SV: Idag dricker vi
Hade en Bdx-provning igår med mest 09
r och den del annat.
Vi gjorde 2 flighter av det hela med 09
rna först och de andra i flight 2.
Flight 1
2009 Ch. Lat<our-Martillac http://www.systembolaget.se/95195
2009 Ch. Larrivaux http://www.systembolaget.se/96054
2009 Ch. Haut-Bages Libéral http://www.systembolaget.se/95161
2009 Ch. Faugères http://www.systembolaget.se/95179
Flight 2
1996 Ch Priéure-Lichine
2005 Ch.Lascombes
1989 Ch Cos d'Estournel
2008 Ch.Lascombes http://www.systembolaget.se/95547
I första flighten så stod
Latour-Martillac och
Faugères ut som de klart bästa vinerna och alla som provade var helt överens om detta.
Larrivaux var inte dålig på ngt sätt utan en ganska typisk enkel men bra ung Bordeaux som behöver några (2-3) år till i källaren för att blomma ut och få den i nuläget lite bläckiga frukten att sätta sig.
Haut-Bages Liberal var också helt ok men inte speciellt Pauillac-typisk (förutom den tydliga Cabernet-tonen som de flesta Pauillac visar upp) utan ganska elegant med finfin fruktsyra och bra mittparti i smaken. Tanninerna inte heller här speciellt hårda och kompakta så detta vinet kommer nog att toppa ngt tidigare än de andra (undantaget Larrivaux). Känns dock som en 100-lapp för dyrt enligt min mening.
Faugères var ett eldigt kraftpaket med massor av allt och intensiv under ca 2 timmar men stängde sedan ner doften lite grann. Pga av Merlot-dominansen så har det ju en helt annan doft- och fruktprofil än de andra vinerna som har mer Cabernet Sauvignon. Hos Faugères så bygger även smaken mer runt en stor kropp och en härlig stadig kärna av tanniner än syra och elegans. Trots den massiva frukten så gör tanninerna att det här aldrig blir jolmigt utan smaken leverar härligt redan nu men det är inget att kontemplera till nu utan smakrik och kraftig mat är nog den bästa följeslagaren.
Latour Martillac var kanske det som tilltalade mig mest i flight 1 med mkt bra balans mellan, frukt, fat och elegans/längd.
Allt var fint och harmoniskt och vinet går att dricka nu efter lite dekantering men går utmärkt att spara 8-10 år till utan vidare. Här tar faten aldrig över och med mer lufttning så förändras vinet bara i en bra riktning och ekaromerna hamnar mer i bakgrunden vilket jag uppskattar. Det ger dessutom en bra hänvisning om vilken riktning vinet kommer att ta med några års lagring.
I flight 2 så var de båda
Lascombes -05 och -08 outstanding ihop med den i sammanhanget finlemmade och nästan parfymerat korintdoftande och perfekt mogna
Cos d’Estournel -89.
Lascombes 05:an var lite sluten först och behövde mycket tid för att öppna upp men det är ett storslaget komplext vin med fin framtid om man kan hålla korkskruven borta några år till. Verkar som den är i en sluten fas just nu. Här finns inte alls de dominerande mocca-tonerna som hos 08:an men vinet har också 3 år till på flaska. Minns inte riktigt hur fatkaraktären var hos det här som rktigt ungt men det skulle inte förvåna mig om det var i samma härad som 08:an.
Lascombes -08 var oerhört kraftfull och med massor av kaffe/fat/vanilj och en mycket tät ung frukt. Smaken likaså men vinet behöver minst 3-4 år (gärna mer) för att ”lugna ner sig” då det kändes ganska yvigt just nu. Kanske är det här lite atypisk för ett Margaux-vin men bortser man från det så är det i grund och botten förmodligen ett av årgångens bättre viner och det utan att behöva öppna plånboken på vid gavel. Den vann också väldigt mycket i smaken med luftning under kvällen och min första lite tveksamma notering ändrades till mer och mer positiv ju längre tid den fick i glaset. Det är dock en ganska massiv dominans åt mocca och rostade toner i doften i nuläget men det brukar bäddas in och försvinna med tiden.
Prieure-Lichine -96 var tyvärr ”over the hill” i smaken och var lite för adstringerande torr och flyktigt syrlig för att vara riktigt njutbar. Doften var dock helt underbart elegant med friska eleganta bär- och lätta stallaromer. Årgången är ju erkänt bråkig med hårda, omogna och lite kantiga tanniner och P-L var väl inte på topp precis i mitten 90-talet heller.