Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag lagar vi...

Daniel A

Administratör
Man kan tro att jag bara äter kött men svaret är ibland så går jag tillbaka där jag är skolad har faktiskt examen i maritim gastronomi vi börjar med att sätta en skaldjursfond och avslutar sedan med en grillad hälleflundra smörad buljong spräckt med chorizoolja grillad hummer stjärt å klo å halstrad pillgrimsmussla Visa bifogad bild 10193 Visa bifogad bild 10194

Sorry alla köttätare, men det där är banne mig den bästa matbilden på det här forumet. Ser gudomligt ut, @tobbe81 !
 

tobbe81

Medlem
Sorry alla köttätare, men det där är banne mig den bästa matbilden på det här forumet. Ser gudomligt ut, @tobbe81 !
Tack för dina fina ord vinvän hojta till via PM om du åker upp mot Stockholm något framöver så kanske vi kan ses igen och dela en flaska eller två och jag styr något "enkelt" från köket .
 

gece

Man vänjer sig.
Rostbiff! Klassisk svensk sommarmat, som inte kunde vara enklare att göra. Och djävulens gott, om man inte fuckar upp totalt.
IMG_20170609_211318.jpg

Blanda ungefär lika delar svartpeppar och paprikapulver, samt lite vitlökspulver, mald koriander och en gnutta kryddpeppar (typ 5 korn för en bit på c:a ett kg). De exakta proportionerna får du bestämma själv, enda regeln är att det ska smaka mycket svartpeppar, i övrigt får du väl egentligen bestämma själv. (Observera att detta inte gör anspråk på att vara en "fransk" rostbiff eller liknande, detta är svenne banan rostbiff och därmed öppet för alla former av gott och dåligt inflytande. Lev nu lite och släpp sargen!).

Klappa på kryddorna på köttet och pensla hela härligheten fuktig med fisksås, detta magiska sydostasiatiska elixir som får allt att smaka gott och dofta död. (Har du ingen sån hemma bör du först och främst skämmas, och sedan blanda i generöst med salt i kryddningen istället.) Eftersom kryddningen bara är på utsidan är det svårt att krydda för hårt, så ta i ordentligt, ingen minns en fegis.

Låt nu köttet torka ett dygn eller två i kylskåpet, gärna hängandes så det blir torrt runt om. Har du gjort rätt doftar ditt kylskåp vitlök och kadaver, eller jag menar fisksås. Underbart!

När ytan på köttet är torr, kör i ugn på 100-125 grader tills en innertemperatur på 55° uppnåtts (1-1½ h). Sen vrider du på ugnen till 225°, för yta och en liten grå gradient runtom, tills innertemperaturen masat sig upp i 57°, ta då ut köttet och det kommer hinna upp till ca 60° innan det vänder nedåt. Låt köttet vila tills det är ljummet.

Tranchera i tunnast möjliga skivor och ät på macka, med potatissallad eller grönsallad eller ingenting eller vadhelst du önskar. Förvånansvärt lättmatchat med dryck, själv har jag en Lustau Fino de Jerez de la Frontera En Rama som passar fint och tänker att vilket fylligt vitt som helst hade funkat bra, eller valfritt rött.

Denna process lämpar sig förstås även väl för grillen, om man är så hugad. Röken sätter sig fint i rubben.
 
Trådskapare
Emanuel

Emanuel

Instagram; Swedish Champagne Dude
Idqueneller med blåmusslor och färskpotatis. Eller... Jag äter det inte idag, utan det blev den självklara matlådan till i morgon, med de matrester som blev efter helgen. Idqueneller är den självklara konsekvensen av att tioåringen drog en tvåkilos id igår... Häpnadsväckande gott.
Id Est :)
 

tobbe81

Medlem
Nu kommer den franska maten jag lagade när jag var i Cannes

tonfisk,saintjacques,räkor,mango,gurka,nektarin,avokado toppad med vildfångad laxrom
19511254_10158993445995008_822441014870389338_n.jpg

en levande hummer inhandlades som jag kokade hemma egenslagen chiliaioli och rostad brioche
19657208_10158993446115008_6010736176745487951_n.jpg

En lunchmacka med massa godis
19598509_10158993445895008_6152177095576242725_n.jpg

handgjord och färsk paccheri pasta köpt utav en 70-årig dam på marknaden nerkokt grädde och färskriven tryffel
19601441_10158993446280008_6140973537222009360_n.jpg

tre olika korvar köpt från slaktaren runt hörnet på våran gata couscoussallad med grönsaker och fetaost och chiliaioli
19601184_10158993446430008_2633776631508898697_n.jpg

midsommar middagspreppen
oxfile toppmurklor småfärsk potatis och tryffelbresyr
19554307_10158993446700008_6868026763628940578_n.jpg
bra stekyta och crust
19554377_10158993446825008_7560968164410239832_n.jpg

oxfile mediumrare tryffelstuvade toppmurklor och vitlöksrostad små potatis
19702211_10158993446975008_4429878391173002283_n.jpg

dagen efter så tog man hand om oxfileputsen franska styckning är inte som den svenska ni som har varit i Frankrike ni vet
19553963_10158993447090008_6413214069396394552_n.jpg
som blev till en Biffrydberg kanske en utav de svåraste maträtterna att fota och lägga upp snyggt
19642604_10158993447190008_3818013522874840386_n.jpg

Kycklingsallad med dijon dressing och riven gruyere
19665598_10158993447365008_3688139085141277410_n.jpg


Förlåt om jag gjorde någon hungrig nu såhär på söndags efm.
 

Daniel B

IT- & dryckesnörd
Tekniskt ansvarig
Nu kommer den franska maten jag lagade när jag var i Cannes

tonfisk,saintjacques,räkor,mango,gurka,nektarin,avokado toppad med vildfångad laxrom
Visa bifogad bild 10424
en levande hummer inhandlades som jag kokade hemma egenslagen chiliaioli och rostad brioche
Visa bifogad bild 10425
En lunchmacka med massa godis Visa bifogad bild 10426
handgjord och färsk paccheri pasta köpt utav en 70-årig dam på marknaden nerkokt grädde och färskriven tryffelVisa bifogad bild 10427
tre olika korvar köpt från slaktaren runt hörnet på våran gata couscoussallad med grönsaker och fetaost och chiliaioli
Visa bifogad bild 10428
midsommar middagspreppen
oxfile toppmurklor småfärsk potatis och tryffelbresyr
Visa bifogad bild 10429 bra stekyta och crust
Visa bifogad bild 10430
oxfile mediumrare tryffelstuvade toppmurklor och vitlöksrostad små potatis
Visa bifogad bild 10431
dagen efter så tog man hand om oxfileputsen franska styckning är inte som den svenska ni som har varit i Frankrike ni vet
Visa bifogad bild 10432 som blev till en Biffrydberg kanske en utav de svåraste maträtterna att fota och lägga upp snyggt Visa bifogad bild 10433
Kycklingsallad med dijon dressing och riven gruyereVisa bifogad bild 10434

Förlåt om jag gjorde någon hungrig nu såhär på söndags efm.

Matporr!
 

Tomas Lindblom

fd Deppodi
Moderator
Nu kommer den franska maten jag lagade när jag var i Cannes

tonfisk,saintjacques,räkor,mango,gurka,nektarin,avokado toppad med vildfångad laxrom
Visa bifogad bild 10424
en levande hummer inhandlades som jag kokade hemma egenslagen chiliaioli och rostad brioche
Visa bifogad bild 10425
En lunchmacka med massa godis Visa bifogad bild 10426
handgjord och färsk paccheri pasta köpt utav en 70-årig dam på marknaden nerkokt grädde och färskriven tryffelVisa bifogad bild 10427
tre olika korvar köpt från slaktaren runt hörnet på våran gata couscoussallad med grönsaker och fetaost och chiliaioli
Visa bifogad bild 10428
midsommar middagspreppen
oxfile toppmurklor småfärsk potatis och tryffelbresyr
Visa bifogad bild 10429 bra stekyta och crust
Visa bifogad bild 10430
oxfile mediumrare tryffelstuvade toppmurklor och vitlöksrostad små potatis
Visa bifogad bild 10431
dagen efter så tog man hand om oxfileputsen franska styckning är inte som den svenska ni som har varit i Frankrike ni vet
Visa bifogad bild 10432 som blev till en Biffrydberg kanske en utav de svåraste maträtterna att fota och lägga upp snyggt Visa bifogad bild 10433
Kycklingsallad med dijon dressing och riven gruyereVisa bifogad bild 10434

Förlåt om jag gjorde någon hungrig nu såhär på söndags efm.

När ska du egentligen komma på nästa BYOB så att vi kan få smaka något litet smarrigt?! Längtar!
Eller @KockJohan kanske vi kan utmana? ;)
 
Toppen