SV: Idag dricker vi
Rudi Pichler, Grüner Veltliner, Smaragd, Terassen, Wachau, 2006 (wienerschnitzel med potatissallad med pumpakärnsolja) Doftar mycket mogna gula äpplen, grapefrukt, lite vitpeppar, honung, färsk ananas, vanilj (mer och mer desto mer temperaturen stiger). Smakar inte helt torrt (liten restsötma) med inslagen mogna gula äpplen, honung och vitpepprigt. Rätt frisk syra och tydlig kalkig mineralitet. Lite bittert avslut men inte så det stör.
Ett gott vin med många spännande och trevliga inslag. Grüner Veltliner är definitivt en druva jag vill utforska mer. Någon som har tips på någon riktigt bra GV som finns på systemet (har just lagt ner Rudi Pichlers Smaragd Wösendorfer Hochrain, 2009 och FX Pichlers Federspiel Loibner Klostersatz, 210 i källaren)? Bra om det är moget nu men inget större problem om det behöver ligga i källaren - har tålamod och plats.
Vinet passade för övrigt riktigt bra till maten. Mognaden och pepprigheten passade den peppriga schnitzeln och syran gick fint mot fetman i köttet och paneringen och oljan i salladen.