Igår strålade Andreas och jag samman för lite vinförströelse. Började i hemmet för att avslutas på Djurets bar där vi fick förmånen att träffa en lycklig och glad Jimmy :
1998 Dom Ruinart Öppnad dagen innan, lite mindre mineraler dagen efter men istället lite blomdoft (violer), bra syra och balans i vinet. Funkade bra till pizzan.
2005 David Leclapart L'Apotre Allt för ung, knastertorr, initialt kommer tydliga ektoner och lite mineralitet men vinet går snabbt och lägger sig. Väck inte igen förrän om 3-4 år, tidigast.
1996 KrugOxiderad, tunn smak som citronvatten Defekt flaska
1990 Guy Charlemagne Mesnillésime Oxiderad, rutta äpplen som sniglar ätit på. Defekt flaska
1996 Billecart-Salmon Grande Cuvée Korkskadad.
Vid det här laget börjar vi misströsta något men skam den som ger sig. Efter en debatt om 98 vs 02 så öppnar vi en
1998 Diebolt-Vallois Fleur De Passion . Nu händer det något, lite rostad stil, fina mineraler, frukt (persika, passion). Bra balans och riktigt bra syror för att vara en 98. Inte lika koncentrerat som 02an och tillgänglig nu. Sticker ut lite jämfört med andra FdP.
Sedan drack vi en Chenin Blanc 06 från Loire. Väldigt intensivt, mörk , honung, blommor och kryddor. Väldigt speciellt och väldigt trevligt. Namnet antecknades dock inte.
Dagen innan drack jag som sagt
1998 Dom Ruinart. Den började väldigt sluten (lite kall) men öppnade sedan upp sig med Comtes aromer med den tydliga brända flintan. Mindre dosage än Comtes så syran kommer fram lite mer. Under kvällen får vinet lite smörighet och rostade aromer. Mycket kvar att ge men redan idag otroligt trevligt.
Denna följdes upp av en
1999 Cuvée William Deutz Rosé. Väldigt koncentrerad doft, pinot är tydligt, lite pepprig, några gummitoner, smaken är ganska komplex men vinet spretar en hel del, ungt antagligen. Faller ner i ett hål ganska snabbt. Bra men inget att dricka nu. Låt ligga.