Jimmy Forsman
I det stora hela tämligen meh...
SV: Idag dricker vi
mnjae. Rent tekniskt så finns det ju naturlig jäst på druvskalen som mer än nog räcker till att starta jäsningen. Biodynamiska odlare (trollformler, kosmisk strålning och en akut rädsla för räta vinklar till trots) har jag för mig använder sig av naturlig eller spontan jäsning.
Jämför exempelvis med de belgiska spontanjästa ölen där man pytsar ned vörten i stora kar och sen öppnar fönstren.
Å andra sidan går det ju lika bra med att lägga en härlig loska i karet för att kicka igång jäsningen.
Anledningen till att man tar dör på den naturliga jästen (med tillsats av svavel) är att man kan kontrollera processen och smaker bättre med odlad jäst. Många som vill göra exempelvis bordeauxliknande viner utanför Bx använder sig av Bx jäst.
Fast det här vet ni säkert redan.
Puss
//J
mnjae. Rent tekniskt så finns det ju naturlig jäst på druvskalen som mer än nog räcker till att starta jäsningen. Biodynamiska odlare (trollformler, kosmisk strålning och en akut rädsla för räta vinklar till trots) har jag för mig använder sig av naturlig eller spontan jäsning.
Jämför exempelvis med de belgiska spontanjästa ölen där man pytsar ned vörten i stora kar och sen öppnar fönstren.
Å andra sidan går det ju lika bra med att lägga en härlig loska i karet för att kicka igång jäsningen.
Anledningen till att man tar dör på den naturliga jästen (med tillsats av svavel) är att man kan kontrollera processen och smaker bättre med odlad jäst. Många som vill göra exempelvis bordeauxliknande viner utanför Bx använder sig av Bx jäst.
Fast det här vet ni säkert redan.
Puss
//J