar vinet upp en mycket mer mörkfruktig och elegant doft och tobakstonerna har lämnat vinet.
En grej som är kul med dom lite tätare Tempranillovinerna är att dom kan ta väldigt mycket fatlagring utan att därför bli sönderekade. På ngt sätt integreras eken (oavsett om den är fransk eller amerikansk som den är här) bättre i Tempranillo än med många andra druvor.
Jag har en väldigt tveeggad inställning till Tempranillo. Jag gillar verkligen bra Ribera, Rioja m.fl men det är inte ett vin som jag skulle dricka 8 ggr av 10 eller ens 4. Jag tror det beror på att Tempranillo är sig så ganska lik från gång till gång oavsett producent och att man därför snabbt tröttnar om man dricker det för ofta. När dom är unga så dominerrar jordigheten och tobakstonerna väldigt mycket vilka kan kännas lite väl enkelspråkigt.
Summa sumarum så är trots allt Alejandro Fernadez viner ofta riktigt bra och många gånger riktmärke för hur ett bra Tempranillo-vin skall vara. Condado de haza är inget undantag även om dom här vinerna befinner sig i ett lite lägre prissegment (runt 150kr ).