SV: Idag dricker vi
Två snabba besök i Champagne förra veckan (Bernard Hatté och Diebolt-Vallois) och provning av deras viner:
Bernard Hatté:
Brut Tradition (degorgerad Juli-09, blandning av 2006 och 2007, 40%PN, 20%Ch,40% PM): Trevlig mycket frisk och äpplig apéritif-champagne med bättre syra än förra årets cuvée och mer mineral/skaldjurston.
Brut Réserve (degorgerad Juli-09, 1år mer på jästen än Tradition,blandning av 2005 och 2006, 40%PN, 20%Ch,40% PM): Mer utvecklad mogen färg och mer brödtoner och lite nötter. Tappar dock frukt jfrt med Tradition så lagringen på jästfällning verkar inte gynna deras viner.
Brut Special Club 2002 (100% Verzenay-druvor): Har varit besviken på Hattés tidigare Spécial Club (-98 och -00) som har varit ganska klumpiga och oxiderade. Den här 02:an var ngt helt annat med bra kropp och friskhet. Helt klart en dimension till i komplexitet och längd. Går mycket bra att lagra ett bra tag till.
Diebolt-Vallois:
Brut Rosé : Ny cuvée från DV från egna druvor i Epernay (PN, CH och PM) + lite röd Bouzy. Mycket trevlig Rosé som på plats var väldigt PN-tydlig i doften och med underbar jordgubbskaraktär. Klart matig i stilen. Blev ett 12-pack av den.
Brut BdB : Som sig bör väldigt frisk och mineralig cuvée som leverarar massor med syror. Ganska lätt sommarchampagne men med omisskännliga kvaliteter. Var inte så impad av den här cuvéen förra året men dom flaskor som jag har låtit ligga ett år har utvecklat sig väldigt bra. (ett 6-pack fick plats i bilen)
Brut BdB 2004 : Ganska lik den vanliga BdB i karaktären men med mer tropisk frukt och något rundare syra. Lite lätt ännu i kroppen men det kanske samlar ihop sig med några års lagring.
Brut BdB Préstige : Vi svenskar verkar gilla den här cuvéen mer än andra länders kunder enligt Isabelle och jag själv är inget undantag. Massor med ljuvlig äpplig Chardonnay-karaktär och lite drag åt kokos och nötter i doften. Smaken vecklar ut sig stort i munnen och den är samtidigt mycket fyllig och extremt elegant. (12-pack igen.)
Brut BdB Fleur de Passion 2004 : Wow !. Ett helt annat vin än deras 02:a. Massor med burgundisk Chardonnay-karaktär och ekkaraktären är väldigt tydlig direkt (men inte störande på ngt sätt) och droppar inte av som i deras 02:a. Om det i 02:an var extremt tydligt att malon inte var gjord så märks det inte alls lika tydligt här. Smakmässigt så är det här syndigt gott att dricka redan nu men den blir nog rikitig läcker med några år till på nacken. (12-pack igen)
Brut BdB 1999 : Liten mognad i färgen och fortfarande fullt tryck på moussen. Doften har drag av mineral och krita men också nötig mognad, mörk äpplejuice och lite bitter druvkärna som jag oftar hittar i 99
r. Smaken är bra och rik med fortfarande livlig syra och en lite smörig avslutning.
Brut BdB 1983 (mise en cave 1983, dvs en -82:a) : Lite krångligt det här med deras Mise en Cave-viner men kortfattat så deklararerade dom inte tillräcklig volym vin för årgången 1982 så dom får inte kalla det millésime -82 utan "mise en cave" -83. Det här vinet är från Vallois-släkten och gjort på 100% Cuis-druvor. Liten mousse och mörk färg med mycket torkad frukt och lätt oxiderade toner. Väldigt rikt och långt i smaken men inte riktigt min bag vad gäller champagne.
Efter det här så var den här alltför korta men trevliga sessionen i Champagne över och vi vände av norrut igen med 250kg extra last..
Edit: Stavfel rättat (vill inte bli misstänkt för att vara varg74...)