SV: Idag dricker vi
Fasen vilken trevlig kväll det blev!!! Nedan följer ren De Venoge
Vi började så smått med ett glas De Venoge brut på magnum, inte alls så illa som jag minns...
Första rätten var Kalixlöjrom med rökt blomkålspuré, citron, scharlottenlök och gurka.
Till det drack vi deras BdB 2000 och BdN NV. BdB var rätt trevlig trots att den var lite bråkigt ung.
Följt av emulsion av passionsfrukt, vongolemusslor, kronärtskocka.
Vintage 98 samt vintage 99.
98:an var som sig bör, 55ch, 25pn, 20pm blandning, klassisk...
99:an var rätt sjuk med 70 % ch och 30 % pm. Asiatiska kryddor, ingefära och massor av pm på näsan. Påminde lite om en blandning av Jose Michel och Selosse(trots att faten var 3-4 år gamla och inte nya...)
Marulk med kålrabbiterrin, grön ärtpuré och smörad ostronbuljong
Des Princes 89 och vintage 88 mag.
89:an var väldigt oxiderad och lite övermogen, passar nog de äldre vinprovarna bättre än mig i smak.
88:an mag häftigt mäktig men lite sluten i början, efter 45 min öppnar sig och blir riktigt 88:ig!
Muskler, frukt och elegans i ett!
Louis XV 95 och Louis XV rosé 02, har provat den vita en gång tidigare för 1-2 år sen. Bättre nu men väldigt sluten fortfarande.
Rosén var extra spännande då chefen för Venoge bara provat den 1 gång tidigare (före degorgering), för sluten och ung men med en hel del potential. Kommer 120 fl till Sverige för runt 1580kr/fl. Who knows?
Kalv i ankleverbuljong med chévregratinerat rödbetsflarn och trumpetsvamp och kantareller - magiskt!
Till det vintage 79, Des Princes 76 och en surprise Des Princes 75(chefen hade aldrig provat den och de har själva inga flaskor i sina källare). Extranummer dök upp från värdens källare med en DRC Echezeaux 82, häftigt med mogen pinot - orkar inte beskriva, bara njöt...
79:an grymt knäckig och fruktig med en härlig syra som balanserar
75:an elegant, balanserad och fräsch. Mycket bra, över förväntan...
76:an magisk...Knäck, söt frukt, balanserad syra, sjukt längd. Förjävla bra!
Vit choklad och getostchiboust med rårörda hjortron
Värden plockade fram en Yquem 71, härligt mogen. Ett tag trodde jag att det var en Essencia då den var så markant med te och jord, men där var man ute och seglade
Avslutade med en espresso och en slurk Glen Grant 58, bästa whiskyn jag provat! Men då är jag ingen whiskymänniska...
Larsson, det var din brorsa som lagade maten, grymt bra måste jag säga!
All-in-all en ruskigt skön kväll!