Nu blir det långt... från journalistförbundets hemsida.
www.sjf.se
Se särskilt p.12
Så gör du en anmälan till Yrkesetiska nämnden
Journalistförbundets yrkesetiska nämnd (YEN) handlägger anmälningar mot journalister som bryter mot de tretton yrkesregler som handlar om journalistens integritet samt arbetet med anskaffning av material. Men hur skrivs en anmälan – och vad händer sedan? Och vilka andra instanser handlägger frågor om press- och mediaetik?
Här kan du anmäla.
I Sverige finns det tre olika instanser som handlägger anmälningar mot medieföretag och enskilda journalister.
- Allmänhetens Pressombudsman (PO) och Pressens opinionsnämnd bedömer publicerade artiklar utifrån Publiceringsreglerna i ”Spelregler för Press, radio”. PO nås via
www.po.se.
- Den statliga Granskningsnämnden synar bland annat TV-programmens krav på opartiskhet och nås via
myndigheten för radio och tv.
- Journalistförbundets yrkesetiska nämnd (YEN) granskar de enskilda journalisternas arbetsmetoder.
Journalister som tillhör Svenska journalistförbundet är skyldiga att beakta sammanlagt tretton olika yrkesregler. De ingår i häftet Spelregler för Press TV Radio. ”Tilltron till medierna och dess medarbetare bygger på att yrkesreglerna följs”, heter det i Spelreglerna som gemensamt författats av Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter och Publicistklubben. Alla som vill bli medlemmar i Journalistförbundet måste förbinda sig att efterleva Spelreglerna i allmänhet och yrkesreglerna i synnerhet.
Hur gör jag när en journalist har brutit mot yrkesreglerna?
Skriv en anmälan till YEN. Beskriv utförligt vad som hänt och vilken yrkesregel som du anser att journalisten brutit emot:
1. Ta inte emot journalistiska uppdrag av personer utanför en redaktionell ledning.
2. Acceptera inte uppdrag, inbjudan, gåva, gratisresa eller annan förmån – och ingå inte avtal eller andra förbindelser – som kan misstänkliggöra din ställning som fri och självständig journalist.
3. Ge inte efter för påtryckningar från utomstående i avsikt att hindra eller inskränka berättigad publicitet eller i avsikt att skapa publicitet som inte är journalistiskt motiverad.
4. Använd inte din ställning som journalist, eller presskortet, till att utöva påtryckning för egen eller andras vinning eller till att skaffa privata förmåner.
5. Utnyttja inte för egen eller andras vinning opublicerade nyheter beträffande ekonomiska förhållanden eller åtgärder hos stat, kommuner, organisationer, företag eller enskilda.
6. Beakta journalistavtalens bestämmelse om att medarbetare inte får åläggas att utföra uppdrag som är förödmjukande eller som står i strid med medarbetarens övertygelse.
7. Visa särskild hänsyn mot ovana intervjupersoner. Upplys den intervjuade om huruvida samtal och annat material är avsett för publicering. Var försiktig med att återge uttalanden och annat material som icke-offentliga personer har publicerat i sociala medier.
8. Tillmötesgå rimliga önskemål från intervjuade personer om att i förväg få veta hur och var deras uttalanden återges.
9. Förfalska inte intervjuer eller bilder.
10. Visa hänsyn vid fotograferingsuppdrag, anskaffning av bilder och annat material, särskilt i samband med olyckor och brott.
11. Dold kamera och annan dold inspelning, som görs i syfte att publiceras, bör användas endast i undantagsfall, efter noga övervägande och när en journalistisk bedömning gjorts att informationen inte går att få på annat sätt. Före publicering ska de berörda så långt det är möjligt informeras om att den dolda inspelningen skett och varför den gjorts.
12. Respektera upphovsrätten vad avser text och bild och ljud.
13. Ange källan när en framställning huvudsakligen bygger på annans sakuppgifter.
Välj en eller flera regler som kan vara tillämpliga och skicka gärna med kopior av artiklar eller annat material som du vill åberopa. Vad gäller inslag från etermedia, så ange gärna sändningsdatum och klockslag samt kanal. Det underlättar handläggningen.